Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Ki beszélt itt 1956-ról?

2012. október 30. - Harun al Rasid

októberi gondolatok

októberi gondolatok

ágyús

Nem a várt egymillió, hanem csak százötvenezer ember ment el meghallgatni a diktátort 2012. október 23.-án, amely esemény és tömeg a diktatúrák világában nem szokatlan. 1957. május elsején az idegen hadsereg által levert szabadságharc után több mint félmillió magyarországi lakos vonult fel Kádár János és szovjet vendégei előtt, éltetve a munkás-paraszt kormányt és a dolgozó magyar nép hatalmát. – A kádári időkhöz képest ez a mostani „Békemenet” (a kormány melletti tüntetés) igen visszafogottnak volt mondható, magyarán: már a lakosság mindenre kapható része, a szokásos 100-150 ezer honfitárs, is csak halmozott ígéretek és megfelelő megdolgozás után ment el éltetni az éppen soros népvezért.

Orbán Viktor tehát eljutott oda, ahová dr. Torgyán József, a „Szédületes Száj” és Csurka István, az első náci parlamenti képviselő, Zazrivecz-Vona Gábor elődei is eljutottak – népszerűsége csúcsán és mélységében még egyszer elmentek meghallgatni azt az embert, aki arról beszélt, amit a hallgatóság hallani akart…

Ilyen felvonulás talán már nem lesz többé Budapesten.

Orbán Viktor számára egészen biztosan nem.

Vártam, hogy a kormányváltásra törekvő pártok a munkássághoz forduljanak, az éhezők, nyomorgók millióihoz szólva az utcára hívják őket – de az ellenzékben lévő politikusok erről elfeledkeztek.

Elfelejtették a külföldön élő magyarságot is megszólítani, főleg annak kapcsán, hogy augusztus 13-án a Magyarországon szabadon menetelő náci szervezetek egyike felakasztással fenyegette meg a demokrácia híveit… de még az a parlamenti párt sem interpellált az Országgyűlésben a botrányos eset miatt, amelyik előadásra hívta meg a Kanadai Magyar Hírlap főszerkesztőjét.

Tüntettek a demokraták – voltak húszezren vagy százezren – fecsegett a felszín, de a mélység, a valódi tömeg hallgatott. Akik nevében nyilatkoztak a Szabad sajtó útján vagy a Kossuth Lajos téren – a jelenlegi és az eljövendő hatalom kiszolgáltatottjai – a házaikba húzódtak, távol tartották magukat a Nagy Szavak Kőrútján felvonulóktól.

Ezen a napon az ellenzéki politikusok mintha elfeledkeztek volna arról, hogy a harc már nem demokratikus terepen folyik, ahol minden polgárnak, minden pártnak és társadalmi szervezetnek azonos esélyei vannak – ez a kialakult helyzet már maga a diktatúra.

2010. május 29-én a szabad választásokon győztes párt vezére az alábbiakat mondotta az Országgyűlés nyilvánossága előtt:

„Én, Orbán Viktor esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű leszek. Az Alkotmányt a többi jogszabállyal együtt megtartom és megtartatom. A tudomásomra jutott titkot megőrzöm. Miniszterelnöki tisztségemből eredő feladataimat a Magyar Köztársaság fejlődésének előmozdítása és az Alkotmány érvényesülése érdekében lelkiismeretesen teljesítem. – Isten engem úgy segéljen!”

Még egy év sem telt el, mikor 2011. április 25. napján Orbán Viktor miniszterelnök pártja parlamenti többségét eszközként felhasználva a lakosság megkérdezése nélkül, népszavazást mellőzve megszüntette a Magyar Köztársaságot és eltörölte az Alkotmányt.

Magyarország Alaptörvénye (korábban alkotmánya) a magyar jogi hierarchiában a legfelsőbb jogszabály, melyet ezen a napon hirdettek ki és 2012. január 12-én léptettek hatályba. – A parlamenti ellenzék, a lakosság politikai véleményét képviselők közel egy éven át nem fordultak a magyarországi tömegekhez, nem tiltakoztak az Európai Uniónál, az Egyesült Nemzetek Szervezeténél… bár tisztában lehettek a következményekkel.

Az Országgyűlés ugyanis az Alaptörvényben szabályozza Magyarország jogrendjét, az állampolgárok alapvető jogait és kötelezettségeit, meghatározza az államszervezetre vonatkozó alapvető szabályokat. - Mivel "Magyarország Alaptörvénye” lett – népi felhatalmazást mellőzve, egyetlen párt által megfogalmazva – az állam legmagasabb szintű törvénye, így egyetlen más jogszabály sem lehet ellentétes vele (még azok sem, amelyek a lakosság teljes egésze számára egyfajta védelmet nyújthatnának).

Dr. Orbán Viktor miniszterelnök új esküt Magyarországra és az alkotmánynak nevezett Magyarország Alaptörvényére nem tett. – Az illegitimitás innen datálódik.

Mikor rámutatunk a regnáló hatalom hivatalnokai és az ellenzéki politikusok felelősségére, éppen erről, a demokrácia látszatát képező jelenlétről, az asszisztálásukról, a kollaborálásról beszélünk.

Föld. S. Péter kérdései október 23-a után

„Miként lehet, hogy miközben Orbán Vikor a megjelent ’békemenetesek’ előtt az Európai Uniót, az IMF-et és úgy az európai gondolatot szapulta, ezzel nagyjából egyidejűleg Martonyi János külügyminiszter Madridban az Európai Unió Nobel-békedíját méltatta?

Mi az igazság: az Unió valóban egy hanyatló kultúra túlélését szolgálja, vagy valóban megérdemelten kapta a díjat, mert sokat tett a népek és nemzetek felemelkedéséért? Van-e Magyarország pávatag kormányának hivatalos álláspontja az Európai Unióval kapcsolatban? Valóban útonálló az Európai Unió, ahogyan azt az ötös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosa nemrégiben állította, vagy egy számunkra is hasznos szervezet?

