Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A Fidesz vezetői

2013. május 13. - Harun al Rasid

jó vezetők, kétségtelenül

jó vezetők, kétségtelenül

Sokat gondolkoztam azon, milyen alapon is lehetne besorolni Orbán elvtárs vezetői gárdáját, mert, hogy nem egyformák, az tuti. Mivel a Fidesz erősen bolsevik alapú, a sztálini párthierarchiához hasonlóan sikerült négy típusra osztanom őket. Még jó, hogy nem osztályba sorolással próbálkoztam, mert bizony – megnyilvánulásaik alapján – akad bőven köztük osztályon aluli.

Egy autoriter államban az élet nem fejlődhet csak úgy, szabadon, mindent lépten-nyomon irányítani kell. (Ugye, azt nem kell taglalnom, Orbanisztán miért autoriter állam?). Ahhoz, hogy irányítani lehessen az emberek gondolkodását, az anyai érzést, az olvasmányok körét, a tanulás szisztémáját, a termelést, a kultúrát, a hadsereget, a nyári táborokat, az utca emberét, vezetőkre van szükség. A polgárok, nemzettestvérek és a zemberek elvesztették jogukat, hogy csak úgy éljenek, nőjenek, mint a fű, hullámozzanak, mint a Balaton!

Így hát a Fidesz vezetői négy jellemtípusba sorolhatók.

1 típus. Belőlük általában hiányzik az éles elme és az elemzés képessége. Ezek a hívők jelszavakat és meghatározásokat halásznak a jobboldali újságokból és folyóiratokból, a net-ről és az aktuális pártkiadványokból, gyűjtik az idézeteket Orbán, Kósa, Lázár és a többi félisten beszédeiből és interjúiból. Azonban, ha nem kapnak támaszt, elbizonytalanodnak. Mivel szövegértésük siralmas, nem gondolkodnak el a jelenségek összefüggésein és hajlamosak az alap nélküli ítélkezésre, véleménynyilvánításra. Mindent komolyan vesznek: a Fidesz bolsevik filozófiáját, demagóg ideológiáját, populista szólamait, a választási kampányait, ígéreteit. Iskolás jó tanulóként magolják az orbáni téziseket, kijegyzetelik beszédeit és a pártbrosúrákat. Személyes életükben általában szerények, meglehetősen tanulatlanok, nem nagyon villognak egyéni gondolatokkal, néha nélkülöznek is.

2. Típus. Úgy jellemezném, hogy ők az okos cinikusok.  Ezek tudnak az orbáni varázsvessző létezéséről. Szűkebb, bizalmas körben gúnyosan nevetgélnek sok mindenen és mindenkin. Nevetnek a NER blődségein, a silány alapizén, az új nacsalnyikok, főhalljakendek, kinevezett ez meg azok tudatlanságán, a megyei, járási és helyi szintű fűhrerek balfogásain és erkölcsein. Csupán a vezéren és annak magasztos eszméin nem nevetnek. Még kipróbált baráti körben se mernek rajta nevetni, bár időnként meg-megrezdül a szájuk széle, de gyorsan körülnéznek, nem látta-e meg valaki, mert még a végén… Ezek az emberek általában jó módban élnek, az italt sem vetik meg, de csak márkásat isznak.

3. Típus. Ezek az uralkodók. Nyolc-kilenc személy tartozik oda szorosan, és bejárása van még 15-20.-nak. Ez az a világ, ahol nincsenek dogmák, ideálok, szabadon lehet megvitatni bármit. Ott nincsenek eszmék sem, csak szigorú, üzleti matematikán alapuló számítások. Ott ugyanis a pénz az úr, és a mindenható haszon.  A maguk területén vidám, szánalmat nem ismerő, első osztályú mesteremberek.

4. Típus. Ők a végrehajtók. Akik tökéletesen közömbösek minden eszme, dogma, erkölcs és filozófia iránt, nekik mindegy, hogy egy embert kell karaktergyilkolni, vagy egy csoportot, szerveződést, pártot kell likvidálni, bedarálni. Elemzéssel nem foglalkoznak. A párt fizet nekik, ők pedig szolgálnak neki és hidegvérrel végrehajtják a megbízást. A pénzt nem nagyon értékelik, inkább tartósabb anyagi javakba fektetik a vérdíjat.

A párthierarchia alsó fokain az első típus, a felsőbb fokain a második típus helyezkedik el. Ha a korlátoltabb, együgyűbb  – alapvetően népi káder – első típusbeliekből valaki a Fidesz szociális gépezete folytán a csúcsra kerül, általában rá bízzák a véres munkát. A hatalom persze, megrészegíti őket, de észre sem veszik, hogy ha végeztek a dolgukkal, általában eltűnnek, és még legyenek boldogok, ha nem osztoznak áldozataik sorsában!  Odafent pedig ismét a vidám mesteremberek maradnak.

