Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Viktor a célkeresztben

2013. január 31. - Harun al Rasid

talált, süllyedt!

talált, süllyedt!

A Der Spiegel című német hetilap Orbán Viktor, a magyar kormányfő jobboldali ötletadói címmel közölte Keno Verseck cikkét.

„Őszinte, tiszta, autentikus” – így szeretik kínálni magukat a Jobbikhoz tartozó magyar szélsőjobboldaliak. A „jobboldalibbak” vagy „jobbak” – ahogyan a párt neve német fordításban hangzik –, különös súlyt helyeznek programjuk autentikusságára. Van azonban egy komoly problémájuk: arra panaszkodnak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormánytöbbsége lopja, majd a saját politikájaként adja el a párt „témáit és eszméit”.

A magyar szélsőjobboldaliak, akik a 2010-es választásokon 17 százalékot szereztek, jó okkal frusztráltak. Orbán Viktor és kormánytöbbsége már rég elindult a szélsőjobboldali kurzus útján. Alig akad hét, hogy Orbán pártja, a Fidesz – Fiatal demokraták Szövetsége – politikusai vagy neves szimpatizánsai ne képviselnének valamilyen módon szélsőjobboldali álláspontot.


A Spiegel illusztrációja az íráshoz

Nemrég például a kormányhű Magyar Művészeti Akadémia egyik tagja, Medveczky Ádám karmester Konrád György, Esterházy Péter és Kertész Imre afféle eszmei megfosztását követelte az állampolgárságától. Kertész Imre 2002-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. „Aki magyarnak születik, de külföldön árt a magyaroknak és szidalmazza Magyarországot, azt nem lehet magyarnak tekinteni” – mondta Medveczky az ATV tévéadó műsorában a három íróra utalva. Medveczkyhez hasonlóan nyilatkozott Fekete György, az MMA elnöke, és azt követelte, hogy „az akadémia egyetlen tagjánál sem hiányozhat a genetikai nemzeti érzés”.

A Jobbik-eszmék – részben enyhítve, részben változatlanul átvéve

Az MMA nem jelentéktelen, hanem egyfajta nemhivatalos kulturális minisztérium, jelentős kultúrpolitikai felhatalmazásokkal. Azt, ami „hazafiatlan”, Fekete, az MMA elnöke a továbbiakban nem támogatja anyagilag. És ebben az olvasatban „hazafiatlan” Konrád, Esterházy és Kertész is – ők sok jobboldali gondolkodású magyar szemében általánosságban hazaárulónak számítanak, mert kritikusan szemlélik hazájuk politikai állapotait.

„Nincsenek már határozott határok a Fidesz és a Jobbik közt” – mondja Dalos György író. Amit a kultúrpolitikáról megállapít, érvényes a magyar kormánypolitika sok más területére is. Orbán és kormányzó pártja részben enyhített formában, részben teljesen változatlanul  megvalósítja a szélsőjobboldali Jobbik programját:

– A Magyarország kétharmados területvesztéséhez vezető, 1920-as trianoni szerződés emlékére az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépésekor június 4-ét egy törvénnyel a világ minden magyarja „nemzeti összetartozásának napjává” nyilvánította.

– Az állítólagos kommunista hazaárulók szobrait lebontották, és – Fidesz-politikusok részvétele mellett – emlékműveket állítottak Horthy Miklós birodalmi kormányzónak, akit a magyar zsidók holokausztjáért viselt felelősség egy része terhelt.

– A Nemzeti Alaptanterv (NAT) a két háború közötti időszak antiszemita íróit ajánlja olvasmánynak. A médiatörvény kötelezi a közszolgálati média újságíróit a nemzeti identitás elősegítésére. És a 2012 óta érvényben lévő alkotmány preambulumában a Horthy-rezsim szellemét idézi fel.

– A szociális segély kifizetését a kormány a közmunka kényszeréhez, valamint a lakásokban folytatott rend-ellenőrzéshez, egy főleg romák ellen irányuló intézkedéshez  kötötte.

– A félkatonai polgárőrségek jogait bővítették, bevezették a saját területen való fegyveres önvédelemhez való jogot, ami engedmény a romagyűlölőknek.

