Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Gyurcsány levele Orbánhoz

2011. február 27. - Harun al Rasid

ő is kérdez

ő is kérdez

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön a Facebookon üzent hadat az államadósságnak. Ez derék dolog, mondhatnám dicséretes. Látom, megszeretné érteni, hogy miért növekedett meg az államadósság az utóbbi tíz évben, és azt is, hogy ki ezért a felelős. Segíteni szeretnék Önnek. Ha válaszol az alábbi kérdésekre, ígérem közelebb fog kerülni az igazsághoz. Pár perc alatt egy új világ fog kinyílni Ön előtt. Higgye el!


1. Igaz-e, hogy az Ön kormánya emelte 2001-ben egyes köztisztviselők bérét 70 százalékkal?
2. Igaz-e, hogy olyan lakástámogatási programot indítottak el, amely több mint 300 milliárd forint költségvetési támogatást igényelt?
3. Helytálló-e az állítás, miszerint a költséges infrastrukturális beruházásokat költségvetési trükkel az államháztartáson kívülre helyezték, és így próbálták meg kozmetikázni a hiányt?
4. Kiszámították-e, hogy az Orbán kormány 2001-2002-ben összességében mintegy 450 milliárd forint költségvetésbe tartósan beépülő extra hiányt hagyott utódaira, amely nyolc év alatt 12 százalékpont államadósság növekedést jelentett volna, ha az utódok nem igazítják ki a költségvetést.
5. Megszavazta-e a Fidesz a 13. havi nyugdíjat, amely minden évben háromszázmilliárd forintba kerül?
6. Akarta-e a Fidesz 2005-ben, hogy az úgynevezett „garanciatörvényekkel”egyszer és mindenkorra lehetetlenné tegyük, hogy a kormány szükség esetén csökkenteni tudja a kiadásokat, és ezzel útját tudja állni az államadósság növekedésének?
7. Támogatta-e a Fidesz a Parlamentben a közalkalmazottak 2002-ben elhatározott 50 százalékos béremelését?
8. Kifogásolta-e a Fidesz a plusz egy havi családi pótlékot?
9. Szót emelt-e a Fidesz Magyarország történetének legnagyobb és így legköltségesebb autópálya építési programja ellen?
10. Ellene szavazott-e a Fidesz a 2006-os adócsökkentési programnak?
11. Támogatta-e a Fidesz 2006-tól a költségvetési hiány és az államadósság növekedését megállítani célzó kiigazítási lépéseket?
12. Önök voltak azok, akik az úgynevezett „szociális népszavazás” kezdeményezésével és győzelemre vitelével nem egyszerűen százmilliárdos bevételektől fosztották meg az államot, de egyben útját is állták a köz- és magánfelelősség átalakítását célzó reformoknak?
13. Felemelte-e szavát a Fidesz azon képviselői ellen, akik ostoba szövegeikkel gyengítették a forintot így növelték az államadósságot?
14. Kihasználta-e az új kormány az elmúlt kilenc hónapot arra, hogy az államháztartás helyzetét javítsa, vagy a legrosszabb hagyományokat követve inkább azon járt a fej, hogy miként növelhetné tovább az államadósságot?

De nem folytatom. Viszont, hogy segítsem a megértést, összefoglalom, hogy mi is történt 2001-től:
1. Ön, miniszterelnök úr 2001-2002-ben felelőtlenül 450 milliárd forint túlköltésről döntött.
2. Medgyessy Péter kormányának száznapos programjai 850 milliárd forintos lyukat ütöttek a költségvetésen.
3. Az én 2006-os ÁFA csökkentésem 200 milliárd forint bevételtől fosztotta meg a költségvetést.
4. Az Ön 2010-ben kezdeményezett adócsökkentő programja évente 600 milliárd forintunkba kerül.


Ha jól emlékszem, akkor Ön és pártja minden, a fentiekben összefoglalt költekezést lelkesen támogatott, vagy éppen maga kezdeményezte.

Ezzel szemben saját butaságainkat is korrigáló, a költségvetést konszolidálni akaró lépések és az Önök reakciói a következők:
1. Medgyessy Péter a 2003-es költségvetésben és 2004 elején kiadáscsökkentést kezdeményezett. Önök erre nemzethalált kiáltottak.
2. Én 2006-tól radikálisan csökkentettem a hiányt, 2008-ra elértük a 3,8 százalékot, 2008 ősze után beterjesztettem a válságkezelés további kiadáscsökkentést jelentő első két csomagját. Ön és pártja minden lépésemet elutasították.
3. Bajnai Gordon 2009 tavaszától további költségcsökkentő programokat jelentett be a sikeres válságkezelés érdekében. Önök nem támogatták a miniszterelnököt a Parlamentben.

