Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Aggodalmaink megalapozottak voltak

2011. október 20. - Harun al Rasid

médiatörvény, mint olyan...

médiatörvény, mint olyan...

Brüsszel, 2011. október 19.

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának kezdeményezésére az uniós képviselőtestület saját kezdeményezésű jelentést készít a sajtószabadság minimumkövetelményeiről Európában - hangzott el azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet Rajna-Pfalz tartomány brüsszeli képviselete rendezett kedd este a magyar médiatörvényről. Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, a pódiumbeszélgetés résztvevője a vitában kifejtette: a médiatörvény hatályba lépése óta a helyzet gyökeresen megváltozott a magyar sajtóban. "A közmédiában uralkodó kormányzati túlsúly, a hatalommal szemben kritikus rádiók elhallgattatásának a szándéka, az atlatszo.hu elleni hatósági fellépés - mind-mind arról árulkodnak, hogy a jogszabállyal szemben hangoztatott fenntartásaink megalapozottak voltak" - mondta Göncz Kinga.

"A médiatörvényt nem lehet a magyarországi politikai környezettől elvonatkoztatva értékelni. A jogszabály része a független intézmények ellen indított kormányzati támadássorozatnak, amely az alkotmánybíróság jogosítványainak a megnyirbálásától kezdve, az adatvédelmi ombudsman posztjának a megszüntetéséig terjed" - hangsúlyozta a vitában Göncz Kinga. A képviselő kiemelte: a közmédia "átalakításának" eredményeként a hírek 80-85 százaléka ma a kormány és a kormánypártok dicséretét zengi, míg a maradék 15-20 százalékon a szinte kizárólag negatív színben feltüntetett demokratikus ellenzék osztozik. A média hatalom általi lerohanásának bizonyítékaként említette a képviselő a Klubrádió ellehetetlenítését célzó frekvenciapályáztatást, és az atlatszo.hu honlap ellen indított hatósági vizsgálatot. "A kormánytól függő, egy párti médiahatóság, a média vezetőinek kiválasztását vezérlő kormányzati lojalitás és kontraszelekció együttesen jelentik a garanciát arra, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye meg ne valósulhasson" - fejtette ki Göncz Kinga.

A pódiumbeszélgetésen szóba került, hogy mit tehetnek az európai uniós intézmények, különösen a közös vívmányok és jogszabályok betartatásáért felelős Európai Bizottság, az EU Alapjogi Kartájában foglalt szabadságjogok tiszteletben tartásának elősegítéséért. Göncz Kinga elmondta, hogy az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának kezdeményezésére az uniós képviselőtestület saját kezdeményezésű jelentést készít a sajtószabadság minimumkövetelményeiről Európában. Az EP szocialista frakciójának döntése értelmében a jelentésnek a magyar képviselő lesz az árnyék raportőre.

A pódiumbeszélgetésen, amelyen részt vett a magyar médiahatóság képviselője is, a hozzászólók többsége osztotta a médiatörvényt övező általános aggodalmakat. "Sajnálom, hogy egy magyar meghívott kérésére, a beszélgetés szervezői a helyszínen úgy döntöttek, hogy a média szabadságáról rendezett beszélgetésen elhangzott véleményeket a sajtó névvel nem idézheti" - mondta a vitát követően Göncz Kinga.

 

Megöl a kíváncsiság: ugyan, ki lehetett az a talpig demokratikus beállítottságú magyar meghívott, és mitől volt ekkora hatalma?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr618309496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12392 2011.10.20. 18:37:56

Ah, te félreérted a dolgot! Tanmese, pontosabban megtörtént eset: Egyik közeli rokonom bővebb baráti társaságába tartozott egy akkor híres és egyébként jó tollú újságíró volt, de hát ügye .... Egyszer egy "bulin" az újságíró egy témáról tájékozott korrekt elemzést adott. Rákérdeztem miért nem így ír az újságban. Mire harsányan felnevetett: már a gépirónő kiselejtezné és kirugnának!

114634 2011.10.20. 19:32:17

Rasid! Legyünk jóindulatúak, vagy naivak! Mondjuk azt, h Kiricsi Karola! Ő elviheti a balhét, mert mondhatja, h nem készült fel, nincs felhatalmazása, blablabla! Ja, h ez Brüsszelben volt? Akkor csak Kovács Zoli lehetett, vagy Szalacsy Annamarí!! :-))

210560 2011.10.20. 20:00:32

Több mint sajnálatraméltó és éppen a média szabadságáról rendezett beszélgetésen :(( Valójában elkeserítő

10260 2011.10.21. 05:36:47

Esetleg mitől fél?

235117 2011.10.21. 05:41:02

Ezek után bármi kérdéses lehet? Elég volt ennyi a bizonyítottsághoz, gyávák.

34417 2011.10.21. 07:42:16

bocs, de ha a magyar meghívott és a médiahatóság embere ugyanaz - név nélkül, persze, de azért elég biztosra mehetünk - és ennek a meghívottnak van egy kérése, ami amúgy szembe megy az egész pódiumbeszélgetés lényegével, mi indokolja, hogy ezt a kérést ott, brüsszelben teljesítsék, lovat adva ezzel a magyar médiahatóság alá? mi késztet egy nemzetközi bizottságot egy általa amúgy negatívan minősített, nemzeti médiahatóság előtti meghátrálásra?

235117 2011.10.21. 09:11:51

Ezt amúgy én sem értem, pedig valamilyen fogható magyarázatnak kéne lennie. Egyszer tán megtudjuk. Megtudjuk?
süti beállítások módosítása