Igaz-e, hogy a Fidesz meglepődött, hogy amiért még mindig sokan voltak a Békemeneten, annak ellenére, hogy, mint mondták, most kisebb szerepet játszottak a szervezésben, mint az előző alkalommal? – Milyen szerepet játszottak a szervezésben akkor, és milyet most? – Mennyibe került mindez nekünk, adófizetőknek? Megfelel-e a valóságnak, hogy Széles Gábor (milliárdos üzletember) az előző Békemenet szervezője azért nem vett részt a rendezvényen, mert összeveszett a másik szervezővel, Bencsik Andrással? Miért kellett azt hazudni, hogy a médiavállalkozó, amúgy Orbán Viktor keresztapja (aki évekkel ezelőtt Kossuth Lajos reinkarnációjának nevezte a Kedves Vezetőt), azért nem volt ott a rendezvényen, mert a Seychelle-szigeteken nyaralt? Miért volt szükséges eltitkolni a tömegek elől, hogy Széles úr már napokkal korábban hazatért a Seychelle-szigetekről, de a közvélemény előtt egyelőre ismeretlen okból nézeteltérése támadt a pártállami Népszabadság pártrovatának egykori oszlopával, a Magyar Gárda alapítójával (ti. Bencsik Andrással)?

Indul-e vizsgálat azon pedagógusok ellen, akik a hírek szerint ’kisötössel’ ösztönözték a diákjaikat arra, hogy vegyenek részt a békemeneten, vagy más kormánypárti rendezvényen? Milyen tárgyból járt ’kisötös’ az ily módon eminensé tett gyermekeknek? – Hittanból? Erkölcstanból? Testnevelésből? Matematikából? – Hány kisötös ér egy nagyötöst, a kormánypárti matematika szerint hány hazugság egyenlő egy igazsággal? Van-e jogi eszköz a politikai pedofília ellen, vagy ez is, mint annyi más dolog az életben, csupán tisztesség és jó erkölcs kérdése?

Ha majd véget ér ez a mostani rémálom, és a demokrácia visszatér a rendes kerékvágásba, hogyan tudnak a nézők szemébe nézni a média azon szereplői, akik nem először, szánalmas szomorújátékot játszanak a számokkal? – Akik sokkal többnek hazudják a valósnál, a rengeteget pedig lekicsinylik?

Akik csak a Kossuth teret tudják megmutatni légi felvételről, miközben a néhány kilométerrel arrébb tartott demokraták, a Milla rendezvényén megjelent tízezreket kisebbnek ábrázolják a valóságosnál? – Hogyan tudnak elszámolni a lelkiismeretükkel, amiért a civilek helyett a közelmúlt politikusait, Kuncze Gábort és Oszkó Pétert mutatják vágóképként?

Összeegyeztethető-e mindez az újságíró tisztességgel, különös tekintettel arra, hogy a szerkesztők is tudják, nem az ő jelenlétük, hanem a civil emberek sokasága tette fontossá a rendezvényt?

Van-e még etika ebben a szakmában, amit valaha újságírásnak hívtak? – Vagy, csakúgy, mint a politikusoké, ez a valaha hivatásnak tekintett, szakmai alapvetésektől sem mentes elfoglaltság is a lejáratódás végső szakaszába jutott?”

Puchert János: „Jött 2010, a fülkeforradalom… én már meghívót sem kaptam”

zászlós 1958. november 15.

Hivatalos személyek gyülekeztek a „Gyűjtő” Kisfogház földszintjén a kora reggeli órákban. – Mátyás Miklós hadbíró őrnagy, az első fokon eljárt Budapesti Katonai Bíróság elnöke, a katonai ügyész századosi rangban, egy büntetés végrehajtási tiszt, aki a jegyzőkönyvet írta, két orvos és az ítéletvégrehajtók.

7 óra 35 perckor Magyar János honvédon hajtották végre a halálos ítéletet, majd 7 óra 37 perckor Kálmán Dezső őrvezetőt adták át a hóhéroknak – őket a távollétében halálra ítélt Molnár Géza őrvezetővel együtt azzal vádolták, hogy a nemzetőröktől átvett (a foglyul ejtett parlamentert, Maléter Pál honvédelmi minisztert őrző) ÁVH-tisztet agyonlőtték.

7 óra 39 perckor Kicska János főhadnagyot akasztották fel – a szovjet menetoszlopra tüzelő négy könnyű légvédelmi ágyús üteg parancsnokát, ezután 7 óra 41 perckor Rémiás Pál hadnagyot avatta mártírrá a hóhér – ő a Soroksári út felé tüzelő két közepes légvédelmi üteg parancsnoka volt.

8 óra 17 perckor tették nyakára a kötelet Szabó Pál őrnagynak, az 51. Légvédelmi tüzérosztály parancsnokának, annak, aki kijelölte a jutadombi körlet tüzelőállásait (és akit a kivégzéséig egy cellában tartottak Puchert János tüzérrel, mert a kivégzésükre várók zárkáiban már nem maradt hely).

8 óra 19 perckor Szendi Dezső alezredesen hajtották végre az ítéletet – végül Mecséri János ezredes, hadosztályparancsnok, a parlamenti őrség parancsnoka halt hősi halált 8 óra 21 perckor, neki végig kellett néznie katonái haláltusáját is.

Az első- és másodfokon halálra ítélt három katona – Dobrosi Lajos tizedes, Paska Elemér tizedes és Puchert János honvéd – még több, mint egy hónapig várt sorsuk beteljesedésére. Az Elnöki Tanács 1958. december 15-én keltezett határozatát közvetlenül karácsony előtt (a Szenteste napján) ismertették velük. December 24-én délelőtt a zárkájából kiszólított, mindenre felkészült halálra ítéltet két őr megragadta a hóna alatt – mintha az bitófához vinnék – de akkor és ott egy szintén elítéltek számára fenntartott cellát irodává átalakított helyen egy bizottság elé állították.