Miniszterelnök Úr!

Ön felelőtlen és gyáva ember. Mindig élen járt a költekezésben vagy annak támogatásában, és érdemben soha nem mert támogatni vagy kezdeményezni népszerűtlen kiadáscsökkentést. Most bajban van. Tudja, hogy elkerülhetetlen pár nehéz döntés meghozatala. Eszébe sincs szembenézni önmagával, az elmúlt hónapok tragikus döntéseivel. folytatja a régi szöveget és bűnbakot keres. Ne legyen pojáca! Viselkedjen erős férfiként, ha nem is államférfiként, legalább tiszteletre méltó politikusként.
Ön a Bokros csomag elutasítása óta a legprimitívebb és legfelelőtlenebb magatartást folytatja. Ígér a népnek nyakló nélkül, feltüzeli a vágyakat, de ódzkodik a valóságos kormányzástól. Szerintem is szükség van vizsgálatra. Azt javaslom, hogy első lépésként menjen be a miniszterelnöki dolgozószoba mosdójába, ott talál egy szép tükröt, és nézzen bele. Aztán gondolkodjon! Végül meg ítéljen! Ne csak másokat, önmagát is. Ez lehetne a magyar demokrácia egyik legígéretesebb napja, az elmúlt 20 év lezárásnak kezdete. Nem forradalommal. Azzal a legkevésbé.
Józansággal.

Kötcse, 2011. február 25.

Gyurcsány Ferenc


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr948309164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

27518 2011.02.27. 09:28:25

nekem mindig röhejes, ha 8 évet szembeállítják 8 hónap kormányzásával...

163107 2011.02.27. 09:36:21

Ehhez érdemes még Aczél Endre tegnapi cikkét is elolvasni, és bárki számára kiderül, hogy mekkora álság ez az egész. Mint tudjuk, a fidesz szótárban semmi se azt jelenti, ami, Ezzel az államadóssággal és jó gazdaságpolitikával - ahogy Bajnai.Oszkó csinálták, már szépen ráállíthatták volna a gazdaságot egy fellendülő pályára. És különösebb sacok, bankadók és a kasszák lenyúlása nélkül. Most a megszorításokat akarja ezzel felkonferálni a Vityka. Holott az 1 kulcsos adó miatt van a legtöbb kiesés, ehhez még különösebben nagy közgazdasági tudás se kell. Most majd jön a kommandó: sulykolják mikulástól orrvérzésig: a gyógyszerkasszát azért nyirbálják meg, mert Gyurcsány adósságokat vett fel...

163107 2011.02.27. 09:41:39

Orbán azt állítja - és ezzel mintegy szembeállítja a saját szűk évét az elmúlt évekkel, hogy többet tett ez a kormány 8 hónap alatt, mint az előzőek 8 év alatt... Mindenesetre kíváncsian várom, hogy hogy vezetik fel a megszorító intézkedéseket. Egyébként Brüsszel nem kimondottan megszorítást vár (bánják is azok), hanem szerkezeti reformokat. Már csúsztak ezzel a bejelentéssel, vagyis a legfontosabb kormányzati programnincs meg 10 hónapja, pedig a hitelminősítők február közepéig adtak haladékot.

114634 2011.02.27. 10:02:00

1. Only Kedves, aranyos missing! Nem veszed észre, h Te vagy a röhejes a véleményeddel? Aranyoskám! Te nem itt élsz? Ha a fellegekben, akkor tán le kellene szállnod a földi halandók közé!! Kiröhöglek!! :-DD

27518 2011.02.27. 10:06:58

4. raptor, csak tudnám mit foglalkozom velem mindig, kis mitugrász dínóka :)

114634 2011.02.27. 10:13:43

5. Only Aranyoskám, csak a véleményem mondtam el!! Vagy tán nem szabad? Próbáld megtiltani! Egyébként szerintem nem ez a téma! Ha személyeskedni akarsz, arra nem vagyok vevő!! Buta nőkkel nem vitatkozom!! :-DD

