Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Multi adózz, magyar pusztulj!

2011. január 31. - Harun al Rasid

Bekapcsolom a közszolgálatinak mondott televíziót, és onnan bizony csupa szép és jó árad. Olyat látni és hallani a „királyiban”, hogy Magyarország az Orbán-kormány reformjainak köszönhetően újra elindult a fejlődés útján, csökkent a munkanélküliség, és, hogy ennek pozitív jelei a gazdaságban már mérhetőek is. Legalábbis ezt állítják a gazdaságunkat boncolgató és a közt szolgálni és tájékoztatni hivatott műsorokba meghívott tanult emberek. Közgazdászok és elemzők, akik egyenesen azt prognosztizálják, hogy csupán pár évet kell még kibírni,- no meg visszafizetni a tetemes államadósságot, ami ugyebár a Gyurcsány Bajnai-kormány bűne,- és eljön a Kánaán. Szerintük ez egy természetes folyamat része, Magyarország ugyanis Európa közepe, és a külföldi befektetők már csak a kedvező földrajzi fekvésünknek köszönhetően sem kerülhetnek el minket. Példaként pedig felhozzák a győri Audit, és a kecskeméti Mercédeszt. Magyarország tehát egy célország, vallják ők.

Mindez szép is lenne, de félő, hogy nem lesz így. Éppen ezért én úgy gondolom, ne kergessünk hiú ábrándokat, nézzünk szembe a tényekkel, és a becslésekkel legyünk óvatosak.

A KSH legfrissebb eredményei ugyanis kerek-perec azt bizonyítják, hogy az Orbán-kormány ideje alatt a regisztrált munkanélküliek aránya nemhogy csökkent volna, hanem sajnálatos módon még nőtt is: 4,5 százalékkal többen keresnek állást, mint egy évvel korábban, ami 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. De továbbmegyek. Az APEH honlapján barangolva pedig azzal a szomorú ténnyel szembesülhetünk,- hogy az immár kedvező adózási feltételek ellenére is,- az adóhátralékkal küszködő magyar kis-és középvállalkozók aránya szintén drasztikusan nőtt. Hogy hányan és mekkora összeggel tartoznak az állam felé, azt én még megsaccolni sem merem. És persze abban sem vagyok biztos, hogy a külföldi adóparadicsomokba menekült magyar off-shore cégek, a kedvezmények ellenére is majd mind hazajönnek adózni.

Maradnak tehát az agyonadóztatott külföldi multi cégek, és tetszik vagy sem, de az ország szekerét a mély kátyúból nekik kell kihúzniuk. Persze tudom, csak 3 évig kell sarcot fizetniük. A kérdés csak az, hogy akik ott dolgoznak, vajon kibírják-e addig, avagy belerokkannak? A választ pedig a Munkahelyi terror blogban találtam meg. Íme, egy meghökkentő copy-paste.

Örömhír!

A Flextronics zalaegerszegi gyárában 2011.február 1-től „család-és magánéletbarát” 12 órás munkarend kerül bevezetésre! Hurrá! Eddig az igazán jó hír! Mindenki boldog!

Lássuk a tényeket: 12 órás műszakrend, 3 nap munka, 3 nap pihenő! Bér ugyanúgy mint eddig minimál, munkával /állva természetesen/ töltött idő pl. márciusban 192 óra! Magyarul 3,5 műszakkal több mint 8 órában, persze a szabadnap is több lesz annak aki túléli! Szabadság, táppénz, betegszabadság elszámolva természetesen napi 8 órában, hiszen csak a műszakrend változik!!!! Egy nap szabadság = másfél nap szabadsággal! Szabadság lebontva órákra!/ El tudják képzelni azokat a családokat, családanyákat akik reggel 3-kor kelnek és este 8-kor érnek haza????!!!!

Jelszó: Multi adózz – magyar pusztulj!

Szakszervezet mossa kezeit, neki csak véleményezési joga van, mindenben törvényesen jár el a munkaadó!

Kérem tisztelettel, ha csak” egy EMBER van talpon a vidéken”, jelezze, hogy ez így teljesen normális, törvényes és túl fogjuk élni!Természetesen nálunk demokrácia van, aki nem bírja nyugodtan felmondhat!

