Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Az Isteni tudás hajnalán

2011. március 07. - Harun al Rasid

Az Isteni tudás hajnalán

       

A Rákos mezeje mindig is nevezetes hely volt a magyar történelemben. IV. (Kun) László királyt 1277 májusában itt nyilvánították nagykorúvá. 1307 októberében itt választották magyar királlyá Károly Róbertet. Mi több, 1540 szeptemberében a csecsemőkorú János Zsigmondot ugyancsak itt választották királlyá. Mondhatnók, afféle király-csináló hely ez a rákosi mező, de még annál is több volt, számos történelmi jelentőségű országgyűlést tartottak ezen a helyen.

Az Isteni tudás hajnalán

       

A Rákos mezeje mindig is nevezetes hely volt a magyar történelemben. IV. (Kun) László királyt 1277 májusában itt nyilvánították nagykorúvá. 1307 októberében itt választották magyar királlyá Károly Róbertet. Mi több, 1540 szeptemberében a csecsemőkorú János Zsigmondot ugyancsak itt választották királlyá. Mondhatnók, afféle király-csináló hely ez a rákosi mező, de még annál is több volt, számos történelmi jelentőségű országgyűlést tartottak ezen a helyen.


Napjainkban ez a szerencsétlen, jobb sorsra érdemes rákosi mező a Zuglónak nevezett városrészben található, feltételezhető, hogy történelmének nem a legdicsőbb korszaka kapcsolódik ehhez a hányatott sorsú, valaha "elegánsnak" számító kerülethez.

Zugló egyébiránt arról is nevezetes, hogy a rendszerváltás óta itt nem történt semmi. Pontosabban nem történt semmi jó. Itt nem épült az égvilágon semmi. Zuglónak például annak ellenére nincs a mai napig se főtere, hogy húsz éve mást sem szajkóznak az önkormányzat vezetői, hogy elkészül az „Új Zuglói Városközpont”. A Bosnyák téren…

Ha valamilyen létesítménynek a nevében szerepel az „új” szó, az nyelvünk logikája szerint azt hivatott jelezni, hogy az adott dologból – esetünkben például a zuglói városközpontból – már van egy korábbi, egy régi.

Zuglónak azonban nincs se új, se régi városközpontja, mondhatnók még egy valamire való főtere sincs. Persze ha abból indulunk ki, hogy egy főtér akkor tölti be igazán a neki szánt szerepet, ha jól jellemzi az egész várost vagy városrészt, mondhatni illeszkedik a környezetéhez, akkor a Bosnyák tér, mint a kerület főtere ellen végső soron semmi észérvekkel indokolható kifogásunk nem lehet. Hiszen a Bosnyák tér a torony nélküli templomával, elhanyagolt, düledező házaival, a gaz lepte, amúgy sehonnan sehová nem vezető síneivel, az ócska remízzel, a mérhetetlenül koszos, mocskos és elhanyagolt, valaha feltehetően parknak szánt „zöldterületeivel” igazán jól illeszkedik a kerület egészéhez. És akkor még nem szóltunk a piacról, az „állandóról” meg a „hétvégiről”, az „önkormányzatiról”…

Az elmúlt évtizedekben a helyhatóság mindent elkövetett annak érdekében, hogy az utókor számára megőrizze a tér és környezetének e sajátos ezredvégi apokaliptikus hangulatát. Ennek az áldozatos lokálpatriotizmusnak köszönhető, hogy lépten-nyomon, a valaha gyepnek szánt gaztengerben épp úgy, mint a töredezett, kátyús járdákon bukdácsolva a legkülönbözőbb emberi és állati genitáliákon távozó ürülék illatorgiája közepette elsősorban is csencselő zugárusokkal, alkoholmámorban búfelejteni szándékozó hajléktalanokkal, alkoholmámorban búfelejteni szándékozó csövesekkel, és alkoholmámor nélkül búfelejteni szándékozó kábítószeresekkel találkozhatunk. A kerület jellegzetes köztéri figurái közül talán egyedül az utcalányok képezik az üdítő kivételt, az elmúlt évtizedekben Zuglóban megtelepült prostituáltak ugyanis valamilyen rejtélyes okból nem kedvelik ezt a helyet. Talán a torony nélküli templom riaszthatja őket, vagy a szó szoros értelembe véve potenciális ügyfeleiket, a lefektetők ugyanis elkerülik ezt a helyet, nekik a Thököly út, a Mogyoródi út vagy a kerületben szép számmal működő bordélyház is megteszi.