A legfelső vezetők felett, az elérhetetlen magasságban, a sztratoszférában van még egy ködös, érthetetlen, néha zavaros, homályos, tökéletesen illogikus világ, ahol egyedül Orbán Viktor található. Benne érthetetlen módon egyesül minden, ami össze egyeztethetetlen: ő a mesterek feje, főorvos, főtörténész, szupergépész, főszerelő. Ő az obermeister, aki több logikával, felső cinizmussal és közgazdasági tudással rendelkezik, mint legközelebbi tanácsadói és segítőtársai összesen. (A segítőtársaknál egy kicsit elbizonytalanodtam. Egy ilyen géniusznak egyáltalán szüksége van segítőkre, vagy inkább a segítőknek van szükségük őrá?) Egyszóval, ő a szoftver és a hardver egy személyben, ami legutoljára a világ teremtőjének is csak többé-kevésbé sikerült.

Ugyanakkor megvan benne a fanatikus hit és annak vaksága, az abból eredő megszállottság, no meg egy bika csökönyös logikátlansága, amivel csak a párthierarchia első típusú, szuterén szintű katonái közt lehet találkozni.

A varázsvessző megalkotója, annak birtokosa, a főpap, a hívők vezetője ugyanis éppolyan sötét, megszállott hívő, mint a többi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr248359914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

302398 2013.05.13. 13:10:28

Hogy jó vezetők lennének? Nem a szakterületem, de kétlem, még a szándékát is! De 220-al, vagy méginkább 380-al érdemes lenne kipróbálni!

62853 2013.05.13. 14:09:15

A finn tájékoztatót olvastam. Elejétől a végéig hazudik. Legyen egy példa. Csökken az államadósság. A legfrissebb adatok szerint 2010. május: 20,470.5 milliárd forint, 2013 március: 21,692.4. Nagyon csökkent ám! De lehene folytatni. ˝2010-ben, a kormányváltás után fél év alatt több mint három százalékkal sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt, a kabinet visszahúzta Magyarországot a szakadék széléről, 2012-ben pedig már csak 1,9 százalék volt a deficit, éppen annyi, mint a finneké.˝ Szemenszedett hazugság megspékelve az ellopott manyup pénzekkel. ˝2010-ben - fejtette ki - a 3,8 millió dolgozóból csak 1,8 millióan fizettek adót, ennyien tartották el a tízmilliós lakosságot. Ezért újjá kellett szervezni az országot, és egyebek mellett ezért kellett munkaalapú társadalmat kialakítani. A kormány azt akarja, hogy minél többen dolgozzanak, és minél többen keressenek, a munkanélküliséget ugyanis elfogadhatatlannak tartja - magyarázta. Utóbbival összefüggésben jelezte: mivel a piac nem képes mindenkinek munkát biztosítani, a kabinet erkölcsi kötelességének tekinti a közmunka megszervezését.˝ Ezen már csak röhögni lehet.

12910 2013.05.13. 14:51:33

megszólalhatna megint a Sólyom, hogy morális válságban van az ország, a kormányfőnek le kellene mondania, mivel hazudnak reggel, délben és este!

62853 2013.05.13. 16:30:38

Visszatérve a poszthoz. Véletlenül a felcsúti kis zsebcézár nem az első csoprtba tartozik?

291070 2013.05.13. 17:15:38

2. lusta 2013. 05. 13. 14:09 mi az, hogy nem képes mindenkinek munkát biztosítani? hát mijafrancot ígért meg? nem egy millió új munkahelyet? és miért nincs munkaerő piac? mert nincs beruházás! és miért nincs beruházás? mert a tőke - joggal - nem bízik orbánban! akkor ki a hunyó? ja, tudom, a gyurcsányi! amúgy meddig adja még elő ezt a blődséget a közmunkáról? a munkahely teremtés? egy lóf@szt! még ha az i lenne, csak időszakos, ráadásul nem hozzáadott értéket termelő! szóval, miről is beszél?

291070 2013.05.13. 17:21:21

4. lusta 2013. 05. 13. 16:30 kétségtelenül onnan indult, de felismerve a fidesz szociális gépezetének működését - naná, hogy felismerte, maga alakította ki - gyorsan süllyesztőbe küldte a lehetséges vetélytársait, csak éppen ostoba káder módjára olyan emberekkel vette körül magát, akik nála tudatlanabbak, vagy félnek tőle. orbán tökéletesen igazolja murphy egyik törvényét: karrierje során egyszer mindenki eljut egy olyan posztra, aminek betöltésére már alkalmatlan. népünk boldogsága eljutott...
süti beállítások módosítása