Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Fizessenek többet a gazdagok!

2012. június 17. - Harun al Rasid

....

....

A gazdagok fizessenek többet
Mesterházy-Interjú a Vasárnap Reggelben

Mesterházy

Az MSZP csaknem beérte a Fideszt a kutatásokban, de a szocialisták tábora nem nő látványosan, inkább a Fideszé csökken. Miért?
A napi gyakorlatban azt látom, hogy sokkal erősebb a pártok iránti elkötelezettség, mint amit a közvélemény-kutatások mutatnak. Az emberek tartanak attól, hogy elárulják, kire szavaznának. Azt vélelmezem, hogy a szocialista szavazók rejtőzködőek, de az egyértelmű, és ezt az országot járva magam is látom, hogy az elégedetlenség óriási. A szocialista párt megduplázta választásokon elért eredményét, miközben a Fidesz lefelezte a sajátját.

De mégis nagyon sok a kiábrándult szavazó. Biztos, hogy jó módszer őket szavazásra kötelezni, ahogyan ezt az MSZP legutóbb javasolta?
Mi pozitív ösztönzésben gondolkodunk, például aki szavaz, az leírhasson valamit az adóalapjából. A kötelezővé tételt inkább vitára ajánljuk, mert ezzel növelni lehetne a kormányok legitimációját.

A Fidesz előzetes választói regisztrációt javasol. Erre akartak választ adni?
Igen, a Fidesz kizárni akar szavazói csoportokat a választási rendszerből. Mi a demokráciát bővíteni szeretnénk.

Azon mit értett a parlamenti vitanapon, hogy közgéposztály?
A Fidesz, ígéreteivel ellentétben csak a közgéposztályt, azaz Simicska Lajos vállalatbirodalmát erősíti, eközben pedig a középosztályról teljes mértékben elfeledkezik. Hiszen ma már nem csak a munkanélküliek vagy a nehéz sorsúak küzdenek napi szinten a megélhetésért, hanem a dolgozóknak is szembesülniük kell azzal, hogy hó végére elfogy a fizetésük. Több olyan családdal beszéltem, akiknek hó végén dönteniük kell, hogy rezsiszámlát fizetnek vagy élelmet tesznek az asztalra.

De mégiscsak van olyan társadalmi réteg, amelyik jobban járt az arányos adórendszerrel. Nem lehet, hogy ennek a rétegnek a megerősödése húzza majd fel a többi társadalmi réteget?
Ez a Fidesz hibás társadalompolitikai elképzelése. A jólét sehol a világon nem „szivárog le" az alsóbb osztályokba, a társadalmi különbségek hatványozódnak inkább. Az egykulcsos adórendszernek valóban vannak nyertesei, minél nagyobb a jövedelem, annál többet lehet nyerni rajta. A miniszterelnök például több százezer forintot nyer vele. Az átlagkeresetűek viszont évente akár egyhavi fizetésüket is elveszítik. Ez perverz újraelosztás. Szerintünk progresszív adózásra van szükség, a gazdagok fizessenek többet.

Ami a Közgépet illeti, nem lehet, hogy csak a személyek és a cégnevek változtak, a rendszer fennmaradt?
Nem, hiszen itt intézményesítve van a korrupció. Nincs olyan pályázat, amin a Közgép indul, és ne nyerne. A sajtó rendszeresen beszámol arról, hogy a Közgép 50-100-150 milliárdos megbízásokat kap az államtól. Vagy olyan sikeres menedzsmentről van szó, amelyet oktatni kellene, vagy csak arról, hogy Simicska Lajos ügyesen használja ki politikai kapcsolatait.

De ez a Közgép már a szocialisták idején is komoly állami megrendeléseket kapott, néha kiegyezve akkor nyeregben lévő cégekkel.
Én arról tudok beszámolni, hogy ez most hogyan működik. Ilyen típusú együttműködés most nincsen, egyetlen cég van, amely mindent visz.

Ha bűncselekményeket sejt, miért nem tesz feljelentést?
Természetesen abban a pillanatban, hogy már nem ez a kormány lesz hatalmon, ezeket a közbeszerzéseket felül kell vizsgálni. Most, amikor a félelem uralja a közigazgatást és a céges világot, nehéz bizonyítékokat találni. De ami késik, az nem múlik.

A Demokratikus Koalíció szerint itt az ideje elkezdeni az együttműködést az ellenzéki pártok között.
Mi mindig nyitottak vagyunk az együttműködésre, ellentétben az LMP-vel, akiknek határozatuk is van az együttműködés ellen. De ameddig nem jön létre az együttműködés, addig minden párt arra törekszik, hogy saját szavazóinak számát növelje. Ha van egy nagyon erős szocialista párt, az erős szövetséget tud kötni, mi ezen dolgozunk. És arra is felkészülünk, hogy ha nem jön össze ellenzéki szövetség, akkor is el lehessen küldeni ezt a kormányt.

