Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

2011. április 12. - Harun al Rasid

Létezik-e ma olyan baloldali politikus, aki képes lehet a megújulásra? Képes az önfelismerő megalkuvásra, és hátat fordít annak a szégyenteljes politikának, amely idáig sodorta eszmeiségét.

Létezik-e eszmeiség, mely baloldali értékekre építkezik, és szükség van-e egyáltalán a baloldalra, ha a jobboldal is képes megbirkózni azzal a problémával, amely szerintük egyes egyedül  e baloldali gondolkodás számlájára írható, és amely sohasem jöhetett volna létre, ha politikai szinteken hatékonyabban működött volna az elszámoltatás.

Munkám során rengeteg emberrel találkozom. Vannak köztük olyanok, akik az életüket tették a Fideszesekre, és persze olyanok is akadnak szép számmal, akik egész halkan, csak nyakukat elforgatva ismerik be nekem, hogy bizony a szocikra helyezték megmaradt hitelüket. Egy közös vonás azonban van ezekbe az emberekben, ami számomra igen figyelemreméltó jelenség. A részlet abban a bizonyos bizonytalanságban rejlik, melyről már annyiféle teóriát hallhattunk szakavatottak szájából, és amire csak legyint egy jobboldali politikus: ha oda kerül a sor, majd ők is szépen megenyhülnek.

A bizonytalanság kezd úrrá lenni  az embereken. Aki egy kicsit is foglalkozik még a mai politikai helyzettel(valljuk be, igen kevesen élnek ezzel), az csak nagyon halkan, szinte a külvilág teljes kizárásával hajlandó nyilatkozni saját politikai állásfoglalásáról, és ha egy kicsit is gyanúsnak érzi  a helyzetet, hát azonnal vissza kérdez: te most mit tennél az én helyemben?
De én nem vagyok az ő helyébe, nem szeretnék más emberek fejével gondolkodni, a saját nézeteimmel is nehezen boldogulok - igyekszem összeszedni az elmúlt hónapok eseményeit, hogyan is tudnám mások véleményét megfejteni. Igen precízen megfigyelhető folyamat, hogy az a tábor, amely tavasszal még az MSZP-t leckéztette, és szavazatával, az akkor még felvállalható FIDESZ-t támogatta, most fülét-farkát behúzva szemléli az eseményeket, és jobb híján a bizonytalanok táborát erősíti.
Igen kevesen mernek ma egyértelműen pártpolitikában állást foglalni. Civil kezdeményezéseknek hála, ma eljutottunk odáig, hogy pártpolitikusok nélkül is tömegeket tudunk elmozdítani a demokrácia irányába. Elérkeztünk társadalomfejlődésünk azon szakaszához, amikor elrugaszkodunk a jól megszokott pártstruktúráktól, és saját kezünkbe vesszük az irányítást. Ezen folyamat vizsgálgatása közben

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr778309246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása