Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Egy kis ünneprontás

2013. május 31. - Harun al Rasid

mert Orbán sem fenékig tejfel

mert Orbán sem fenékig tejfel

Orbán anno és most.

"Ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan rendezni. Olyan polgári liberális kormány, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali etatista gazdaságpolitika csábításának. Csak egy ilyen liberális kormány látszik alkalmasnak arra, hogy megértesse a polgárokkal, hogy a privatizáció lehetőség, hogy meggyőzze őket arról, hogy minden olyannyira várt intézkedés - legyen szó nyugdíjról, gyedről, családi pótlékról, munkanélküli-segélyről - csak akkor lehetséges, ha előteremtjük hozzá a szükséges pénzt. Márpedig pénz csak piacgazdaságban terem, pénz és piac pedig nincs a pénzforgatáshoz értő vállalkozók, tőkések nélkül... Hangulatkeltés folyik a bankárok, a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzügyi intézmények ellen... Egy liberális kormány képes lesz arra, hogy kíméletlenül szembeszálljon az... idegengyűlölettel..."

Ki mondta, ezt, na, ki? Nem fogjátok kitalálni: Orbán Viktor!

Ez a korai idézet is azt mutatja be, hogy Orbán nem az elvek embere. A valóság mára ennél rémisztőbb: nem az ellenkezőjét vallja bárminek is, amit ő maga korábban, de akár csak egy órával ezelőtt is vallott, hanem bármit magáévá tesz gondolati, vagy ideológiai síkon, amit pillanatnyi valós, vagy vélt érdekei diktálnak. Nincs olyan filozófiai áramlat, vallási nézet, amit ne csatornázna be kommunikációjába azonnal, ha meggyőzik a hasznosságáról. Ha mindez egy radikálisan reálpolitikus ténykedéshez vezetne, végletekig cinikus, de józan politizáláshoz, talán még rendben is lenne. De mindezt a valóság totális negligálásával alkalmazza, egy (rém)álomvilág indoklásához, propagálásához használja fel. A valóságban a polgári demokráciának, sőt, a középerőknek sincs reális lehetősége most Magyarországon.

Hol van a piacgazdaság, hol vannak a vállalkozók, hol vannak a tőkések? Cserébe van hangulatkeltés a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzintézmények ellen. Szembe szállt-e Orbán és kormánya az idegengyűlölettel? Mivé is lett mára az a szó, hogy liberális?

Teljesen értelmetlen ez az álforradalmi, autoriter, múltba révedő és barbár, pálinka gőzös idétlenkedés. Hiába cukrozzák mindenki szája íze szerint, hiába a prolinak a (kamu) rezsicsökkentés, urambátyámnak a mutyi, hivatalnoknak az izmozó állam, és még sorolhatnánk. Mindez csak illúzió. Egy kisszerű politikus nagyot mert álmodni.

Az árokásás Orbán alapvető stratégiája, tkp. kivédhetetlen, mivel azzal – figyelembe véve a zseniálisan felépített médiabirodalma mindennapi sulykolásait, agymosását, tudatos hazugságait, a Nemzetboldogító rafinált gazdasági húzásait, megosztó demagógiáját - nem lehetett igazán mit kezdeni. Az ellenzéknek ilyesmivel szemben egyszerűen nincsenek eszközei.

Orbánnak - aki általában nem mond semmi értelmeset - valójában semmi szüksége nincs gondolkodó támogatókra, kizárólag hívekre, akik az ellenfelet utálják és gyűlölik. Ebben alapvető érdeke nyilvánul meg, ráadásul karizmatikus (?!) énjének ez a folyamatosan háborúzó része is ösztönzi, úgyhogy amióta erre a vonalra rátalált, ebből nem enged. Ezért a gyászos emlékű Gyurcsány-vita óta szó sem lehet az ellenséggel történő vitáról. Mert ne tévedjünk, Orbánnak – saját értékrendje szerint – nem ellenfelei vannak, hanem ellenségei. A legyőzött ellenséget – ugyancsak orbáni tézis – pedig meg kell semmisíteni, amihez érzékelhetően minden eszközt fel is használ, amit hatalmában áll felhasználni. Sőt, még azon túlit is. Soha, sehol, semmikor nem fogja annak kockázatát vállalni, hogy még egyszer felmossák vele a padlót.

