Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Matolcsyné férje

2013. március 08. - Harun al Rasid

elefánt a porcelánboltban

elefánt a porcelánboltban

Kell egy csipet csapat. Kalandor jegybankpolitikához dilettáns pártkatonák kellenek

Csaba László közismert jobboldali beállítottságú közgazda szerint az, amit Matolcsy jegybanki elképzeléseiről kiszivárogtatott, egyértelműen kalandorság. Média értesülések alapján nem csak Matolcsy és a vele együtt odareptetett helyettes nem rendelkezik a megfelelő szakmai felkészültséggel, de tucatnyi ejtőernyőssel „erősítik” a jegybank csapatát.

A „csak semmi szakértelmet, hisz derék pártkatonák” jegyében Nagy Róza, Palotai Dániel, Csizmadia Norbert után Matolcsy további tíznél több embert - folyosói pletykák szerint még szakácsot is- vitt magával az MNB-be -igaz, a szakács azonnal asszistensi titulust kapott J - de folyik a jegybank teljes szervezetének felülvizsgálata is.

Arról – egyelőre - nem szól a fáma, hogy az MNB felszentelését is tervbe vették volna! J

Az inkompetencia diszkrét bája. Matolcsy a nemzetgazdaság szétverése után a monetáris politikára támad

A remélhetőleg szerencsés – mert már kiheverték mindazt, amit a fülke-forradalom dúlása okozott – utókor a daliás 2/3isten és imádott jobb–keze csodafegyverein fog röhögni. Ezeknek a csodafegyvereknek a legfőbb ismérve, hogy hatékonyságuk, hasznosságuk vitatható, az azonban egyértelmű, hogy nem olyan körülményekre, nem olyan módón és nem olyan felhasználásra találtattak ki, mint amire Matolcsyné férje használni akarta.

Mint ismert, gazdasági főminisztersége egyik, hanem az első intézkedése az un. egykulcsos adó bevezetése volt, mellyel sikeresen tönkrevágta a gazdaság világválság által megtépázott alapjait. Ez a megfelelő körülmények között gazdaságélénkítési módszer a hazai körülmények nem megfelelő volta okán totális gazdasági csődhöz segítette hozzá Matolcsy más unortodox módszerivel együtt az országot.

Most, hogy jutalmul megkapta a monetáris politikát, ismét egy a hazai körülményeket semmibe vevő agyrémen töri a fejét. Parlamenti bizottsági meghallgatásán és  Dow Jones-nak adott interjújában tett megjegyzéseiből a szakértők arra következtetnek, hogy a brit bankrendszerben igen csak vegyes tapasztalatokkal járó FLS („funding for lendig” system) ötletét dédelgeti.

A módszerről tankönyvszerű ismeretek birtokában tudható, hogy igen jelentős kockázati tényezőket mutat, sőt a pénzügyi stabilitást egyenesen támadja, lévén: egy ilyen kis és nyitott gazdaságban a kettős kamatszínt elszeparálása irreális.

Nálunk jelenleg nem a forrásszerzés az elsődleges gond, és a mérleg-alkalmazkodás meglehetősen domináns.

A hitelkereslet – mert a gazdaságban elkövetett ámokfutása  eredményeként jelentős mértékben az nő – mind a privát szférában (magas eladósodottság), mind pedig a reál szférában (lanyhuló beruházási kedv) igen gyenge.

A forint nagy valószínűséggel keményen reagál: ösztönözni fogja a forint short és az eddigi gyengülés további gyorsulásával tartósan és jelentősen a 300-as színt fölé fog kerülni.

Vigyázni kell vele. Matolcsy veszélyeire figyelmeztetnek az elemzők

Bár nem Magyarország az egyetlen ország, ahol a politikusok megpróbálják befolyásolni a monetáris politikát, de itt különösen egyértelmű a próbálkozás - áll londoni pénzügyi elemzők csütörtöki helyzetértékeléseiben. William Jackson, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a jegybanki függetlenség általános felzárkózó térségi helyzetéről szóló elemzésében Magyarország szemmel tartására hívta fel a figyelmet. Úgy látja, hogy  Matolcsy György MNB-elnöki kinevezése felveti azt a lehetőséget, hogy a magyar jegybank az inflációkövetést előíró mandátumra kevés figyelmet fordítva folytatja a kormány növekedésösztönző (tegyük hozzá, hogy csupán ilyen hatásúnak vélt, sőt talán csak remélt) terveit támogató monetáris enyhítést.

Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr908359808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

62853 2013.03.08. 09:51:06

Matolcsyné férje, dakota nevén Kusza Szem gyakorlatilag feladja az MNB önállóságát. Ez tulajdonképpen jó hír, mert a EKB és az EU sem fog kifogást emelni, amikor 2014-ben őt magát a csapatával együtt kizsuppolják.

11951 2013.03.08. 10:34:58

Nem okozott meglepetést,mint elefánt a porcelán boltban úgy viselkedik....

12635 2013.03.08. 15:44:04

Csak, hogy folytassam zsati után, úgy viselkedik, mint egy beképzelt hólyag, nézni is rossz, ahogy önelégült kancsal vigyorral jön - megy és "intézkedik" az MNB-ben. Rá van írva az egész emberre mindenestül, hogy még csak sejtése sincs az MNB működéséről, ezért kellenek a külsőségek, a szakács stb, talán takarítónőt is sajátot visz....nem elefánt valami óriásdinoszaurusz a porcelánboltban...

291070 2013.03.08. 17:07:11

úgy örült a kinevezésének, mint majom a farkának, már rohant volna fogadni a sort álló csinovnyikok gratulációit, amikor visszafüttyentették: pubi, ott, annál az asztalnál, még van egy kis dolgod, tudod, aláírni ezt, aláírni azt... egy bohóc, kétségtelen.
süti beállítások módosítása