– A kormány 2010-ben hazafias zaj közepette kipenderítette az országból a Nemzetközi Valutaalapot. Pénzügyi szempontból nem jövedelmező, de populista módon hatásos „válságadót” vezetett be, amelyet külföldi konszerneknek kell fizetni. Egy populista-kapitalizmusellenes szövegekkel bevezetett hitelmoratórium – amelyet valójában a Fidesz-klientúrának szabtak testre – 2011-ben a magánadósoknak lehetővé tette, hogy a külföldi bankoknak teljes egészében visszafizessék a devizaalapú hiteleket, rögzített kamatok mellett. Matolcsy György gazdasági miniszter büszkén „unortodox” gazdaságpolitikáról beszél.

Az utóbbi szerdán Brüsszelben is szóba kerül majd, amikor Orbán Viktor José Manuel Barrosóval, az EU-Bizottság elnökével, és Martin Schulz-cal, az Európai parlament elnökével találkozik. Magyarország gazdaságpolitikája és az ország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás a téma. Orbánnak alighanem válaszolnia kell a szélsőjobboldallal kapcsolatos kérdésekre is, de csak informálisan.

A problémáról sok brüsszeli politikus hallgat, vagy igyekszik jelentéktelen színben feltüntetni. Így például Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke – amelyhez a német CDU és a magyar Fidesz is tartozik – kérdésre röviden tudatta, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagjaként szintén aggódik a szélsőségesség miatt. Mint mondta, Orbán „mindig hangsúlyozta, hogy kezelni kell ezt a problémát”.

A magyar miniszterelnök pártbeli barátai közül kevesen beszélnek egyértelműen. Köztük Viviane Reding, az igazságügyi és alapjogi kérdésekben illetékes EU-biztos  nemrég megdöbbenten nyilatkozott Bayer Zsolt publicista esetéről.

Bayer, a kormánypárt alapító tagja és Orbán közeli barátja, január elején a Budapesttől délre lévő Szigethalmon lezajlott késelés után, amelybe romák is belekeveredtek, a Magyar Hírlap című, a Fideszhez közelálló, szélsőjobboldali lapban azt írta: „A cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. … Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!”. A Fidesz-vezetésben senki nem kifogásolta nyilvánosan Bayer cikkét, egy pártszóvivő az írást „a szerző saját véleményének” minősítette, és Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs vezetője egyenesen arra a kijelentésre vetemedett, hogy aki Bayer cikke ellen tiltakozik, az „a gyilkosok (értsd: a romák) mellé áll” – noha az említett késelésben senkit sem öltek meg.

A bírálók őszintétlenséggel vádolják a Fideszt

Pedig Magyarország kormánypártja, a Fidesz még alig néhány hete azt a benyomást keltette, mintha valóban egyértelműen el akarna határolódni a fajgyűlölettől.  Az alkalmat a Jobbik nevű pártnak az a novemberi követelése adta, hogy „listázzák a zsidókat”. A Jobbik egyik képviselője a parlamentben azt követelte, hogy „foglalják listába a Magyarországon élő zsidókat”,  és vizsgálják meg, „különösen a parlamentben és a kormányban, mely „zsidók jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot Magyarország számára”. Erre Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője december elején a Jobbik ellen rendezett nagy tüntetésen beszédet mondott, és élesen elítélte a magyarországi antiszemitizmust.

A Fidesz bírálói azonban kétlik, hogy a párt és mindenekelőtt Orbán Viktor komolyan gondolja a szélsőjobboldaliságtól, antiszemitizmustól és cigányellenességtől  való elhatárolódást. Ungváry Krisztián történész, aki éppen letett az asztalra egy jelentős, 700 oldalas művet a két háború közötti időszak Horthy-rezsimjéről, a Fidesz politikáját szemfényvesztésnek nevezi. „A párt két nyelven beszél. Egyrészt elhatárolódik a szélsőjobboldaliságtól, hogy jól mutasson a külföld szemében, másrészt a két háború közötti antiszemita írók előtt hódol, vagy a párthoz közelálló lapokban szélsőjobboldali álláspontokat képvisel, mert magához akarja kötni a jobbos szavazókat”.

Nagy Attila Tibor, a budapesti Méltányosság Intézet politológusa sem hisz az irányváltásban. A Fidesz egyes részeiben ugyan valóban van felháborodás a szélsőjobboldaliság miatt, „de ez a rész, amely egyértelmű Európa-barát kurzust szeretne, jelenleg nem meghatározó a pártban” – vélekedik a politológus.

