Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Lángoló magyar nyár

2012. július 02. - Harun al Rasid

Cselédsajtó és a nemzetiszocialisták

Cselédsajtó és a nemzetiszocialisták

országház

Az elmúlt napokban elviselhetetlen hőség volt Európában, különösen Magyarországon. Talán ennek, a rendkívűli időjárásnak, nem kizárt, hogy a zsidóságát nyíltan bevallott EP-képviselő, Szegedi Csanád okozta ideológiai zűrzavarnak is köszönhetően, két ismert szélsőjobboldali közéleti személyiség, Kenessey Csaba Svájcból és Reiner Péter, a Kurucinfo munkatársa (illetve korábban ugyancsak szélsőséges szlogeneket hirdető Szabad Magyarországért Mozgalom sajtóügyeletese, Takács András) fordult a Kanadai Magyar Hírlap tevékenységét segítő hírügynökséghez. Kérésük lényege az volt, hogy írásaikat, tudósításaikat közöljék, illetve ismertessék a közismerten baloldali és liberális eszmeiséget valló elektronikus orgánumban és a nemzetközi médiában.

A megnevezett urak, leveleiket olvasva, tevékenységeik tudatában, nyilvánvalóan félreismerik, vagy nem értik a liberalizmus, a szabadelvűség lényegét… – ezért szükséges hangsúlyozni: a sajtószabadsága, az eszmék szabad áramlásának szükségessége csak a demokrácia kereteinbelül értendő – azok számára, akik nem fogadják el a népcsoportok egyenlőségének elvét és idegengyűlöletet, fajgyűlöletet, erőszakot hirdetnek, mi nem nyújthatunk támogatást. Sőt, még olyan közösséget sem alkothatunk velük, mint a nemzetközi egyezményeket figyelmen kívűl hagyó magyar Országgyűlés, ahol a náci vagy hungarista nézeteket valló képviselők és a demokrácia törvényei szerint élők közé egyenlőségjelet tettek a mégegyenlőbbek.

2002-ben, megismerve az első Orbán-kormány ténykedését – emlékezzünk csak a Demeter család titkos kapcsolataira, a nyilas emigráció küldöttei parlamenti fogadására, a Kaya Ibrahim-ügyre, a Pákh-féle cégbirodalom terjeszkedésére – a szavazópolgárok baloldali liberális pártoknak adtak lehetőséget kormányalakításra… A Medgyessy- majd a Gyurcsány-kormányok összesen nyolc esztendőt kaptak arra, hogy Magyarországból kisöpörjék a nácizmus, hungarizmus, a fajgyűlölet szellemét, melyre úgy egyébként nemzetközi egyezmények is kötelezték volna őket.

Múltak az évek, súlyosbodott az ország gazdasági helyzete, s mint harmadik erő, alternatívaként lépett fel – immár legálisan, mert pártot is alapíthattak – egy újhungarista mozgalom, amely az addigiaknál is nyiltabban hírdette a nemzetiszocialzmus eszméjét. A Magyar Igazság és Élet Pártja, valamint a Független Kisgazdapárt és a Magyar Demokrata Fórum szélsőjobboldali tagozatai kiegészültek azokkal a csoportokkal, Szálasi Ferenc és Adolf Hitler ideológiáját valló szervezetek tömegeivel, akik eleinte csak egy-egy tüntetésükön vagy zártabb összejöveteleiken hangoztatták a Harmadik Birodalom és a Hungarista Munkásállam jelszavait – majd (a Fidesz MPSZ alig titkolt támogatásával) kirobbantották a 2006-os budapesti zavargásokat.

Gyurcsány Ferenc kormánya és az MSZP-vel szövetséges liberális SZDSZ-nek a Magyar Televizió székházát ostromló, gyújtogató, a rendfenntartókra rátámadó bandák fellépése sem volt elégséges figyelmeztető jelzés – azoké sem, akik már tíz esztendővel korábban megírták: a neonáci organizációk nem állnak meg a Kossuth Lajos téren… hanem, 1944. október 15.-i dátumot emlegetve, hatalomátvétel a céljuk.