Csing Shi Hua 460 írástudót földeltetett el élve. Mao Ce Tung 46.000-et. Persze, nem gyakorlatilag, csak a lágerek, átnevelő táborok poklában eltüntetve. Orbán - persze, képletesen - hányat? Mert hát, az írástudók általában gondolkodásra is képesek…

A mára már az ősködbe vesző ellenzéki időkben Orbán Fideszének kampánydala a Roxette: Hallgass a szívedre c. dala volt. Nyugodtan mondhatjuk, kvázi himnusza is. A városi legenda szerint maga Orbán - aki akkor még korántsem volt a dakota közmondások bajnoka -  mondta egy meddő parlamenti paláver után: inkább tegyünk be egy Roxette kazettát…Nos, ez az Orbán már nincs sehol. Mi több, az a Fidesz se. Se nem fiatalok, se nem demokraták többé. A szövetségük meg? Vakhitűek gyülekezete. Sőt, látva szociális érzéketlenségüket, a szegényeket és elesetteket kriminalizáló törekvésüket, arra is gondolni lehet, hogy nekik nincs mire hallgatniuk.

Amúgy érthető Orbán harciassága. Ahogy apadnak a források, úgy nő az agressziója.

Amikor Anglia hadat üzent a 3. Birodalomnak, előtte összejöttek a kormánytagok, és – kapaszkodjatok meg - a királyi ház képviselői a Downing street 10-ben. A tanácskozás után a résztvevő kormánytagok egy része gyalog távozott.

Orbán még nem üzent hadat az EU-nak, bár ez retorikájában nem áll távol tőle. Ha megszületik a döntés – ami lehet, hogy a Vezér felcsúti rezidenciáján fog megtörténni – nem lesz olyan csinovnyikja, aki gyalog távozzon. Túl messze van Felcsút Európától.

Ráadásul  - Orbán vezérletével (hiszen, mint tudjuk, ő maga a nép) – kijelentő nemzet lettünk. Kijelentenek valamit – bármit – aztán azzal el is van intézve minden. Országa házában – mert ne tévedjünk, nem Magyarországnak van miniszterelnöke, hanem Orbánnak van Magyarországa – nap, mint nap kijelentenek valamit, amit azután politikai és személyes gyűlölködés, demagógia, ordítozás, fenyegetőzés követ. Orbán kijelentette, hogy Európa hanyatlik, slussz. Balog kijelentette, hogy aki nem ismeri a tízparancsolatot, az nem tekinthető európai embernek, passz. Lázár kijelentette, hogy akinek semmije sincs, az annyit is ér, konyec filma.

Orbán tükrét nem nagyon irigylem, amibe – vélhetően - nap, mint nap belenéz. Elég nehéz lehet neki elviselnie mindazt, amit lát.

Ez az írás a KMH oldalán jelent meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr448359938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

291070 2013.05.31. 18:50:44

na, ahogy látom, olvasnak az orbán-fanok :-)

179584 2013.05.31. 19:11:59

Jól látod, ez a bizonyság arra, hogy ösmerik a betüket:)))

291070 2013.05.31. 19:16:23

2. Marijja 2013. 05. 31. 19:11 ösmerni ösmerik, csak egymáshoz rakva azokat, a mondani valójukat nem értik!

62853 2013.05.31. 19:31:47

Pedig én csak megkérdezném, mondott ilyesmit a felcsúti kis zsebcézár? Mondott. Mit szólsz hozzá drága sztrovcsek? Mert bizony a források nagyon apadnak ám. Még véletlenül sem látni azt a gazdaságpolitikai irányt, ami kihúzná a slamasztikából az országot. Mondok egyből egy példát is. A keleti nyitás. 2011 óta a lengyelek is keményen küzdenek a kínai nyitás irányában. Elnöki látogatás itt és ott, mosolyok és hajlomngások. Erre egy lengyel cég lépett és elindítottak hetente egy szerelvényt. ma ott tartanak, hogy heti három vonatot fogadnak és egyre nagyobb az érdeklődés. 14 nap alatt érkezik meg a szállítmány és mondanom sem kell, a töredékéért, mint a légi fuvar, időben pedig felében, mint a behajózott szállítmány és még attól olcsóbb is. Ugye emlékszünk még Kóka és Gyurcsány hatalmas ötletére, hogy Záhonyt (Tuzsér) központi szárazföldi kikötővé kell tenni. Na szépen megtorpedózták azt is, közben a világ meg nem vár.

