Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

ÁFA-disznóság

2013. november 10. - Harun al Rasid

avagy a nagy árcsökkentő kamu

avagy a nagy árcsökkentő kamu

Górcső alá véve pártunk és kormányunk legfrissebb találmányát - a sertés ÁFA-ját, óriási anomáliákat fedezhetünk fel már megint.

Propaganda célból 27%-ról 5%-ra csökkentették a vágóállat, féldisznó ÁFÁ-ját.

Ez furfangos szándékú húzásuk volt, mert gyakorlatilag költségmentesen tervezték megúszni, és azt a hamis látszatot keltik, mintha a sertéshús ára csökkenne ezáltal, hogy reményük szerint a termékkörön végigfut az ÁFA-kedvezmény.

De mivel nem, ezért a jelen konstrukció révén a feketegazdaságot fogják erősíteni GDP-rontással!

Ez a termékpálya közepén kialakított ÁFA-anomália a következőképpen alakul.

A termelőknekk minden költségük 27%-os ÁFÁ-val jelentkezik (annyi ÁFÁ-val növelt árat fizetnek mindenért), de eladás esetén csak 5% ÁFÁ-val fizetik ki az árújukat a vevők, így a könyvelésükben az ÁFA megfizetése szerint 27%-os visszaigénylésével szemben , az eladásai után az ÁFA-befizetési kötelezettségeik csak 5%-kal jelentkeznek. 22% különbség van, ami azt is jelenheti, hogy akár olcsóbb (bruttó)áron adja el, mint amennyibe neki került a termék előállítás (bruttó értéke). Furcsa lehet hallani, de igaz, például lehet, hogy 20.000,-ba került neki az előállítás, és csak 18.000,- fogja eladni (mert a 20.0000,- bekerülési ár 27% ÁFá-t tartalmaz, az eladási pedig csak 5%-ot. Nettó áron vizsgálva persze ott lenne a nyeresége, de így kérdéses.

Hiába lesz folyamatosan visszaigénylési pozícióban az ÁFA-különbség miatt, csak nem fogja tudni érvényesíteni, mert tapasztalat szerint az adóhivatal nem fizeti vissza egykönnyen ÁFA-tartozásait.

Gyakorlatilag az ÁFA-különbözetet a termelő el fogja bukni, és a likviditása is folyamatosan romlani fog. Csak akkor úszhatja meg a csődöt, ha ő maga vágja le, és dolgozza fel a sertést, vagy számla nélkül adná el. De a faramuci az, hogy drágábban kéne eladja számla nélkül, mint számlával, ami nonszensz! És azt is csak a lakossági disznóvágásokra tudná eladni, ha drágábban megvennék. De nem fogják, mert a legálisan működő termelő-feldolgozó termékpályáról akkor már akár olcsóbban is meg tudná venni szétszedett, feldarabolt állapotban, mint a termelőtől egészben, vagy élőállatként, ami szintén nonszensz. Erre csak egy megoldás létezik, ha a vágóhíd és a félsertéseket vásároló húsboltok felé is az eladási árba beépíti, hogy az adóhivataltól nem, vagy csak nehézségek árán részben kapja vissza az általa már az alapanyagokban befizetett ÁFÁ-t a legális visszaigénylései ellenére, azaz a sertés ára akkor 5-27% között növekedni fog! Ha nem ezt érvényesítené, akkor rohamosan, rövidtávon tönkremegy! Viszont ez az áremelkedés a termékpályán végigfutva a húsboltokban a sertés árának hasonló arányú növekedését fogják előidézni. Azon múlik, hogy a termelők mikor fogják fel a csapdahelyzetüket, mennyi a tartalék-likviditásuk, az adóhivatal milyen gyorsan fizet, ha fizet egyáltalán nekik (bár ahogy ez a választások előtt berobban az adóhivatalba, akkor azonnal a választások végéig gyorsan fognak fizetni, de utána már nem valószínű), mekkora a piaci nyomás az áremeléssel szemben, .... Ez lehet 3 hónap, de akár 1 év is. Illetve még egy fontos szempont van, hogy azok a vágóhidak, amelyek maguk is termelik a sertésállományt, óriási piaci előnybe kerülnek a fentiek alapján a különműködőkkel szemben, hiszen ott ez a kormányzati ÁFA-trükk indifferens, legfeljebb a termelői anomáliát kihasználva jelentős árat emelnek (5-22%-kal)

A termelői helyzettel szemben a vágóhidaknál pont a fordítottja történik, mert ott jelentkezik ez a likviditástöbblet, és az ÁFA-körének problematikája.

A feldolgozóknak megérné minél több sertést számlázva korrekten és fiktívszámlára is venni, mert az alacsony ÁFA-tartalom miatt vagy őt és félszer annyi számlát kell beszereznie, ha nem akar ÁFÁ-t befizetni a (legális)eladásai után. Illegálisan lesz érdeke eladni minél többet, (mert ha nem lenne haszna, akkor is öt és félszer annyi ÁFÁ-t kéne befizessen). De amennyit számla nélkül ad el, azután a (22%) ÁFA-különbözet tiszta haszon (már akkor is, ha nyereséggel nem is számol), azonnal kivehető, sőt ki is kell vennie, különben lebukik. Ezt úgy fogja megoldani, hogy rengeteg selejtet és más veszteséget fog termelni, majd leírni papíron, vagy legalább is erre felé fogja terelni ez a hibás rendszer. A számlabeszerzéseiben pedig fiktív disznókat fog ennek érdekében számlagyáraktól vásárolni, vagy Kaja Ibrahim és Joszif Tot bedőlő cégei fognak nagyszámban ilyen számlákat produkálni.

De egy végtelenül becsületes vágóhíd és feldolgozóüzem esetében is ez óriási likviditástöbbletet jelent, amíg egy végtelenül becsületes termelő esetében pedig ugyan ilyen arányban a likviditása folyamatos csökkenése miatti biztos halálát!

Akár féléves viszonylatban is az lesz az eredménye, hogy a csak szaporítással foglalkozó sertéstelepek bezárnak, vagy szövetkezést alkotva egy feldolgozóval tudnak csak életben maradni rossz alkupozícióval, de a legrosszabb verzió szerint továbbgyorsul a tönkremenetelük, és a sertésigényeket importból fogják megoldani jórészt, ami a magyar sertéstenyésztés egész üzletágát tökéletesen padlóra dönti! Óriási sertésállomány-csökkenés, munkahelyek megszűnése, sertéshúsdrágulás, a termelésben érdekelt vidékiek elégedetlensége- felháborodása (akár öngyilkosságok is) várhatóak! Azaz minden pont az eredeti szándékkal ellentétesen.

A kérdés már csak az, hogy a parasztok feje után a királyé is odavész-e ?!

Vak Ond jegyzete

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr938360144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása