Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A kegy gyakorlása

2013. január 11. - Harun al Rasid

déjà vu érzésem van

déjà vu érzésem van

Van ugyebár a szigor, miszerint a közszolgálatban dolgozók, amennyiben elérték az öregségi nyugdíj korhatárát, és meg van a megfelelő szolgálati évük - már ez is ellentmondás, mert hát, az "és" konvenció eléggé kétes, mert lehet valaki 65 éves körorvos, mindössze 30 évi szolgálati évvel - akkor,biza, nyugállományba helyezik őket!

Ez eddig rendben is volna, már amilyen messzire a hatalom e tárgyban gondolkozni tud. Megjegyzem, nem túl messzire. Itt most eltekintek a bírák nyugdíjazásától, mivel az nem kérdés, mire megy ki: hithű mamelukok begyűrésére a független (?!) hatalmi ágazatba.

Eltekintek a képviselők, miniszterek és egyéb csepűrágók hadától, mivel a rendelkezés gyorsan lex gyevi bíró kategóriába sorolta őket.

De nem tudok eltekinteni két, a nép szempontjából igencsak fontos közszolgálati csoport nyugdíjazási kérdésétől: a tanárokétól, és az orvosokétól.

A felsőoktatás esetében még csak rezeg a léc, de az alapfokú oktatás terén a jövőkép teljes mértékben sötét! Mert hát, azok helyébe, akik valódi hivatástudatból, igazi PEDAGÓGUSKÉNT neveltek, oktattak generációkat, mégis, ki fog lépni? Ki fog lépni a Pusztaporosi, amúgy is még három másik települést kiszolgáló, összevont osztállyal működő iskola katedrájára, főleg, a Hoffmann-féle, egyszer majd, talán, esetleg bevezetendő pedagógusi életpálya modell ismeretében, a tervezett agymosó egyen tanterv ismeretében? Mert, e felől ne legyen senkinek kétsége, a manapság végzettek között igencsak kevésnek van hivatástudata, de még többnek magasabb igénye, hiszen diplomás! Igaz, hogy azon az alapon, hogy ez elvárás volt a családban, és, bár sehová máshová nem fért be, de azért a tanárképzőt még el tudta végezni, tehát tanárnak még jó  lesz!

Emlékszem gyermekkorom általános iskolai tanárára, Nándorfi - se két ff-el. se y-nal nem írta a nevét - aki kemény körmösöket tudott osztogatni, a pajeszhúzástól se riadt meg, de amikor a Vöröskereszt Lengyelországba utaztatott többed magammal, úgy egy vasúti szerelvénnyi magam korú gyerekkel egyetemben, kicsit feljavítani meglehetősen leromlott fizikumomat - ez '56 után volt - elmentem hozzá elköszönni. Na, nem egészen magamtól, de a szüleim úgy vélték, ez illő dolog, mégsem két napig leszek távol. Láttam, hogy Nándorfi tanár úrnak ez fölöttébb jól esett. Még mintha meg is hatódott volna. Persze, visszatértem után sem maradtam ki a körmösből. De legalább tanultam tőle, mert volt mit.

Azután ott vannak a háziorvosok - szocreál fogalommal: körzeti orvosok. Legtöbbjük - vidéki viszonylatban főleg - igencsak nyugdíj korhatáron túl van. És az utánpótlás? Hát, az bizony, előbb helyezkedik el -különösen szakorvosi vizsgával - a Lajtán túl, 4.000 euró havi díjért (ha hiányszakmában szerzett képesítést, még lakást és adómentességet is biztosítanak neki), mint hogy elmenjen a már említett Pusztaporos nyomorult kis rendelőjébe, ahol még internet sincs, cserébe a vizet, kézmosáshoz, a kerekes kútról kell behordani!

De, ha mégis, mert a hivatástudat vezérli, és ezért még áldozatot hozni is képes, milyen pótlását jelenti annak a rutinos orvosnak, akinek nem mellesleg megvan a hosszú évek alatt kiépített összeköttetése a környék létező összes egészségügyi intézményével, aki már az ajtóban kiszűri a hétfőn jövőről, hogy biza, hosszú volt a hétvége, és csak rá akar még egy kicsit pihenni, amúgy meg Mariska néninek csak gyógyszer kell, de azért, vagy 10 percet rá kell szánni a lelke ápolására, mert kinek is mondja el búját-baját, ha már templomba nem jár!

Ifjú korom körorvosa, Kővári doktor, mondjuk úgy, nem vetette meg a szeszneműt. Ennek ellenére félelmetes diagnoszta volt, és soha nem tévedett. Jelenlegi háziorvosunk szívspecialista, ő tudja miért, mégis háziorvosnak szegődött. Nem annyi a paraszolvencia, őt kétségtelenül a gyógyítás vágya vezérelte településünkre.

Node, ennyit a háttérről. Most jön az, amiért billentyűre vetettem magam: egyéni kérelemre, miniszterelnöki elbírálás alapján, felmentés adható e nyugdíjba vonulási kényszer alól!

Hiába, no, a gyorsnaszád kapitánya kétségtelenül polihisztor, ehhez is ért! Ül a lovardányi méretű dolgozószobájában (Micsoda anakronizmus! A dolgozószoba, nevéből adódóan, a munka helyszíne!Ezt a fogalmat, ha jól sejtem, Népünk Boldogsága még hírből sem ismeri), és kiszól a titkárságra: Gizike, ma mennyi kérelem érkezett be hozzánk? Mert azért biztosan van egy napi normája, mennyit is képes egy ültő helyében feldolgozni. Hogy milyen alapon gyakorol kegyet - egye fene, Kovács doktor szolgálja tovább a közt, olyan szimpatikus neve van - nem tudhatom, de, hogy szakismerete e tárgyban nincs, az kétségtelen. Saját tanult tárgyaiban - ami, ugyebár, úgy nagyjából a jog körül forog - se túl sok, de hát, ne várjunk el egy kegy gyakorlójától ilyesmit. Éppen elég neki megküzdenie azzal, hogy megint kikapott a Videoton, vagy a Dunakeszi FC. mérkőzésén Szíjjártó pubit megint lerúgták, és különben is, a szemét libsibolsik hazaárulása révén romlik a forint, tehát Varga tanár úr kérelmét már lesöpri, tessék csak nyugalomba vonulni! Mégis, mit képzelnek ezek, ki vagyok én? Az úristen?  Ezen belső monológja után azért egy kicsit töprengőre veszi a figurát: tényleg, ezzel a hatalommal, miért ne?

A déjà vu érzés pedig, ami erőt vett rajtam, a szocreálból, és az azt megelőző átkosból gyökerezik, amikor is, végső kétségbeesésükben, vagy simán hitbéli meggyőződésüktől vezérelve, de lehet, hogy csak az eszme tisztaságában bízva, emberek sokasága fordult, sorsának jobbra fordulását, a vele szemben elkövetett igazságtalanság orvoslását, vagy csak egy elvtársi szót remélve előbb Rákosi, majd Kádár titkárságához.

Nos, a múlt elkezdődött: lehet Orbán elvtárs titkárságához fordulni, mert Népünk Boldogsága - ha olyanja van - képes, egyéni elbírálás alapján, kegyet gyakorolni.

Ez az írás a KMH oldalán jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr438359716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

201832 2013.01.11. 13:38:01

A háziorvosok nagyon nagy és meghatározó része vállalkozó, rájuk semmiképpen nem alkalmazható a jogszabály. A többit megtartom magamnak, esetleg csak annyit, hogy a gondolat nem rossz, csak a körülmények és a módszer teszi azzá, nem lett volna most szabad ilyet, máskor más körülmények között igen, de ez jellemző a fideszre, nem méri fel soha hol van, hol tart.

34417 2013.01.11. 14:06:55

1. vektorviktor 2013. 01. 11. 13:38 rendben, akkor cseréld le kórházi orvosra, nővérre., sebészre, kórházigazgatóra, bárki kompatibilisre. a post egy eljárást, egy módszert, és a szakmai vakságot volt hivatott - szándékom szerint - megvilágítani. így sikerült.

179584 2013.01.11. 14:32:14

Jajjjjj, nem értelek, kedves harunalrasid! Azok, akik nem Kurmányunk céljaiért ( elbutulás, mielöbbi halálozás) dolgoznak, megérdemlik a kiebrudalást. Ölég a magyarnak az is, ha Vezére és leendö királya, valamint a KÉPVISELÖK dolgozhatnak olyan sokáig, ameddig kis hazánknak szüksége van rájuk!

34417 2013.01.11. 16:35:28

3. Marijja 2013. 01. 11. 14:32 rendben, de az a helyzet, hogy esetükben az aggkori elhülyülés - demencia - mintha kicsit korán jelentkezett volna! az pedig, hogy a kárpát-medence határokon átívelő képességű géniuszára a hazának szüksége lenne, már megbocsáss, barokkos túlzás!

