Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Manat

2012. augusztus 25. - Harun al Rasid

avagy, a csoda várása

avagy, a csoda várása

Hát, biztosan unortodox a kormány azon szándéka, hogy magyar állampapír kötvényt bocsásson ki a török és azeri pénzpiacon, az ő pénznemükben, vagyis, török lírába és azeri manatban.

Hát, ez nem semmi! Annyira nem, hogy még a Reuters is foglalkozik a hírrel. Arról nem szól a fáma, hogy a Wall Streeten rémült futkosás kezdődött volna, hogy: jajistenem-most-mi-lesz, de soha nem lehet tudni!

Nos, kukkantsunk bele egy kicsit Matolcsyné férjének cilinderébe. Törökországban emberemlékezet óta nem volt ilyen tranzakció, de hát, az ilyen aprósággal ne is foglalkozzunk. El tudom képzelni, ahogy Ali, a szőnyegkerekedő, megböki Juszufot, a nargile árust, imigyen szólván: te, ha már pár száz évig ott tanyáztunk, gyere, menjünk, vegyünk már magyar államkötvényt, a sógornak jól jön ez a kis segítség!

Az azeri szálról nincs sok ismeretem. Ha egy kicsit rákandítok, lehet, hogy a pénznemük neve a manna szóból származik, és akkor ők lehetnek az a bizonyos elveszett zsidó törzs. Igaz, hogy a vándorló zsidók a mannát is megutálták - elég egyhangú táplálék sok időn keresztül - de pénznemként, ki tudja, micsoda értéket képvisel! Minden esetre, én nem szívesen alkudnék egy azerivel.

Komolyra fordítva a szót: az ilyen tranzakcióból max. néhány száz millió €-s bevételre lehet számítani. Az IMF-nek pedig ebben az évben 6 milliárd €-t, jövőre valamivel többet kell visszafizetni. Orbánéknak annyi eszük sincs, hogy az IMF-kölcsönnel finanszírozzák az IMF-fel szembeni adósságunkat.

Na, ez a szívás, nem a manat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr488309988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

193936 2012.08.25. 08:06:19

Tulajdonképpen ezzel a hírrel kezdődött: Kétnapos hivatalos azerbajdzsáni látogatásra utazik vasárnap Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár - tájékoztatott közleményében a Kormányszóvivői Iroda. Az államtitkár tárgyal majd az azeri Állami Értékpapír Felügyelet igazgatójával. Ezután jött a hír a kötvénykibocsátásról. Szíjjártó is közgazdász.Mint Matolcsy.

193936 2012.08.25. 09:04:33

Ez a legújabb: http://www.figyelo.hu/cikkek/374063_azeri_lesz_a_torok_kartya

267802 2012.08.25. 09:09:08

Nem vagyok a közgazdaságban otthon, ezért lehet, h tévedek! A kibocsájtott kötvények mostani magas kamatát ki fogja visszafizetni Mert ugye valaki csak akkor, azért vesz kötvényt, mert sok hozamot kap! Ha becsődöl a gazdaság, - amire qrva nagy az esély, akkor miből fizetnek? Eladni már semmit nem tudnak, mert a Fidesz-maffia mindent ellopott!

11256 2012.08.25. 09:44:37

attól tartok, ezek többet akarnak: milliárdokat. euróban. amiben az a pláne, hogy a kötvénytartozásra euróban fedezetet is kell majd képezni - gondolom, ezt a feladatot a jegybank devizatartalékából tervezik megoldani, másból nem is tudják -, és a manat jelenleg kb. az euróval azonos szinten van a forinthoz képest: http://finance.yahoo.com/q/bc?s=EURAZN%3DX+Basic+Chart&t=5d mondjuk, érdekes konstrukció, mert ezzel az üzenjük a világnak, hogy - ha nem adtok pénzt, szerzünk, - biztosak vagyunk benne, hogy a forint erősödni fog az AZN-hez és a TRY-hez képest, és a magyar gazdaság ki tudja termelni a két ország jelenlegi hozamgörbéjének megfelelő kamatokat (no comment). tehát érdekes, de abban biztos vagyok, hogy Szííjártó szellemi/szakmai képességeit messze meghaladja egy ilyen akció. (és az nem vigasz, hogy a nemzeti elit többi tagjáét is.) az igazán nagy baj ugyanis ott kezdődik, hogy amikor egy kibocsátás x pénznemben történik, akkor 1) az ahhoz kapcsolódó kamatlábat kell fizetni - fix kamat kikötése esetén a jelenlegi ottani 2-3 éves hozamoknak megfelelően, 2) az árfolyamkockázat teljes egészében a miénk. (ha a manat értéke 10%-kal nő, akkor nekünk forintban 10%-kal többet kell visszafizetnünk, a kamatokon felül, sőt a kamatokra is.) nem véletlen, hogy ilyen kibocsátásra egyik országban sem került még sor. a név eredetét nem ismerem, de a rubel neve is manat volt azeriül - talán: "pénz"? a manatbevétel azonban nem mannaeső: a manna ingyen volt, ehető volt (igaz, bizonyos idő után elolvadt, semmivé lett, várni kellett a következő eresztésre), de nem kellett visszafizetni, eredeti formájában. a mi évtizedes eladósodásunk pedig nem azért következett be, mert valakik rosszul döntöttek, és adósságot csináltak ("nem kellett volna"), hanem azért, mert a felhasználása nem járt akkora hozammal, amennyi a kamat volt rajta és/vagy az árfolyamviszonyok megváltoztak (=devizahiteles probléma) izgi lesz. nem a kötvény vásárlóinak.

