Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Gyorshír: Semjén keresi az eltűnt egyházi támogatást

2010. október 05. - Harun al Rasid

telhetetlen katolikus egyház

telhetetlen katolikus egyház

Semjén a hírek szerint parlamenti bizottság felállítását kezdeményezi, mert szerinte az elmúlt nyolc évben megrövidítették a pápai konkordátum szerint a katolikus egyháznak járó állami támogatást.

Igazából nem tudom, mit hiányol Tömjén atya. Melyik területen véli, hogy megrövidítették a katolikus egyházat?

Kezdjük: az egyházi iskolák fenntartója, a katolikus egyház - a többi, történelmi egyházzal együtt - annak rendje és módja szerint megkapja a pápai konkordátum szerinti állami penzumot, évente, fillérre pontosan, úgy 2-3 mrd HUF nagyságban. A hitélet állami támogatása pedig évente 30 (!) mrd HUF-unkba kerül! Ezt kevesli talán? Vagy a hitoktatás - amit az állami és önkormányzati iskolákban követnek el -  támogatására nyújtott 3 mrd HUF-ot?

A katolikus egyház az említetteken kívül igen sok egyéb bevétellel rendelkezik: állam bácsi hozzájárul a vidéken, saját hitközségük határain túl szolgáló papok béréhez (!), perselypénz, stólapénz (az egyházi szolgáltatásokért beszedett díjak:az utolsó kenet, a temetésekért, az esketésekért, keresztelésekért, ház-, barka-, kalács- és zászlószentelésekért, stb), harangkopási díj (sic!), egyházi adó, sorolhatnám.

Esetleg valami fellépti díjat hiányol a klérus részére, amikor állami ünnepeken - ahol semmi keresnivalójuk nincs - ott díszelegnek a kormányzati tisztségviselők közt?

Nos, a stólapénz ma adómentes hazánkban, a perselypénz is.  Mindezek tetejébe semmiféle ellenőrzés (mondjuk: adóhatósági) nem fenyegeti az egyházat. Igaz is: mit ellenőriznének? A stólapénznek nincs nyoma, miként a perselypénznek sincs, se nyugta, se számla - a számviteli rend dicsőségére. Az egyházak gazdálkodása titok, kizárólag rájuk tartozik.

Ezt miért nem reklamálja Semjén? Micsoda jó kis állami bevétel kerekedne ebből, hiszen úgyis lukas a büdzsé!

Horn Gyula kormányfő katasztrofális tévedése és hibája volt az egyezmény aláírása a Vatikánnal. Innentől kezdve nem kétséges az alárendeltségünk, a Vatikán meg, puszta szívjóságból, nem mond le a koncról.

Egy kis kitekintés, hogy miről is beszélünk: http://www.keesz.hu/node/1432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása