Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Túl-túl, még az unortodoxián is túl

2013. március 28. - Harun al Rasid

ahol a kis Matolcsy túr.

ahol a kis Matolcsy túr.

Naná, hogy gyökeresen új jegybanki filozófia - s csak az, mert (most már) nem komcsi, hogy szakértelme legyen – hírlik Matolcsy környékéről. Két dolog biztos az ócsóbbság jegyében. Egyfelől Matolcsy cimboráival nem csak az alelnökök száma, de az intézményi létszám is jelentősen megnövekedett (pedig a hírek szerint jelentős számú szakembertől vált meg, így vagy úgy). Viszont a sajtótájékoztatókkal (s meg nem erősített pletykák szerint a szakmai konferenciákkal is), na, azokkal jelentős mértékben spórolnak.

De az sem semmi, ami hírlik Matolcsy vonatkozó ideológiájáról. Mértékadó forrás szerint vetekszik gyerek-popsis pöttyök ideológiai viharával. Néhány magasröptű (bár az ostobaság magasiskolája még jobb jelző) gondolat:

„Ezentúl a jegybank elnöke és egyik alelnöke nem áll ellent a magyar gazdaság növekedését és a hitelezés beindítását segíteni hivatott, a termelőcégek, vállalkozók által folyamatosan követelt újabb kamatcsökkentésnek.”

„Végre megszűnt a monetáris politika körül vibráló ellentét és feszültség. A nemzetivé vált jegybankban kialakult egység már önmagában is fontos hátteret biztosít egy polgár- és vállalkozóbarát gazdaságpolitika megvalósításához.”

„Az MNB irányváltását mutatja az is, folyamatos átalakulást mutat a jegybankok szerepének, függetlenségének eddigi, ortodox megítélése. [..] Nemkívánatos túlhatalomhoz juthatnak ezek az intézmények, ha úgy kapnak egyre újabb és újabb jogosítványokat, hogy közben teljesen függetlenek maradnak a politikától. Komoly gondok lehetnek abból, ha ez a túlhatalom pozíciójukat nem választás útján elnyerő technokraták kezében összpontosul. […]” Ez az értékelés túlzás nélkül nevezhető a jegybankok önállóságát betegesen védő uniós álláspont erőteljes kritikájának.

A mérhetetlen ostobaság mellett a gátlástalanságra is jellemző az az utánrúgás, amit az előző vezetés kapott: „Érdemes a globális elithez tartozni, amelynek kiszolgálása ma még elnyeri méltó jutalmát A brüsszeli érdeket Magyarországgal szemben is előtérbe helyező Simor Andrást máris az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank egyik alelnökének nevezték ki.”

Eddig Róna György jegyzete.

A rendkívül mókás az egész hablatyból az a kijelentés, mi szerint a jegybank és a monetáris tanács végre politikai befolyástól mentes, független intézmény lesz! Mondták ezt rezzenéstelen arccal, és senki nem röhögte ki őket! A termelő cégek, vállalkozók meg már csak olyanok, hogy folyamatosan követelik a kamatcsökkentést! Jó lenne, ha elárulnák a dealerük telefonszámát, és is rendelnék abból a cuccból, ami kurva jó lehet, ha ennyire el vannak varázsolva tőle!

Ha mindehhez még hozzávesszük Köteles-Kövér elvtikén immár teljesen elhatalmasodott mentális szétesés megnyilvánulását, mi szerint ez a szellemiekben nagyfokú kihívással küszködő szerencsétlen kijelenti, hogy a szocialista kormányok bűnözők és nemzetárulók voltak, és ennek nyomán még mindig nem ragadják meg az ápolói, és viszik valami csendes gumiszobába, nem sok jót jósolok ennek az országnak!

Thomas Jefferson szavaival élve: Orbán alkotmányozó csőcselékének hatalmában van elvenni a nemzet többi részének minden jogát, mivel a parlamenti többség – ami, ugyebár, még csak nem is közelít a népfenséghez, amiről a szellemi toprongy Kövér delirál – jogot kapott az Alkotmánybíróság felülbírálatára.