A sorsukra várók idegeit a végsőkig feszítve egyeztették személyi adataikat, majd ezt követően felolvasták az Elnöki Tanács határozatát, melyben a halálos ítéletet kegyelemből életfogytig tartó börtönbüntetésre enyhítették…

Volt rabtársam, Puchert János, október közepén írott egyik levelében megemlítette, a „hálás utókor” már ott tart, hogy az éppen kormányzó központi hatalom vagy egy-egy képviselője írja át (olykor négyévenként) a történelmet… ha ugyan egyáltalán megemlékeznek róla. Soroksár, Budapest XXIII. kerülete helytörténetében ugyanis egyetlen sorban sem emlékeznek meg az e helyen folytatott honvédő harcokról, emlékművet is csak a harmadik évezred elején emeltek a mártír katonák tiszteletére.

Régebben a még életben lévő Juta-dombi harcosokat, annak a katonai egységnek a tagjait, akik egyetlen honvédelmi alakulatként sikeresen szálltak szembe a Budapest ellen felvonuló szovjet és ÁVH egységekkel még meghívták az október 23.-án megrendezésre került ünnepségekre. – A „fülkeforradalom” után ez szokás is megváltozott. – Előbb, a mártírok neveinek felolvasásánál, Mecséri János ezredes, Szabó Pál őrnagy és Szendi Dezső alezredes neveit nem olvasták fel – mert, ahogyan azt az illetékesek közölték – „méltatlanok arra, hogy nevük elhangozzék a megemlékezésen”… a következő évben a még életben lévő szabadságharcosok, Dobrosi Lajos és Puchert János már meghívót sem kaptak a soroksári ütközet helyén rendezett megemlékezésre.

puchert2 „Kedves Tamás… - folytatta levelét Puchert János – A ’fülkeforradalom’ óta már meghívót sem kapok, arról is csak hallomásból értesültem, hogy három nevet töröltek az eddig megszokott felsorolásból. De én azért elmentem Soroksárra – és szembesülhettem a gyalázattal, parancsnokaink neveit meg sem említették. Az ünnepi beszédet mondó HM államtitkárával Simicskó Istvánnal közöltem, hogy itt gazemberség történt – mire ő azt válaszolta, hogy nem ők állították össze a névsort, hanem a TIB (Történelmi Igazságtétel Bizottság) elnöksége. Regéczy-Nagy László már úgy nyilatkozott, hogy a megemlékezésen betegsége miatt ott sem volt… Legutóbb már úgy oldották meg a problémát, hogy a még életben lévő szabadságharcosoknak nem küldtek meghívót és nem volt névsorolvasás. Az sem kizárt, hogy jövőre már a megemlékezésről is elfeledkeznek..."

Az „1956 Didergő Lángjai” cikksorozatot ismerő olvasók előtt már ismert: Regéczy-Nagy László volt az a politikus, aki állami kitüntetésre terjesztette fel az újnáci Porubszky István, a hirhedt „Potyka bácsit – a szélsőjobboldali Magyar Gárda emblematikus figuráját, Ekrem Kemál Györgyöt, a Hungarista Mozgalom néhai alelnökét és engem is állami kitüntetésre ajánlott, azzal a kikötéssel, hogy ne írjak többé az 1956-os eseményekről és azokról az évekről, melyeket a politikai elítéltek fegyházában töltöttem. – „Legyen végre béke, nyugalom és összefogás, ne foglalkozzunk folyton a múlttal…” – ajánlotta a TIB elnöke, a szabaddemokraták országgyűlési képviselője.

„Bújt az üldözött, s kard nyúlt barlangjába…”

Ha a szabadságharc idejéről írok, nem feledkezhetek el honfitársamról, Göllner Andrásról sem, akit több százezer magyarral együtt 1956 sodort messze a hazától. – A szélsőjobboldali „igaz magyarok”  listáján – mint a nemzetellenes demokraták egyikét – Christopher Adammal, Puchert Jánossal, Kenedi Jánossal és velem együtt emlegetik.

A képzelt rendszerváltás első húsz éve során, mint gazdasági, kommunikációs szakember többet tett a remélt demokratikus kibontakozásért, mint azok, akik csak hírből ismerik az önkényuralom évtizedeit – és semmittevésük okán legfeljebb az utóbbi másfél esztendőben kaphattak ízelítőt a diktatúra világából. 1994-től a montreali Concordia Egyetem emeritus professzora koordinálta Magyarország EU csatlakozását – azt a műveletet, amely ellen „az 1956-os követelések megvalósítói… az igaz hazafiak” napjainkban (kifejezésükkel élve) szabadságharcot vívnak.

Az októberi levelek között tallózva olvasom a Montrealból hozzám írottakat, s amelyből röviden idézek, nem csupán a nemzeti emigráció okulására:

„Tamás, köszönöm a részletes és őszinte soraidat. – Nagyon sokféle érzelem kavarog bennem is, amikor a sorsod állomásairól, életutadról írsz.

göllner Ezeket az érzelmeket van mikor szavakba tudom önteni, és van amikor nem. Most az utóbbi helyzetben vagyok. Valóban, az idő múlásával, annak zúgásával, ahogy Mandelstam mondaná, az élet által adott tapasztalatokkal nagyon másként lát az ember mindent, mint egy 25-30 éves fiatal, aki nem járt lenn a mélyekben…

Én, jóhiszeműen és hazaszeretetből, a segítés szándékával mindenemet beleadtam abba a húsz évbe, amit odahaza töltöttem – hogy elősegítsem a demokratikus kibontakozás, a határokon átnyúló megbékélés megvalósítását. Orbánt beleértve minden egyes rendszerváltást követő miniszterelnökünket személyesen ismertem. Orbán Viktornak 1994-ben egy nagyon sikeres kanadai utat szerveztem. Önzetlenül, mindent rátettem arra, hogy Magyarország kikerüljön abból a zsákutcából, amelybe a sors, vezetőinek alkalmatlansága, népének politikai kulturálatlansága belesodorta. Mindenem rá ment erre a küzdelemre. – Köszönet helyett a megnyilvánuló megvetés, az irigység, a folyamatos kiszipolyázás volt a jussom. – 2010-re elegem lett ebből. Hála Istennek, az egészségemet, az önbecsülésemet és az alkotóvágyamat nem tudták elvenni tőlem a ’turulbaszületett’ emberek… Néha engem is sodor az ár – sajnos, most ilyen időket élünk… De bizakodom, Buddha és Pascal tanítására figyelek. Semmi sem tart örökké, minden csak egy átmenet – és ez így jó.