A baloldali és liberális pártok – melyekre a nehezen kivívott demokráciát, a sorsunkat bíztuk – nem tettek eleget a vállalt kötelezettségeiknek, mikor nem számolták fel a MIÉP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Magyar Nemzeti Arcvonal, a Nemzeti Őrsereg, a Magyar Gárda és ezekhez hasonló újnyilas szervezeteket. – Ma már ott tartunk, hogy a magyar Országgyűlésben lévő neonáci párt képviselői, élve jogaikkal, bármikor hozzájuthatnak a veszélyeztetett helyzetben lévő kb. 100.000 zsidó és közel egymillió roma származású honfitársaink adataihoz. (Lásd: a Magyarország Ma illetve a 168 Óra 2010. január 25-én közzétett híranyagát!)

utlevél Napjainkban, mikor a magyarországi orgánumok egymást túllicitálva állnak sorba, hogy Zazrivecz-Vona Gábor pártvezérrel vagy nemzettestvéreivel interjút készítsenek, és élménybeszámolókra hívják Dúró Dórát a rasszista Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjét – elfeledkeznek arról a tényről, hogy e pártnak az aktivistái gyilkolták meg a közelmúltban honfitársainkat, csupán csak azért, mert cigánynak születtek.

Érdemes megtekinteni – elrettentő példaként – a náci ihletésű Kurucinfo és Metapédia oldalait, melyen a magyarországi szélsőséges szervezetek már listát állítottak össze a zsidó közéleti személyekről és azokról is, akik védik, szimpatizálnak az üldözöttekkel.

Ha ez a párt egyszer hatalomra jutna, nagyon rövid idő alatt a demokrácia maradékát is elsöpörnék, azt a maradék-demokráciát melyet a Fidesz MPSZ a látszat fenntartása végett még szükségesnek lát.

Ma még csak kérik (koldulják) a nemzetközi segélyt és ezért engedményekre is képesek: éppen az elmúlt órákban, június 30-án jelentették be, hogy a főváros vezetése – ti. az Orbán-kormány – mégsem állítja fel Prohászka Ottokár püspök, a hungarizmus ideológusa szobrát… S bár a köztársasági államformát felszámolták, a párt és a kormány odafigyel az ellenzéki hangokra is.

Jegyzetünk végén – ha már figyelnek ránk! – még arra a nem túlzottan fontos apróságra hívnánk fel Orbán Viktor figyelmét, hogy az új magyarországi útlevelekben idézett nemzeti himnuszunk szövegében szereplő második szót ne a Schmitt-féle helyesírási szabályok szerint idézzék. Az „Isten, áldd meg a magyart…” még a legnagyobb diktatúra közepette is két „d” betűvel írták – a jelenlegi kormány legalább ezen ne változtasson!

 

Szemenyei-Kiss Tamás

A szerk. megjegyzése: mit keres a Himnusz az útlevélben? Ráadásul újmagyar helyesírással? Mert, ha idézet, azt, ugyebár, szó és betű szerint, vessző nélkül és egy "d"-vel, nagy "M"-mel. Ha nem, akkor...

himnusz


A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr248309910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szemenyei-Kiss Tamás 2012.07.02. 13:27:22

A szerkesztő úr - hozzászólásomért előre is elnézését kérve - az újságcikket, valamint Kölcsey kéziratát összekeveri... Ha tanulmányozza több író, költő kéziratát (melyekben bizony olykor helyesírási hibák is találhatók!), akkor, ha kérhetem, fogadja el a Magyar Tudományos Akadémia által hitelesített Magyar Helyesírás Szabályai c. kötetben foglaltakat. Ez utóbbi, bárhol hozzáférhető, kötetben az "add", az "áldd meg", "hadd", "tedd", stb. kifejezések kettős mássalhangzóval írandók! És... ezen - mint ismert Schmitt Pál úr ténykedése óta - az sem segít, ha valaki államelnöki pozícióban követi el a szabálytalanságokat.