Nem úgy a potenciális vagy impotenciális befektetők, akik nem akarnak Zuglóban semmit se tenni. Ellentétben az önkormányzattal, amelyik milliárdokat költött arra, hogy a Bosnyák tér fentebb vázolt balkáni állapotjait konzerválja. És bár ezt az összehasonlítást bármely jószándékú balkáni lokálpatrióta teljes joggal kikérhetné magának, az a megállapítás valahogy mégis helytálló, hogy a kerület egyéb közterületei jól illeszkednek ehhez a valószínűtlenül elhanyagolt, mocskos, visszataszító környezethez.

Zugló a jószomszédi iszonyok ápolására is sokat adott, így különösen jó kapcsolatokat ápolt az Erzsébetvárosi önkormányzattal. A mostanság már rendőrségi jegyzőkönyvekkel is alátámasztott mendemondák szerint afféle belpesti KGST-t alapított a két kerület, Zuglóban erzsébetvárosi, Erzsébetvárosban pedig zuglói képviselőket foglalkoztattak tanácsadóként, a barter ügylet részleteit még az ügyészség vizsgálja.

Az őszi helyhatósági választásokon aztán Zuglót is elérte a fülkeforradalmi tornádó baljós szele, ahogy volt, tanácsadókkal és tanácsnokokkal elfútta a korrupt szociálliberális képviselőtestületet, végre szabad utat nyitott a népakaratnak, amely magát a korrupcióellenes harc felkent lovagját, a megválasztása előtt afféle transzszexuális Nemezisként funkcionáló Papcsák Ferenc nyugalmazott elszámoltatási kormánybiztost emelte a polgármesteri székbe, mi több, a késő őszi időpont, valamint a kerület mediterránnak jóindulattal sem nevezhető klimatikus viszonyai ellenére Zugló-szerte narancsba borultak a fák.

A történelmi tettekre sarkalló dicsőséges régmúlt és a kevésbé történelmi és kevésbé dicsőséges közelmúlt bevezetőben ecsetelt állapotjainak ismeretében aztán belátható, hogy az új város(rész)vezetés, a hatodik szabadon választott önkormányzat végre valami maradandót akart alkotni.

És az akaratot tett követte. Ha már Zugló, mint a bevezetőből is kiderülhetett, ilyen nevezetes egy hely, akkor annak illik megadni a módját. Erre gondolhatott a kerület képviselő-testülete is, amikor Markó Elemér István jobbikos képviselő javaslatára úgy határozott, hogy Zugló határain rovásírásos üdvözlőtáblákat helyeznek el.

A kerület honlapján olvasható indoklás szerint „Kézai Simon írta, hogy a magyarok ősi írása, hun. Később Hunyadi Mátyás királyunk - akinek királlyá választására a Rákos-mezőn várakoztak a nemesek -, 1483-ban főpapját, Janus Pannoniust bízta meg a pozsonyi egyetem tananyagának megszerkesztésével.
A tudós pap/költő állította össze a Nikolsburgi rovás ábécét, amelynek eredeti példánya a budai várban, az Országos Széchényi Könyvtárban található.
A középkori magyar királyok hadai – kiváltképp a székely csapatok -- a rovásírást jobban ismerték, mint a latin betűket. Tehát a rovásírás Rákosmező, illetve a mai Zugló területén ismert, használatos volt.”

Nos, kétségtelen hasznos és bölcs javaslat. Elképzelni is szörnyű, ha mondjuk egy nógrádi illetőségű nemes úr igyekszik a Rákos mezejére, példának okáért, mint oly megszokott, királyt választani, akkor az M3-as bevezető szakaszán esetleg elbizonytalanodik, hogy egészen pontosan hol a fenében is járhat. Latin bötüket pedig nem áll módjában ösmerhetni, ezt a kerület rendeletének indoklásából mi is tudhatjuk. Eltéved, nem ér idejében a Rákos mezejére, aztán ki tudja, hogy alakul a történelmünk… De ha a körvasúton átívelő felüljáróról lelovagolva megpillantja az alábbi rovásírásos útbaigazítást, rögvest megnyugodhat, hogy nem késte még le Kun László megválasztását.

Vessünk még egy pillantást az iménti feliratra. Minden elfogultság nélkül megállapíthatjuk, hogy a rovásírás tulajdonképpen szép. Talán még tananyag is lesz egyszer. Érettségi tétel. Sumerisztika. Van ugyan egy apró szépséghibája, miszerint jobbról balra tart – hogy ennek a szakrális üzenetnek az aspektusából megvizsgálták-e a testület tagjai Markó képviselő úr javaslatát, az a helyi erőviszonyok ismeretében erősen kérdéses.

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról a tényről sem, hogy a rovásírás, mint olyan, az elmúlt években magyarhonban afféle neoprimitív neopogány isteni jelképpé vált, és hasonlatosan a Föld-anya pilisi csakrájához, napjainkban komoly és elhivatott tudósok vizsgálódásának méltán képezi alanyát és tárgyát.

Ezen a ponton válik megkerülhetetlenné Balogh László Imre író, lélekkutató és parapszichológus médium munkássága. A jeles parafenomén tudós, a parafizika, és paramatematika nemzetközileg is elismert szaktekintélye szenzációszámba menő felismeréseit és az ezekből levont előremutató következtetéseit „Az ősi Székely - Magyar rovásírás titka - A kódolt nyelv” című, méltán ismeretlen remekművében osztja meg a nyilvánossággal.

A tudományos alapossággal kidolgozott mű üzenete sokatmondó: „a nyelv intelligens változásait Isten vezérli, Ő tudja, mit kell üzennie a jelen Magyar emberének, a fejlődő nyelve által.” Érdemes ennél a tudományos műnél egy kicsit elidőzni. Először is rögvest nyilvánvaló és érthető magyarázatot ad az elmúlt esztendő földindulás-szerű változásaira az a balliberális sajtóban a mai napig – megjegyzem hiába – titkolt tény, miszerint 2010-ben végre magunk mögött hagytuk a Halak 2160 éves, meglehetősen viharos korszakát, és beléptünk egy új korba, egy jobb korba, a „Vízöntő, az Isteni tudás korába”. Az elkövetkezendő 2160 évben tehát bízvást reménykedhetünk abban, hogy más, progresszívebb erők fogják sorsunkat befolyásolni. Kell-e ennél ékesebb bizonyíték arra, hogy a világmindenségben semmi sem történik véletlenül?

De akinek mindez kevés, annak további bizonyítékot szolgáltathatnak a tárgyban végzett legújabb tudományos kutatások. Vizsgáljuk meg például, milyen Isteni üzenetet rejt magában a

szó. A rovásírás avatott szakembere szerint ezek az írásjelek „a világmindenség közepén embert teremtő Földet”, „Istent, a napfénnyel keresztelő magyarok ősjelképét”, „az éltető Istent, a magújító tavasz serkentő életerejét” és „az Eget a Földdel összekötő lelki szálat” jelképezik. Kérdés-e ezek után az, hogy az ország almája jó kezekben van-e? Mert Isten mit is üzen nekünk, sumérok és hunok kései leszármazottainak, mit jelképeznek az alábbi írásjelek?

A válasz önmagáért beszél: „az Országot, mint az Isteni kapcsolatot segítő ereklyék oltárát”, „a Rendet, az Isteni rendezőelvet, az ősapai-ősanyai egyensúlyt”, „az újszülöttet és Boldogasszonyunkat”, „egy erővel és kitartással áldott szent feladatot” és végül, de nem utolsó sorban „őseink Napfényes áldását az újszülöttre”.

Kell-e ennél meggyőzőbb magyarázat arra, hogy a dolgaink jó irányba mennek? Hiszen „midőn a spirituális elménkben fel sem merül a széthúzás lehetősége, a kifelé mutató irány valójában a benső tökéletes EGYség kiáradását jelenti, az Isten-tudás közvetítését a teljes emberiség számára - ez a Magyar küldetéstudat!”. E spirituális gondolatok az immár a Vízöntő jegyében foganó új spirituális alkotmányunk spirituális preambulumában is joggal követelhetik spirituális helyüket.

És mi, zuglóiak, akik méltán lehetünk büszkék arra, hogy bölcs önkormányzatunk előremutató döntésével tudományosan is megalapozta népünk és nemzetünk eljövendő felemelkedését, a magunk mögött hagyott Halak helyébe lépő Vízöntő korszakának első ívperceiben pedig nem csak ősi sumér voltunk tudományosan is megalapozott ténye vált nem csupán szakrálisan, hanem közjogi értelemben is demokratikus jogrendszerünk szerves részévé, de egyben az előttünk álló, nemzet- és országépítő feladatokhoz is erőt meríthetünk az Isteni gondviselés e korszakalkotó tudományos felfedezéséből.

És – ne feledjük – dicső történelmünk dicső krónikásai egykoron azt is feljegyezhetik a hálás utókor okulása végett, hogy mindezek a korszakalkotó tettek, e boldog jövendőt megalapozó gondolatok nem másutt fogantak, nem másutt születtek, mint a Kárpát-medence egyik leghírösebb helyén.

A Rákos mezején…

Bástya et.