Csináld Te is azt, amit csinálsz, végezd a munkát, amiben hiszel, és amelyre minden adottságot megkaptál az élet során. Nincs más tennivalónk, mint odafigyelni, és kézbe venni azt a pillanatot, azt a napot, amellyel kelünk – számomra minden egyes nap egy újjászületés, egy új élet kezdete…

Barátsággal: Göllner András”

Ezekben a napokban, mikor a hivatalosság emlékezik egykori harcunkra – elfeledkezve rólunk és az áldozatokról – írásainkban, melyek hamarosan emlékiratok lesznek, talán tehetünk egy lépést a valóságos történelmi igazságtétel felé. Szembesíthetjük a diktátort és kiszolgálóit arra is, amiről Göllner András írt: „semmi sem tart örökké…”

Emlékezzünk azokról, akik a legtöbbet adták a szabad Magyarországért… akiket a Haza nevében már elüldöztek és elfelejtettek. Emlékezzünk a Fidesz Munkáscsoport tragédiájára is. – És soha ne feledkezzünk el azokról, akik ránk szabadították Európa kísérteteit.

Szemenyei-Kiss Tamás

ez az írás az ellenszek.hu oldalán jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr138359616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

263397 2012.10.30. 14:00:17

Ennyi munkát ölsz ebbe, ingyen? Hihetetlen.

87563 2012.10.30. 15:28:08

sajnálom, de sértegetésnek, rágalmazásnak ebben a blogban nincs helye. írják egy sajátot, ott azt hordasz össze, amit akarsz. a kalifa

267802 2012.10.30. 15:29:28

1. apafia Ejmiakő neked biztos furcsa, hisz téged jól megfizetnek azért, amit itt csinálsz!

RonaGyuri-mv 2012.10.30. 16:41:20

56+56-ról egy ma reggeli gondolatom: Biztosan 56 gyermekei vagyunk? Nem ártana egy apasági-vizsgálat A nagyvilágban egyre többen teszik fel a kérdést, hogy hová, mivé lett a Magyar Nemzet. Ahogy egy nemrég elhunyt 56-os, tudós és politikus fogalmazott: „az a nép, amelyik 56 évvel ezelőtt egy rettenetes diktatúra ellen fel tudott kelni, hogy tűrheti, ami ma az országban történik?” Talán nem ártana, ha itthon is feltennék sokak - legalább maguknak - ezt a kérdést.

278239 2012.10.30. 17:38:19

apafia 2012. 10. 30. 14:00 mit mondjak, te is eléggé hihetetlen vagy. ide jársz szenvedni, pedig senki nem kényszerít. mazochista lennél? fordulj orvoshoz, állítólag gyógyítható.

278239 2012.10.30. 17:38:50

4. RonaGyuri-mv (látogató) 2012. 10. 30. 16:41 vannak zabigyerekek is...

11677 2012.10.30. 18:12:25

Azokaz a külföldről uszító fasisztákat és tartóikat is bíróság elé kellene állítani, akik félrevezették a magyar forradalmárokat, és segítséget ígértek nekik. Ezek a politikai szemetek is felelősek a mi mártírjainkért!

11677 2012.10.30. 18:23:59

7. kiegészítése: Ezek a külföldön élő politikai szemetek, nagyon jól tudták, hogy azok között a történelmi körülmények között a Nyugat NEM SEGÍTI A MAGYAR FORRADALMAT! Ennek ellenére, rendszeresen uszítottak a rádióadóin keresztűl. Pedig nagyon jól tudták, hogy Magyarország - a nyugati Szövetségesekkel való megállapodás értelmében - a Szovjet nagyhatalom konca. Ha olyan nagyom égett volna a nyugat szíve Magyarország felszabadításáért, akkor a II. világháború alatt, áttörte volna a nyakát az Alpokon, és nem hagyta volna a Szovjetunió prédájára Magyarországot!.

Szemenyei-Kiss Tamás 2012.10.30. 19:28:04

Persze, mindaz hogy a Nyugat (még inkább az ENSZ) nem avatkozott be - nem menti fel azokat, akik 1956 és 1989 között kollaboráltak az önkényuralommal... Minden hozzászóló csak önmagának tegye fel a kérdést: mit tettem azokban az években? És mit teszek ma, mikor a Kádár-rendszernél jóval aljasabb hatalom uralkodik?

11677 2012.10.30. 19:54:17

9-re Szemennyei-Kiss Tamásnak: Azt, hogy ki kivel, mikor, milyen körülmények között KORRABOLÁL, azt - teccik vagy nem - az adott nemzetközi, történelmi helyzet determinálja! Sajnálatos, de tény, hogy Magyarország - a szövetségi hatalmak megeggyezése alapján - akár akart, akár nem, rákényszerült a Szovjetunióval való korrakolálásra. Nyilván, ha az amerikai hadsereg szabadította volna fel Magyarországot a fasiszta Németország megszállása alól, akkor a magyrok - minden csoda ellenére - az USA-val, és a nyugati demokráciákkal korrabolált volna! UGYANIS TÉNY, HOGY A KAPITALISTA - FEUDALISTA RENDSZERNEK MAGYARORSZÁGON LÉNYEGESEN MÉLYEBB GYÖKEREI VOLTAK MAGYARORSZÁGON, MINT A KOMMENISTÁNAK!