163107 2012.07.02. 14:50:52

Klasszikusokat csakis és kizárólag betűhű pontossággal szabad idézni! A mai helyesírás szigorú szabályait 170 évre visszaoktrojálni dőreség: Kölcsey azt írta: "Isten, áld meg a magyart" - így írta, így kell idézni, az ellenkezője hamisítás - Kölcseit nem lehet kiigazítani, ahogy Adyt sem: ugyanis még az ő idejében is megengedőbb volt a helyesírás: "Add,hogy hadd higyje kiki maga hitét S a millióknak is legyen igazuk" (Ady Endre) Ma ugye aláhúznánk a higyje szót, és azt írnánk: higgye, de azért még Ady az Ady. Éppen, pont, itt ez helyes volt, eltekintve attól, hogy egy útlevélben mindenféle költői idézet tökéletesen felesleges. Mellesleg mielőtt felkerült az ellenszékre, fél perccel korábban olvastam az email fiókomban a fenti cikket - és jót nevettem. Itt napok óta a legszélső jobboldali, kurucinfót jócskán megszégyenítő propaganda folyik 56-tal kapcsolatosan, eszméletlen hazudozásokkal - na és most akkor pont ez a szöveg lesz a hiteles: "...két ismert szélsőjobboldali közéleti személyiség, Kenessey Csaba Svájcból és Reiner Péter, a Kurucinfo munkatársa (illetve korábban ugyancsak szélsőséges szlogeneket hirdető Szabad Magyarországért Mozgalom sajtóügyeletese, Takács András) fordult a Kanadai Magyar Hírlap tevékenységét segítő hírügynökséghez. Kérésük lényege az volt, hogy írásaikat, tudósításaikat közöljék, illetve ismertessék a közismerten baloldali és liberális eszmeiséget valló elektronikus orgánumban és a nemzetközi médiában. A megnevezett urak, leveleiket olvasva, tevékenységeik tudatában, nyilvánvalóan félreismerik, vagy nem értik a liberalizmus, a szabadelvűség lényegét…" Helyes, tudták, mely orgánumhoz kell fordulni - mehetnek is együtt rögvest tömegsírokat ásni, és 3000-10000-ig kivégzett gyerekek csontjai után kutatni.

180524 2012.07.02. 15:00:39

Ossi, megelőztél, de kösz. Csak, és kizárólag a kézirattal megegyezően!!! Rasid, hát nem tudod, a magyar Himnusz egál a rovásírástól a sumer (sumér) ékírásig minden írottal, s még "belépő" is egyben, határok, nációk, időzónák nélkül oda, ahová ráció nélkül (is) lehet. Határrendészetről nem beszélve...

34417 2012.07.02. 15:24:27

1. Szemenyei-Kiss Tamás (látogató) 2012. 07. 02. 13:27 attól tartok, ezt vitatnom kell. semmi féle akadémiai helyesírási szabály nem írhat felül egy EREDETI idézetet. márpedig az útlevélben található sor IDÉZET, és mint olyan, betű szerint írandó!

34417 2012.07.02. 15:27:19

2. Osszián (szerkesztő) 2012. 07. 02. 14:50 veled is vitatkozom: az eredetiben sehol nem látok vesszőt az inkriminált helyen. ráadásul a "magyart" kis "m"-mel írták, még Szemenyei is. "dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy csillag megy az égen, úgy érdemes"...

34417 2012.07.02. 15:28:40

3. maiman 2012. 07. 02. 15:00 kíváncsi lennék az ómagyar mária-siralom helyesírási szabályok szerinti megjelenítésére...