Ha valaki nem hinne a fordításnak, és tud eléggé németül, itt az eredeti, még egyszer ( ismétlés a tudás anyja):

http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-orban-und-fidesz-bedienen-sich-bei-der-rechtsextremen-jobbik-a-880084.html

Na, erre varrjatok gombot, csinovnyikok! (a szerk. megjegyzése)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr58359748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

62853 2013.01.31. 13:00:31

VÉGÜL IS LASSAN HÁROM ÉV KORMÁNYZATI ÁMOKFUTÁS KELLETT AHHOZ, HOGY NYUGATON IS A TANTUSZ KEZDJEN EL LEESNI.

11256 2013.01.31. 13:36:15

lusta: nem most esett le a tantusz, csak ők várták, egyre várták, hogy országon belül lesz erő vagy mozgalom (lehetőleg több is), amelyik fellép majd ezek ellen. ha csendben ülünk és tudomásul vesszük a dolgok alakulását, akkor miért és hogyan lépnének fel a választáson nyertes kormánnyal szemben? éppen nemrég egy blogon sóhajtott fel valaki, hogy "istenem, mit ki tudna hozni egy rendes ellenzék egy kormány ennyi hibájából..." mert egyre több a hiba. most már csak a devizakötvényükre leszek kíváncsi... azt is le fogjuk nyelni? akkor is, ha a törlesztési időszak csak a választások után kezdődik? mert a road show már elindult, az pedig nem az IMF-tárgyaláson múlt, mert az ilyet hónapokkal előbb elő kell készíteni, ráadásul a mostani valutaalapi látogatás során az esetleges hitelkeret-megállapodással egyáltalán nem is foglalkoztak. szemfényvesztés az egész kormányzás. de ha az ország tűri, akkor miért szólna bele bárki is? miért jönnének segíteni, és hogyan segíthetnének? (nem, Brüsszel tényleg nem Moszkva, és Orbán pontosan ezt használja ki.)

235117 2013.01.31. 13:55:30

A baj hatalmas. Az ország érdeke, és a hatalmi elité alapvetően eltérő. ORBÁN EGYSZERŰEN BÁB, higgyétek el, nagyon nagy a baj. Ő az oligarcha érdekcsoport kis hülyegyereke, akinek a feladata a végrehajtás. Megteszi, mert egy kiskaliberű majomszájú.

16940 2013.01.31. 14:23:28

Köszönöm a fordítást és a közreadást! +! Igaz cikk, ráadásul feszes szerkesztéssel, pontos fogalmazással.

16940 2013.01.31. 14:24:54

És még egy. A Spiegel - mint köztudott - nem kommunista lap...

292071 2013.01.31. 15:05:16

"A félkatonai polgárőrségek jogait bővítették, bevezették a saját területen való fegyveres önvédelemhez való jogot, ami engedmény a romagyűlölőknek." "A szociális segély kifizetését a kormány a közmunka kényszeréhez, valamint a lakásokban folytatott rend-ellenőrzéshez, egy főleg romák ellen irányuló intézkedéshez kötötte." Húha! Megvédeni az aljas rablóktól a tulajdonunkat, na az romaellenes, mint az is, hogy legyen már rend abban a lakásban, ahol egész nap otthon eszi a penész a tulajt és ezért pénzt kap! Ettől markánsabban nem tudna megnyilvánulni a liberálfasizmus! Köszi, hogy hoztad, mert így lehet látni, kik a normalitás ellenségei!

34417 2013.01.31. 15:42:29

navigator 2013. 01. 31. 14:23 az érdem nem az enyém. a fordítás a galamuson jelent meg, én csak átvettem. ennyi plágium EZEKKEL szemben megengedett.

34417 2013.01.31. 15:46:44

Huertano60 2013. 01. 31. 15:05 wolfi, jobb, ha te nem beszélsz normalitásról. ha nálam próbálnád elvtársaiddal egyetemben ellenőrizni a körletrendet, lecsapnálak, mint rövidzárlat a villanyórát. ne prüszkölj, picinyem: aki veled egy elvet vall, az az elvtársad. tudod: szótő!

34417 2013.01.31. 15:51:03

a cím félrevezető, ezért elnézést kérek. amúgy elég nehezen kivitelezhető, mivel egyetlen mesterlövész se tud úgy lőni, hogy vagy hatan biztatják, lökdösik, hogy : lőjj már, lőjj már!

