Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Mutánsok kora

2011. március 11. - Harun al Rasid

Mutánsok kora

Máig fülemben cseng nagyapám egyik mondása, amit, lévén megszokhatta, hogy a falnak is füle van, csak igen halkan, és megfontoltan, kellő óvatossággal mert kimondani. Az öreg bölcs ember volt, ahhoz a generációhoz tartozott, amelyik túlélt két világháborút és Isten a megmondhatója, hány forradalmat és rendszerváltást. Az intelem, amit talán szellemi hagyatékul szánt az őt követő generációknak, egy a történelem talán legviharosabb századában szó szerint átvészelt élet bölcsességét fogalmazta meg egyetlen tömör mondatban, ami valahogy így hangzott: „a politikusok mind gazemberek, gerinctelen gazemberek”.

Mutánsok kora

Máig fülemben cseng nagyapám egyik mondása, amit, lévén megszokhatta, hogy a falnak is füle van, csak igen halkan, és megfontoltan, kellő óvatossággal mert kimondani. Az öreg bölcs ember volt, ahhoz a generációhoz tartozott, amelyik túlélt két világháborút és Isten a megmondhatója, hány forradalmat és rendszerváltást. Az intelem, amit talán szellemi hagyatékul szánt az őt követő generációknak, egy a történelem talán legviharosabb századában szó szerint átvészelt élet bölcsességét fogalmazta meg egyetlen tömör mondatban, ami valahogy így hangzott: „a politikusok mind gazemberek, gerinctelen gazemberek”.

Napjainkban, úgy érzem, a derék öreg csak még jobban igazolva látná hajdanvolt tézisét. Ma persze már világgá kürtölhetné csengőfrász nélkül is, legfeljebb attól kellene tartania, hogy valaki egy jól meghatározott kisebbség ellen irányuló hátrányos megkülönböztetésnek tekintené. De a homo politucus esetében talán még a legelvakultabb jogvédők se tiltakoznának, élőláncot biztos nem vonnának a Parlament köré. Esetleg rabláncot...

Visszatérve a homo politicusra, elmondhatjuk, furcsa egy produktuma az evolúciónak. Afféle evolúciós vargabetű. Darwin óta tudhatjuk, hogy az élővilág a kezdetleges fajoktól a legfejlettebbekig - ezek volnánk állítólag mi - évmilliókon keresztül tartó lassú változásokon keresztül jutott el, ezt szokás ugye evolúciónak nevezni. Kezdetben voltak az egysejtű őseink, ük-ük nagyszüleink ük-ük nagyszülei ők, majd létrejöttek belőlük a mindenféle csúszómászók és visszataszító nyüvek, majd egyszer csak jött az előgerinchúr, amiből később gerincesek, emlősök majd főemlősök lettek, hogy közülük is kiemelkedjen a homo sapiens, és uralma alá hajtsa a világot. Ez a Darwinizmus lényege.

Persze arra Darwin se számíthatott, hogy a főemlősök egy jól körülírható hányada - a legújabb kutatások ezek DNS-ében azonosították az ősi csúszómászók és nyüvek génlenyomatát is, szóval e lények az evolúció vargabetűjét meglovagolva egy apró mutáció következtében testük szilárd vázától mintegy megszabadultak, és gerinctelen emlősként, mi több, gerinctelen főemlősként próbálnak afféle kakukkfiókaként a homo sapiensek közé vegyülve élősködni.

A homo politicus tehát tulajdonképpen a törzsfejlődés egy furcsa, torz változata, puszta létezése is mintegy eleven cáfolata a darwinizmusnak. A homo politicus nem is létezhetne a világmindenség általunk ismert törvényei szerint - és mégis van.

A homo sapiens egyedei egymástól igen eltérő módon reagáltak a homo politicusok megjelenésére. Egyes csoportjaik afféle szimbiózisba kerültek ezekkel a mutáns gerinctelen főemlősökkel, gyaníthatóan szervezetükben egy eddig még nem azonosított fehérje aktivizálhatott egy évmilliókon keresztül inaktív DNS láncot, aminek hatására az életben maradáshoz oly nélkülözhetetlen ősi evolúciós ösztön szabályosan kialszik, mint a gyertya lángja, tudják, ha csonkig ég...

