Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Parragh, a megélhetési gombász

2012. március 22. - Harun al Rasid

mert ő is gyűjti.

mert ő is gyűjti.

Nézzük előéletét:

Felsőfokú tanulmányait 1983-ban kezdte meg a pécsi Tanárképző Főiskola történelem-orosz tanár szakán, de végül a Janus Pannonius Tudományegyetem állam és jogtudományi karán fejezte be őket 1988-ban Cum Laude fokozattal. A Szovjetunióban és a Német Szövetségi Köztársaságban is volt cserediák. Első munkahelye a háztartási és szórakoztató elektronikai cikkeket forgalmazó osztrák cég, a Vadas Gmbh volt.

1989-ben nyitotta meg első üzletét Budapesten, amely fürdőszoba berendezéseket forgalmazott. Ugyanebben az évben alakította meg saját cégét, a mai Parragh Kereskedelmi és Holding Rt. Jogelődjét. A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének 1993-ban lett tagja, egy évvel később e szervezetben alelnökké választották. 1994 és 2000 között a Magyar Burkolóanyag- és Épületszerelvény Kereskedők Országos Szervezetének elnöke, 1997-től 2003-ig pedig a Zala Megyei Iparcikk Kereskedelmi Rt. Igazgatóságának tagja.

Nos, ez a szociálisan nagyon érzékeny képviselő azt találta mondani, szorosan Pintér kecske projektjéhez csatlakozva – mi persze, nem rossz, hiszen a kecsketej valóban egészséges , egy csomó olyan elem van benne, ami jót tesz az emberi szervezetnek, ami az ősközösség óta meglehetősen hiányolja ezeket (lásd a pasztörizálás  veszteségét) – hogy nosza, ki lehet menni erdőre-mezőre, és lehet gombát gyűjteni, mert hogy az jó, meg lehet enni, meg kereset kiegészítő, hiszen eladható. Mert amúgy ő azt szereti, mi több, alkalom adtán szívesen gyűjti is.

Nos, most tekintsünk el a gomba kalóriaértékétől, meg a hozzáadott anyagoktól -  levesbe szánt gomba, maradjunk annyiban, csak íz anyag, kirántásához is olaj, panír, elektromos energia, vagy gáz kell (persze, leginkább őzláb gomba, mert azon legalább van mit fogni), - smafu, Parraghnak ez, gondolom, nem tétel.

Akkor tekintsük át ekkicsit a gombaszedés  megélhetési hátterét. Mert ugyebár, csiperke terem a mezőn is, csak hát…

Aki erdőben, föld alatt termő gombát – pl. szarvasgombát, mert abban azért van pénz – kíván gyűjteni, annak előtte tanfolyamot kell elvégeznie. A fáma nem szól arról, hogy OKJs-e, vagy csak a helyi kultúrházban gyorstalpalt, de tuti, hogy nem ingyé van. A kutyával (?!) gyűjtés szabályait is el kell sajátítania, amit miniszteri rendelet szabályoz. Kicsit hiányos, mert nem rendelkezik a disznókról. Pedig mintha rutinosabb francia gombakeresők azzal dolgoznának.

Föld alatt termő gombákat csak az erdőgazdálkodó írásbeli engedélyével lehet gyűjteni, a gyűjtőnek naplót kell vezetnie! Érdekes lehet, amint Józsi bácsi megnyálazza a golyóstollat, és belevési a kockás füzetbe a napi előtalálást.

Most jön a poén: kivéve a magántulajdonban lévő erdőt, ahol a tulajdonos eltekinthet a tanfolyamtól és a gyűjtési napló vezetésétől, amennyiben a gyűjtő naponta max. 20 dkg, vagy 3 db. föld alatt termő gombát gyűjt! Gondolom, a darabont ott leskel az erdő szélén, és szatyorvizitet tart. A föld alatt termő gombát kereső kutyákat – a disznókról, mint mondám, nem szól a miniszteri rendelet - elektronikus azonosítóval kell ellátni (min. 10e huf).  Egy gyűjtő egyszerre legfeljebb két kutyával dolgozhat (mondjuk ez korrekt, egy horgász is max. ennyi bottal hódolhat szenvedélyének. Nem is tud belőle megélni!)

Na és ami a csimborasszója az egész blődségnek: a gyűjtés során tilos az erdőben ásni, kapálni, a talált gombát egy legfeljebb 5cm széles eszközzel lehet felszedni!

Te jó ég! Ezt a minisztert honnan szalajtották? Nooormááális?

De mind1 is.  Megnézném Parraghot, amit egy 5cm széles eszközzel szedi fel a gombát. Ja, és megél belőle. A kecske mellett, persze.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr18309742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

114634 2012.03.22. 09:15:48

Rasid! Képzeld el, ha azt is előírta volna, h a kutyasz@rt is köteles feltakarítani, hazavinni! Ennyi erővel....

12635 2012.03.22. 11:26:23

arra senki nem is gondol, hogy ez a gomba dolog egy titkos egészségügyi vagy népességpolitikai projekt, az emberek felelőtlenek, a gombák között pedig ugye nem csak ehető gombák vannak, sokan azt hiszik magukról, hogy és nem vizsgáltatják be...nem gondolom tovább...

34417 2012.03.22. 11:54:21

2. Hollósy Gerti HCJD 2012. 03. 22. 11:26 ebben van valami...ha most tovább vezetjük a kötelező oktatási korhatárig, hát... persze, vannak hallucinogén anyagot hordozó gombák is, nekem úgy tűnik, a jónép tekintélyes része - leginkább a narancshitűek - ezt rendszeresen gyűjti, fogyasztja. isten mentsen minket attól, hogy kereskedelmi forgalomba is hozzák!
süti beállítások módosítása