11256 2013.01.31. 17:12:25

corvin, 3.: nagyon egyetértek.

283390 2013.01.31. 17:56:32

Evianna, ez egy érdekes állapot, mert sok ellenzéki meg abban bízott, hogy majd az Únió helyre teszi (remélem utolsó Viktorunkat)... Számtalan véleményt olvastam a három év alatt, hogy ezt az "Únió úgysem tűri" meg stb. meg majd jól a fejére koppintanak az Euból..... Nem egyszer jegyeztem meg én is hogy az Únió a belügyekbe nem szól bele, azt nekünk kell intézni...

34417 2013.01.31. 18:31:06

okok 2013. 01. 31. 17:56 így igaz. belügyekbe az unio nem avatkozik. nekünk kell megenni, amit főztünk. '56-ban az usa-ban bíztunk, ma az unióban, holnap, ugyan, miben fogunk bízni? viktor pedig mindig annak hazudik, akivel éppen beszél.

16940 2013.01.31. 18:52:55

7. Nincs plágium, hiszen most jelölte.

62853 2013.01.31. 19:22:56

A nagy igazság pedig úgy néz ki, hogy itt csak a külföld fog változást kierőszakolni. Az is igaz, hogy ez pedig a pénzpiac lesz. Mondok egy egyszerű példát. A legfrissebb lengyel adatok szerint az államkötvény portfóliónak csak a 36,5% van külföldi kezekben, ami nakik rekord szintű jelenleg. Érdekességként jegyezném meg, hogy a nyugdíj kezelők birtokában pedig 22% van. Hogy is alakult minálunk? Nyugdíjallapok gyakorlatilag nem sok vizet kavarnak. Marad a külföld. Az a külföld, amely ellen naaaagy szájkaratés harcot vívunk

15349 2013.01.31. 19:54:41

Martens olyan sötét gazember, hogy akár a Fidesz tagja is lehetne.

292071 2013.02.01. 09:25:32

Harun! Úgy döntöttem megvilágosítalak! Bizonyos szociális juttatásokat a törvény feltételekhez köthet. Így rend a lakásban, tiszta udvar, megművelt kert, stb. amit ellenőriznek. Nem kötelező ezt megtenni, de ha nem csinálja meg valaki, nincs segély! Tehát, mielőtt levernél valamit a nagy csapkodásodba, gondold át, kell e az a segély, mert ez a feltétele! Mellékesen megjegyezném, nem szeretem azt a hangot, amit megengedsz magadnak velem szemben! Természetesen épp a lényeg fölött sikkadtál el, jelesül, hogy az önvédelemhez való jog cigányellenesség! Hogy is van ez? Lehet buksit vakarni és töprengni! :-)

34417 2013.02.01. 12:05:08

Huertano60 2013. 02. 01. 9:25 baromira nem érdekel, hogy mi nem teszik neked, és mi nem. ha ide idéznéd az általad említett szociális juttatások törvényi feltételeit, nagyban javítana a szavahihetőségeden. de a buksidat szívesen megvakarnám. csakhogy, nem biztos, hogy nyolc napon belül gyógyulnál. anyádnak van-e segélye? mert, ha nincs, duráld neki magad: neked kell eltartanod!

292071 2013.02.01. 12:38:20

A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 38. § (9) bekezdése szerint: "A települési önkormányzat rendeletében a normatív lakásfenntartási támogatásra való jogosultság egyéb feltételeként előírhatja, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó, a rendeletében megállapított feltételeket teljesítse. A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása körében a kérelmező, vagy a jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, a kerítésen kívül határos terület, járda tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettség írható elő...." Nehogy tipródj, itt a normaszöveg! Én udvarias ember vagyok és nem írok alpári stílusban és nem is pufogtatok üres fenyegetéseket, mert a stílus, bizony maga az ember! Aki ezt olvassa, levonhatja a szomorú tanulságot a nevelésnek ellenálló személyiségek vonatkozásában! :-)

34417 2013.02.01. 13:05:53

18. Huertano60 2013. 02. 01. 12:38 '93-as normaszöveg? na ne röhögtesd ki magad! erre tapadt rá a jobbik? ugyan, kérlek! mi is lenne az alpári stílus? csak nem az, hogy érdeklődtem, anyád rendben tartja-e a portáját? nem vagy abban a helyzetben, hogy a nevelésről papolj. mi több, csak abban bízom, hogy nincs gyereked, mert innen, a távolból én csak sajnálni tudnám. üres fenyegetés: te akarsz leülni velem sörözni, seggfej! márpedig egy kocsmaasztal nem igazán áthidalhatatlan távolság! a stílus pedig én vagyok, és kinyalhatod a stílussal szegélyezett seggemet :-) te, faszfej, nem a spiegel cikke ellen ágálsz, hanem a jobbik mellett. szebb jövőt neked.

