Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A Kádár kormány igazságszolgáltatása 1956 után 5.

2012. július 07. - Harun al Rasid

elhallgatott tények

elhallgatott tények

Új sorozatot indítunk a Kádár rendszer igazságszolgáltatásának sajátosságairól. Közlője Kopácsi-Gelberger Judith, alapja Dr. Kopácsi Sándor tanulmánya, 1976 Torontó.

Fejet fejért

A szovjetvezetés is tisztában volt azzal, hogy az események harcokban résztvett szereplői döntő többségükben nyugatra menekültek. Nekik nem volt fontos az orosz katona ellen harcolt felkelő feje, jó volt bárki, csak a fejkvóta, a tervszám teljesítve legyen. A halálos darabszámot a fejet fejért elv alapján hazai anyagból nem lehetett volna teljesíteni, hiszen az aktív fegyveres forradalmárok nagy része, mint már előbb is említettem, teljes okkal, külföldre menekült. Ilyen apróság az ÁVÓ-t nem hozta zavarba. Tömegével kreálták a pereket, ahol az elsőrendű vádlottból a tized, vagy huszad rendig, minden szentély a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésével volt vádolva. Így már nem volt akadálya a tömeges halálos ítéleteknek. Sok ilyen „Pál utcai csapatot" állítottak össze, ahol jószerével mindenki tiszt volt, s csak elvétve akadt egy egy „Nemecsek.”

Szocialista jog – a kommunista Magyar Népköztársaság igazságszolgáltatása 1956 után
Időnként meghívnak a nyugati egyetemekre keleti tömbhöz tartozó országokból jogászokat előadásokat tartani a szocialista jogból. Csodálkozva tapasztalják a jámbor hallgatók, hogy a tipikus szocialista társadalomellenes bűncselekményeket kivéve szinte teljesen egyeznek a kultúrállamok jogszabályzatával. A Büntető Törvénykönyv általános része és a Büntető Perrendtartás egészen kulturált, mint pl. az ártatlanság vélelme, őrizetbe vétel ideje, védőválasztás, bírói függetlenség stb.

Nézzük meg, hogyan néz ki a gyakorlatban a lágerbe tartozó ország, mint a kommunista Magyar Népköztársaság igazságszolgáltatása 1956 októbere után.
A szemináriumok tanítása alapján a független és pártatlan bíróság csak a törvényeknek az alkalmazására hivatott és csak a bírói lelkiismeret és az igazság szolgálata az alapeleme. Ezzel szemben mindenki tudja, hogy a kommunista párt a vezető erő, ezen belül is a Politikai Bizottság, vagy ha tovább megyünk, a Politbüró Moszkvában. Az, hogy az utasítás milyen áttéteken jön keresztül, az a jelen esetben nem érdekes.

Tekintsünk bele a mechanizmus működésébe:
Íme, egy a sok bíróság közül. A bírói kar tagja, mint a tanács elnöke, és mellette két laikus "választott bíró”. Ez messziről pont úgy néz ki, mint az esküdtszék. Közelebbről a laikus bírók közül az egyik feltétlen párttag /ha nem mind a kettő/, akikre kötelező a pártfegyelem. A pártutasítást megkapja a pártbizottság valamelyik funkcionáriusától, pl. az adminisztrációs osztály vezetőjétől. Ezt, akár tetszik neki, akár nem, végre kell hajtani. Nem kell azért semmit sem a vak véletlenre bízni, a kiválasztás már eleve eldönti, hogy inkább túlteljesítő, mint vonakodó tanácstag kerüljön a halálos tanácsba.
A pártatlanság és elfogultság elkerülése érdekében így helyezi be a karhatalom a mártír özvegyeket, pl. Sziklai Sándor feleségét, akinek férje, amikor a felkelők körülvették a házát, öngyilkos lett.
Több, a harcokban elesettek hozzátartozói is tagjai voltak egy-egy különleges tanácsnak. Az objektív igazság keresése helyett a bosszúért lihegő özvegyek biztosították, hogy a bíróság a szicíliai vérbosszú eszköze legyen. A párt által delegált Dr. Tóth Matild hírhedt vezetője volt az egyik halálos tanácsnak. A tömeges halálos ítéletek meghozatala és főleg kihirdetése kifejezett perverz lelki gyönyört okozott ennek az elferdült pszichopata némbernek.
Amikor a Kennedy-gyilkosság után néhány nappal a TV-ben láttuk, amint Jack Ruby lelövi Oswaldot, még mi jogászok sem értettük meg első hallásra, miért emel szót Ruby védője azon esküdtek jelölése ellen, akik látták a TV adást. Egy kicsit belegondolva máris világossá vált, hogy itt a jognak olyan sarkalatos pontjáról van szó, mint az ártatlanság vélelme. Valóban, hogyan tekintheti ártatlannak a vádlottat az az esküdt, aki látta a kétségtelen gyilkosságot. Az, hogy a bizonyítási eljárás során lejátsszák és akkor úgy is látni fogja? Ez igaz, de a bizonyítási eljárás keretében. Nem pedig úgy, mint a Sziklainék és Dr. Tóth Matildok, ahol eleve az eléje kerülő vádlott bűnös, a bizonyítás is felesleges komédia a szemükben.