(Kukkants ide is...) 

Lábjegyzetek:

1 Jelentése: Üdvözöljük Zuglóban!
2 Jelentése: FIDESZ
3 Jelentése: Orbán

Forrásmunkák:

A zuglói táblakép:
http://www.zuglo.hu/files/Gallery?topic=editor/gallery.nsf&gid=BVIA-8EDCJD

http://magyaristentudat.webs.com/arovsrstitka.htm

http://kowik.web.elte.hu/rovas/

http://www.zuglo.hu/wps/portal/hirek?docid=BVIA-8EDCG7

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_rov%C3%A1s%C3%ADr%C3%A1s

http://medgyesegyhaza.jobbik.hu/content/az-%C5%91si-sz%C3%A9kely-magyar-rov%C3%A1s%C3%ADr%C3%A1s-titka-k%C3%B3dolt-nyelv

************************************************************************

FIGYELEM! A BLOG NEM MODERÁLT!



BELÉPÉS DÍJTALAN, KILÉPÉS BIZONYTALAN!

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr518309178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

95527 2011.03.07. 16:45:44

Öt sör az első megfejtőnek: http://kepkezelo.com/images/odrlzb1q9eu2umn46qy.jpg

34417 2011.03.07. 17:00:05

te jó ég! valakinek nagy buli lesz a rovásírásos karakterkészlet, meg a nyomtató és billentyűzet gyártása!

95527 2011.03.07. 17:03:23

Öt sör az első megfejtőnek: http://kepkezelo.com/images/odrlzb1q9eu2umn46qy.jpg ( Rasid, a probléma fennáll, csak most másik böngészővel jöttem ide, amit utálok. )

95527 2011.03.07. 17:22:41

Öt sör az első helyes megfejtőnek: http://kepkezelo.com/images/odrlzb1q9eu2umn46qy.jpg :))

36888 2011.03.07. 17:42:28

2...nem baj, igyuk meg együtt! Virág elvtárs s.k.

36888 2011.03.07. 17:46:32

Minap Miskolcra érvén rovásírásos helységnévtábla jött velem szemben....majdnem kiestem a fekete Pobjedából.....

milker 2011.03.07. 17:59:33

Igazad van, paplanyos, az enyémet is. :) Már, ha jó a megfejtésem.

23353 2011.03.07. 18:00:11

Majusban leszek egy hetet Bp en el fogok latogatni Zugloba. Eppen ideje, Bastya et. igen vonzo leirast szolgaltatott. Minek is satorozom en mindig a Bem rakparton avagy a Budai varban?

193279 2011.03.07. 18:07:07

Aki demokrata az ebben az ellenszékletbe nem ir és nem commentezik.

del isa 2011.03.07. 18:27:01

törölve

36888 2011.03.07. 18:30:52

Mondja csak Bástya elvtárs, a Hősök tere nem elég nagy Zuglónak?

65469 2011.03.07. 19:20:42

Zugló a 80-as években egy jó közlekedéssel rendelkező kertváros volt. Volt főiskolája, metrója, élhető lakótelepe, akkor épült a Sugár bevásárlóközpont. Kár, hogy ennyire leromlott.

wesz 2011.03.07. 19:29:06

Ez ma mar a masodik bastya poszt, az elsot siman benyaltam, idobe telt mig rajottem, hogy egy imposztorral van dolgom, a masodik is budosnek tunt a felulet miatt, ahol megjelent, de aztan megnyugodtam, hogy jo helyen jarok. Kovetkezteteseim: Akkor ezek szerint az uj onkormanyzat mar most tobbet tett a keruletert mint az osszes elodje egyutt, ez szep dolog. Az idezetek egy hulye konyvebol, viszont nem tudom hol passzolnak a temahoz. Ez relevanssa maximum akkor valhat, ha kotelezo lesz olvasni, addig erdektelen. Jelenik meg szemet minden oldalrol evente dogivel.Az egyikben Magyarorszag terkepre onanizalnak, a masikban, meg rovasirnak. Egyik kutya, a masik eb.