11677 2012.10.30. 21:51:30

10-kiegészítése: Tuggya Szemennyei-Kiss Tamás, a politika nagyon egy kacifántos dolog, és nem fekete fehér. Három példa: 1./ Itt van például a mi szeretett Viktorkánk esete. Akkor, és addig, amíg habzó, nyálzó szájjal szidta a kommenista rendszert, akkor, és adig, egy aranyos, a jövő reménysége politikusa volt. Emlékezzünk csak Antall Józef első szabadon választott miniszterelnökünk - egy volt Horthysta miniszter csemetéje -, milyen szép jövőt ígért a mi Viktorkánknak. Aztán most, hogy Viktorka abba tévhitbe esett, hogy nyugaton szeretik, ha a rendszerüket - a kommenista rendszerhez hasonlóan -, habzó-nyálzó szájjal szidják, kiderűlt róla, hogy minimum elmebeteg. Pedig szegény nem tett mást, mint dobbal, síppal, nádi hegedűvel ment verebet fogni. Világgá kürtölte a magyar-kínai örök barátságot. Azt hitte szegény, hogy ezzel aztán kiadta magából a spanyol viaszt. Nem gondolt arra, hogy most keleten nem nyugat van, aki majd tapsikol a lépéséhez, hanem egy ugyan olyan kapitalista rendszer, mint nyugaton, ahol nem állnak szóba - gazdasági-politikai - pórázon tartott politikusokkal. 2./ Vagy itt van a Szovjetunió, a bolsevizmus helyzete. Az Usa-ban két évtizednek kellett elmulnia ahhoz, hogy egy huszadrendű miziszinészből lett amerikai elnök kellett ahhoz, hogy az egykori fasizmus elleni harcban szövetségesére kimondja: " Szovjetunió a gonosz birodalma ", amikor nálunk Magyarországon, a Horthy rendszer, már 1920-as években a "bolsevizmus ellensége" volt, olyannyira, hogy részt vett a II. vh.-ban a Szu elleni háborúban. (Az persze már megint más kérdés, hogy olyan erősnek érezte magát - a német fasizmussal együtt -, hogy az USA-nak? Angliának is hadat üzent.) 3./ Vagy ami a kollaboranciát illeti: Ha Olaszországot, Németország egészét a szovjetek szabadítottak volna fel, akkor ezeknek az országoknak a vezetői is a szovjetekkel, és nem az amerikaiakkal korraboláltak volna olyannyira, hogy Olaszország északi -, Németország nyugati részén még ma is - 2012. októberében - amerikai atomeszközök vannak raktárolva, telepitve.

11677 2012.10.30. 23:33:56

További kiegészítés: Amennyiben az első kép 56-ban készült - ahol magyar katonák ha jól látom légvédelmi ágyú körül állnak, mely kiválóan alkalmasvolt harckocsik kilövésére -, akkor az egyértelműen bizonyítja, hogy a mai magyar nacionalizmus, és Horthy kultusz eredője az 56-os forradalomban keresendő, illetve található. Ahogyan Rákoczyék-, Kossuthék az osztrák-, úgy a magyar forradalmárok a szovjet elnyomás elleni szabadságharcukat vívták. Namármost, egyetlen politikai-, vagy katonai vezetőnek nem jutott anno eszébe, hogy ezeket a magyar katonákat Rákoczy talpasainak-, vagy Kossuth Gábor Áron tüzéreinek az egyenruhájába bujtassa, hanem a korábbi - Horthy - rendszer egyenruhájába öltöztette őket. (Az csak a bocskai sapka hiányának tudható be, hogy az egyik kotona fején, még szovjet (labanc?) tipusú sapka van.)

11381 2012.10.31. 01:00:51

Emlékezzünk csak Antall Józef első szabadon választott miniszterelnökünk - egy volt Horthysta miniszter csemetéje -, És Lord, te pontosan mit is tudsz idősebb Antall Józsefről? http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=hunjano&pid=76780

11677 2012.10.31. 12:11:08

13-ra Kopácsinak: Köszönöm a linket! Ez semmit nem változtat azon, hogy Antall József egy Horthysta miniszter csemetéje volt! Ez csak azt bizonyitja, hogy a Horthysta miniszterek, hivatalnokok, katonatisztek stb. között is volt tisztességes, humánus ember. Sajnélatos, hogy a Rákosi rendszer, mely a legkeményebb kommenista diktatúra volt Magyarországon, olyan Horthysta hivatalnokokat, honvéd tiszteet - pld GH-s tiszteket - is sújtott, állásából "B" listázta, a honvédségtől leszerelte, akik humanista meggyőzödésű emberek voltak, az új rendszerbe be akartak illeszkedni. Ennek, és más tulkapásoknak - pld: a kuláklistázás, erőszakos TSZ-esítés - is következménye volt az 1956-os forradalom, melyhez alaposan hozzájárultak Rákosi túlkapásra hajlamos pribékjei is!

11381 2012.10.31. 16:22:04

Lord, hogy te idönként milyen "bölcs" tudsz lenni! Szóval felfedezted, hogy id. Antall József Horthy ideje alatt volt miniszter és rendes ember! Bámulatos! Kár, hogy megint hazudtál apámmal kapcsolatban, mert neki semmi köze nem volt sem a kuláklistákhoz, se a kitelepitésekhez, (akkor ö pont a két éves párfőiskolán volt) sőt, még a TSZ-esitéshez sem. Mint budapesti rendörfőkapitány ezek a dolgok nem tartoztak hozzá. Van még több dobásod is?