Ez már direkt népirtás! Nem beszélve a napi megaláztatásokról, a balkáni körülményekről! Emberek tucatjai vannak naponta rosszul, rendszeres mentőjárat közlekedik!

A többség pedig dolgozni szeretne emberi feltételekkel és körülmények között.Isten irgalmazzon mindenkinek aki tud erről, még asszisztál is hozzá és nem tesz ellene semmit.

T Lászlóné Zalaegerszeg”

Ennyi az idézet. Erre én most persze stílusosan mondhatnám azt is, hogy no comment. Ha viszont a hogyanokra és a miértekre is kíváncsiak vagytok, úgy én ennek éppen az ellenkezőjére bíztatom olvasóimat, tehát erre a linkre kattintva, olvassátok el az ott dolgozók véleményét is. Bár a hsz-eket ugyan rendszeresen szűrik, a névtelen, nevüket vállalni nem merő kommentelők viszont nagyon tanulságos és igaz dolgokat fogalmaznak meg. Ami engem különösen meglepett, hogy a sanyarú helyzetükért és munkakörülményeikért ők mégsem a külföldi multit, hanem a cég magyar vezetését okolják. No meg a kormányt. Tisztában vannak vele, hogy a majdan kiesők helyét, kik, és honnan érkezők fogják betölteni. Közülük egyébként több autóbusznyi ember már dolgozik a gyárban. Magyarok ők is, és zömében fiatalok, csak őket a munkára éppen más országból, a szomszédos Romániából toborozták. Nekik az alapbérük ráadásul még több is egy húszassal, és a helyben való elszállásukért, valamint a heti egyszeri hazaútjukért sem kell, hogy fizessenek. Nekik ez az új munkarend tehát tökéletesen megfelel majd. Rájuk van szabva. A helyiek, és a környező megyékből ott dolgozó és a naponta ingázni kényszerülők pedig, - mert ők eleve úgysem bírják majd a napi taposómalom diktálta fárasztó hajsza iramát, a 12 óra munkát és a plusz 4 óra oda-vissza utazást, - majd szép sorban kibuknak a sorból. De sebaj, mert a multi haszonélvezői, a magyar „fejvadász munkaközvetítő és toborzó” cégek, - akik talán még adót sem fizetnek az állambácsi felé, - majd gondoskodnak a kieső dolgozói létszám pótlásáról, azok béréről, elszállásolásáról és utaztatásáról.

Nagy a baj az országban, és a munkahelyek száma is kevés, de az Orbán-kormány erre mégis rátesz egy lapáttal és szigorít. Mindenre van magyarázatuk, de minden megszólalásukban hatalmi gőg, undor, kivagyiság érhető tetten, amit ők, sajnálatos módon a saját állampolgáraik ellen alkalmaznak. Mert mit tesz az Orbán-kormány? Magyarokat uszít, magyarok ellen. Csoda, ha már sokan újra Gyurcsány Ferencet óhajtják visszatérni a hatalomba? Nos, ő bár lehet, hogy sokat hibázott ugyan, de legalább kiállt a dolgozók jogaiért, és az itthoni magyarokat soha nem akarta gőgős, pökhendi, tanáriasan kioktató stílusban munkára nevelni.

Az Orbán-kormány tehát bukni fog. Buknak, de nem a médiatörvény, vagy más egyéb kormányzati agyrémeik miatt, hanem a másokat lenéző cinizmusukért, amit a magyarok többsége szerintem nem képes, és nem is fog soha tolerálni.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr918309108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

169637 2011.01.31. 20:35:44

Egyetlen egy dolog, mert ennek igy se fule, se farka. Ha egyszer ugy adodik beszelgess el a Motim dolgozoival, tudod, amelyiknek a Gyurcsanyi a tulaja. Na majd ok meselnek neked egy-ket dolgot a dolgozok melletti kiallasrol. Par peldat ha emlitenel,amikor GYF munkas paradicsomot epitett az orszagban. Szinten kivancsi lennek a pontos munkanelkuli adatra, mert ez igy semmit nem jelent.