291070 2013.05.31. 19:44:08

4. lusta 2013. 05. 31. 19:31 praktikus lett volna, ha már úgyis át kell szerelvényezni egy más nyomtávra a cuccost, hát miért ne lehetne abból hasznot húzni? de hát...akkor még nem volt közgép.

62853 2013.05.31. 19:53:58

5. keleti bölcs (szerkesztő) Gyurcsányék a hátrányunkat akarták előnnyé kovácsolni. Aki korábban ébred, nagyot kaszál. Nálunk csak a határig van szélesnyomtáv, de a kiépített átrakodó állomás a hozzátartozó vasúti és közúti infrastruktúrával csábító lehetett volna. VOLNA. Sajnos a Közgép és a fidexes maffia élén a felcsúti kis zsebcézárral kimaradtak volna belőle, igaz Gyurcsányék is, de őket nem a saját zsebtömés érdekelte, így szépen lenulláztuk magunkat. A szlovákoknál Kassáig, míg a lengyeleknél az orzág közepéig kész a széles nyomtáv. Ilyen egyszerű. Ha valaki nem tudja, akkor maradjon otthopn disznóólat puculni és ne az ország miniszterelnöke akarjon lenni.

286628 2013.05.31. 20:36:06

Nna, akkor még nézzünk egy-két mondását, mely jól jellemzi! “A hozzám legközelebb állók, Kövér László és Fodor Gábor velem együtt egyfajta szociálliberális meggyőződésűek.” "Egyszer már volt részünk ilyen mocskos kampányban, ahol lezsidózták és lekommunistázták az ellenzéket. Ennek azonban egyszer s mindenkorra vége, "... "Aki ma életkörülményeink gyors javulását ígéri, hazudik... Ha szembefordulunk a többpárti parlamentáris demokrácia intézményeivel, akkor helyette valami más fog következni Magyarországon... A parlamentáris demokráciánál csak rosszabb megoldás létezik... a parlamentáris demokrácián kívül minden más rendszer szükségszerűen vezet az egyén szabadságának elvesztéséhez..." És a csúcs: "Nem azért dolgozott-e az elmúlt nyolc évben a társadalom, hogy soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar."

291070 2013.05.31. 21:03:14

7. kobra 2013. 05. 31. 20:36 áttennéd ezt a kmh-ra is? csak okulásukra...

286628 2013.05.31. 21:13:53

8. keleti bölcs (szerkesztő) Már rég ott is van! :-))

291070 2013.05.31. 21:17:43

7. kobra 2013. 05. 31. 20:36 bocs, elbambultam:-)

286628 2013.05.31. 21:53:11

“Senki sem lépheti át a saját árnyékát. Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél.”… Akkor most már hulla? :-)))

291070 2013.06.01. 05:23:07

erkölcsileg már régen halott...

163107 2013.06.01. 15:24:08

"Tavaly például hat darab Matolcsy csomagot varrtak a nyakunkba, ha meg a regnálásuk alatti összes megszorítást vesszük, akkor látjuk, hogy a két Bokros csomagnyin is réges régen túl vagyunk. Fejest ugrottunk Tündérmeseországba, de csak az elrugaszkodás után vettünk észre, hogy nincs a medencében víz, ráadásul a kolbászmintás mentőövet valamelyik éhes samesz tévedésből megette. Tavaly 8 nagyvállalat vitte el a termelését/szűnt meg - Car-Inside, Sanyo, Béres Gyógyszergyár, MKB, Tiszai Vegyi Kombinát, Nokia, Sanshin, Budapest Airport - és hajtott végre csoportos létszámleépítést, most meg éppen a Dámész teszi ugyanezt... A kínaiaknak meg potyára nyalt: "Óriási ipari parkot épít Fehéroroszországban Kína, az idetelepülő cégek ingyen exportálhatnak Oroszországba és Kazahsztánba, az Európai Uniót pedig mindössze 270 kilométeres szállítás után érhetik el."
süti beállítások módosítása