163107 2012.08.25. 11:19:42

Akkora káosz van a fejekben, hogy ennek már csak ezért se lehet jó vége: "Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese pénteken a Gazdasági Rádióban cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint a kormány azeri kötvényekkel próbálna 3 milliárd eurót bevonni, hogy ezzel mérsékelje az ország IMF-függőségét. A csütörtökön megjelent Figyelő írt arról, hogy Azerbajdzsán 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvényt vásárolna, török közvetítéssel. A lap információi szerint a kormány kötvényeladással próbálkozott Szaúd-Arábiában és az Emírségekben is, de sikertelenül. A befektetőkkel való tárgyalásokon szóba került egy IMF/EU-megállapodás előtti kötvénykibocsátás is - olvasható a Figyelőben. Borbély László András a Gazdasági Rádióban kifejtette: "az ÁKK - mint azt már két hete közzétette - nem tervez nyilvános kötvénykibocsátást külföldi devizában az IMF-megállapodás lezárásáig". Mindenki arra számít, hogy a megállapodást követően a hozamok lejjebb mennek, tehet olcsóbbá válik a finanszírozás - közölte a vezérigazgató-helyettes." Nem zörög a haraszt...3 milliárd euró az 1000 milliárd ft körül van, ha jól számolom, ennek a háromszorosát verték el fél év alatt tavaly - manyug. Szerintem nagyon is komolyan gondolnák, csak épp a tranzakciókhoz kettő kell. Az azerbajdzsánok se hülyék. Ráadásul nem is lehet ezek szerint euróban beszélni.

163107 2012.08.25. 11:30:29

Most meg az üzemi lapban ez: Még zárva van az azeri kassza Magyar Nemzet 2012. augusztus 25., szombat 07:10 Egyelőre csak a tapogatózás fázisában vagyunk a kaukázusi országgal – így reagált a Magyar Nemzet érdeklődésére Borbély László, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója azokra a lapértesülésekre, amelyek szerint Azerbajdzsán 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvényt vásárolna egy zártkörű kibocsátás részeként." Mondom, ez az ország a bolondok hajója.

267802 2012.08.25. 11:39:30

Ossi! Itt van még egy: http://atv.hu/cikk/20120824_mihalyi_peter?source=hirkereso

163107 2012.08.25. 12:20:43

Grincs! " A szaúdi, kínai beruházásokról, amelyeket a kormány korábban kommunikált, Mihályi Péter elmondta: ezek lufik, amelyekről néhány hétig lehet beszélni. " "ui: A vezető Szaud-Arábiában van - a kínai lufi is kezd leereszteni - hát talán ezt még felfújhatják." http://osszian.nolblog.hu/archives/2011/10/06/Kidurrant_lufik/

163107 2012.08.25. 12:32:46

És ha megnézzük, a bejegyzés lassan 1 éves lesz. És azóta is megy a lufigyártás, a piac egyelőre türelmes. De hogy képzeli azt bárki, hogy azebajdzsán fog bennünket finanszírozni? És az nem adósság?