Az ügyész még szólásra sem emelkedett, a vádlott már el volt ítélve, a hóhér és két segédje már várták a kispadon. A halállista a zsebben van, a fejpénzért csak a kasszához kell menni a végrehajtás után és felvenni. Minden egyszerű. A gyorsított eljárásban még vádirat sem kell, elég az ügyész szóban előadott néhány mondata. Nem kell patikamérleg sem, hiszen a törvényerejű rendelet kimondja, ezen bűncselekmények büntetése: halál!
Dehát valamivel csak bizonyítani kell a vádat, kiált fel a jámbor nyugati olvasó. Valóban a szocialista jog a szabad bizonyítási rendszer alapján áll. Nem úgy, mint tanultuk anno a közmondást idézve; "Egy tanú, nem tanú!"
A gyorsított eljárás keretében ismét tipikus jelenség az egy tanús tárgyalás. A vádlott ellen egy másik vádlott vallomása. Mentő tanúkat nem hallgatják meg, holott nincs hatályon kívül helyezve a BTK általános részének az a megállapítása, mely szerint az ítéletnél figyelembe kell venni a súlyosbító és enyhítő, a terhelő és mentő körülményeket.

Íme, néhány tipikus eset:
Kiss Péter 20 éves reggel kimegy a kertbe és talál egy géppisztolyt, több tárral. Valaki bedobta a kerítésen, hogy rövid úton megszabaduljon tőle. A beszolgáltatás szóba sem jöhet, mert a meghurcolást úgysem kerülheti el, marad a bevált módszer, tovább dobni, ami nappal nem ajánlatos. Kézikocsira rak néhány bútordarabot, és közötte elrejtve, a fegyvert. A Dunaparttól nem messze laknak. Útközben egy vegyes járőr igazoltatja, a kocsit átkutatják. Kétségtelen korpusz, a védekezést nem hiszik el /mindenki ezt mondja először alapon/. A forradalom alatti idő elszámoltatása következik. Mint sok más fiatal, ő is az utcát járta, s akad egy tanúvallomás, hogy látták a Tűzoltó utcai felkelők között. Fegyvert nem láttak nála. Kiss Péter elmondása szerint egy osztálytársát ismerte meg és vele beszélgetett.
A vád fegyverrejtegetés és fegyveres csoportban elkövetett ellenforradalmi bűncselekmény. A korpusz az asztalon, tanúvallomás is van, az ítéletet nem nehéz kitalálni.

Vajon ebben az igazságszolgáltatási csapatösszeállításban jutott-e szerep a védelemnek? A szereposztási komédiában a védő is helyet kap. Nézzük, hogy nézett ez ki 56 után.
A koncepciós perek védőügyvédjei második vonalbeli vádlók voltak, csak a szótárukban kevesebb és gyengébb jelzőt használtak. Pl. alattomos hüllők, undorító férgek stb. ezt csak az ügyész mondhatta. A védő ügyvéd csak egyszavas jelzőkkel dolgozhatott, mint pl. szörnyeteg, stb.
A vádlott vagy hozzátartozója nem választhatott szabadon védőügyvédet, mivel a politikai perekben meg volt szabva az Igazságügyi Minisztérium listáján, hogy kik közül lehetett "választani”. A rendszer számára megbízható védő már eleve kizárta a szó valódi értelmében vett védelem lehetőségét. A formális szabályt kívánta dokumentálni, hogy a perben indultak ügyész, bíró, plusz egy védő.

56 után is lényegében az eredeti garnitúra maradt és kiegészült néhány olyan volt bíróval /kirúgott rendőrtiszttel/, akik megundorodtak a koncepciós perektől.
A választott vagy kijelölt védő csak a vádirat kiadása után találkozott védencével. A vádiratot és az ellene való védekezést együtt beszélték meg.
Egyetlen személy volt jelen, egy karhatalmista tiszt, aki "csupáncsak" a biztonságra ügyelt. A vádlott készíthetett jegyzeteket, ezt a tárgyalás során is használhatta, csak este vették el tőle, nyilván ezt is biztonsági okokból.
A vádlott és védője minden indítványát előre tudta az ÁVÓ és az esetleges mentőtanú, csodálatos véletlen folytán, hosszabb vidéki kiszállásra utazott. Írásbeli dokumentumokat nem lehetett időben fellelni, vagy a meglévők egyszerűen eltűntek.