14055 2011.02.27. 10:17:02

Kalifa, én már öreg ember vagyok, maradok a régi jól bevált módszernél, ha valami hiányzik, akkor nem lemondok róla, hanem megcsinálom :) Itten mindenki nyüstöli a másikat, mutogatnak egymásra ezerrel, újabb és újabb likakat ütnek a nadrágszíjra, de hogy esetleg dolgozni is lehetne, az valahogy senkinek eszibe sem jut.:)) A gyárakat eladjuk- leromboljuk- felrobbantjuk, a gyümölcsösöket kiirtjuk, a földek parlagon, állatokat sem nevelünk,az öntözőrendszer már csak a ködös múlt, majd jön az ár és a belvíz, érje be vele az a hülye növény, az ostoba állat meg tanuljon meg úszni :)) de enni, jóllakni, jól élni azt nagyon akarunk :)) Hát ez nem fog menni kalifa, bármennyire is szeretnénk, a pecsétnyomatásból nem lesz semmi más csak pecsét, a telefonálgatásból meg csak telefonálgatás, az aktából meg csak akta, az meg a tudomány mai állása szerint se nem laktat, se a hideg ellen nem véd :)

27518 2011.02.27. 10:20:28

6. raptor, "Ha személyeskedni akarsz, arra nem vagyok vevő!!" de folyton ezt teszed velem, nyilván nincs fogalmad arról mit jelent ez, szóval, kopjál le rólam!

171423 2011.02.27. 10:21:29

A tény Volt az Orbánéknak 4 év Átadták az országot 53% százalékos adóssággal a legalacsonnyabbal a húsz év alatt Volt a szociknak 8 év átadták 80%-os adóssággal Ezek után ez a táncoslábú jó ember tépheti a száját az csak duma ,magyarázat marad teleírhatja akár a kötcsei klozet falát is bármivel de a tényen hogy 53% áll szembe 80%-al nem tud változtatni Majd négy év múlva meglátjuk a 80 %-al hány százalékkal áll szembe És nem lesz szükség magyarázatra

163107 2011.02.27. 10:44:19

Misima csak azt ne felejtsd el, hogy nem ők, hanem az elődök, Bokrosék vitték le 90%-ról 59 - re, amit aztán sikerült százalékban levinni az Orbán kormánynak, de úgy, hogy közben sokkal több hitelt vett fel, mint az elődje, viszont akkor volt évről évre a legnagyobb a GDP növekedés. Bizony, jócskán vettek fel hitelt, de jöttek a befektetők, mert még Orbán viszonylag normális volt, és normális emberekkel vette körül magát. Most stagnál a gazdaság! Két éven át pedig visszaesés volt! Tehát azon kellene görcsölni, hogy a gazdaság beunduljon, ls nem mutogatni hátra, mert ez unalmas, és ezzel még bőven éhen halunk: "A magyar nép rendkívül toleráns...” – ezt mondta napirend előtti felszólalásának vitazárójában február 14-én Orbán Viktor kormányfő a szocialista frakcióra tekintve, Mesterházy Attilának válaszolva." "Toleráns lehet a cseh, a brit és az amerikai nép is. Mert az OECD adatai szerint 2002 és 2009 között Csehország államadóssága több mint a duplájára, 16,1-ről 32,5 százalékra, Nagy-Britanniáé majdnem ugyanilyen arányban, 39,1-ről 75,1-re, az Egyesült Államoké 33,2-ről 53,1 százalékra növekedett. A politikai felelősséget – világválság ide vagy oda – mindenhol viselte a kormányzó elit. Jogi felelősség fel sem merülhetett."

163107 2011.02.27. 10:48:15

És még valami Misima. Ha nem lesz gazdasági növekedés, újabb és újabb hiteleket kell felvenni - most is lopott pénzből akarnak törleszteni. És pont az a miniszterelnök dumál, aki 300 forintokért vitte az utcára az embereket, és folyton kiadásnövelést követelt.

171423 2011.02.27. 11:00:01

10. Osszián 2011. 02. 27. 10:44 Osszián Osszián A magyarázat az csak magyarázat marad 2014-ben meglátjuk hogy áll az adósság, a költségvetési hiány, a gazdasági növekedés Bármibe fogadok hogy jobban fog állni mindegyik mutató mint 2010- ben amikor átvették a kormányrudat

163107 2011.02.27. 11:21:34

Misima, hogyan??? Hát már Európában vége van a recessziónak, és ebből nálunk semmi sem mutatkozik. Három év van hátra, hogy lódul meg a gazdaság? Először annak a 100 ezer embernk kellene munkát adni, akik ennek a kormánynak az égisze alatt veszítették el a munkájukat: van fogalmad, hogy 15 éve nem látott munkanélküliség van? Milyen jelet látsz, ami arra mutatna, hogy lesz fellendülés? Ezzel a teljesen elrontott gazdaságpolitikával? Mibe reménykedsz? Mi megy itt jól? Mi az aminek mondják? (olvasd el a bejegyzésemet, a feje tetejére állított ország.) Szlovákiába, a csehekhez, lengyelekhez özönlenek a befektetők - hozzánk egy lélek se jön.