103485 2011.01.31. 20:45:19

Robertgida, Gyurcsány Ferenc soha nem ígért munkásparadicsomot, de kiállt a dolgozók érdekeiért. Erről pedig a posztban van egy link is. Kattints rá, és olvasd el. Te talán már elbeszélgették a MOTIM dolgozóival, hogy ezt ajánlod nekem is? Nekem erre nincs módom, de mivel te már e téren úgyis rendelkezel élményekkel, hát mesélj! De legyen ám füle, és farka is a történetnek...

163107 2011.01.31. 21:06:53

Gézám, wesz havonta hazarepül Floridából, hogy a Motim dolgozóival beszélgessen :-))) Igen, Géza, a cinizmusuk lesz a sírbaeresztő kötelük. Orbán a kétharmadával azt hiszi, a világ ura, és úgy is viselkedik. Akármit magyaráztak a műsor résztvevői, abból egy szó sem igaz. A Mercedes is, az Audi is még az előző kormányokkal egyezett meg. Éppen az a gond, hogy nem jön az istennek se beruházó. Mert itt nincs biztonságos jogi környezet. Ahol visszamenőleges törvényeket hoznak, alkotmánybíróságot elhallgattatnak, sarcadókat vetnek ki, magántulajdont lenyúlnak - od a bolond jön csak, a tőkés meg nem bolond. Csőd lesz és bukás. Üdv: ossian

114634 2011.01.31. 21:16:41

3. Osszián Helyesbítenélek: csőd van, bukás lesz!! (de nagyon hamar!) Egyébként valamelyikőtök felvilágosítana? Wesz, és robertgizda ugyanaz a személy? :-))

103485 2011.01.31. 21:29:01

Szia Osszián Barátom! Lehet, hogy a Robertgida szolidaritásból a jövő héten már Zalaegerszegre fog repülni, hogy tájékozódjon a történtekről? Ennek szerintem is csőd és bukás lesz a vége, mert új munkahelyek és beruházások nélkül az ország gazdaságilag képtelen lesz a a növekedésre és a gyarapodásra. Félő viszont, hogy addig egy csomó ember megissza az ő hazárdjátékuk keserű levét... Ölellek: Géza

103485 2011.01.31. 21:31:55

Szia Raptor! Én ezt ugyan biztosan nem tudom, de ha az Osszián barátom azt állítja, hogy a Robertgida a Wesz, akkor az biztosan úgy van.

114634 2011.01.31. 21:35:58

Bogdán Géza (szerkesztő) Vaj'h a Hankook-al mi a helyzet? Azzal miért nem példálóznak? Ja! Hogy azt épp ők üldözték el? :-))

114634 2011.01.31. 21:39:34

Bogdán Géza (szerkesztő) Szia Géza! Bevallom, ez csak egy álkérdés volt, mert már többeknél mondták, meg könnyen kikövetkezhető volt másoknál!! :-))

114634 2011.01.31. 21:46:58

Géza! Természetesen ment a ++ ! Üdv.:Gábor

103485 2011.01.31. 21:53:44

Nem sikerült elüldözni őket kedves Raptor, csak szerették volna. Én legalábbis úgy tudom, hogy a környezetvédőket küldték rájuk, de a dunaújvárosi Hankook gumigyár ennek ellenére mégis dolgozik, termel és adót is fizet. Viszont ha emlékszel rá, a Fidesz a terület megszerezése ürügyén úgy felhúzta a helyi földtulajdonosokat, hogy a kecskeméti Mercédesznek is kis híján keresztbe tettek. Most pedig már velük példálóznak. Ez a Fidesz mentalitás, de ők eddig a nagy dumán kívül még nem tettek le semmit az asztalra.

122743 2011.01.31. 22:00:17

Géza, azt értem, hogy rühelled orbánt, meg a Fideszt. De mit akarsz utána? Arról még nem írtál. A Jobbikot? Az MSZP-t? Az IMF-t? Az uzsorások barátságát? Vagy a kínaiakét? Mit adnál cserébe nekik?