A frissen kiszivárogtatott programelképzeléseikben önök a „Horn Gyula-i" kisemberre építenek. Kire gondolnak?

A hétköznapok emberére. Aki küzd az adóssággal, akinek gondot okoz a sárga csekkek befizetése, aki úgy érzi, hogy hiába dolgozik, nem jut előre, akinek a gyereke szívesen menne orvosi egyetemre, de nem tudja kifizetni a Fidesz által befizetett tandíjat, aki eddig Horvátországban tudott nyaralni, ma pedig már a Balaton is túl drága neki. És persze az elesettekre, akiknek a hangjuk nem hallatszik messzire. Mindazok, akiknek nincs a lakóhelyükön munkahely, akiknek a vonatát most szüntették meg. Nekik kell kedvező helyzetet teremteni, nem a különböző fideszes földesuraknak és oligarcháknak.

De nem felelőtlenség ennek a társadalmi rétegnek jobb életet ígérni ebben a nemzetközi válságkörnyezetben és hazai gazdasági helyzetben?
Abszolút nem.

És miből?
A gazdaságpolitikát alapvetően meg kell változtatni, mert a mai halálra van ítélve. Sehol a világon nem működik ilyesmi. Sikerült recesszióba vezetni a gazdaságot. A nemzetközi válság valóban nagy nehézség a kormánynak, de ha összehasonlítjuk a cseh, a lengyel vagy éppen a román gazdaságot a magyarral, akkor látjuk, hogy magyar rosszabbul teljesít. A megszorítások és az új adók helyett, amelyekről nap mint nap hallunk, a növekedésre és a munkahelyteremtésre kell helyezni a hangsúlyt. Új növekedést kell beindítani. A másik forrás az adórendszer megváltoztatása, progresszív adórendszer bevezetése. A gazdagok fizessenek többet, amiből a költségvetésnek 5-600 milliárd forint pluszbevétele lehet. Harmadik forrás a presztízsberuházások leállítása. Nem futballstadionokra és a Kossuth tér átépítésére kell költeni. Az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére 30 milliárdot ír elő a kormány, ugyanannyit, mint a debreceni és a ferencvárosi stadionra. A Puskás-stadion pedig újabb hatvan milliárdba kerül. A Kossuth-tér lassan 20 milliárd, a parlamenti őrség 10 milliárd, ezek jelentős tételek a költségvetésben. A negyedik forrás pedig az említett intézményesített korrupció megszüntetése. Azt persze felelőtlenség lenne mondani, hogy ez egy csapásra mindenki problémáját megoldja, hiszen olyan károkozás történt két év alatt, aminek kijavítása hosszú időt vesz igénybe. Külföldi beruházás ilyen körülmények között nem jön hozzánk.

Mercedes, Audi, Bosch – azért vannak beruházások.
Ezek mind 2010 előtti beruházási döntések voltak, a mostani kormánynak csupán annyi szerepe volt, hogy nem akadályozta meg őket. A beruházásokhoz bizalom, jogbiztonság és kiszámíthatóság kellene. Az elmúlt 25 hónapban 25 új adót vezetett be a kormány. És a hitelezés teljesen lefagyott, anélkül pedig nehéz beruházni.

Ami a bankokat illeti, nem legitim a kormány azon szándéka, hogy azokat a társadalmi csoportokat, akik a bankok hathatós közreműködésével adósságcsapdába kerültek, kimenekítse?
A politikának, a bankoknak, és egy picit az embereknek is volt ebben felelősségük. A gond csupán annyi, hogy ez a kormány a gazdag devizahiteleseknek segített. Akik igazi bajban vannak, azokat ott is hagyta. De ma már nemcsak a devizahitelesek, hanem a forinthitelesek körében is nő a nem fizetők száma, és egyre nagyobb az a csoport, amely közüzemi számlákkal tartozik, és semmilyen segítséget nem kap.

A politikusok hajlamosak elszigetelődni, és az említett problémákról csak áttételesen értesülni, Önnek van olyan baráti köre, ahol a valódi életbe is belelát?

Természetesen, bár az időbeosztásom sokszor ezt behatárolja. De fontosnak tartom, és kollégáimtól is ezt kértem, hogy minél több alkalmat ragadjunk meg, hogy az emberekkel találkozzunk.