34417 2011.02.27. 12:13:17

@KerekesZS viszont, ha jó sokat gyártanak belőle, legalább puhára esnek.

34417 2011.02.27. 12:15:09

@Only viselkedjetek, mert szétültetlek benneteket. a nyolc hónapot valóban nem lehet összehasonlítani a nyolc évvel. de a feltett kérdésekre te tudod a választ? mert, ha igen, hát oszd meg velünk, hadd okuljunk!

34417 2011.02.27. 12:21:05

@kimitake hiraoka hát a magyarázat meg már csak ilyen. ne nagyon fogadj te semmibe, mert ugyan a kormányrudat átvették, sőt, mi több, sokkal előbb készen álltak a kormányzásra - by orbán - csakhogy máris elvesztegettek egy évet a látszattevékenységgel. marad három. tekintetbe véve a dolgok tehetetlenségét, nem a 2014-es választások idején meghúzott vonal mentén értékelhetők a számok. orbánnak is beketyegett olyasmi, amit még bajnai indított el. ehhez nem kell fene nagy közgazdasági tudás. szóval, én a helyedben nem fogadnék semmibe, nemhogy bármibe.

34417 2011.02.27. 12:25:52

@Osszián érrrdekesss...csehországban - igaz, vacak kis 16%-ról - duplájára nőtt az államadósság, mégsem liheg vérbosszúért senki, nem csörget láncokat leszámoltatási biztos, nem gyűjt listákat kubatov, nem tesz nyilvános feketelistára embereket lázár, szóval, ez nem a toleranciáról szól, hanem a politikai kultúráról. na, ez az, ami a fidesznek nincs. bosszúra nem lehet nemzetgazdaságot alapozni.

170883 2011.02.27. 12:28:16

Nagyon jól összeszedett ez a GyF levél és valószínűtlen, hogy OV hasonló nehezen cáfolható tényeket sorakoztatna fel, ha egyáltalán válaszolna a kérdésekre. Az ő retorikája különben is céltudatosan egyszerűbb, amit a nagy tömegek is képesek megérteni és ideig- óráig elhinni. Azért ne vegyük túlságosan komolyan ezt a marakodást, mert van olyan kérdés, amiben ők ketten, de a többi párt képviselője is tökéletesen egyetért, - a saját személyes érdekeik mindenek fölé helyezésében.

34417 2011.02.27. 12:36:48

syncumar 2011. 02. 27. 12:28 na ja. némi tapasztalat azért összejött a 8 év alatt. azért az is magáért beszél, hogy még a legelvakultabb narancshitű kommenterek se hoznak fel egyetlen cáfolatot se. mert mit lehet pl. cáfolni az 1. kérdésen? hát a 4.esen? na ugye. hogy orbán erre hasonló módon válaszolna? ugyan, kérlek. annál felkészületlenebb, és gyávább. soha nem vállalja fel a konfrontációt, pedig szűznek maradni, és b...ni is elég bonyolult dolog. ezekre a kérdésekre a populista demagógia, ami neki van, kevés.

jehu 2011.02.27. 17:31:00

komment törölve, nicknévvel történt visszaélés okán

relatív 2011.02.27. 18:29:55

Aki felveti az eladósodással kapcsolatban most felkavart drámát, és azzal próbálja a mostani katymakolókat dícsfényezni azt felejti el, hogy a korábbi kormányzat alatti megtakarítás "háromezer milliárd" !!!! forint a korábbi hitelfelvétel ellentételezése, tehát majd az összehasonlításnál ezt oda kell számítani, míg a mostani kormányzási időtől elvonni ! Ekkor leszünk azonos összehasonlíthatóak !!!! A mint azt már fentebb a hozzászólók részletezték a korábbi "8 évet" terhelte egy igen kemény válságidőszak, ami az egész világot rendesen érintette, míg most valamiféle - bár nem nagy, de - felfelé menő ágban van a világ gazdasága ! Az elfogult hozzászólóknak talán ezt figyelembe kellene vennie, és nem a semmittevő (csak rosszat ! ) jelenlegi vezetést támogatni.

34417 2011.02.27. 20:08:30

@relatív valami ilyesmit akartam én is írni misimának, de te jobban összefoglaltad.

ejmiakő 2011.02.27. 20:11:32

Piroska sose szólal meg? Már ideje lenne pedig.

34417 2011.02.27. 21:24:04

@ejmiakő elaprózza:-)))
süti beállítások módosítása