Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A Mercedes, a devizások

2013. november 23. - Harun al Rasid

meg az orbáni propaganda

meg az orbáni propaganda

Mire jött rá a Merci? Érdekes és árulkodó interjú a cég MO-i vezetőjével

Exkluzív interjút adott a Mercedes-Benz Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Frank Klein az M1 Az Este című műsorának. Ha lehántjuk az udvariaskodást és a nyelvi trükköket az interjúról, elmondhatjuk, hogy igen érdekes megállapításokat tett a cégvezető.

Mindenekelőtt kihangsúlyozta, hogy „mikor 2008-ban úgy döntöttek, hogy 800 millió eurót befektetnek a kecskeméti gyár felépítésébe, akkor Európa nehéz helyzetben volt, mind pénzügyi, mind gazdasági szempontból”. Hát igen 2008-ban, ami egyértelműen nem az Orbánékat jelenti. Pestiesen szólva nekik csak annyi köszönhető, hogy nem tudták megakadályozni!

Hasonlóan árulkodó, sőt elgondolkoztató az a megállapítása, hogy „mostanra az autógyártók beszállítói is rájöttek, hogy érdemes Magyarországra jönniük.”.!!

Igen. Az Estének Frank Klein úr elárulta, mára úgy alakult, hogy nem számíthatnak a hazai beszállítókra, az ez irányú kötelezettségeiknek azok – mármint a jól megszokott külföldi beszállítók – idecsábításával tesznek eleget!

Józan erkölcsi érzék. Nem csak a földrajz, nem csak a gazdaságtan a jogi ismeretei is sántítanak

Nem igazán tudom, hogy mi lehet, pontosabban mit akar jelenteni a „józan erkölcsi érzék”, amire a daliás 2/3isten hivatkozik, mikor újabb és újabb ingerült üzenetben nógatja a Kúriát, hogy – ahogy azt a köznyelv meg szokta volt fogalmazni – almát a körtével összezagyválva hozzon jogegységi határozatot egymással még csak hasonlóságban sem lévő ügyekben.

Tegnap reggeli szokásos köz-rádiós igehirdetésében egyenesen rendelést (csak remélni lehet, hogy nem veszik utasításnak) fogalmazott meg mit szeretne a Kúriától hallani/olvasni. Az egyik gondolatán kiemelten kell elszörnyedni: „vajon nem a bankoknak kellene-e viselniük - mint a józan erkölcsi érzék diktálná - az árfolyamváltozásból fakadó veszteséget?”.

Hic & nunc nem foglalkozom a kezdő joghallgatók számára első alapszabállyal, hogy csak és kizárólag a tételes jog alapján születhet ítélet, még azzal sem, hogy a józanság mennyire tartozik hozzá (direktben és átvitt értelemben) Őfenesége erényei közé, s azt is csak odavetőleg jegyzem meg, hogy erkölcsi érzék címen igen csak perverz dolgokat tapasztalhatunk nála!

Csak és csupán a kinek kell viselnie az árfolyamváltozásból fakadó veszteséget kérdéshez van némi hozzáfűznivalóm:

Mindenekelőtt – bár többen amnéziásan nem emlékeznek (köztük olyanok is, akiknek én személyesen ajánlottam b. figyelmébe, de elutasították, hogy akkor kevesebbet kaszál), pontosabban nem akarnak emlékezni – lehetőség lett volna árfolyam - biztosítást kötni.

Miért csak a veszteséget viseljék, mi van a nyereséggel?

Vajon mi lehet az oka annak, hogy nekik (mármint a devizásoknak) 3-4% volt a kamat, míg a forintos piacon 12-15%? Ott kinek kellett volna fizetnie a különbséget?

S végül azok, akiknek régóta van ilyen hitelük, még mindig jobban jártak, akik pedig az utolsó időszakban kötöttek akár érzékelhették is a CHF-változását. Igaz Orbánék tudatos (de legalább is konvencionális módszerekkel megjósolható) árfolyamrongálását még ők sem prognosztizálhatták.

S ezzel az utóbbi gondolattal eljutottunk a mondandóm lényegéhez.

Az orbáni józan erkölcsi érzék parancsa azt sugallja, hogy az ő dilettáns és gátlástalan kalandor gazdaságpolitikája eredményeként lejtőre került forint-árfolyamokból adódó veszteségekért is a bankokat (tényleg csak egy kicsit antiszemitáskodó kádári csippentéssel) kell elítélni!