11677 2012.10.31. 18:56:51

16-ra Kopácsinak: Juditkám! Nagyon dőszerű lenne, ha abba hagynád az én "hazudozásomat" az Apáddal szemben! Tudod, undorító dolog az, amikor egy kúrva azt bizonygatja, hogy szűz lány, mint ahogyan az is undorító, ha az egyik kurva, lekurvázza a másikat! Légy szí., és ne takaródz idős Antal Józseffel. Neki semmi köze az Apádhoz.! Azt pedig, hogy az Apád, az egyik legsikeresebb rendőrpribéke volt a Rákosi rendszernek, NEM HAZUGSÁG, HANEM TÉNY! TÉNY, MERT SEM DIKTATŰRÁBAN, SEM DEMOKRÁCIÁBAN NEM DOBÁLJÁK A RENDFOKOZATOKAT ÉRDEMTELENŰL. MÁRPEDIG, A TE APÁD KIÉRDEMELTE A RÁKOSI RENDSZERBEN, HOGY EGY EYSZERŰ GYÁRI MUNKÁSBÓL, RÖPKE 10 ÉV ALATT RENDŐR EZREDES, ÉS BUDAPEST RENDŐRFŐKAPITÁNYA LETT! Tudd meg azt is, hogy az 56-os eseményekbe belesodródott emberekkel az adott környezetük, tisztesztességgel, és szolidárisan bánt. Gyöngyösön, ahol a Nejem kirakatrendező volt, volt egy kolleganője, akinek tanár volt a férje, és valami bizottságba beválasztották 56-ban, amiért később meghurcolták. Az egész dekoráció sajnálta ezt a kolleganőt és a férjét, és elképzelhető, hogy volt aki tudta, még segítette is őket anyagilag. A Te Apádat, meg a családodat azért utálhatta ki a környezete Magyarországról, mert mindenáron beakarhattátok bizonyítani, mártír, és szabadságharcos voltotokat, amit nagyon nehéz dolog a Rákosi rendszerben egy ilyen szép karriert befutoptt rendőrhöz képest, mint az Apádé volt! Egyébként meg nagyon érdekes számomra így utólag, hogy Te Apád soha nem volt olyan helyen ahol az ég zengett, mert Miskolcon vagy betegen az ágyban feküdt, és a plafont nézte, amíg a beosztottát gyilkolták, vagy éppen Budapesten pártfőiskolán volt szakmai továbbképzésen! Hagydd abba a hazudozásaidat, és a meséiddel boldogitsd navigátor blogtársunkat, meg azokat akik kíváncsiak rá! Én nem tartozom közéjük! Hozzáeszem, ENGEM NEM FOGSZ ARRÓL MEGGYŐZNI, HOGY AZ APÁD, NEM A LEGSIKERESEBB RENDŐRPRIBÉKEK EGYIKE VOLT A RÁKOSI RENDSZERBEN! EGY OLYAN DIKTATÚRÁBAN, AMELY A KÁDÁRÉNÁL SOKKAL GYILKOSABB, ÉS A TÖMEGEK SZEMPONTJÁBÓL SOKKAL BRUTÁLISABB VOLT! EGY OLYAN DIKTATÚRÁBAN VISELT MAGAS RENDŐRI POZÍCIÓT, MELY MŰKÖDÉSÉVEL NAGYBAN ELŐSEGÍTETTE AZ 56-OS FORRADALMAT. AZT A FORRADALMAT, MELYBEN AZ APÁD A KAPITÁNYSÁG ÉPÜLRTE ELŐTT ÖSSZEGYÜLT TÖMEG HATÁSÁRA BESZART, MERT ESZÉBE JUTOTTAK AZOK AZ ALJASSÁGOK, MELYEKET ELKÖVETETT, ÉS FÉLT A FELELŐSSÉGRE VONÁS ALÓL. MIVEL ÁTÉLTEM 56-OT, ISMEREM AZ AKKORI POLITIKAI, ÉS SZAKMAI ELITT MAGATARTÁSÁT. AZ EGYIK VOLT A BESZARÓS, AZ ELBÚVÓS, A MÁSIK VOLT A RADIKÁLIS, A TÖMEG KÖZÉ LÖVETŐ. AZ APÁD DICSŐSÉGE 56-al kapcsolatban CSAK AZ, HOGY A BESZARÓSOK KÖZÉ TARTOZOTT, és S E M M I M Á S ! Ha Téged ez a vélemény sért, oda mész vele, ahová akarsz!

11381 2012.10.31. 19:29:36

Lord, te óriási tévedésben vagy. Engem egy senki nem tud megsérteni. Hazugságaidat pedig még egyetlen egyszer sem voltál képes bizonyitani dokumentumokkal. Viszont javasolnám, hogy sürgösen menj elmeszakértőhöz, mert az örjöngés tünetei már erősen látszanak rajtad.

11677 2012.10.31. 21:25:30

18-ra Kopácsinak:: Te, aki vagy szíves engem többszörösen " senkinek " nevezni, vajon miért dühöngsz azon, hogy az apádat a Rákosi rendszer kiemelten szép karriert befutott rendőr pribékének tartom? Egy "senki" véleménye miért késztet téged arra, hogy bírósági tárgyalással fenyegesd? Amikor meg ez a "senki" arra biztat, hogy fordulj bírósághoz, akkor erről mély hallgatásba burkolódz? Egy "senki" véleménye miért is lenne sértő számodra? Oda se figyelj egy "senki" véleményére! Örülj annak, hogy vannak társaid, akik "valakik", és veled együtt szarják a spanyolviaszt! Még akkor is örülj, ha ez a spanyolviasz mű, és hazug spanyolviasz, mert vannak, - az ilyen homzzám hasonló "senkiken" kívűl - akik még tapsikolnak ehhez a termékhez! .

11677 2012.10.31. 22:01:08

Egyébként újból elolvasva id. Antall József ténykedését, csak az a különbség nála. és az apád ténykedése között, hogy Ő HIVATALBÓL a Horthy kormány MENEKÜLTÜGYI BIZTOSA VOLT, míg a te apád HIVATALBÓL, a RÁKOSI RENDSZER RENDŐRPRIBÉKJE VOLT! És ez azért - valljuk be, bármilyen furcsa is -, nem kis különbség! Ezért aztán semmi okod, és FŐLEG SEMMI JOGOD(!) összehasonlítani az apád ténykedését id. Antall Józef ténykedésével.