Tóth Ilona orvostanhallgató esetében a vád az volt, hogy egy karhatalmista katonát a kórházban a vénába fecskendezett injekcióval szándékosan megölt. A vád szemenszedett hazugság volt és a tárgyalás során a védőügyvédnek adta át Tóth Ilona annak a szovjet tisztnek a nevét és a budapesti laktanya címét, akit mint súlyos sebesültet ápolt és megmentett a harcok alatt. A családtagok beszéltek is a tiszttel, aki hajlandó volt a tárgyaláson vallomást tenni. Az indítvány után egy nappal a szovjet tisztet ismeretlen helyre vezényelték. (Lehet, hogy egyenesen valamelyik magyar táborba, vagy a túlvilágra?)
Tóth Ilonát kivégezték.
Ez a felügyelet a tárgyalás során sem szűnt meg. A tárgyalás szüneteiben a védő csak a "biztonsági tiszt" jelenlétében tárgyalhatott védencével. A vádlott érezte, hogy egy pillanatra sem került ki az ÁVÓ kezéből, a lánc eleje és vége változatlanul egy kézben van. Ezáltal a legdurvább módon megsértették úgy a nemzetközi, mint a magyar jogszabályokat.
Az SZKP XX. kongresszusa után a Demokratikus Jogászok Nemzetközi Szövetsége 1956 májusában, Brüsszelben hozott határozatának 2§ 5. bekezdés c. pontja kimondja:

„Minden vádlottnak letartóztatásának pillanatától kezdve jogot kell adni arra, hogy felügyelet és ellenőrzés nélkül érintkezhessen jogi tanácsadójával.”

A Demokratikus Jogászok Nemzetközi Szövetsége közismerten szovjet befolyás alatt álló szervezet és ülésén a magyar és szovjet küldött a határozatot megszavazta.

Volt néhány védőügyvéd, aki komolyan vette a védelmet és a szó klasszikus értelmében megpróbált mindent védence érdekében. Indítványt tett mentő tanúk kihallgatására. Korabeli újságcikkeket idézett. Gyakran Kádár és Münnich kijelentéseit.
A bíróság elnöke és tagjai először nem akartak hinni a fülüknek, majd az elnök magához térve rendre utasítja a védőt. A védőügyvéd kéri, hogy védence érdekében az általa megjelölt részt felolvashassa a bíróság előtt.
Az elnök így reagál: „Figyelmeztetem a védő urat, ha nem hagyja abba kormányunk vezetőinek rágalmazását, a vádlottak padjára ültetem."
A védő nem kért mást, mint Kádár vagy Münnich valamelyik, forradalom alatti beszédének, vagy nyilatkozatának szószerinti idézését.
Az írók pereiben szinte minden tárgyalási napon kijutott a védők bíró által való fenyegetése. A védőbeszédet is a bizonyítási eljárás után minduntalan félbeszakították, megzavarták.

Fellebbezési lehetőség – törvényességi óvás?

Az esetben, ha nem rendkívüli bíróság ítélkezett és volt a másodfokú bírósághoz fellebbezési lehetőség, az ügyész súlyosbítást kért, ha az általa halálosnak minősített cselekményű vádlott "csak" életfogytiglani kapott.
Történtek olyan esetek is, hogy a vádlott 15 évet kapott és enyhítésért fellebbezett. A védőügyvéd javaslatára az illető a fellebbezést visszavonta, mert nem egy enyhítésért fellebbezőt másodfokon halálra ítéltek és kivégeztek.
Ez ugyan ellentétes a magyar büntetőjoggal, mert a bíróság nem szigoríthat enyhítési fellebbezés esetén /ha az ügyész elállt a súlybitó javaslatától/, de itt nem a jog, hanem a belső bizalmas utasítás és a fej-adag teljesítése játszott szerepet.

Ha valaki mégis a többszörös szűrön is átcsúszott valami csoda folytán és elcsúszott a bitófa mellett, még mindég ott volt a karhatalmi fejvadász különítménye vezetőjének kezében egy ütőkártya, az úgynevezett "törvényességi óvás”.
Ez első hallásra úgy hangzik, mintha törvénysértés esetén a Legfőbb Ügyész közbelépne és megsemmisítését kéri a törvénytelen ítéletnek, perújrafelvétel keretében.
E jogszabályt megfogalmazóknak ez lehetett a jó szándékú elgondolása.