62853 2013.02.01. 14:07:34

18. Huertano60 Drága sztrovacsek, először talán állapítsuk meg, a bagdadi kalifa, utána olvashat, keleti bölcsként is ismert. 1. Éppen ezért észre is vehette volna, hogy a mostani ámokfutó banda tákolánya szerint 1944 és 1989 között itt egy fekete lyuk volt. Nem ismerik el, ergó, az Ön által írt hivatkozás nincs, nem létezik. 2. Ön is észrevehette volna, hogy az idézet 1993. évi III. törvény 38. § (9) bekezdése szerint: "A települési önkormányzat rendeletében a normatív lakásfenntartási támogatásra való jogosultságra szól. Remélem Ön nem csak ír, hanem olvas és és az elolvasott szöveget értelmezi is. Gondolom, csak azért nincs fogalma sem a dologról, mert a környezetében senkit sem érint a szociális segély. Szerencsés ember, csak szerencsés emberekkel tart kapcsolatot, a többi meg dögöljön meg. Ugyanis ezek a szerencsétlen, halálra ítélt emberek nem a lakásukhoz, lakhatásukhoz szükségeltetik a szociális segélyt, hanem ahhoz, hogy egy kicsit később patkoljanak el, mint Ön és az Önhöz hasonlóak szeretnék.

292071 2013.02.01. 14:56:04

Kedves Lusta! A normatív lakásfenntartási támogatás az önkormányzat saját rendeletében az általam említettekkel korlátozhatja. Aki szeretné ezt az ellátási formát, annak nem csak a jövedelmi viszonyainak kell megfelelni, hanem a lakásának, kertjének rendbetartásáról is tennie kell! Hol fenyeget éhhalállal az a kívánalom, hogy ugyan legalább zöldséget termeljen magának aki ilyen alapon pénzt akar. Nehogy már a társadaliom elvárása, hogy legyen rendben a segélyezett környezete, emberellenes legyen! Remélem, értelmezi is a helyzetet, nem csak zsigerből ellentmond,mert amit írt az minden csak nem logikus!

292071 2013.02.01. 15:05:53

Harun! Úgy látom, ismét nem értesz egyes dolgokat és sült butaságokat írsz! Ezt a törvényt 1993.-ban hozták, de folyamatosan módosítgatják. Amikor egy gyökeresen új törvényt szeretnének, akkor ezt hatályon kívül helyezik és egy újat írnak. Ezt, ahogy most változott egységes szerkezetnek nevezzük, mert a változtatások beépülnek a normaszövegbe és a módosító rendelet már másnap hatályon kívül kerül. Ezt a folyamatot jogalkotásnak, vagy kodifikációnak hívják! Tehát egy 1993.-ban hozott, de folyamatosan a kívánalmaknak megfelelően módosított jogszabályról beszélünk! Sajnos nevelési kérdésekkel is kell néha foglalkoznom, lévén két pedagógusi végzettségem, így ez nekem szakmám. Örülök kolléga ha neked is az a tanult szakmád! :-) Ami a sörözést illeti, kezdek kényes lenni a társaságomra és eszembe nem jut együtt mutatkozni olyanokkal, akik a cipőmet sem köthetnék meg! Maradok tisztelettel és változatlanul udvariasan!

34417 2013.02.01. 16:42:09

[Huertano60](#1527187) neked szakmád? hát, ez meglehetősen tragikus az általad oktatott ifjúságra nézve. mióta van olyan cipőd, amit meg kell kötni? azt ugyanis bocskornak hívják, de nálad, gondolom, az a gála viselet. ami a sörözést illeti, nem én nyavalyogtam a telefonban, kis barátom. a módosító rendelet már miért is kerül hatályon kívül? ja, mert egy törvény magasabb rendű, mint egy rendelet, és abba beépül? az más. figyelmedbe ajánlom, hogy a módosított törvény / rendelet pedig akkor lép érvénybe, amikor azt a magyar közlönyben megjelentetik. ennyit a tudásodról. hogy' a 3,14csába mentél át a köztisztviselői vizsgán?