11677 2012.11.01. 10:38:12

NYILATKOZAT. Én, Balogh Lajos, aki 1932. július 31.-én Budapesten születtem és jelenleg is ott lakom, anyám neve Urschell Amália, hivatalosan, senki által nem kényszerítve az alábbi nyilatkozatot teszem: 1./ Aljas rágalom az, amit eddig Kopácsi Sándorról állítottam, hogy ő a Rákosi rendszer legsikeresebb rendőrpribékje lett volna. 2./ Magyarországra Rákosi Mátyással együtt érkeztem a Vörös Hadsereggel a felszabadító/megszálló ténykedése során, és első pillanattól kezdve a Rákosi titkárságát vezettem. Ennek megfelelően kellő rálátásom és betekintésem nyílt ennek a diktátornak a ténykedésére. Amit a következőkben állítok, az színtiszta valóság: a./ Amikor szükségessé vált Miskolcon, hogy rendőrparancsnokot nevezzenek ki, Rákosi Mátyás bekérette a miskolci lakóssági nyilvántartást. Elővette híres töltőtollát, amivel oly sok mindent aláírt, behunyta a szemét, elkezdett lapozni a lakóssági nyilvántartásban és egyszercsak lecsapott a töltőtollával úgy, hogy azt meg kellett javítattnom a töltőtoll szervízben, mert elgörbült a tolla. Nos, a töltőtoll hegye egy bizonyos Kopácsi Sándor nevű polgárra való bökés következtében görbült el. Ekkor Rákosi kijelentette: "Ezt a Kopácsi Sándor nevű ismeretlen valakit kell a belügyminiszternek kineveznie. Miskolc rendőrkapitányának!" Azonnal felvettem a telefont, és áttelefonáltam az akkor éppen hivatalban lévő, és még fel nem akasztott belügyminiszternek, hogy Rákosi Mátyás elvtárs utasítására, azonnali hatállyal nevezze ki Kopácsi Sándor miskolci lakóst oda rendőrkapitánynak! Hallottam, amint a belügyminiszer összecsapta a bokáját, hangos "Értettem!"-el válaszolt. Így lett Kopácsi Sándor, teljesen véletlenűl, Rákosi Mátyás utasítására Miskolc rendőrkapitánya! b./ További szerencsétlensége Kopácsi Sándornak, az őszi csillaghullás. Az egyik ősszel, pont csillaghullás volt, amikor Miskolc főterén keresztűl ment, és a csillagok a vállapjára hullottak. Így, és ezért lett Kopácsi Sándorból, nem a Rákosi rendszer, hanem a természet szeszéje okán, rendőr ezredes. c./ A Sors kegyetlen fintora, hogy Kopács Sándor három alkalommal is, szinte könyörgő kérvényt írt Rákosi Mátyásnak, hogy szereljék le őt a rendőrség kötelékéből, mert - ma már bármily hihetetlen is, de ilyeneket írt - "gyomorforgatónak tartja azt, ami az országban történik, és ő NEM AKAR ILYEN RENDSZER SZOLGÁLATÁBA ÁLLNI!" Rákosi Mátyást még soha nem láttam ilyen feldúltnak, és mérgesnek, mint amikor Kopácsi Sándor leveleit megkapta és elolvasta. Levette a bal félcipőjét, és azzal verte az asztalt, ezt kiabálva: "Mit képzel magáról ez a Kopácsi! Talán majd ő mondja meg nekem, ki legyen a rendőrpribékem? Márpedig Kopácsi Sándor rendőr tiszt marad, ha tetszik is ez neki, ha nem!" Hogy megnyugodjon Rákosi elvtárs, ilyen alkalmakkor egy-egy nyugtatót vittem neki, és tettem az asztalára egy pohár vízzel, melyet bevéve, elfogyasztva, a megnyugvás jeleit tapasztaltam nála... Így, és ezért maradt rendőrtiszt Kopácsi Sándor, bármennyire is nem akart az lenni, Rákosi elvtárs nagy örömére, és megnyugvására. d./ Sajnálattal kell elmondanom, de Rákosi elvtársnak még egy egészségi tortúrát kellett kiállnia, amikor Kopácsi Sándort Budapest Rendőrfőkapitánnyá léptette elő az akkor éppen hivatalban lévő, és még fel nem akasztott belügyminiszter. Ugyanis Kopácsi Sándor egy ellenjavaslatott - mondhatni: kérvényt - terjesztett elő Rákosi elvtársnak, nevezetesen azt, hogy ne őt, hanem egy másik rendőrtisztet nevezzenek ki erre a beosztásra. Azt javasolta - kérte - Rákositól, kérje be a rendőrpribékjei névsorát, és nevezetes töltőtollával jelöljön ki helyette mást Budapesti Rendőrfőkapitánynak. Rákosi - lehet, hogy csak a töltőtollát sajnálta, de - arca ekkor olyan vörös lett, mint egy ketté szelt, érett görögdinnye, és azt kiabálta: "Mit képzel ez a Kopácsi! Nekem ő kell Budapest Rendőrfőkapitányának, ha tetszik is ez neki, ha nem, akkor is! Ilyen dallamos név, kogy Ko pá cs i nincsen még egy a világon, ezért aztán, ha a fene is ott eszi meg akinek nem tetszik, nekem az én Sándorom kell, és punk-tum !!!" Rákosi elvtárs olyat csapott az asztalára, hogy az azon lévő tollak, ceruzák táncra keltek, a tintatartójában lévő tenta szétfrőccsent, és szinte minden okmányt, iratot,ami az asztalán volt, újra kellett gépeltetnem, mert valamennyi olvashatatlanná vált a reá hulló tintától. Ilyen - Kopácsi Sándorra nézve - szerencsétlen körülmények között lett, ez a sajnálatra méltó ember, Budapest Rendőrfőkapitánya! K.m.f. Balogh Lajos

