Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Orbán, a Viktor

2011. február 04. - Harun al Rasid

nem csak a hajnal hasad

nem csak a hajnal hasad

Popper Péter nem láthatta előre Strasbourgot, se Kairót, se Davost, írása mégis félelmetesen precíz korképet - vagy inkább kórképet - rajzol Orbánról.

Az első felét Osszián már feltette, da a java még hátra van:

"Félek ettől a portrétól. Egyrészt, mert személyesen egyetlen szót sem váltottam Orbán Viktorral. Másrészt mert nem kedvelem őt. Hát akkor miről fogok írni? Az előítéleteimről?
S ha ez a helyzet, akkor egyáltalán: miért írok róla? Halogatom a választ, de a végén úgyis kibököm. Egy amerikai film jut a eszembe, amikor az Európába küldött seregben szolgál egy önkéntes: szemüveges, vézna filosz, aki csetlő-botló kétbalkezes a hatalmas kigyúrt katonák között. Ám ahogy haladnak befelé Németországba, lassan megváltozik a helyzet. A szánalmas figura egyre jobb katonává válik. Ő lesz a csapat esze. Szinte ördögi ötletesség hajtja a németek ellen. Egy este a tűznél beszélgetnek, és egy fekete óriás megkérdezi:
- Mondd, mi történt veled? Kezdetben folyton kiröhögtünk. Ma jóformán te irányítasz minket.
A szemüveges nem felel. Behunyja a szemét, hallgat. S áttűnő képek vonulásában látjuk, hogy mit élt végig: a lágereket, a szemüveg- és mankóhalmokat, a levágott hajak kazlait, a csontváz múmiákat, a krematóriumot...
S végül csendesen ezt mondja:
- Megharagudtam rájuk!
Tessék, kiböktem.

Én, a véglegesen csalódott egykori kommunista diákvezető, párttitkár, propagandista Aczél György időnkénti beszélgetőpartnere voltam. 1989-ben kétszínű politizálásáért az ÉS vezércikkében támadtam meg Pozsgay államminisztert, s talán egyik legjobban sikerült írásomban mondtam el, hogy az árulás miért nem nevezhető damaszkuszi útnak.
Bizalommal és várakozással fogadtam a rendszerváltás magyar módját, reméltem, hogy az ekkori bosszúért lihegő MDF helyett a rokonszenves Fidesz befolyásolja majd a hatalmat, igen, a fiatalok...

És évről évre jobban megharagudtam rájuk. Mert kiárusították fiatalságukat, tisztaságukat, hitelességüket. Kiderült, hogy csak választásoktól választásokig terjed a látóterük, soha nem lesz belőlük a szó churchilli értelmében államférfi, csak politikai sakálok csoportja. Valaki egyszer figyelmeztetett: - Vigyázz! Ezek bűnözők!

Nem hittem el. Ma már tudom. S Orbán Viktor neve számomra szimbólummá vált. Egy nyolcvan év óta lezüllött ország még mélyebb politikai lezüllesztésének a szimbólumává. Holott a sors megadta neki a ritka lehetőséget, hogy sarokkő lehetett volna a magyar történelemben. De ő pénzt akart keresni. Népvezér akart lenni. Tündökölni akart az emberek felett. Ezt is megkapta. Látni fogjuk még, amint eldobott kőként az út szélén hever. Mindezzel meg kell küzdenem, hogy hozzáférjek az emberhez.

A teljes cikk itt olvasható

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr998309114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14055 2011.02.04. 09:11:35

Nem ismertem ezt a Popper írást, de élvezetes volt, mint Popper szinte mindig. Igaz, hogy nem tudhatta előre, de valami más tudott, ismerte és tanította is a Zent, és tudta, hogy nem kell elhagyni ahhoz a kolostort, hogy megismerd a világot..

171423 2011.02.04. 09:20:16

Na hála magasságos teremtőnek ( aki saját hasonlatosságára megteremtett engemet is ) az Orbánördög és bandájjával szemben a Veres János Szekeres Imre Szűcs Erika Lamperth Mónika Lendvai Ildikó Kóka János és többi nempénztkeresni akaró fáklyaként lobogó erkölcsi világítótorony áll szemben Erlauer barátom a verseny szabad Miért nem alakít már valami jó kis pártot maga, a Bauerral a TGM -el a Heller Ágnessel a Békesivel a Csillag Istvánnal csak hogy egykét ötletet adjak Aztán szépen elindulhatnak a választásokon ahol ha nyernek majd megmutathatják mit tudnak Ott a példa Az Orbánördög ez a tehetségtelen senki elindult harmicavalahányad magával A liberálisok hozzáképest egy zsenik nem? Mutassa már meg Erlauer hogyan kell ezt csinálni?

34417 2011.02.04. 09:37:33

@kimitake hiraoka mintha a post nem erlauerrről szólna... a fffrancba az ilyen apróságokkal:-) popper sem kételkedik orbán tehetségében. csak abban, amire, és ahogy felhasználja. az pedig, hogy a teremtő saját hasonlatosságára teremtett volna téged, misima, maradjunk annyiban, hogy barokkos túlzás, vagy akkor valamit nagyon el...szott:-)))

179584 2011.02.04. 09:58:24

Köszi Rasid! Elég régen lehet tudni, hogy Popper Péter nem buta. Remélem, jósnak is legalább olyan jó, mint pszichológusnak.

163107 2011.02.04. 10:34:10

A verseny szabad - írod Misima. Tök igaz. De szabad volt 1990-ben, 94-ben és 98-ban is. Ti úgy viselkedtek (mint pl nálam Wesz), mintha a rendszerváltás óta mindig, folyton Viktor lett volna a nyerő, a győző. Most először nyert, annyi év görcsölése után (98-ban Torgyán jóvoltából lett min.e), és a görcsölésben ez a valóban tehetséges ember elhasználódott. Túl régen van már a porondon. és most, ez a ciklus lesz az, ami pártostól őt is leamortizálja, mint a többi rendszerváltó pártot, mind. Nem holnap, Misima, de látszik, hogy fárad, ki van, hogy egyre nagyobb hülyeségeket beszél, és már EGYETLEN őszinte pillanata nincs. Elszakadt a valóságtól, amit látni akar, az nincs, nem lesz gazdasági fellendülés, nem leszünk második Kína, ellenkezőleg, nem volt forradalom, csak az ő torzult agyában, nem volt szabad pénztár választás, óriási összefogás, szégyen volt, hatalommal visszaélés, rablás. De ez az ember elhiszi a torzított világát, a hazugságot kinyilatkoztatásnak hiszi, tudatlan és gerinctelen talpnyalókkal veszi körül magát.Azt mondja: osztogat, s közben fosztogat. Azt mondja siker, s közben csőd. Azt mondja Európa, és Balkán lettünk, rosszabb, mint Albánia anno.

34417 2011.02.04. 10:35:48

@Marijja popper csak egy van, volt. sajnos. vakon hívő pedig még van, vagy 2,5 millió, birka osztályba sorolt meg még több. ezeket kellene felrázni, hogy orbán eldobott kőként heverhessen az út mentén...

34417 2011.02.04. 10:39:10

@Osszián popper ott látta jól, hogy ha elfogynak a sablonjai, gyakorlatilag fogalma sincs, hogy mit mondjon. improvizálni pedig csak igen széles tudásbázisról lehet. orbán nem egy tehetségtelen senki, szó sincs róla. de már régen nem a való világban él. az, hogy a legkisebb kritikát sem tűri, csak egy jellemhiba. de, hogy nem látja, hova megy, és mibe viszi bele az országot, az ennél sokkal súlyosabb.

14412 2011.02.04. 11:36:52

+ Popper jó emberismerő volt!

11256 2011.02.04. 11:45:42

az a baj, hogy az a bizonyos, az improvizáláshoz szükséges széles tudásbázis, az mind belőle, mind a környezetéből hiányzik: nincs és nem lesz hova nyúlniuk, ha rájönnek is, hogy nincs tovább.

11256 2011.02.04. 11:49:04

még a 9-re: szerintem látja ő, hogy mibe viszi bele az országot, csak az őt nem érdekli. saját maga és környezete számára az óvintézkedéseket megtette, egyébként meg...? "tessék dolgozni!"

163107 2011.02.04. 12:00:37

Szinte előre hallom azt a hajmeresztő szószt, mit évértékelésként előad... a fülkeforradalomtól az előző és a jelen század legnagyobb lenyúlásáig, ami példátlan összefogás és siker...nos, amikor Rákosiék el kezdtek államosítani, akkor nyilván azt hitték, hogy mekkora siker, ehhez képest akkora nyomorba került az ország 2 év alatt, hogy jobb nem is emlékezni rá. Na most, ha csak cinikus, és tudatosan vezeti félre a híveit ezekkel a lózungokkal, az csak jellemhiba, na meg a politikusokra jellemző magatartás: de ha el is hiszi, akkor az súlyos pszichózis, már pedig ennek vagyunk a tanúi.

34417 2011.02.04. 12:01:42

@evianna azért az érdekes, amit popper ír: nincs hinterlandja. a pártján belül az általa zombivá nevelteket ugyan, hadd ne tekintsük már annak! politikusi második (fiatal, jövő nemzedék) vonala sincs, pont úgy, mint az mszp-nek. választói meg? olvadó jég... végigvijjoghatja nemzetmentőként magyarországot határtól határig, " mene, tekel..." csak idő kérdése. az alternatíva még a saját pártján belül sem látszik, nemhogy ellenzékben. az "egy vérből valók vagyunk mi, uff" dakota mondás, viktor, már nem elég!

34417 2011.02.04. 12:04:13

@Osszián mi kell ahhoz, hogy egy láthatóan pszichésen instabil miniszterelnököt gyámság alá helyezzenek? királyi házakban megesett az ilyen, de felcsúton...

professzor a bonctani intézet specialistáinak..... 2011.02.04. 12:14:16

gubkaferi, helyedre! hát már sohase tanulsz?

11692 2011.02.04. 14:08:02

popper zseniális volt.

14927 2011.02.04. 16:48:25

Popper zseniális, nincs mit hozzátenni

34417 2011.02.04. 17:37:38

az a szomorú, hogy millióknak meg nincs szeme a látásra...
süti beállítások módosítása