62853 2013.02.01. 16:59:19

21. Huertano60 Alapkérdés. Tudja Ön mi a különbség a szociális segély és a normatív lakásfenntartási támogatás között? 22. Huertano60 ártunk és qrmányumk szerint ami 1944 és 1989 között volt, az nincs, nem volt, felejtsük el. A tákolmányban feketén-fehéren ez vagyon leírva, kinyomtatva: ˝Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének.˝ Tehát ami közte volt, amint már írtam, nincs.

292071 2013.02.01. 17:09:37

. harunalrasid (szerkesztő) Rendelettel rendeletetet módosítunk, nem törvényt! Ezt az alapvizsgán is elmondják. Apró ám kardinális a tévedés, mert egy törvény/ rendelet nem a megjelenéssel lép teljesen hatályba, mert vannak un. hatálybaléptető rendelkezései. Van olyan rész, ami két év múlva lesz hatályos, addig nem lehet figyelembe venni. Nem fárasztom magam az oktatásoddal, de van egy jogszabályszerkesztésről szóló IRM rendelet, majd bújd át, ha érdekel! Ami a sörözést illeti, egy gesztus volt részemről, ugyan is eltérő nézet esetén sem látom be, miért kéne másra haragudnom. Úgy vélem, nem mindenki tart itt, de hát istenem, nem vagyunk egyformák, lehet valaki megrögzött gyűlölködő is! Ez csak akkor veszélyes, ha mélységes sötétséggel párosul és kivagyi, buta arroganciával! Na az gyilkos párost alkot! Természetesen, szívesen kisegítelek, ha elvesznél ebben a jogi útvesztőben! :-) Még mindig jobb fölöslegeset tudni, mint semmit! :-))))))))))))))))

292071 2013.02.01. 17:13:08

Kedves Lusta! Én egyes szociális ellátásokat nevesítettem, majd konkrétan a lakásfenntartási támogatást emeltem ki, amire a ház és udvar rendje vonatkozik! Netán úgy véli a lakásfenntartási támogatás nem szociális segély egy fajtája? Ebben tévedni méltóztat, mert jövedelem, ingatlan nagyság és a bejelentett lakos szám függő! Amit Ön írt, abban az időben a sztálinista alkotmányunk volt, mellyel a jelenlegi, demokratikus rendszer nem vállal közösséget. A németek sem tekintik magukat Hitler alkotmányának továbbvivőinek!

34417 2013.02.01. 18:09:53

25. Huertano60 2013. 02. 01. 17:09 " Ez csak akkor veszélyes, ha mélységes sötétséggel párosul és kivagyi, buta arroganciával!" egyet értek. élő példa vagy rá. majd akkor írj, ha kijózanodtál. amúgy mi lenne, ha nem terelnél, hanem a témával foglalkoznál? viktor egy hazug tetű, vagy tévednék?

34417 2013.02.01. 18:14:09

Huertano60 2013. 02. 01. 17:13 "...a jelenlegi, demokratikus rendszer ..." mégis, miről beszélsz, picinyem? amúgy lustának igaza van, csak olvass bele az alapizébe. megtalálod benne 40 év ignorálását. döntsd már el, mi vagy? fideszes, jobbikos, vagy csak szöveget értelmezni képtelen? egyik rosszabb, mint a másik. wolfi, már sokszor írtam, ne kezdj velem verbális párbajba. nem vívok fegyvertelennel.

292071 2013.02.01. 19:18:30

Nem vívsz te sehogy! Se érv, se tény, csak a fölényeskedés, meg a sértegetés! Érvelni- majd lassan írom, hogy érthető legyen! :-) Igaz, hogy nem sörözöl? Tudod, ha nincs miből felejteni, az veszélyes! :-)

34417 2013.02.02. 08:32:24

29. Huertano60 2013. 02. 01. 19:18 igazad van, valóban nem vívok sehogy. nem lenne korrekt részemről egy agyi mozgáskorlátozottal pengét váltani. téged, komám, megsérteni kb. nehézlovassági kardra lenne szükség. minden más lepattan rólad.
süti beállítások módosítása