Pedig e normális ösztön volt az, ami fajunkat végigsegítette azon az úton, amely néhány millió évvel ezelőtt Kelet, újabb kutatások szerint inkább Dél-Afrikában kezdődött, egy kis hordányi ember elővel, és odáig vezetett, hogy ma néhány milliárd egyed hordákba verődve hódol a homo politicusok, e génhibás mutánsok előtt.

A homo sapiens e megváltozott egyedei a dél-dakotai egyetem kutatói szerint egy új, önálló alfajt képeznek, és így ők lennének a homo sapiens servilis-ek, akik saját érdekeiket figyelmen kívül hagyva minden idejüket és energiájukat az őket leigázó homo politicusok táplálásának és gyarapításának szentelik, érdekeiket tévesen a domináns homo politicus érdekeivel azonosítják és e téveszmék fogságában élik hátralévő életüket.

A homo politicus populációnk azon kisebbségéhez tartozik, akiknek a mindenkori érdekei a többségével alkalmanként ellentétesek. És itt nem csupán a homo sapiens servilis-re kell gondolni, hanem a normális többségre is, azaz – reményeim szerint – ránk is. Ránk, akiket a mutáció még elkerült.

És hát ebben a vonatkozásban az alkalmanként meghatározása is nézőpont kérdése csupán. Pont úgy, mint az egyszeri viccben. „Milyen gyakran él szexuális életet?” – kérdi betegétől az urológus. „Alkalmanként” – mondja a korosodó hím. „Kifejtené ezt részletesebben is?” – kérdez vissza az orvos. Mire a páciens: „Tudja, minden alkalmat megragadok...”

Bástya et.

 

(Kukkants ide is...) 

************************************************************************

FIGYELEM! A BLOG NEM MODERÁLT!



BELÉPÉS DÍJTALAN, KILÉPÉS BIZONYTALAN!

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr658309192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

52511 2011.03.11. 23:44:06

Na ja! .., most erre képes a populáció! Hogy, hogy nem?! - de most csak erre fustja!

wesz 2011.03.12. 01:37:40

Az utobbi harom nap elso olvashato posztja. Mar annyira elegem van a copy/paste - bol, hogy nagyon. Hol vannak az irastudok? Miert halgatnak a tehetsegesek? Csak miert ezen a feluleten? Mar megint bekaptam a horgot es rakattintottam erre : (Kukkants ide is...) ........ aztan mehettem kezet mosni....... azert a homo sapiens servilis mellett meg van a homo sapiens revolutioner, aki allandoan felreertve a helyzetet azt hiszi, hogy van eselye, viszont ha megfeleloen hangos, akkor begubozhat es vereskezu homo politicuskent kelhet ki, ha nem sikerul, akkor udvari bohockent vegzi.

14055 2011.03.12. 08:15:03

kedves Bástya elvtárs, ha már a darwinizmusnál tartunk, mintha lenne ott egy utalás arra, hogy azok a fajok bizonyulnak rendre életképesnek, melyek a legjobban tudnak alkalmazkodni a környezethez, leginkább képesek hozzáférni és hasznosítani a maguk javára, ezen belül ezen fajok legerősebb egyedei jutnak lehetőséghez génjeik örökítéséhez. Nem tudom, Bástya elvtárs hallott már éhen halt vagy megfagyott homo politicusról? Na ugye milyen okos ember volt Darwin?

171423 2011.03.12. 08:57:50

Szent László amikor meghozta a maga vastörvényeit azok az akkori pápa fülébe jutottak Levelet írt László királynak amiben arra kéri kedves fiát hogy a keresztényibb könyörületet gyakoroljon a törvénykezésben Szent László visszaírt A hatalmat gyakorolni bűn nélkül nem lehet Ebben az egy mondatban benne van minden de minden Míg ember él a földön addig az egyik uralkodik a másik felett teljesen mindegy hogy válasszák -e ( demokrácia ) vagy nem de hatalmat gyakorol és ez bűnnel jár

104422 2011.03.12. 10:25:46

1-re: Erre, de ez sem kevés, ez sokk :-) 2-re: Egy kis segítség: a horog végett: http://www.magicmix.hu/termekek/413.jpg -) 3-ra: Zsuzsa nem, de az a helyzet, hogy aggódom értük. Nagyon... 4-re: Ez bizony bölcsesség. B.et

45691 2011.03.12. 12:06:17

A homo politicus egy jellegzetes közép-kelet európai jelenség,legalábbis a létszámát illetően : túl sokan vagyunk ugyanis :-))) De, fog ez kéremszépen kopni, ha lenne esély szabadságban polgárosodni. Ahogyan elnézem, ez "fog" a láthatatlan jövőbe tolódik....