114634 2011.01.31. 22:01:16

10. Bogdán Géza (szerkesztő) Bocsi Géza, de akkor eltévedtem! Valamely gumigyár beruházását meghiúsították helyi népszavazással, és az aztán Romániában építette fel a gyárát! Én így emlékezem! Javíts ki, ha tévedek!

103485 2011.01.31. 22:15:14

Kedves Raptor! Nem tudlak kijavítani, mert lehet, hogy igazad van, és talán lett volna más gumigyár is, de azt viszont elüldözték... Passz! Azt viszont tudom biztosan, hogy a dunaújvárosi Hankook termel, sőt, még fejlesztett is. http://www.dunaujvaros.com/index.php?p=hir&hid=46640

163107 2011.01.31. 22:28:01

Raptor, igen, róbertgida az wesz. Az biztos, hogy Orbánban mindig sok volt a romboló energia - az első kormányzása alatt viszont még nem tört ki ennyire rajta, a környezet is más volt. Most, amerre lép, fű nem terem. Amit eddig műveltek ezzel az országgal, az horror. Főleg, hogy a jogállamiságot a padlóra küldték.

103485 2011.01.31. 22:46:36

Igazad van kedves Raptor, most már beugrott. Ez a Bajnai-kormány idejében volt, és egy indiai beruházás kapcsán gumigyár épült volna Gyöngyösön, az Apolló Tyres, de a vízbázis veszélyeztetése ürügyén, őket a Fidesz valóban elüldözte. Találtam róla egy cikket is. http://www.stop.hu/articles/article.php?id=370538

114634 2011.02.01. 06:36:50

15. Bogdán Géza (szerkesztő) Köszönöm Géza! Lefekvés előtt nekem is "beugrott", de már nem volt kedvem visszakapcsolni a gépet! Eddig ők csak a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt idetelepült beruházásokkal dicsekednek, "saját" beruházással nem tudnak "büszkélkedni"!! A rendszerváltás óta messze a Gyurcsány- Bajnai páros volt a legjobb!!

114634 2011.02.01. 06:45:38

Látom,h gubkaferkó idehányt! Egy eszement "emberszabású"!!

34417 2011.02.01. 07:25:14

bocs, mindjárt takarítok. megmag (megengedhetem magamnak) nem gubkaferkó volt, ő karanténban van, hanem a spammotor.

34417 2011.02.01. 07:32:08

@ahonfia miért, te szereted? :-))) és te - ha már ilyen kritikus vagy - miben látod az ország felemelkedését? valami halovány ötlet, esetelg? írj róla egy postot, hidd el, elolvassuk!

122743 2011.02.01. 11:20:53

19. harunalrasid (szerkesztő) 2011. 02. 01. 7:32, Nem szeretem Orbán&co-t, de sokkal jobb mint az apró maffia. Legalább az állam nem köpköd le, ha magyarnak tartom magam. Már ez is elörelépés. Demokr´ciát szeretnék, közösségi társadalmat - amit a köz érdekei szerint vezetnek -, nem kapitalizmust. Ez ma esélytelen, túlságosan sikerült a népet elhülyíteni. Ezért nem látok ma jobbat, mint Orbánt. A Jobbik programja inkább tetszene, dehát akkor tényleg megszállnának bennünket anyahajóstul. Ezt mindenki tudja, ezért olyan a Jobbik csapata, amilyen. Szóval mit akartok Orbén után, ha már meg akartok szabadulni töle? Gondoltam, nem csak az agresszív kismalacot játszátok az óltakarítás idején.

103485 2011.02.01. 16:23:24

Kalifa Barátom, köszönöm, hogy a távollétem ideje alatt takarítottál helyettem!