A törvényességi óvásra akkor került sor, ha a bírói gépezetben valami "meghibásodás" következtében a halálra szánt áldozat kicsúszott a kezükből. A titkosrendőrség megnyomta a gombot és az ügyeletes ügyész törvényességi óvást nyújtott be az ügyben.
Baráti körünkben egy védőügyvéd intézett kérdést a törvényességi óvás benyújtását követően a vizsgálatvezető ÁVÓ-s őrnagyhoz. Mi tette szükségessé ezt a lépést? A válasz a kincstári humor szellemében így hangzott a "Popey a tengerész" dallamára:
„Nem baj, ha nincsen meg a pótkötél.
Mert van még egy pót-pótkötél"

– miközben könnyesre kacagta magát a saját otromba tréfáján.

Ilyen esetre került sor Dr. Radó György honvéd orvos ezredes ügyében, aki jogerősen 12 évi börtönbüntetést kapott. Mi lehetett a bűne egy orvosnak? Talán ellenállt fegyveresen a szovjet csapatoknak? Szó sincs róla. Egyszerűen, kórháza forradalmi bizottságának elnöke volt. Ez a tény önmagában nem üthette meg azt a mértéket, amelyért a karhatalom a fejét követelhette volna. Volt azonban egy megbocsájthatatlan bűne a karhatalom szemében. Mint a forradalmi bizottság elnöke, ő is kiosztotta az érdekelteknek a titkos káderanyagot. De ezen túlmenően a titkos káderanyag fogalmát kiterjesztően értelmezve, az elhárító tiszt dossziéját is. Na, ez volt a halálos bűn, amiért a törvényességi óvást az ügyész benyújtotta. Dr. Radónak nem sok esélye volt a maffiával szemben, az életéért, a játékszabályokat ismerve, nem adtak volna ez időben egy lukas garast sem.
Az, hogy életben maradt, annak köszönhető, hogy akadt egy védő, aki kockáztatta a szabadságát és az államtitkot képző ügyet és a törvényességi óvást Dr. Radó közeli hozzátartozójának tudomására hozta, aki a Rajk ügyben hosszú börtönbüntetésre volt ítélve, és mint rehabilitált személy igen jó összekötetésekkel rendelkezett. Sikerült is eljutnia a legfelsőbb pártfórumokig és interveniálásra az ügyész visszavonta a törvényességi óvást.

Dr. Bajor László

Érdemes megemlékezni erről a védőügyvédről. Ártani már nem tudnak neki, hiszen időközben rákban meghalt Dr. Bajor László. Röviden tekintsük végig életútját, amely nem volt egyenes és töretlen, tele buktatókkal és ellentmondással, mint az emberi sors általában. Jogi tanulmányait Debrecenben végzi. 1943-ban csatlakozik a baloldali diákokból létrejött Márciusi Fronthoz.
1945 után az igazságügy minisztériumban különböző beosztásokban dolgozik, majd az ötvenes években hadbíró ezredesnek nevezik ki és az egyik külön tanács elnökeként az akkori idők több perében hoz halálos ítéletekét is.
Azon kevesek közé tartozott, aki felismerve, hogy milyen alantas célok érdekében használták fel, levonta a következtetést és lemondott állásáról.
A Kádár-rezsim fényes ígéretekkel igyekezett rávenni, hogy vállalja el a Legfelsőbb Katonai Bíróság vezetését. Dr. Bajor László hajthatatlanul kitartott álláspontja mellett és csak védőügyvédként volt hajlandó folytatni pályáját.

A politikai perekben ezután következetesen védencei valódi védőjeként viselkedett. Nemcsak a tanácselnöknek a fenyegetésével nem törődött, de kockáztatta szabadságát és életét is, hogy a haláltól megmentse az általa védett személyeket.
A Sauluszból Paulusszá vedlett Dr. Bajor László megérdemli, hogy megjegyezzük nevét ebben a vérgőzös korszakban.
A hozott nagyszámú halálos ítéletek esetében az Elnöki Tanács csak igen ritka esetben élt a kegyelmezés jogával.
A külön tanácsok esetében nem is került az Elnöki Tanács elé a halálos ítélet, mert a bíróság olyan felhatalmazással rendelkezett, hogy saját hatáskörében döntötte el, kit tart alkalmasnak arra, hogy a kegyelmet kérők közül a kérvényét terjessze-e fel az Elnöki Tanácsnak.
Akit nem tartottak erre alkalmasnak – ez az esetek 98%-a volt – azt 2 órán belül vagy másnap kivégezték. Valóban királyi jogkörrel rendelkeztek ezek a vészbíróságok.