És a családi közege tolerálja a politikusi életformát?
Szerencsés vagyok, a feleségem tökéletesen szervezi a család életét. A gyermekeim beleszülettek ebbe a helyzetbe, hiszen már politikus voltam, amikor apa lettem. Próbáljuk körbebástyázni a családi programokat, jelenleg a vasárnapokra nem tervezek hivatalos találkozókat, eseményeket.

De kampányidőszakban, pláne, ha hatalomra jutnak, ez nem így lesz.
Így igaz, Ha a politikus elhivatott, akkor a családnak erről közösen kell döntést hoznia.

De mi a célja a politikával? Elismerés? Dicsőség? Meggazdagodás?
Idealista vagyok, hiszek abban, hogy amit én gondolok a társadalompolitikáról, gazdaságpolitikáról, az jobbá tenné Magyarországot. Elvileg nem vitatom el a jó szándékot kormánypárti politikustársaimtól sem.  Amit azonban a gyakorlatban látok, az nem mindig ezt a szándékot igazolja vissza.

Nem torzítja a politika, a hatalom a személyiséget?
Arra kell törekedni, hogy ne torzítsa. Meg lehet őrizni az eredendő, normális személyiséget, de ehhez kellenek külső igazodási pontok a családban és a barátok között, akik, ha kell, érdek nélkül megmondják, hogy ez a személy már nem az, akit ők megismertek. A hatalom nem tart örökké, és ezt sokan nehezen dolgozzák fel.

Tudatosan készül egy miniszterelnöki szerepre?
Én a folyamatos tanulásban és önképzésben hiszek, és erre mindig törekedtem pozíciótól függetlenül.

Ön a legjobb az ellenzékben erre a feladatra?
Ezt mindig a választók döntik el. Mi a szocialista pártban úgy gondoljuk, hogy az lesz a miniszterelnök-jelölt, akivel az adott pillanatban meg lehet nyerni a választásokat. Ebben személyes érdek sem játszhat közre, mert nagy a tét.

Újvári Miklós

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr338309886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

280433 2012.06.17. 20:27:04

Ez így valahogy nagyon szép, de Mesterházyval választást nyerni szerintem lehetetlen! Ő még Orbánhoz, annak arcátlan, sunyi megnyilvánulásaitól "tudásától" nagyon messze van! Felmosna vele!

163107 2012.06.17. 21:03:36

Bizony, nagy a tét. Ennél fogva vagy Bajnai, vagy Botka jöhet számításba, hacsak valami zseni nem akad menet közben, amit kétlek. De ez a szöveg már jó. Itt már körvonalazódik valami, még persze nem program, de reméljük az is lesz. Hogy nagyarányú győzelem legyen, ahhoz pedig nincs mese megkerülhetetlen lesz az összefogás.

204326 2012.06.17. 21:08:22

A Horn Gyulai kisember A közember Aki idáig ,-meddig is volt az az idáig,- Horvátországban nyaralt mi? Most meg drága neki a Balaton Jól megadóztajuk majd a rohadt burzsuj gazdagjait hogy a újra mehessenek a közemberek Horvátországba nyaralni Ekkor bődült ökörséget Alig várom már az Orbánördög bukását aztán majd kiváncsian várom hány közember kezd el tódulni Horvátország felé

280433 2012.06.17. 21:31:28

2. Osszián (szerkesztő) Ossi! Itt összefogás nem lesz!! Az a Mesterházy, akin múlt Gyurcsányék léte, az az LMP, amelyik eleve elutasít mindenkit közel a 0%-hoz, - akkor mit akarunk? Ki kivel fogjon össze?

34417 2012.06.17. 21:33:36

3. kimitake 2012. 06. 17. 21:08 szokás szerint igen magas szellemi képességekről tanúskodó hozzászólásodnak a változatosság kedvéért megint semmi köze a posthoz. csak így tovább.

34417 2012.06.17. 21:37:49

"...30 milliárdot ír elő a kormány, ugyanannyit, mint a debreceni és a ferencvárosi stadionra. A Puskás-stadion pedig újabb hatvan milliárdba kerül" itt van egy kis bibi. egy 4*-os stadion - manapság másmilyet már nem építenek - minden egyes ülése 7.000$-ba kerül. tessék számolni ekkicsit: vagy nem tud számolni a kormány, vagy nem tud számolni. más lehetőség nincs.

34417 2012.06.17. 21:40:50

okafogytán törölve

193225 2012.06.17. 21:46:49

Hülye szöveggel van tele a padlás, megy Mesterházyval az emberel fekete kalocsnija. Mesterházy Rosinante nevezése az Epsoni Derbyre. Ne komolytalankodjunk.