A nemzet pártállamilag irányított gazdaságpolitikája – ami nélkülöz minden szakmaiságot - , a fékek és ellensúlyok immár totális kiiktatása ki fogja golyózni ezt a szerencsétlen országot, ami egy autoriter elmeroggyant vezetése alatt nyög, a normális országok szövetségéből.

De sebaj: majd megalapítjuk a Kárpát-medencei Népi Szövetségi Köztársaságot Ukrajnával és Belorussziával közösen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr828359836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12635 2013.03.28. 10:00:01

Kimaradt a felsorolásból, hogy ezentúl bármikor nyitható, ami eddig zárva volt, a devizatartalékot rejtő kassza...

163107 2013.03.28. 10:25:21

Az, hogy száznál több pályázó közül Simort választották az EBRD alelnökének, irtó nagy füles a vezérnek, aki Simort Gyurcsányhoz hasonlóan a földbe döngölve szerette volna látni...-) Matolcsy vajon miért nem tart sajtótájékoztatót? Pedig nagy mesemondó, szeret is szerepelni. Miért lett ilyen visszafogott? Talán rájött az eltelt 1 hónap alatt egyre s másra. Hogy mégse lesz olyan könnyű megcsapolni a tartalékokat. Hogy nem lesz jó nagyon szembe menni az euval. Hogy a kamatvágás jó dolog a költségvetésnek - de a gyenge ft, a magas hozamok, felárak nem, és amit nyernek a vámon, kimegy a réven. Vagy fordítva. Látja, hogy nagy valószínűséggel a korábbi handabandázásai nem válnak valóra (államadósság-csökkentés, gazdasági növekedés stb). Úgy látta, jobb, ha most hallgat, mint az izé a fűben. Majd csak lesz valami.

297176 2013.03.28. 10:33:19

Ah, rasid és osszián, milyen jó gazdasági szakember lenne belőletek, elképzelem, amint olyan tetőfokára hágna a népszerűségetek, hogy hímes tojásként díszelegne a "tojásotok" a húsvéti asztalon.

163107 2013.03.28. 10:46:13

Azért folytatódik a hazai közönségnek szánt tündérmese: "Az MNB új inflációs előrejelzése szerint az idei átlagos infláció 2,6 százalék lesz, a jövő évi 2,8 százalék, míg a gazdasági növekedés 2013-ban 0,5, a jövő évben 1,7 százalékot mutat - áll a Magyar Nemzeti Bank, csütörtökön közzétett új inflációs jelentésben." "Soha nem látott szintre emelkedett február végére a költségvetés tartozásállománya. A kormány államadósság ellen vívott háborúja nem áll jól. " Forrás :bankweb.hu "Stagnál idén a magyar gazdaság, a növekedés alapjait a kormányzati politika nem tudja megerősíteni, és a költségvetési hiány növekedését újabb megszorítással kellene egyensúlyozni. Ez a Pénzügykutató friss előrejelzésének lényege." GKI: Stagnálni fog a gazdaság Index, MTI 2013. március 26., kedd 09:50 | Kapcsolódó Lejtőn az ipari, javulnak a lakossági várakozások Címkék gki, konferenciaközpont, konferencia "Idén stagnál a magyar gazdaság, az államháztartási hiány a GDP 3,5 százaléka körül alakulhat, míg az infláció éves átlagban 3 százalékra eshet, írja legfrissebb elemzésében a GKI gazdaságkutató. A GKI szerint a magyar GDP 2013-ban a 2010. évi szinten lesz, ráadásul a gazdaság ehhez is feléli tartalékait. „Az emberek magánnyugdíj-vagyona eltűnt, a devizatartalék csökken, a tőke és a képzett munkaerő távozóban” – vélekedik a GKI." Londoni elemzők 0,7%-os visszaesést prognosztizálnak.