267802 2012.08.25. 13:53:07

9. Osszián (szerkesztő) A kedves vezető lehet, h készíti magának előre a terepet, ha futnia kell! :-))

163107 2012.08.25. 14:45:39

Kizárt. Most olvasgatom az első Debreczeni könyvet, a gyerekkort, a jellemzését. Köztudott, hogy az apja brutálisan verte, még 17 évesen is összeverte, és ha jobban meggondolom - melyikünk nem volt 17 éves, jóformán ok nélkül. Vagyis az öreg viktor minden alkalmat megragadott, hogy verje a fiát, ha kellett, ha nem. Engem soha meg nem ütött senki. Haveri verekedésbe se volt részem, így alakult, fel se tudom fogni, milyen lehet azzal hazamenni, hogy na, ma megint megver-e az apám valamiért, vagy kihagyja. Nem megyek át Popperbe (..D), de itt veszem fáradtságot, ha kell majd később, itt meg lesz, hogy a könyvből kimásoljak a régi, Hamupipőke módszerrel egy két lényeges momentumot. Csak 40 fok van Szegeden, a ventilátorral 39 és fél, mi ez nekem...D: "A fiúval általában is sok probléma van, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy, az édesanyja megveszi miatta "A nehezen nevelhető gyerek" c. könyvet. A siker mérsékelt. Viktor konok gyerek volt, és konok is maradt - mondta később Sípos Erzsébet. "Jófejú, de nagyon rossz gyerek voltam, a magatartásommal mindig baj volt... Nem bírtam a felnőtteket, s a felnőttek se nagyon bírtak engem. Mindig fölém rendeltnek éreztem őket...Eltűrtem bizonyos korlátokat, de mindig rugdalóztam ellenük." Igen, írja Debreczeni, mint majd látni fogjuk, így lesz ez később is, a gimnáziumban, a katonaságnál - aztán jön az egyetemi regula elleni rugdalózás, a szakkollégium. a Nagy Imre temetésen a hamisnak érzett békéltető törekvésekkel szembeni botrányos beszéd. Az SZDSZ gyámkodás ellen. A Charta ellen. A baloldali erőszakosnak vélt véleményformálók ellen: irány a jobboldal. Az elvárt nagykoalíció helyett: Torgyán. Az EU nyomással dacolva: meghívás Schüsselnek. Mindig, mindig lázadás a korlátokkal, az elvárásokkal, a kényszerrel szemben. És az ehhez szükséges rendkívüli határozottság, bátorság, önbizalom, lelki és testi erő." Mijafaszér' kopogta ezt le Osszi? - kérdezi esetleg Rasid. Nos - hogy lássuk: azóta a helyzet súlyosbodott, jött az országot a szakadékba lökő sajátos viktori csakazért se, most meg a durcás pénzügyi húzás: kapjátok be, Brüsszel és az IMF - jönnek az azeriek. Meg a török.

11256 2012.08.25. 18:07:35

attól tartok, hogy az azeri üzletet át fogják hajtani, minden áron. pedig azt hiszem, a Figyelő írta (vagy a HVG?), hogy a törökök a történetbe csak úgy kerültek bele (tőlük meg az infó került ki), hogy az azerieknek nagyon nem akaródzik a dolog: a török brókercég közbeiktatása olyan, mintha az egész egy zártkörű kibocsátás lenne, ezt azonban a kibocsátó (a magyar állam) nem tudja ellenőrzése alatt tartani, holott ez itt különösen fontos lenne, mert ez már nagyon az értékpapírpiac hátsó udvara, ahol furcsa dolgok is történhetnek. ennél sokkal jobb lenne, ha valamelyik junk piacot céloznánk meg (a bóvlikötvény oda való), csak arra nyilván nem elég a szufla. (vagy még oda se engednek be.) Osszi meg nagyon jól tette, hogy lekopogta ezt, mert itt a lényeg - az ellenkezés, konfliktuskeresés (a problémamegoldás helyett) és ha belegondolunk, hogy miért nem akarják az IMF-f, akkor bizony csak azt találjuk, hogy nem akarnak engedni abból a gazdaságpolitikából, amely lejtőre tette az országot, de amely nem gazdasági célokat követ, hanem a hatalmukat tartósítja. bármi áron.

34417 2012.08.25. 20:06:36

ossi, én nem kérdezek csacskaságokat. ha leírtad, biztosan okod volt rá. mint ahogy igencsak jó - amatőrök által is érthető - elemzést kaptunk eviannától is. az agresszív kismalacon meg nem csodálkozom. ma is elég hülyeséget hordott össze kőszegen, pedig az orvosai biztosan megmondták neki, ne menjen a napra, mert csak rosszabbodik az állapota. szerinte már világország (?!) vagyunk. te jó ég, miért nincs senki, aki leszedálja, amíg még kárt nem tesz magában? mert magyarországban már bőven tett...

163107 2012.08.25. 23:13:36

13. Valszeg nagyon megverte az apja, a fejét verte, az látszik most meg. Elképesztő miket hordott össze, kíváncsi lennék, mit gondolt magában az az 1000 fiatal, aki összetereltek meghallgatni. http://nol.hu/belfold/orban__a_kommunistak_ravaszak__a_tonkretetelben_utolerhetetlenek Még életemben ilyen jó kommenteket nem olvasta...

163107 2012.08.25. 23:19:30

Nagyon tanulságos: Jerrold Post professzor ismérvei: A professzor szerint a mindenkori diktátorok, terrorista vezérek, maffiafőnökök pszichéje négy alapvető közös elemet mutat. Az első elem a messianisztikus küldetéstudat, amely az átlagemberéhez képest hatványozott énközpontúságot takar. A második szimptóma a paranoia egy fajtája – a diktátortípus az őt ért legkisebb kudarcért is másokat okol, és folyton ellenséget keres vagy épít. A harmadik alapvonás a normális emberéhez képest beszűkült lelkiismeret és az ennek hiányából származó gátlástalanság. A negyedik elem a legszűkebb környezet tagjainak a lelki terror alatt tartása, az uralom megszerzésének és birtoklásának különleges képessége, az ellenvélemények megtorlása.
süti beállítások módosítása