204326 2012.06.17. 21:50:18

"A frissen kiszivárogtatott programelképzeléseikben önök a „Horn Gyula-i" kisemberre építenek. Kire gondolnak? "A hétköznapok emberére. Aki küzd az adóssággal, akinek gondot okoz a sárga csekkek befizetése, aki úgy érzi, hogy hiába dolgozik, nem jut előre, akinek a gyereke szívesen menne orvosi egyetemre, de nem tudja kifizetni a Fidesz által befizetett tandíjat, aki eddig Horvátországban tudott nyaralni, ma pedig már a Balaton is túl drága neki" Én erre az elképesztő baromságra reagáltam papa Küzd az adóssággal, gondot okoz a sárga csekk befizetés nem tudja fizetni a kölök tandíját? De idáig Horvátországba járt nyaralni? Majd ha világnak az ilyen hétmérföldes istenbarma nem Horvátországba járt volna nyaralgatni hanem beossza a pénzét akkor talán nem okozna neki gondot a sárga csekkek befizetése

280433 2012.06.17. 21:52:40

okafogytán törölve

34417 2012.06.17. 21:58:27

9. kimitake 2012. 06. 17. 21:50 ha papának szólítsz, nyilván való, kisfiam, hogy megadod a tiszteletet, ez dicséretes. az pedig, hogy te mit tartasz baromságnak, remélem, belátod, csak egy vélemény, és korántsem mérvadó. az pedig, hogy te bárkit is istenbarmának nevezz, nos, erre azután semmi alapod nincs. kisgyerek vagy te ahhoz, hogy másokat minősíts.

193225 2012.06.17. 22:04:27

Egy magára valamit is adó párt a födreformról-mezőgazdaságról az élelmiszeriparról, az egészségügyről a nyugdíjakról az öregotthonokról az oktatásról jaj, most nem is jut eszembe, hogy még mi mindenről beszél. Nem a rég lejárt lemezről, hogy fizessenek a gazdagok. Ezt Rákosi dizőz énekelte. :))

204326 2012.06.17. 22:05:57

Na akkor erre még : "Külföldi beruházás ilyen körülmények között nem jön hozzánk." "Jövőre 200-300 új munkahely létrehozását tervezi magyarországi összeszerelő-üzemében a világ egyik legnagyobb vasútmodellgyártója." http://www.hirado.hu/Hirek/2012/06/07/08/Ujabb_munkahelyeket_teremt_Gyorben_a_Marklin.aspx

204326 2012.06.17. 22:07:31

Megmég: "Milliárdos autóprojekt indult a tatabányai ipari parkban" http://privatbankar.hu/kkv/milliardos-autoprojekt-indult-a-tatabanyai-ipari-parkban-247213

204326 2012.06.17. 22:09:05

Valamint még: "Bioetanol üzemet építtet az ír érdekeltségű Pannonia Ethanol Mohács Zrt. Mohácson mintegy 48 milliárd forintból, a 2013 végére elkészülő létesítmény alapkövét szerdán rakták le a Duna-parti városban." http://profitline.hu/hircentrum/hir/268003/Bioetanol-uzem-epul-Mohacson

204326 2012.06.17. 22:13:04

Megaszongya: "Nyíregyházán hozza létre új pénzintézeti műveleti központját a Raiffeisen Bank Zrt. - jelentette be Martin Melkowitsch vezérigazgató-helyettes a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján" http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/milliardos_magyar_beruhazasra_keszul_a_raiffeisen.521029.html Milyen érdekes én azt hittem hogy az Orbán banknyúzó aknamunkájának a következtében már itt is hagytak bennünket a bankok és itt állunk bankok nélkül és jujujuj de rosz nekünk

280433 2012.06.17. 22:38:50

Egyébként mindenki tudja, h Gyurcsány frakciója azért nem alakulhatott meg, mert Mesterházy ragaszkodott ahhoz, h kiléptek és nem pedig kiváltak az MSZP-ből! Ha azt mondja, h kiváltak, ma simán frakciójuk van! Nos ezért mondtam, amit mondtam, de már mindegy is!

193225 2012.06.17. 22:41:58

Hurrá! Märklinvasúttal a Bécs-Moszkva szélesnyomtávú vonalon! Matschbox autókat a bioetanol üzem mellé! Szerintem a Raiffeisen kétszer még meggondolja, mert a bankárok, ha mást nem, számolni tudnak. Nyíregyházán a nyírségi, homoki sárga jobban bejön. A vasútmodelezés az én gyerekkoromban volt menő. :)))

58395 2012.06.17. 22:56:30

Amióta ez a fazon Sólymot javasolta KEnek nem veszem komolyan.... Nem igaz hogy nincs az MSzP-ben egy ennél jobb normálisabb, hitelesebb arc.... A riporter meg mindent kérdezett, csak azt nem, hogy mi a programja a pártnak.... Arról beszél hogy mit kellene tenni, nem arról hogy mit fognak tenni, ha kormányra kerülnek... Pl. 'Visszaállítjuk a rokkantsági státuszt' vagy 'bevezetjük a többkulcsos adórendszert' stb. Még a szándékot sem jelezte, csak mint "óhaj" jelent meg a kommunikációjában.... Ember kellene már végre ide....