163107 2012.07.02. 15:29:33

Nem vita, 38 fok árnyékban...-))) tökéletesen igazad van.

163107 2012.07.02. 15:31:55

Biza, ott meg lemaradt évtizedekig a lényeg: Ne légy szeles. Bár a munkádon más keres - dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, ugy érdemes. Rasid. Rövid u-val:..-)))

180524 2012.07.02. 19:06:42

6. harunalrasid Mondasz valamit, ennek utánanéztem.:-)) Tényleg érdekes! http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93magyar_M%C3%A1ria-siralom http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Omagyar_Maria-siralom.gif&filetimestamp=20081028091207

180524 2012.07.02. 19:09:18

Rasid, lécci engedélyezd az előbb küldött hsz.-omat. Elfelejtettem, hogy két linket spam-nek néz, hiába, no, fene ezt a hőséget!!

11273 2012.07.02. 19:59:54

Rasid lényeges dolgot akart vitára bocsátani, de figyelmét elkerülte, hogy idézni is csak pontosan, szépen szabad. Kölcseyit nem kell nyelvhelyességi szempontból "orbánosítani" A véletlen megszülte az eredményt, senki sem foglalkozik a szabadság helyes értelmezésével, viszont a helyesírás szabályait bő teret kapnak... Kenessey Csaba úr nem lehet mértékadó abban, hogy a szabadságjogok kiterjednek-e bűncselekmények elkövetésének szabadságára is? Kenessey úr mondanivalójának ismeretében kell eldönteni, mit közölnek és mit nem. Nem elvileg, hanem konkrétumok szerint. Ha szokása szerint mondanivalója nem demokratikus tartalmú, hanem éppen ellenkezőleg, akkor nem szabadsággal élés kérdése a közlés, hanem a szabadsággal visszaélés jogosultságában kell döntenie a kiadónak, a szerkesztőségnek.

34417 2012.07.03. 08:48:17

9. maiman 2012. 07. 02. 19:09 bocs. nem voltam gépnél.

34417 2012.07.03. 08:49:44

8. Osszián (szerkesztő) 2012. 07. 02. 15:31 igazad van. de, ha így haladunk tovább, teljesen mind1 lesz, hogy rövid, vagy hosszú "u"

Szemenyei-Kiss Tamás 2012.07.03. 17:17:38

Felhívom - elsődlegesen a szerkesztő - figyelmét arra, hogy a kézirat tartalmán csak a szerző beleegyezésével lehet "javítani", hiszen a szerző neve szerepel a írás alatt (vagy felett)... - Ha Kölcsey esetében bárki a szerzőre hivatkozik, akkor ugyanez vonatkozik a cikk szerzőjére is. Nemde? De, és ez most a minden olvasónak szól: maga a cikk lényege nem is az agyonkritizált Himnusz-szöveg volt. Ha a BM illetékes osztálya a Kölcsey vers (ti. a Himnusz) kópiáját tette volna bele az új magyar útlevelekbe, akkor meg sem említettem volna az esetet. - De, és ez ellenőrizhető, napjainkban a nyomtatásban, sajtóban, könyvekben a jelenleg hatályos magyar helyesírás szabályait kell követni. Ha Osszián és egy-két olvasó úgy véli, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nyelvészeinél több ismeretük van ezen a téren és Osszián, Harunalrasid, stb. úgy látnák helyesnek, ahogy írták - akkor ezzel már nem lehet mit kezdeni: akinek a kezében van a távkapcsoló, csak az tudja váltogatni a csatornát...

34417 2012.07.04. 10:18:23

14. Szemenyei-Kiss Tamás (látogató) 2012. 07. 03. 17:17 hát biza, ez így van. se írni, se olvasni nem kötelező. ettől függetlenül, az IDÉZET az idézet. mégpedig betű szerint. az mta nyelvészeitől függetlenül.
süti beállítások módosítása