103485 2011.02.01. 16:46:50

Ahonfia, soroljam fel, hogy a Fideszből hányan voltak tagjai és haszonélvezői, az általad nevezett „maffiának”? Gondolkozz el ezen. A múlt emléke, kinek szép, kinek rossz, de már túl kellene rajta lépni és a jövő felé kellene tekinteni. Jól hangzó lózungokkal, közhelyfrázisokkal, mint pl. az Apró-klán, stb., és hurráoptimizmussal az ország nem jut előbbre. Ebből a népnek nem kenyér, hanem újabb cirkusz lesz. Nézd meg a Kalifa blogjában, hogy mire és meddig jutottunk a rendszerváltás óta. http://ellenszek.nolblog.hu/archives/2011/01/31/A_rendszervaltas_diszkret_baja/

34417 2011.02.01. 16:47:31

@ahonfia várjuk az ötleteidet. vevők vagyunk rá. már, ha van. de ne kommentben tedd meg, önálló blogban.gondolom, ekkora tudással, mint a tiéd, nem ütközik akadályba:-)

34417 2011.02.01. 16:48:54

@Bogdán Géza ahonfiát a tények, mint lényegtelen apróság, nem nagyon befolyásolják:-)

189363 2011.02.02. 08:36:12

Érdekes, hogy arról nem szólnak a hírek, hogy mi történik az országban kormányhivatalostúl, a kormánytisztviselőkkel. 2011. január 31-én visszemenőleg elvonták a százalékos kiegészítésünket, egyeseknek ez kapásból 30 %-os csökkentést is jelenthet. A vidéki, kirendeltségi kollégáktól erre rátesznek még tovább 20-30 %-os levonást. Gyakorlatilag 70-80 ezer forintos fizetés csökkentést is okozva egyes, és alapvetően a felsőfokú végzetségú, és munkájukban korábban elismert kollégáknál. Hihetetlen az elkeseredettség. Mindezt csendben, kihasználva, hogy vidéden aztán nincs hová mennünk, és hol van a szakszervezet? Ki fizeti ki a számláinkat innentől?

ejmiakő 2011.02.02. 14:39:52

2. Bogdán Géza (szerkesztő) 2011. 02. 01. 16:46, amit nem akarsz érteni, azt nem is sikerül. Én baloldali megoldást szeretnék, te meg csak az egyik maffiát lecserélni a másikkal. Szemeket becsukva gázt adni.

110481 2011.02.02. 14:41:00

Géza! Géza! Ne haragudj a kérdésért, de ezt a zagyvalékot egyedül hoztad össze, vagy segitett valaki? Itt olyan bődületes tévedések vannak, hogy csak na! Pl. - Termelő multi (AUDI, HANKOOK, SUZUKI, stb.) egy büdös fillér különadót nem fizet, az ugyanis nem vonatkozik rájuk. - Különadót azok a szektorok fizetnek ahol egyszerűen ordit a pénzmosás és az adócsalás. Ilyen adatokat olvashatsz a www.hvg.hu/kkv/20110128_valsagado_magyarorszag HVG (igazan nem jobboldali lap) cikkében, mely szerint pl. a TESCO 9,9 milliárd nyeresége után fizetett 57millió(!) Ft Társasági adót, és 105 millió különadót. A kettő együtt 1,6%-os adóterhelést jelent. Ez a magyar tulajdonu cégek adóihoz képest még jelképesnek sem nevezhető. A trükköket az emlitett cikkben elolvashatod! - Miért nőtt a munkanélküliség? Mert annak %-os értékét a munkát keresők és a dolgozók aránya szabja meg. És a várható intézkedéseknek elébevágva sok notorius inaktiv regisztráltatta magát. Igy inaktivból munkát keresők lettek. A többi részével az irásodnak ennyire sem érdemes foglalkozni, annyira téves.