193225 2012.06.17. 23:39:43

Nem a gazdagokat kell ba**ogatni, azzal csal ellenségeket szerez magának. Azon kell mesterkedni, hogy kevesebb szegény legyen. Na, de ezt megérteni, ...

163107 2012.06.17. 23:53:06

Emilke ez nem baszogatás. Mindenütt a világon, egy két keleti országot leszámítva progresszív adózás van. Az egy kulcsos adó több száz milliárdot von ki a költségvetésből. Hogy legyen kevesebb szegény, ha termelés sincs se rendes adózás, csak sarc?

193225 2012.06.18. 07:28:58

A progressziv adózás természetes a számomra, nem ezzel van baj. A demagóg szövegre nem vagyok vevő. A dolgokat úgy kell elmondani, hogy Pistabácsi is értse. Én tudom, hogy Mesterházy mit akar, (nem olyan nagyon, mert hátha bizonyos telkek után nagy lenne az adó) de ezt magyarázza el Salgótarjánba, hogy nem illik 1000 m2-es villát építeni.

34417 2012.06.18. 11:07:16

16. kimitake 2012. 06. 17. 22:13 nem is tudtam, hogy te hívő lélek vagy. tervezni, jósolni, ígérni én is tudok.

34417 2012.06.18. 11:09:07

21. Osszián (szerkesztő) 2012. 06. 17. 23:53 olvasd misimát, és a haza fényre derül:-)))

57665 2012.06.18. 11:23:04

Ez kevés lesz 2014 .-n . Ennél azért többet kell mondani.. Például ,gogy mit akarnak csinálni ,ha esetleg hatalomra kerülnek. Új alkotmány? Földtörvény felülvizsgálat? A Közgép szerződésket lehet vizsgálni garantálom jogszerű lesz! Ennyi jogász csak nem b...sza el. Kik lesznek a partnerek ? Mit akarnak a DK vál ? És még ezter kérdés amire ez a közhely tömeg nem válasz!

163107 2012.06.18. 11:33:06

Timur, ez egy szokványos méretű interjú. Ha azokra a kérdésekre most válaszolt volna, akkor Háború és béke hosszúságú lenne. De igazad van, lassan elő kell jönni egy választási programmal, vázlatossal legalább. Botka szerint már készül, emellett Bajnaiék is írják a magukét. az alkotmányt (ezt a jelenlegi disznóságot), ketté kell tépni és legalább átmenetileg visszaállítani a régit, a módosítgatások előttit. Új alkotmányhoz 4/5 kell. a törvénytelenségeket meg kell szüntetni, akár közgép, akár másféle, akár a földdel való machinációk. A maffiaszerű kormányzás felelőseit bíróság elé kell állítani. Minden csókost elmozdítani a bebetonozott helyéről, újra visszaállítani a fékek és egyensúlyok rendszerét. Az alkotmánybíróság? Hát ott most egy sereg zabhegyező csicska ül, ettől függetlenül vissza kell adni minden jogosítványt nekik. Legfeljebb akiket Plagi nevezett ki, azokat elzavarni. Minek 15 semmittevő? Ne várjunk egyelőre túl sokat. Valóban nagy fülest kapott a baloldal 2010-ben, még most kezd magához térni. Hogy a DK-val? és a többi demokratikus ellenzéki párttal: össze kell fogni.

12635 2012.06.18. 12:46:08

2-re, Osszián, tényleg valahogy így, ahogy írod Bajnait már ismerjük, valóban esetleg még Botka, benne talán megvan az az erő, ami Mesterházyból hiányzik...

193225 2012.06.18. 13:44:42

Gyurcsány megadóztatná a vagyonosokat (Nolhu) Vannak ragályos betegségek.

11951 2012.06.18. 14:01:43

Szerintem Mesterházy nem készül a miniszterelnöki székbe.....tisztába van a helyzettel,de a pártot valakinek vinni kell,és a lapokat még korai kiteregetni....(ha vannak egyáltalán nyerő lapok,én bízom benne..) Amit Osszián írt...
süti beállítások módosítása