Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Választási eljárások ürügyén!

2012. szeptember 25. - Harun al Rasid

Róna György írása!

Róna György írása!

Egy kis ez+az a választási eljárások ürügyén, avagy mi is gondom a PC-szerű szakértőkkel.

Mottó:

Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja, aki nem tudja tanítani sem, az irányítja, s, aki irányítani sem képes az szakérti, és tanácsokat oszt!

Mindenek előtt egy fontos disztinkció, a szakértő és a kritikus az két nagyon különböző szakma. Az igazi különbségre jól világít rá Timár Gyuri barátom egyik Nevető-lexikonjában, mikor a család eszét úgy aposztrofálja: aki mindig, mindent, mindenkinél jobban tud; utólag. Nos a szakértő az az a személy, akinek az a dolga, hogy időben és előre figyelmeztessen az ismert információkból a lehetséges veszélyekre. Mikor már minden fait accomplis, akkor már csak a kritikus kárálhat.

A PC derék „szakértői” nem hívei pánik-keltésnek – legalább is mostanság -, igen csak érdekfeszítő, nagyhangú és kritikusi múltjuk (lásd még alant) után, melyben vélt indokkal próbáltak hisztériát kelteni, mostanság felettébb visszafogottak, már-már semmit mondó nyilatkozatokat tettek és tesznek. Gyakorlatilag a kormányváltás óta (néhány kérdésben már előtte is) lehet hallani igen csak sarkos kijelentéseket a Fidesz háza-tájáról, melyek igen csak gyanús következtetésekre késztetik a nem teljesen tájékozott szemlélőt is. Nem így szakértői PC-s csapat, ők nem izgattá/izgatják magukat.

A hatalom tavaly ősszel törvény rittyentett; de kit érdekel. Idén nyáron előjöttek a feliratkozással, majd az elmúlt hét elején eljárási törvényt rittyentettek, amit a napokban jóvá is hagynak.  A PC ezzel sem izgatja magát. Fő-fő választási szakértője kedd kora reggel megjelent nyilatkozatában arról szónokol, hogy majd meglátjuk, hogy mi lesz a részletekben!!! Nos ezzel már nem csak az a gond, hogy egy szakértő ne utólag pampogjon, hanem sokkalta nagyobb gond van: ez a héten jóváhagyásra kerülő vonatkozó törvény (az általa megcélzott választások vonatkozásában), az bizony az eljárási törvény. EZ MAGA A RÉSZLETEK!!! Ezt követően már csak ennek utasításszintű kibontása jön, minden egyes konkrét választás (értsd pl. a 2014.évi országgyűlési választások!) előtt külön-külön. Most már nem is annyira szakértőként, hanem már kritikusként is itt lenne az ideje a szólásnak!!! Ez már legeslegutolsó pillanat, mert ripsz-ropsz jóváhagyott törvény lesz belőle!!!

S ehhez nem kell választási szakértőnek lenni, elegendő némi jogi alapismeret is!

Engedtessék meg nekem egy kis kitérő a jogi-szakértésről. A napokban indul a legújabb látvány-per a vörös-iszap tragédia kapcsán. A vád „corpus delicti” –je (ahogy közhumor hívja corpus delicates) egy mérőműszer belső órájának rossz beállításán alapul (a védő tájékoztatása szerint az egy óra eltérés a szokásos nyári óraátállítás okán született).

No, de vissza a joghoz és választásokhoz.

Néhány évvel ezelőtt a PC szakértői az egyéni országgyűlési választói kerületek határai kijelölése kapcsán tüsténkedtek, hogy pontos legyek jogászkodtak, amit jó jogász módjára s derék alkotmánybírák is átvettek. Az elemi logika és választástechnikai alapismeretek diadalaként az „egy szavazó egy szavazat” alapelvét (amit ha nem szó szerint, de az alkotmány is rögzít) sikerült megjogászkodniuk. Valami varázslatos módon kizárólag az országgyűlési választások apropójából, ahol – nem számoltam utána – állítólag egy a kettő arány is előfordul(t). Halkan jegyzem meg a helyhatósági választásokon – ezt viszont konkrétan megnéztem – 9, azaz kilenc szavazat és a több mint háromezer ötszáz is előfordult!!!