283390 2013.01.11. 18:00:44

Csak rád tudok licitálni Effendi! Ez már "rokokós" túlzás....:-))))

62853 2013.01.11. 19:00:19

Nem szívesen teszem és ezennel nyomorult életemért is esedezem, de a gyorsnaszád kapitánya a lovardányi nagyságú parancsnoki hídon tartózkodik. Neki ott a helye, csak azt még senki sem tudja minek, mert semmit sem csinál, a hajó irányításához és működéséhez négy betűjének fényezőit veszi igénybe. Na mindez meg is látszik kis gyorsnaszádunkon.

163107 2013.01.11. 19:23:30

Régi szép idők! Mint 80 éve: "Kegyelmes Uram, alázatosan kérem kegyelmességedet, hogy szerény háziorvosi állásomat prolongálni engedni szíveskedjék. Betegeim még nagyobb alázattal esedeznek Kegyelmes Uramnak, mivel nélkülem ebek harmincadjára jutnak, rajtam kívül ugyanis nincs egy árva orvos a környéken, ha engem nyugdíjba méltóztatik rakni, itt sorra hullnak a népek. Nagyméltóságú Uram, tekintsen magas hivatalából ránk, és engedjen még valameddig gyógyítani, az Isten is megsegít dicső munkálkodásában. Alázatos tisztelettel dr. Kondás József kérelmező, körzeti orvos

201832 2013.01.11. 21:06:28

8. lehet, hogy csak bosszantásból csináljátok? ugyanis a vállalkozó háziorvosokra nem vonatkozik a jogszabály, reggel óta sem, ha pedig lenne még ebben az országban olyan elvetemült hely és orvos, ahol közalkalmazott, ott 1 napon belül át tud menni válllakozásba és az önkormányzati törvénnyel karöltve röhög orbán képébe találjatok más példát, ne a háziorvost, mert hiteltelenek lesztek vala én szóltam

34417 2013.01.11. 21:28:08

9. vektorviktor 2013. 01. 11. 21:06 nem megy ez neked, mester. mondtam, behelyettesíthetsz oda bárkit. ossi tényleg bosszantásból csinálja. én is. nem tehetek róla, hogy leragadtál a szó szerinti szövegnél. az asszociáció valóban absztrakt dolog, nem mindenki képes rá.

201832 2013.01.12. 13:59:36

Asszociáció közben lehet igencsak elszakadni a valóságtól. A szörnyű valóság az Orbán rezsim. Gondolod, hogy majd asszociációval váltjuk le?

201832 2013.01.12. 14:02:28

Tények kellenek. Tényszerű dolgok és konkrét támadások a Fidesz ellen. Nem lehet valamit úgy támadni, hogy közeben majd asszociálunk, hogy "ja ne arra gondolj, amit írtam, hanem a másikra, na úgy." Komolyan eddig terjed a tudományod?

201832 2013.01.12. 14:10:10

Ja és komolyan azt hiszed, hogy az elefántcsont tornyodból lövöldözhetsz rám, mert én vagyok a műveletlen gondolkodásra képtelen ellenség? Komolyan? (Ki nem szar le? Már bocsánat.) Azon gondolkodj el, amit előbb írtam. Azt kell megírni, hogy konkrétan mi nem jó. Mi lesz konkrétan a fidesz törvényének következménye. Nem azt, hogy mi nem lesz. Ezért szóltam. Á, de nem magyarázom el még egyszer. Vagy ez nem megy? Átlátni a helyzetet? Megértem, én se látok át mindent, olyankor hallgatok az adott területen tapasztaltabbra, nagyobb tudásúra. Szerintem fogadd el az első hozzászólótól, aki figyelmeztet a tévedésedre. Ja, ez egy "asszociatív kritika, támadás". :))) Vicc.

34417 2013.01.14. 19:39:44

vektorviktor: mellette jársz a cipődnek. nem vagy abban a helyzetben, hogy fölényeskedj. még kevésbé abban, hogy számon kérj. nem dolgom meghatározni, mi nem jó, és minek kellene - javaslatom szerint - másképpen lennie. az a dolgom, hogy nevetségessé tegyem a jelenlegi rezsimet. szólj, ha be akarsz állni a sorba. szánok rád is időt. amúgy én sem szarlak le. már bocsánat.
süti beállítások módosítása