 

Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr368360168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

70185 2013.11.23. 20:51:57

Amit a devizásokról írsz,az erősen egyoldalú.A kérdés annál sokkal bonyolultabb.A többi része nagyon rendben van.

326057 2013.11.23. 22:34:46

A daliás libásisten még nem tünt fel neked? Mondjuk, Horn-ról se hallottam még töletek ilyesmit. Amúgy várjad ki a végét. Ha a devizahiteleseket kimentik, akkor fog gyengülni a Ft. Ami jót fog tenni a gazdasági növekedésnek.

RonaGyuri-mv 2013.11.24. 06:45:30

ad 1: Még az a jó, hogy árunk és qurmányunk olyan körültekintően kezeli a dolgot! ad 2: Van némi ellentmondás hitelesek mentése - tudatosan gyenhgített forint között! =)) Egyébként a gyengített forint a gazdasági növekedést hoz elméletet igen jól cáfolja az elmúlt három év. Kivéve persze, ha az okok (pl. Matolcsy és Orbán, valamint más nagyeszűek forint ölő hablatyai) ismerőienk óriási kaszálást nem tekintjük az ország érdekének! Mértékadó elemzések szerint a Kósa&Szijjártó akció egy érdekkőrnek több tízmilliárdot hozott! =))

302398 2013.11.24. 09:36:20

zu 1: Mármint, mi lenne egyoldalú? Leírták, hogy miért marhaság, amit Orbán mond. Egyébként mondj egyetlen érvet arra, hogy miért is kellett volna ebben/ezekben a konstrukció(k)ban az árfolyam-veszteséget (ne felejtsd el a szerzők meg is írták: azt hogy a nyereség az az ügyfélé nem képezi kifogás tárgyát!) a hitelezőnek vállalnia? Ha tiszta deviza-ügyelt lett volna (valutát kapsz és valutában fizetsz) eszedbe sem jutna ilyen baromság!

RonaGyuri-mv 2013.11.24. 11:08:22

Az elmúlt napokban nagy érdeklődéssel olvasgatom a dilettáns firkászok, és önjelölt jogi és jogvédő „szakértők” fejtegetéseit a devizaszerződések semmisége tárgyában. A vonatkozó bírói bornírt tudatlanságot egy mai írásomban is felemlítettem. Nos a bírókat nem érdekli, hogy az a semmiség sem megvalósítható, ha igen akkor a vágyakozó ügyfeleknek a gatyája fog rámenni. No de vissza a net-huszárokhoz. Mindenki azzal a hülyíti a népet, hogy a semmisség majd azt fogja jelenteni, hogy kivonják a valuta-elszámolást és egyszerűen mindem marad csak forintban számolva. Csak azt az apróságot felejtik el, hogy a forintos hitelkamatok még ma is nagyobbak, de induláskot a többszörösük volt.

11256 2013.11.24. 18:06:13

5-höz: bizony, ezt érdemes lenne egyszer lefuttatni, hogy ha kimondanák a forintra való átváltást, akkor mennyi pénzt kellene utólag befizetni, hiszen adott kamatláb mindig adott valutához tartozik. mivel pedig 2008 őszéig a forint kifejezetten erősödő pályán volt, a már kifizetett törlesztőrészleteket ki kellene pótolni az akkori forintkamatnak megfelelő törlesztésre - 5% helyett 17%-kal számolva -, illetve annak valorizált értékére (inflációval növelve), tehát akkor aztán tényleg kellene a gyűjtőszámla, ahol a forintosításból eredő tartozást tartanák nyilván. egyetlen előnye lenne: a még fennálló tartozás összege jelentősen lecsökkenne az adósok számára. (mivel sokan kifejezetten emiatt kerültek bajba, lehetőségként talán fel lehetne ajánlani - csak persze a forintosításból is üzletet csinálnak a bankok és a jogászok: új hitelként indítják, ennek megfelelő indítási költségekkel, okiratbekéréssel, közjegyzői hitelesítéssel, és a fennmaradó összegre újra el kell kezdeni fizetni a kamatot. na így viszont nemhogy segít, inkább ront a forintosítás, már csak azért is, mert a jelenlegi, mesterségesen leszorított kamatláb aligha tartható hosszabb távon.)
süti beállítások módosítása