103485 2011.02.02. 15:03:57

T. Zili, amit te beszélsz, az a zagyvaság! Játék a szavakkal, ha úgy tetszik, trükközés, mert tökmindegy, hogy a sarcot minek nevezem, hogyan definiálom. Válságadót pedig minden külföldi érdekeltségű multinacionális cégnek fizetnie kell, függetlenül attól, hogy milyen gazdasági tevékenységet folytat Magyarországon. A távközlési és energiaszolgáltató cégeknek ugyanúgy, mint a kereskedelmi tevékenységet folytató üzletláncoknak, lásd Tescónak, vagy éppen a termelő tevékenységet folytató cégeknek, mint pl. a Dél-Koreai és Dunaújvárosban működő Hankooknak. Persze ha úgy vesszük, akkor neked is igazad van, mert ugye, amíg az egyiket válságadónak, a másikat társasági adónak nevezik. Nem mindegy? Egyébként ezt sérelmezték a multik, mondván, hogy őket diszkriminálják, mivel a magyar cégek bizonyos összeghatár alatt viszont mentesülnek a (válságadó, társasági-adó, Robin Hood adó) sarcok megfizetése alól, így ők velük szemben versenyhátrányba kerülnek, ami ellentétes az uniós elvekkel. És persze voltak, akik a tervezett kormányintézkedést bírálták is, és a jelek szerint joggal. http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101013-potadot-vet-ki-a-kormany-az-energetikai-es-telekommunikaciso-cegekre.html Visszatérve a válságadóra. Ha a kormány egy sarcot a válságra hivatkozva vezet be, akkor az, számomra igenis válságadó. A bankadó, egy másik kategória, mert az alól a magyar bankok sem mentesülnek. Csányi Sándor az OTP vezére ezt tudomásul is vette. Csakhogy, itt sem egyértelmű ám a helyzet. Mert igaz, hogy pár ország minket követve szintén bevezette a bankadót, csak amíg nálunk a bankadó összege befolyik az állami költségvetésbe és felhasználják, felélik azt, máshol abból egyfajta alapot képeznek arra az eshetőségre, ha netán újabb gazdasági világválság jönne, és amiatt veszélybe kerülne a betétesek pénze.

103485 2011.02.02. 15:39:04

Amúgy meg T. Zili, ezt az országot, tisztelet a kevés kivételnek, nem a multik, hanem a magyar vállalkozók döntötték romba. Ez a posztomból is kiderül, olvasd el újra, és meglátod, ez nemcsak az én véleményem, hanem azoké is, akik a multicégeknél dolgoznak, lásd, zalaegerszegi Flextronics dolgozóit.

110481 2011.02.02. 15:42:40

T. Géza! Mindig rendes fiúnak tartottalak, ezt kérlek jegyezd meg! Sajnos ez a két hozzászólás olyan elképesztő tudatlanságról tanuskodik, hogy az effajta vitát én befejeztem!

103485 2011.02.02. 16:04:44

T. Zili! Mivel észérveket nem tudsz felsorakoztatni az állításaimra, csak becsmérelsz és kinyilatkoztatsz, úgy szerintem is jobb lesz, ha befejezzük a vitát...

103485 2011.02.02. 16:34:14

T. PINKK! Nagyon úgy néz ki a helyzet, hogy az Orbáni gazdaságpolitika következménye miatt, amely multi és EU-ellenes, még ennél is lejjebb jutunk. Ez az Orbán-kormány lázadó, az EU értékrendjével szembemenő és azzal ellentétes gazdaságpolitikájának köszönhető. A multi ugyanis azért nem jön hazánkba befektetni és kockáztatni a tőkéjét, hogy majd a tejfölt más fölözze le helyette. Az eddigi beruházások is a Gyurcsány és a Bajnai-kormánynak köszönhetőek, míg az Orbán-kormány annak érdekében, hogy új munkahelyek létesüljenek, inkább rosszat tett, semmint jót. Persze, lehet a széllel szemben is, de… Miből lesz gazdasági és GDP-növekedés, ha nem lesznek új munkahelyek? Közmunkaprogramból? Miért akarják csökkenteni és megvonni a munkanélküliektől a segélyt? Miért veszik el a magánnyugdíj megtakarításainkat? Azért, mert az államkasszában kevés az adókból befolyt pénz, a munkanélküliek és az állami segélyre szorulók száma pedig egyre nő. Aztán egy idő után már majd segély sem lesz, sem nyugdíj, de közalkalmazotti bér sem. Majd óvodákat, iskolákat, és fontos közintézményeket zárnak be, mert az országban minden kezd úgy összeomolni, mint a kártyavár. Az általad vázolt hozzászólás is azt bizonyítja, hogy ez a folyamat sajnos már elkezdődött. Úgy jár az ország is, mint Esztergom városa: eladósodik. http://index.hu/belfold/2011/02/01/esztergom/
süti beállítások módosítása