Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Magyarország jobban teljesít!

2013. július 18. - Harun al Rasid

vagy nem...

vagy nem...

Három év számokban. Előző kormány utolsó hónap/ múlt hónap

EUR 265 / 296

USD 198 / 224

CHF 185 / 240

(persze, Magyarország tényleg jobban teljesít! a szerk. megjegyzése.)

Veszélyes játékok. Tényleg ennyire dilettánsok, vagy ennyire hülyének nézik a világot?

Pár hónapja, mikor úgy döntött az ártunk és qurmányunk, hogy az önkormányzatok adóságát kellő értékelés mellett – ki mit érdemel meg =)) – magára vállalja, pontosabban velünk, adófizetőkkel fizetteti meg, valamelyik nagyeszűnek az is eszébe jutott, hogy ők most alku-pozícióba kerültek. Lehet zsarolni a bankokat: ha látni akarják a pénzüket, akkor engedjék el az adóság egy részét. Ha nem is minden morgás nélkül, de be kellett látniuk, hogy a világ nem unortodox és ezt a világ technikai államcsődnek nevezi!

A tegnapi nap a mi derék Nagyracsücs alvezérünk újabb világmegváltó ötlettel ált elő az un. devizahitelesek ügyében: lényegében az eredeti Ft-összegre számolnának vissza deviza kamatokkal! =))

Ez már magában sem semmi, de még a tegnapi nap folyamán reagált a pénzügyi világ (nem, most nem a Ft-rakétáról beszélek): a Nomura londoni elemzője szerint, ha a magyar kormány kikényszeríti, hogy a bankok önként strukturálják át devizahiteleiket, az technikai értelemben lényegében szintén államcsődnek felel meg.

(namostakkor: hogy’ is van ez?  aki eddig fizette vért izzadva a megemeltet, azzal mi lesz? hát, aki szabad felhasználású, vagy autóra felvett devizahiteles? mintha nem lenne ez (se) kidolgozva…a szerk. megjegyzése)

Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr378360022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

267802 2013.07.18. 16:51:24

Folytassuk tovább: és aki már elvesztette házát, lakását, autóját? Azzal mi lesz? Revideálják, - ne adj' Isten kártalanítják?

291070 2013.07.18. 17:27:46

1. grincs 2013. 07. 18. 16:51 ne folytassuk, mert mindjárt előjönnek a patkányok a csatornából, gyurcsányozni, meg bajnaizni egy kicsit. igaz, hogy az első orbán kormány alapozta meg ezt a hitelkonstrukciót, de az egybitesek erre már nem emlékeznek.

62853 2013.07.18. 21:17:44

Akkor mi van az ingatlanfejlesztőkkel, akik szintén deviza alapú hiteleket vettek vel? Ott vannnak ám a milliárdok.

11256 2013.07.19. 05:52:19

na, még az lenne a szép, ha forintban, de a devizakamat mellett... én ilyet nem láttam ugyan a vázolt lehetőségek között a sajtóban, de ez teljes abszurdum. a forintnak azért annyi a kamata, amennyi, mert forint, és minden egyes valutának megvan a maga kamatszintje (amire a vonatkozó árfolyam és az infláció hat, nem a kormánya). kicsit lehet játszani vele, befolyásolni (de az azonnal hat az árfolyamokra is), de annak ára van, amit a voluntarista kormánynak is meg kell fizetnie illetve meg kell fizettetnie a lakossággal. a visszamenőlegességnek ráadásul nagy hátulütője, hogy ebben az esetben tényleg a már kihullott szereplők is igényt tarthatnak jóvátételre (és nem arra a 40 nm-es házikóra gondolok Ócsán, fafűtéssel, de fáskamra nélkül), valamint az összes taxis is, akik devizahitelből vettek új kocsit (amit most majd egyentaxira kell átvariálniuk, saját pénzükből), és azokat a hiteleket a bankok szinte azonnal visszahívták. az persze különösen szép lenne, ha a végtörlesztésben részt vevők kiszámolnák, hogy a 25%-os tartozáselengedésen felül is jár ám nekik vissza pénz az új felállás szerint, a fejlesztői devizahitelekről meg már ne is beszéljünk (abba belerokkan a pénzügyi rendszer. különösen most, amikor valahogy minden bankban megszaporodtak az ügyfelek és rengetegen veszik ki a pénzüket, az augusztusi illetékduplázás miatt.)

291070 2013.07.19. 07:57:32

nem gondolták ezt végig, de tuti, hogy választási hadjárat része.

302398 2013.07.19. 08:02:57

Zu 4: pedig erről tanácskoznak. Tegnap nagy társaságban rákérdeztünk egy NGM-s potentátra, hogy jó a felvett tőke forintban, de mi van a kamatokkal? Visszakérdezet hogy gondoljuk, hogy viszamenőleg ők hozzányúlnak a kamathoz!
süti beállítások módosítása