163107 2011.03.12. 13:20:05

wesz, az isten szerelmére, miért nem írz kitűnő postokat, ki akadályotz meg benne? aztán, ha hiányérzeted van, olvasgatnád, hajnaltól napestig... Apám - jó párszor leírtam, nagyon okos ember volt, kitűnő író, és bölcs ember: annyit mondott mindig: a politika a történelem hordaléka.

69910 2011.03.12. 15:23:23

Bástya elvtárs! Ha a politikusokat ilyennek látod, mint azt fentebb leírtad, akkor meg minek válogatsz közöttük? Nem mindegy neked, hogy melyik tiranosaurus uralkodik feletted? Májusban őtmillió másodrendű főemlős ment el szavazni, hogy éljenek ők és uralkodjanak. Elmentem én is, te is, s még mindazok, akik jónak tartják ezen írásodat. Csak azért, hogy saját magukat kiröhögtessék. Volt egy mondás, amely már kiment a divatból Ígyen szólott: Amíg van lócitrom, veréb is van. De már nincs lócitrom, de verebek még mindig vannak. S szerintem lesznek is. A verebek halnak meg utoljára. Üdv: Százados.

wesz 2011.03.12. 15:38:19

7. Osszián 2011. 03. 12. 13:20 En csak egy egyszeru olvaso vagyok, aki hozzaszokott a minoseghez ezen a feluleten. Ehhez kepest az utobbi par hetben eltunt a minoseg. Hol van egy Tosz, Cuba, Wolf, Nefelejcs poszt? Anton van egy nap haromszor negyszer, bemasolt, lopott cikkekkel mas portalokrol. Kommentalhatatlan, Isten tudja mirol szolo szemetek vannak, alig bujtatott marketing posztokkal megspekelve. Gyulolettol elvakult Don Quijotek, vagy inkabb Sanco Panzak folytatnak szelmalom harcot teljesen erdektelen temakban. Te kit olvasnal? FSP hatszazotvenedik dogoljon meg a Zorbanjat? Vagy Rasid "dogolj meg Gubka ezredszer is" posztjait? Meg szerencs, hogy par naponta a NOL felbofog egy-egy Bastyat, vagy KerekesZs-t, maskulonben ki se nyitnam ezt a feluletet.

álmodtam 2011.03.12. 15:54:18

9-re wesz! Teljesen igaz amit írtál! Egy elmebeteg, "engedéllyel", ezer álnévvel posztol és kommentel.

69910 2011.03.12. 15:57:07

9 hez: Wesz! Az Arany Jánosok, József Attilák, Móricz Zsigmondok, Mikszáth Kálmánok, nem itt írnak. Ha élnének, akkor sem írnának Zorbánról, meg rabszolga-gladiátorairól. Helyette írtak Szontág Pál kutyáiról, meg a Disznófejű Nagyúrról, meg arról, hogy a munkásosztály a kormos gyárra szegzi az Ember Vörös csillagát. Esetleg Móricz Zsigabácsi a "Rózsa Sándor a lovát ugratja" helyett, az "Orbán Viktor a népét ugratja" című szatírát írná meg. Érd be azzal, ami van, meg saját magaddal. Százados.

wesz 2011.03.12. 22:15:11

11. szazados90 2011. 03. 12. 15:57 Csak gondolkodj el egy pillanatra. Igazam van, vagy nincs, hogy egyszeruen eltuntek a normalis, olvashato posztok? Arany, Mikszath? Ide veluk, de izibe. Nem a tema erdekel, tolem lehet Fideszezni, de mar ne haragudj, az nem poszt, hogy egy magat ujsagironak nevezo alak, bemasol egy cikket az Indexrol. Az nem poszt, hanem sajtoszemle. Egyre-masra tunnek el a tehetsegek? Nem vagyok egy baloldali, de nekem Bacher osszes konyve megvan, minden cikket orommel olvastam itt a NOL-on. Miert, mert kibaszott jol ir. Tehetseges, elvezet olvasni, ugyanugy, mint Bastyat, ennyi.
süti beállítások módosítása