Ezzel a jogászkodással az a legnagyobb gond, hogy az elvi kívánalom a – ha is elfogadjuk (munkahipotézisként) az ő és az AB okfejtést – szavazatok, sőt az érvényes szavazatok számára utalhatna. Ami pedig már eddig is csak igen laza kapcsolatban volt az egy egységre jutó választó-jogosutak elvi számával. A választó-joggal rendelkezők tényleges szavazási hajlandósága igen csak tág határok között mozgott egységenként. Ez valahogy nem tűnt fel a szakértő hölgyeknek és uraknak, mikor tavaly ősszel megtörtént az átszabás (legyünk jóindulatúak és higgyük el az elvi választó-jogosultak számával számoltak). Legalább is nem éreztek kényszert a felszólamlásra. Most, hogy a választói névjegyzék „nem a népesség-nyilvántartásból készül” (© Orbán Viktor regnáló ME), hanem a feliratkozók (az ezt kérvényezők kérelmeiből jóváhagyottak alapján) a ténylegesen érvényesen szavazók számához már végképp édes kevés köze lett. Így már a kérvényezési hajlam területi megoszlása is belép, mint torzító tényező! Most sem szólnak!

S ha már az alkotmányos alapjogok kapcsán született rendelkezésekről esik szó fel kell említsem egy régi meglátásomat a jelöltállítás egy komoly gondjával kapcsolatban. A legnagyobb gond abban leledzik, hogy az bizony alapvető emberi jog, hogy ezt csak az állampolgárok - sőt az ennél bővebb populáció a lakosság - zavarása nélkül kellene/lehetne végrehajtani. Ebben a kérdésben tök-mindegy, hogy ajánlószelvény vagy támogatói-jegyzék az eszköz. Ebbe a zavarás-nélküliségbe igen csak nehéz beleérteni, hogy a gyűjtögetők az embereket lakásukon, azok pihenő idejében (hisz zömmel csak akkor érhetők el) – még akkor is ha nem kopogtatással =)), vagy ajtó-rugdosással, hanem csöngetéssel történik – zargatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr898310068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RonaGyuri-mv 2012.09.25. 15:02:45

Csak a rend kedvéért a 2011.CCIII.törvény az országgyűlési képviselők választásáról, bár 4. § (1) Minden egyéni választókerületben egy országgyűlési képviselő választható. (2) Az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy a) azok ne lépjék át a megyehatárokat, valamint a főváros határát, b) azok összefüggő területet alkossanak, c) a választásra jogosultak száma megközelítően azonos legyen. Rendelkezik, de II.számú mellékletében ezt már konkrétan ki is alakította. Ha túl is lendülnék a Budapest I. és V. kerületének 4. § (2) b) szerinti összefüggése bornírtságán, a d) előírása (ami – mint említettem - már maga sem az alkotmányos előírás következménye) egyszerűen szamárság, hisz a kialakítás időpontjában nem csak azt nem vehették figyelembe, hogy majd három év múltán, hol mennyi elvi választójogosult lesz, de azt végképp nem, hogy hányan fognak feliratkozni!!!

11715 2012.09.25. 15:50:31

tényleg, ez eszembe se jutott, hogy akkor hogyan valósul meg a választókerületi létszám? újra átszabják, vagy hogyan? na nem mintha ez akadály lenne - de ha igaz, hogy lehet személyesen, interneten, előre bérmentesített levélben, akkor mi a fenének ez az egész, tényleg nem értem. pont ugyanott leszünk, mint enélkül, akkor meg mire a nagy zűrzavar?

57665 2012.09.25. 18:53:35

A cél a zürzavar ! Arra számítanak ,hogy a "kevésbé" tudatos választó nem fog regisztrálni . A tudatos választókat meg a zavaros jelöltállítással igyekeznek megzavarni. Céljuk a sok elveszett " haszontalan " szavazat. Bíznak a saját elkötelezett szavazóbázisukban és ne felejtkezzünk meg a szintén elkötelezett bázissal rendelkező Jobbikról ami szerintem számukra ma már a titkos szövetséges!

286208 2012.09.25. 19:37:49

3. Szinte kottázni lehet, amit írsz! Szerintem is így van! Nagy +

11256 2012.09.25. 21:13:54

ez egy nagyon fontos mondat: " nem csak azt nem vehették figyelembe, hogy majd három év múltán, hol mennyi elvi választójogosult lesz, de azt végképp nem, hogy hányan fognak feliratkozni!!!" mert ebből nekem az következik, hogy a feliratkozásos buli (amely a legszegényebbeket és a leginkább elkeseredettebbeket hivatott távol tartani a szavazástól) egyúttal a választókerületek arányosságát is semmivé teszi. (egy leszakadó térségben fölényes kormánypárti győzelem érhető el - amit majd fitogtatni is lehet - pusztán azért, mert a tanyavilágból és a nyomornegyedektől a járási hivatalok túl messze vannak.

