Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Szemét ügy

2014. február 03. - Harun al Rasid

a rezsicsökkentés jegyében

a rezsicsökkentés jegyében

Szűkebb pátriám, Mogyoród Nonprofit Településüzemeltető (?!) Kft. ügyvezetője levelét megírta. Nem kezdek el most azon merengeni, hogy miként lehet egy települést nonprofit módon üzemeltetni, se azon, hogy egy nonprofit társaság hogyan működhet kft-ként, mert ez messzire vezetne.

Maradjunk a - felülről vezérelt - rezsicsökkentésnél. Azt írja a levélben az ügyvezető asszony, hogy az eddigi közszolgáltató a törvényi előírásoknak nem kívánt megfelelni. Bájos a már megszokott kormányhű csúsztatás: a világért se írná azt, hogy nem tudott megfelelni, mivel annak betartása ellehetetlenítette volna - mint ország szerte sok más hasonló céget - ezért rájuk tolja a felelősséget.

Így hát az Önkormányzatnak közbeszerzési pályázatot kellett kiírnia, ami - természetszerűleg - nem járt eredménnyel. Hogy miért is nem? Mert a MEKH által a gyüjtőedények heti ürítésére meghatározott díjak - 60l/ btto 119.-, 120l/buttó 238.-, 240l/btto 475.- - azt eredményezték, hogy egyetlen olyan bolond sem akadt, hogy ennyiért bevállalja a munkát.

Noch dazu, a hulladékelszállítás kötelező önkormányzati feladat, de a hatósági árak mellett ahhoz az önkormányzatnak még több, mint 100%-ot hozzá kellene tennie, hogy a leendő közszolgáltatónak egyáltalán valami érdeke fűződjön a begyűjtéshez!

Itt lépne be a Katasztrófavédelem, amely bármely regionális szolgáltatót kötelezhetne a munka elvégzésére, eszközeit és munkaerejét elrekvirálhatná, cserébe arról nincs szó, hogy mi módon ellentételezné ezt a munkát. A Katasztrófavédelmet ugyanis az állam fizeti, de mit fizet ezért a kényszer(ített) vállalkozónak a Katasztrófavédelem? Talán annyit, mint amennyit az Önkormányzat - a fenti levezetés alapján - fizetne?

Akkor mire jó ez az egész pávatánc?

Persze, megvan az ideiglenes megoldás: a pályáztatás eredményes befejezéséig - ha a második kiírás se lesz eredményes, hát legfeljebb kiírják harmadszor és így tovább - a Településüzemeltető Nonprofit (de tetszik nekem ez a szó) Kft-t bízta meg az ideiglenes szolgáltatás megszervezésével. Az ilyesmi megbízás pedig olyan, mint a Keresztapa visszautasíthatatlan ajánlata. Hogy az átmeneti szolgáltató kicsoda-micsoda és milyen díjazás ellenében vállalja, arról szerényen hallgat a levél.

Három kérdés merül fel:

- miből gondolták a MEKH-nál, hogy ezeken az - lakosság számára kedvező amúgy nevetségesen alacsony - díjakon bárki épeszű bevállalja a szemétszállítást? (hacsak valami érdeke nem fűződik hozzá)

- ha ehhez az Önkormányzatnak több, mint 100%-ot hozzá kell tennie, akkor azt miből teremtik elő? (csak nem az adókból? az eddig se működött!)

- ha eredménytelen lesz - ami borítékolható - a második közbeszerzési pályázat is, akkor mi lesz a megoldás? (Mogyoródnak nincs mutyikasszája, a rendes is kong az ürességtől)

Lokális probléma lenne? Nem hiszem. De arccal a rezsicsökkentés felé, és dolgos népünk győzni fog!

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr558360218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

62853 2014.02.03. 10:51:57

Elfelejtette a felcsúti kis pocakos zsebcézár, hogy a szolgáltatók jelentős része nem az általa útált nyugati gyarmatosítók, hanem a hazai vállalkozások és azok közül is a döntő többség önkormánzati tuljadonú. Effendi, Allah növessze hosszúra szakálladat, a tudás hiánya sajnos szorgalommal párosul.

11951 2014.02.03. 11:39:41

Azt hiszem fordítva ülnek a lovon......nálunk a nagy rezsicsökkentés bűvöletébe most emelték meg a víz és csatorna díjat,most már csak azt nem tudom,hogy a számlán milyen varázslattal mutatja ki a megtakarításomat... abban biztos vagyok,hogy a NER ezt is megoldja.....

14927 2014.02.03. 18:24:15

Az én összeesküvés elméletem szerint ez nem véletlen, lehetetlen, hogy ezeket a vállalkozásokat ok nélkül vágják padlóra. Valami miatt ebből még figyeljétek meg, üzlet lesz és nem kicsi, hanem qrva nagy, csak még arra nem jöttem rá, hogy hol is van az a bizonyos elásva. Szerintem valahol a szelektív hulladékgyűjtés környékét kellene megkotorászni, gyanús nekem ez a része a dolognak.

291070 2014.02.03. 20:13:27

ghost: emlékszel az "egy óra múlva itt vagyok" c. örökbecsű tv-sorozatra? már akkor is biznisz volt a szemétben, akkora, hogy még a szemeteskocsisnak is fizettek a guberálók az elsőbbségért! a bányamesternek meg pláne! most meg? ott a bányapénz, köbméterenként, amit a szemétszállító fizet. azt is ki kell termelni. miből? a 119 huf-ból? vagy a szemétégető. az se ingyé fogadja be, de a termelt energiát jó pénzért adja el!

280433 2014.02.03. 20:24:52

Édes komám! Nem hallottad ma a felcsúti géniusz kijelentését, h non-profit energia szolgáltatást akar? De csak addig, míg nincs a kezükben az is! Oszt' a csillagos ég!

62853 2014.02.04. 08:31:52

Ha valamelyik 300 forintos budiforradalmár idedugná a képét, magyarázza már el nekem, mit is jelent a non-profit közműszolgáltatás? Ugyanis, ha nincs profit, akkor nincs szolgáltatás sem. Például egy csőtörést, amnek következtében nekem a csapból még véletlenül sem fog a víz csöpögni, profit híjján, miből fogják megjavítani. Egyáltalán, hogy a kis utcámba a szolgáltató a szennyvízcsatornát megépítse, szüksége lenne egy kis lóvá cskára. Az ugyi nincs, de a bank sem ad kölcsönt erre a beruházásra, mert profit híjján nem lesz miből visszafizetni a kölcsönt. Ennyi birkát honnan szalajtottak?

283390 2014.02.04. 23:06:26

Sztem megvan ennek is a módja.... Minden költségvetési intézmény gyakorlatilag nonprofit.... Lekéri a büdzséből a pénzt, valamint az operatív tartalékot... Aztán "gazdálkodik" ide aztán beférnek azok a kliensek, akik az államigazgatásba nem fértek be... Később mikor valamiért nem válik be, akkor megfelelően kistafírozva, "konszolidálva", jelképes összegért újra privatizálják. De akkor már elővételi joggal rendelkezik a vezetés... Ez kérem nem államosítás, hanem halasztott v. csúsztatott privatizálás....:-((((
süti beállítások módosítása