11677 2012.11.01. 13:15:54

Erkölcsi kötelességemnek tartom, a fenti NYILATKOZAT-omat az alábbiakkal kiegészíteni: 1./ A Rákosi titkárságon, a déli órákban Bözsike a titkárnönk, rendszeresen főzött a munkatársak részére feketekávét. Ilyenkor, a feketekávét szerető elvtársak, és elvtársnők a titkárnő irodájában gyűltek össze. Azért is szerettük Bözsikét, mert mindenkinek a kedvére való feketekávét főzte. Volt, aki hosszú feketekávét szeretett, az azt kapott. Volt aki az erőset szerette cukor nélkül, az azt kapott. Ha cukros volt valaki, annak szaharint adott - tűzkö nélkül - Bözsike, a feketekávé mellé. Különc persze itt is akadt, mert olyan is volt, aki tehén tejet kért a kávéjába. Természetes, Bözsike ezt is teljesítette. Az ilyen kávézások alkalmából, néha-néha, szeretett Rákosi elvtársunk is megjelent, és részt vett. Furcsa volt hallgatni, de nem kuncogott egyikünk sem, Rákosi elvtárs egy kicsit szürcsölve itta a kávéját. 2./ Mint köztudott, az ÁVO beosztott, és vezető tisztjei, meg a különféle rendőrkapitányok, bizonyos bizottságokban együttműködtek. Ezért aztán az ÁVÓ-tól rendszeresen kaptunk jelentést a velük együttműködő rendőrkpitányokról. A jelentésekben leírták a rendőrkapitányok együttműködési készségét, és különböző jelzőkkel illették őket. Volt akit "keményöklűnek" hívtak, volt akit "szép szemű"-nek becéztek, volt akit "szangvinikus"-nak jellemeztek, megint mást "melankólikusnak". Kopácsi Sándor volt a "mosolygós". Rá, semmi rosszat, elítélőt nem nem hallottam, hogy mondtak volna. Ezért volt furcsa, hogy amikor Kopácsi Sándornak az egyik rendőri beosztásáról való lemondási kérelme megérkezett a titkárságra, az egyik gépírónő - feketekávé ivás közben - felvetette: "ideje lenne koholt vádak alapján Kopácsit bíróság elé állítani!", Rákosi elvtárs csodálkozva rákérdezett a gépírónőre: "A mosolygóst? Ugyan már!" És ezzel a kocka el lett vetve! Kopácsi megmenekült. Rákosinak esze ágában sem volt Kopácsi Sándort koholt vádak alapján bíróság elé állítani. K.m.f. Balogh Lajos

278239 2012.11.01. 18:50:16

22. lord 2012. 11. 01. 13:15 mint a blog tulajdonosa, magam is javaslom orvosi kezelésre történő jelentkezésed. láthatóan elhatalmasodott rajtad valamilyen kór. én aggkori demenciának vélem. állítólag intenzív gyógyszeres kezeléssel szinten tartható. súlyosbodása esetén, legnagyobb sajnálatomra, meg kell, hogy kérjelek, mellőzd blogom látogatását.

278239 2012.11.01. 18:51:44

lord, rendesen bunkó vagy.

267802 2012.11.01. 19:29:36

23. Bagdadi Kalifa HCJD (szerkesztő) Én ismertem anno egy Balogh Lajost, de ő már meghalt! Ő is ugyanilyen volt! Ők mind ilyenek, vagy csak a "lord"-ok?

278239 2012.11.01. 20:03:56

24. grincs 2012. 11. 01. 19:29 a fene se tudja. minden esetre krónikus, rögeszmés, kérlelhetetlen gyűlölködő. pedig pár éve még nem ilyen volt.

267802 2012.11.01. 20:21:16

25. Bagdadi Kalifa HCJD (szerkesztő) Talán a kor, talán az ital!

11677 2012.11.01. 22:34:52

A "nem publikus", meg "titkos" profiluak, vajon milyen kategóriába tartoznak? Ők az "igazak", a "mindenttudók", és a "tisztességesek". Ők a "bátrak", "a gerincesek", "a mindenki felett állók". Ők a "megmondók", és a talpnyalók!

267802 2012.11.02. 08:32:06

27. lord Pubi! Ha levelet akarsz írni, megadom, bár nem hiszem, h igényt tartanék rá!

11677 2012.11.02. 11:34:39

28. -ra Grincsnek: Pubi! Az e-mail címem a pofilomnál. Ha fáj a hasad, a blogban lévő véleményemmel kapcsolatban, és itt a blogban nem óhajtasz rá reagálni, szívesen megbeszélem Veled e-mailben is! Persze csak akkor, ha nem vagy ojan finnyás, hogy egy "senki"-vel levelezz.

278239 2012.11.02. 12:39:46

27. lord 2012. 11. 01. 22:34 csak, hogy tisztán láss, a kedvedért, nagyító nélkül: miután számtalan nemtelen támadást kaptam mailen is, mi több, profilomon keresztül még a blogomba is betörtek "rajongóim", ha nincs ellene kifogásod, még a kedvedért sem teszem nyilvánossá. ami pedig azt illeti, nem vagy abban a helyzetben, hogy bárkit minősíts. én sem mondom meg, hogy milyen kategóriába tartozol, pedig meg tudnám mondani.

267802 2012.11.02. 12:55:05

29. lord "Persze csak akkor, ha nem vagy ojan finnyás, hogy egy "senki"-vel levelezz." Mucuska! De, - vagyok "ojan" finnyás!

11677 2012.11.02. 15:21:02

31-re Jól van Micuska! Semmi gond!

11381 2012.11.07. 20:12:12

Lord, kimondottan tehetséges regényíró lehetne belőled. Fantáziád az van. A neveket viszont ki kéne cserélned, mert igy csak egyszerüen egy aljas vádaskodának tünne fel.

vanya33 2012.11.15. 20:32:07

„méltatlanok arra, hogy nevük elhangozzék a megemlékezésen”. . . . . . . . .  Gyalázat a forradalmi hősök emléke ellen.

278239 2012.11.15. 21:59:39

[vanya33](#1487655) hát persze. ha összeszámolod, többen vannak, mint akik egyáltalán az utcán voltak, fegyverrel a kézben. de azért vedd ki belőle a köztörvényeseket, ha kérhetem.
süti beállítások módosítása