16940 2013.03.28. 10:49:11

Az a szomorú, hogy a népek bedőlnek a tíz százalékos rezsicsökkentési kampánynak, mintsem a cikkben megjelenített racionális gondolkodással akárcsak megpróbálkoznának... Más tekintélyuralmakat gyengít a társadalmi szegénység, e maffiózók viszont meglovagolják. Az írás: +!

163107 2013.03.28. 10:54:44

3. Ranch 2013. 03. 28. 10:33 Ah, rasid és osszián, milyen jó gazdasági szakember lenne belőletek, elképzelem, amint olyan tetőfokára hágna a népszerűségetek, hogy hímes tojásként díszelegne a "tojásotok" a húsvéti asztalon." Mindenesetre utánaolvasunk, nyitva tartjuk a szemünket és nem hiszünk a tündérmesékben. Sőt, ami adat itt szerepel, az smafu. Tekintsünk csak vissza, mi volt tavaly? A térség legnagyobb recessziója, legmagasabb inflációja, áfája. Az ipar az utolsó negyedévben 2,7%-ot esett vissza, 2012-ben a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,2%-kal maradt el az előző évitől. A csökkenő trend az év negyedik negyedévét és a 2012-es évet egyaránt jellemezte. A 2012. IV. negyedévi nemzetgazdasági beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,9%-kal, az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított indexek alapján 3,7%-kal csökkent." Csökkentek a reálbérek, ez a trend folytatódik, és csúcson az államadósság. És, ha még az államháztartási hiányt se tudják tartani... Nos, személyeskedő, pimasz megjegyzések helyett érdemben szólj a témához, és cáfolj. Ha nem tudsz, akkor pofa be.

291070 2013.03.28. 10:55:19

3. Ranch 2013. 03. 28. 10:33 ne fantáziálj. megértem, hogy érdeklődésed homlokterét az ilyesmi tölti ki, de nem kellene vele közösségi portálra jönnöd. amúgy, te csak fitymálsz. fity ma. de fity holnap is?

291070 2013.03.28. 10:57:55

2. Osszián (szerkesztő) 2013. 03. 28. 10:25 hát, előbb kellett volna gondolkozniuk. most simor lesz az, akivel orbánéknak tárgyaló asztalhoz kell ülniük, ha bármit is akarnak. ez, persze, rohadt kínos nekik. az a szerencséjük, hogy simor úriember, és nem él vissza erőfölényével, pedig rendesen keresztbe tehetne ennek a bagázsnak!

297176 2013.03.28. 11:01:17

Osszián, te mindenféle fércművet összeollózol itt nekem, ezekből nem varratnék ruhát, de te is meztelen lennél tőle. Majd pont egy ilyen szabónak adnék a kezébe egy finom szövetet. Rasid, neked is hasonlókat!

291070 2013.03.28. 11:15:36

9. Ranch 2013. 03. 28. 11:01 na, ennek fussál még neki egyszer. mi köze van a dadogásodnak a cikk tartalmához? személyeskedéshez kevés vagy, tudásod nincs, mégis, mire izzadsz itt, kisgyerek? írj egy saját postot - már, ha képességed van rá, amit erősen kétlek - vagy foglalkozz a postomban írtakkal. ha terelni akarsz, először lealázlak, azután kiváglak, mint azt a bizonyos macskát. ehhez tartsd magad!

163107 2013.03.28. 14:21:36

Egy újabb fércmű: "Kamatemelésre kényszerítheti a gyenge forint az MNB-t" "Ha őszig folyamatosan 300 forint feletti euróárfolyamot látunk, akkor az a jegybank lépéseiben is megmutatkozhat - emelte ki Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője egy sajtóbeszélgetésen. A szakember szerint a magyar deviza árfolyama előbb-utóbb az inflációban is meg fog mutatkozni, ezért az év egészében 3 százalék feletti pénzromlási ütem várható. " Majd jön a csodafegyver...

62853 2013.03.29. 08:49:23

Közben ezek az államhaztartási silány adatok úgy jönnek össze, hogy a költségvetést kettöszázkilencvenvalahányforinttal tervezték, míg a valós árfolyam vastagon háromszáz feletti.
süti beállítások módosítása