104422 2011.03.07. 20:10:15

Az ál-delisát mindjárt kihajítom. wesz-nek: a jobbik honlapján - onnan az ötlet, a rovásírásos táblákra - ajánlják ezt a tudományos munkát. Tanulságos dolgokat lehet még megtudni belőle, javaslom a linkek tanulmányozását. Nem hiszed el, micsoda kultusza van ezeknek a neopogány baromságoknak... Az új önkormányzat eddig pont annyit tett, mint a régi: semmit. Zugló egyike a legkorruptabb kerületeknek. Íme egy recept: Kertváros, 1-2 emeletse beépítési övezet. G vállalkozó megvesz egy öreg házat, lezsírozza jó pénzért, és az önkormányzat mindjárt átsorolja az övezetet az adott háztömbnél, a családi ház vagy 2-4 lakásos társasház helyére felhúznak egy 32 lakásosat, se a közművek nem bírják, se az út, se más infrastruktúra. Aztán jön a többi sorban... Ami az egészben szép, hogy a hajdani 3 nagy párt, akikből az egyik eltünt - testvériesen osztoztak a kenőpénzeken. A Bosnyák térre tervezett hatalmas bevásárló- és irodaközpont mintegy 5 milliárdba került, és el se kezdték építeni, csak a zuglói sportközpontot verték szét.. Ehhez képest a 4-es metró gazdaságos vállalkozás. Csak Zuglóban mintegy 15-20 sporttelepet számoltak fel az elmúlt 20 év alatt. Virág et-nek. A Hősök tere nem városrész-központ. Városközpontnak, városrészközpontnak nem egy emlékművet szoktak nevezni, hanem olyan helyet, teret vagy utcát, utcákat, ahol vásárolni, sétálni, ügyet intézni, enni, inni, szórakozni lehet. Ahol élet van, ahol hangulat van. A Hősök tere nem ilyen. Didgeridoo - Zuglónak valóban volt több főiskolája - Pénzügyi, Ybl pl., meg vmi kommunikációs is . Van egy csomó kollégium is, amit az itt lakók nem igazán élveznek. Metró szinte alig, Zugló egyetlen metróállomása a Stadionok (korábban Népstadion) állomás. A metró ugyanis már Kőbányán megy... Igaz, a kisföldalatti végállomása Zuglóban van, sőt, a Széchenyi fürdő megálló is.

36888 2011.03.07. 21:43:05

Igaz, így együtt nincs minden a Hősök terén....azért a Városliget egy kincse a kerületnek.....az ügető helyén épült monstrum kiesik a kerületből?

12635 2011.03.07. 21:59:53

Zugló erőteljesen fejlődik, rovásírással üdvözölnek és felszentelték az önkormányzatot...mi kell még?

104422 2011.03.07. 22:32:02

Virág et. Természetesen, az még a nyócker... Majd csinyálok fotókat a Városligetről, milyen kincse is az a kerületnek meg a fővárosnak... Kosz, mocsok, elhanyagoltság, dzsuva. Az ARÉNA, az Zugló még. Se már az ÁRKÁD is Kőbánya Gordius: Zugló egyetlen, a városba menő főútvonala el vagyon terelve lassan fél évtizede (Thököly út) a Baross tér darudöntögetések miatt...

52511 2011.03.07. 22:51:11

..., elhiszem, és megértem elkeseredettségedet! Valamikor Rákosmente is pont ilyen állapotban volt amíg SZDSZ-MSZP és felváltva, koalíció kórmányozta a kerületet. - DE mióta egy általam kifelyezetten nem kedvelt Fideszes Polgármestereünk van, azóta az egy ciklus alatt többet fejlődtünk, és haladtunk előre, mint az előző ötven évben! Ilyen is van!

104422 2011.03.07. 23:42:58

wesz, hol olvastál tőlem, ami nem tőlem van? B.et

wesz 2011.03.08. 00:15:58

Ket link lesz, ide iranyitott tovabb a link, ami megtevesztett, hogy irokent Bastya volt kiirva: http://bastya.blog.hu/2011/03/07/jobbik_es_a_magyar_garda_a_doci_teadelutan_es_ami_mogotte_van

wesz 2011.03.08. 00:18:23

es itt az eredeti, ami neggyel volt ez alatt a poszt alatt: http://posztszoc.nolblog.hu/archives/2011/03/07/Jobbik_es_a_Magyar_Garda_-_a_doci_teadelutan_es_ami_mogotte_van/

193279 2011.03.08. 04:04:55

radirszar szagot áraszt ez a környék bástya

34417 2011.03.09. 18:57:54

22. wesz (látogató) 2011. 03. 08. 0:18 mindig tudtam, hogy gond van a szövegértelmezéseddel:-) bástya et és bástya nem ugyanaz, még a stílusuk se hasonlít, amúgy meg jó páran felszólítottuk a pubit, hogy repedjen le erről a névről. de az ilyen apróságok soha sem zavarták a tisztánlátásodat:-)))

34417 2011.03.09. 18:59:34

csatlakozom paplanyos felhívásához! az enyémet is! de mindenkinek ki kell várnia a sorát:-)))
süti beállítások módosítása