11256 2012.09.25. 21:20:12

van még valami, ami izgat engem. az, hogy a választásokra 6 évente kerül sor (azt hiszem, az alaptörvénybe vették be) nos tegyük fel, hogy 2013 augusztusában a kormány bejelenti, hogy a 6 év már érvényes, vagyis legközelebb 2016-ban lesz választás, de az európai parlamenti választásokra való tekintettel a feliratkozás szeptemberben megkezdődik. vajon hányan mennek el akkor feliratkozni? és a törvény betűje szerint nekik (pláne levélben) már csak 2 évvel a soros választások után lesz lehetőségük arra, hogy egyáltalán választópolgárok lehessenek, ami elvben állampolgári alapjog! neeeem, ezt nem szabad megengednünk! ez a demokrácia megcsúfolása.

286628 2012.09.25. 21:31:25

6. evianna Evi Drága! Muszáj Neked ötleteket adnod? :-)

235117 2012.09.26. 06:18:59

Tegnap reggel az ATV-ben Rónai Egonnál Kósa Mr.20% Lajos rövid úton bemutatta az egész bornírtságát, azt, hogy saját maguk se tudják kimagyarázni, mire jó az egész, illetve nyíltan megmondani, választási csalásra készülnek. Remélhető, kívülről sokan látják, hiába képzelegnek abban a nyaloncok, hogy ismét járhatják Orbán hülye pávatáncos módszerét. Végtelenül bűnös társaság.

34417 2012.09.26. 08:58:15

kivették volna az alkotmányból az alanyi jogon járó állampolgári jogot? mert, ha nem, ott és akkor, követelhetem a szavazási jogomat, mert egyetlen fideszes törvény se írhatja felül az alkotmányt! vagy tévedek? no meg, honnan lehet tudni, mennyi lesz a kettős állampolgárok száma? mert mintha az is befolyásolna ilyen választási marhaságot, habár csak pártokra szavazhatnak, ha jól tudom. és hányan lesznek akkorra szavazókorba lépők? ezt vizsgálta valaki? mert hogy a 3.14csába fog regisztrálni az, aki csak a szavazás napján lesz arra érett? attól tartok, lehet alkotmányossági óvásra készülni!

RonaGyuri-mv 2012.09.26. 09:47:54

Többeknek; anélkül, hogy a teljesen jogos érveiket csökkenteni szeretném: A legnagyobb gond, hogy a szakértők és az ellenzék belemegy a hitvitába. Tegnap is hallottam Lázártól, Kósától, a vörös-démonból szürkés-barnává vedlett kormány-ablakos államtitkár-asszonytól és még ki tudja kitől, hogy azért kell az egész, mert a „külföldösöknek” kell és nem lehet diszkriminálni. Mindenki próbál magyarázni, viccesen és komolyan, hogy ez már miért is lenne diszkrimináció. Igazuk is van, de ez szélmalomharc: „az – nem az” parttalan vita!!! Sajnos rajtam kívül még nem olvastam mástól, hogy: OK nem lehet diszkriminálni. De akkor ne is diszkrimináljunk!!! Teljesség igény nélkül: Ők egyet szavaznak én kettőt, Ők levélben is szavazhatnak, én nem, Én a lakóhelyem környezetében szavazhatók, ők nem, Etc. Soroljam még? A törvényjavaslat majd fele az ilyen különbségtételeket, ha akarják nevezzék diszkriminációt fogalmaz meg!

110481 2012.09.26. 11:05:41

T.Rasid! Ha Neked a vörösiszap per látáványper, akkor szégyeld magad! 10 ember halála ezek szerint smafu!

110481 2012.09.26. 11:07:26

Ha a vörösiszap-ügy nem a Te beszúrűsod, akkor az szégylje magát aki leirta! A szöveg kétféleképp értelmezhető.

286628 2012.09.26. 12:14:23

Bocsi, h off., de Rasid nézd meg a postádat! :-)

RonaGyuri 2012.09.26. 14:22:25

11-12: olvasás értésből megbuktál!!! látvány-per a vörös-iszap tragédia kapcsán

34417 2012.09.26. 20:01:34

[RonaGyuri](#1451115) öregem, zilit a értésben nem zavarja az iskolai végzettség és a műveltség:-)))

serfregfre 2012.09.30. 00:43:35

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:36

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:37

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:37

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:38

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:38

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:39

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:39

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:40

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:40

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:41

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:41

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:42

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:42

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:42

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:43

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:43

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:44

Buzzancs asszony hova csapódott ?

serfregfre 2012.09.30. 00:43:44

Buzzancs asszony hova csapódott ?

segf 2012.09.30. 00:44:29

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:30

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:30

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:31

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:31

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:32

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:32

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:32

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:33

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:33

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:33

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:34

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:34

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:35

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:35

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:35

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:36

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:36

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:37

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)

segf 2012.09.30. 00:44:37

DOLGOZZ BUZZANCS. Tehát ott tartunk hogy merre vetemedett az asszony bűzös sittes léted mellől?:)
süti beállítások módosítása