Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Ferlinghetti, a gyermekek, és a diktátor

2012. október 15. - Harun al Rasid

2000, bizony, dalolva ment...

2000, bizony, dalolva ment...

Ferlinghetti, a gyermekek és a diktátor

Lawrence Ferlinghetti amerikai költő emberi jogi aggályok miatt visszautasította a Magyar PEN Club Janus Pannonius-nagydíját és a vele járó 50 ezer eurót. – Döntését azzal indokolta, hogy a díjra pénzt adó Orbán-kormány politikája a tekintélyelvűség felé tolódik.

A 93 éves költőnek egyhangúlag ítélte oda az 50 ezer euróval (kb. 14 millió forinttal) járó fődíjat az öttagú zsűri, Ferlinghetti azonban levélben mondta le a díj átvételét, miután tudomást szerzett arról, hogy arra részben a magyar kormány biztosította a pénzt.

„Mivel a díjat jelenleg részben a magyar kormány finanszírozza, és mivel a jobboldali rezsim politikája a tekintélyelvű, autoriter irányítás felé – következésképpen a szabad véleménynyílvánítás és a polgári szabadságjogok korlátozása felé tolódik, nem tartom lehetségesnek, hogy az Egyesült Államokban elfogadjam a kitüntetést…” – nyilatkozta a világhírű költő.

Ferlinghetti, a beatnemzedék egyik ismert alkotója, 1919-ben New York államban született, majd Franciaországot és a második világháborút is megjárta, leghíresebb versgyűjteménye az eddig magyar nyelvre le nem fordított „A Coney Island of the Mind”. – Az általa alapított City Lights kiadónál jelent meg az ötvenes években szinte az egész amerikai beatirodalom.

A Janus Pannonius-fődíjat olyan szerzőnek ítélik oda, akinek költői életműve illeszkedik az európai kultúra főáramába. A részben magán-, részben kormányzati forrásból finanszírozott költészeti nagydíjat azzal a szándékkal alapították, hogy “egyfajta költői Nobel-díj szerepét töltse be a világ irodalmi életében” – olvasható a Janus Pannonius Társaság és a Magyar PEN Club híranyagaiban.

Október lévén ne feledkezzünk el a Kanadai Magyar Hírlap munkatársa, Szemenyei-Kiss Tamás, hasonló döntéséről sem: az újságírónak 1997-ben (a Horn-kormány idején) ajánlottak fel kormánykitüntetést a rezsimmel együttműködő társadalmi szervezetek felterjesztésére, a publicista azonban, ahogy arról az Új Magyarország című napilap is beszámolt másfél évtizeddel ezelőtt, visszautasította a kitüntetést.

*

Véglegessé vált, hogy a magyarországi demokratikus erőkkel szembeni ellentütetésnek szánt Orbán-beszéd alkalmából nem 250, hanem 2000 gyermeket szállítanak Budapestre, úgymond a „Rákóczi Szövetség programjában” meghatározottak szerint.

A szervezők közleménye szerint iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat, számukra 200 ezer forintos támogatást ajánlottak fel.

A Rákóczi Szövetség a Bethlen Gábor Zrt. költségvetéséből – azaz kormánytámogatásból – valósítja meg a diákutazásokat, a 2012. évi diákutaztatási programra 30 millió forintot biztosítottak az illetékes kormányzati hivatalok.

Az október 23-án sorrakerülő Orbán-beszéd alatt a környező országokból (főleg Erdélyből) és a vidéki nagyvárosokból 47 autóbusszal Budapestre szállított gyermekek veszik körül a miniszterelnököt, akik íly módon, az „élmény” mellett eleven pajzsként védik a politikust.

Bár a tervezett gyermekutaztatás híre már eljutott a magyarországi ellenzéki pártokhoz is – eddig egyetlen politikus sem nyilatkozott az Európában meglehetősen szokatlan „élő pajzs” szervezése okán.

Aszalós Sándor

Ez az írás a Kanadai Magyar Hírlapban jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr628310112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

235117 2012.10.16. 06:44:06

Mondanám, hogy szégyellje magát mindaz, aki részt vesz ebben a disznóságban, de fölösleges, nem ismeri egyik sem a szégyen fogalmát.

11692 2012.10.16. 12:15:47

Jó fej az öreg. Sirály!

gogu 2012.10.16. 16:23:17

Az ilyen s....fejektől mint ti nem kell védeni.

278239 2012.10.16. 16:48:14

3. gogu (látogató) 2012. 10. 16. 16:23 mióta vagy ilyen széplelkű? nyugodtan kiírhatod, elvégre minden reggel látsz ilyet a fürdőszobai tükrödben:-)))
süti beállítások módosítása