A halálra ítéltek utolsó órái – szabad vallásgyakorlás

És amikor az utolsó szalmaszál, a kegyelem lehetősége, is elúszott, miben tudott a lélek megkapaszkodni, honnan vehetett erőt az utolsó órákban, hogy szembe tudjon nézni a megsemmisüléssel, a halállal?
Még a hitét nem gyakorló, de sok olyan ember, aki hitetlennek vagy ateistának vallotta magát, ezekben az órákban az ég felé fordult és az Istenben, a túlvilágban, a feltámadásban keresett megnyugvást és erőt a zsoltárral.

" Nincs már szívem félelmére
Nézni sírom fenekére,
Mert látom Jézus példájából
Mi lehet a holtak porából”,

Az utolsó perceket a felszentelt személy, az egyház szolgája; a pap tudja igazán megkönnyíteni és a hitben megerősítve útjára bocsájtani a halálba indulót, lelki vigasszal ellátni.
Az Alkotmány biztosítja a szabad vallásgyakorlást és ebbe az is beletartozik, hogy a halálra ítélt - ha kívánja - élhessen a pap által nyújtott lelki vigasszal.
A kommunista rendszerek ''igazságszolgáltatási" apparátusából tiltott kategória a pap. A lelki vigaszt kérőktől megtagadták azt, amit a sötét középkor is biztosított. A materialista, ateista rendszer csak a templom küszöbén belül ismeri el a vallást, azt is számos megkötéssel.
Hogyan engedhetné meg a „klerikális reakciónak”, hogy a lelki vigasz ürügyén államtitkot képező ügyekbe belelásson és még talán képet is nyerjen a titkos perek útján végrehajtott tömegmészárlásokról. A halálraítélt csak a saját hitére, lelki tartására számíthatott.

Engedélyezték viszont, hogy levélben elbúcsúzhasson a hozzátartozóitól.
Ezzel a lehetőséggel jóformán mindenki élt, voltak, akik az egész éjszakát végig írták. De egyetlen levelet sem kaptak meg a kivégzettek hozzátartozói. Éppúgy a karhatalom páncélszekrényei őrzik ezeket, mint a titkos perek anyagait, ha ugyan meg nem semmisítették, mint a perhez nem tartozó felesleges anyagot. Mit érezhettek ezek az emberek, amikor a Gyűjtő Kisfogházában elvezették őket a Sallai és Fürst emlékmű mellett, amelynek közelében állították fel a bitófákat?

A nagy számban hozott halálos ítéleteken túl számos embert ítéltek el súlyos börtönbüntetésre. Nem tudom volt-e valami átszámítási alap, hány év börtön tesz ki egy halálos ítéletet.
Nálunk a Ferencvárosban a grundokon az volt a szabály: három korner egy tizenegyes. Lehet, hogy volt ilyen valorizációs értékelés; három életfogytiglan vagy három 15 év felelt meg egy-egy halálos ítéletnek.
Baráti beszélgetési témánkban valószínű kissé bizarrnak hat az ilyen jellegű beállítás, de ahogyan a cselekmények "felértékelése" folyt a bírósági tárgyalásokon, ez a variáció sem elképzelhetetlen.

Kopácsi-Gelberger Judith

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr558309918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11677 2012.07.08. 09:30:19

Rasidkám! Gyerekkoromban a stróman bácsik, stróman nénik bizonyos zsozsót kaptak azoktól a szerencsétlen zsidóktól, akik rá voltak kényszerülve, hogy strómant alkalmazzanak. Tudtommal Kopácsi-Gelberger Judithot senki nem kényszeríti arra, hogy hazug meséivel szórakoztassa a nolblog nagyérdeműit, legfeljebb az, hogy még további hasznot huzzon ki az Apja hazugságaiból. Te, mint stróman bácsi, mit kapsz cserébe, hogy teret adsz ezeknek a sok resetben nyilvánvaló hazuságoknak? (Egyébként meg tévedésből a + gombot nyomtam meg, kérlek gondold azt a negativ oldalra)

11951 2012.07.08. 09:55:46

Én nem tévedésből nyomtam a + gombot...

11677 2012.07.08. 11:04:42

2.-re Zsatinak: Igazad van! Addig boldog egy ember, amíg hisz a mesékben.

11951 2012.07.08. 11:15:51

3. lord 2012. 07. 08. 11:04 Nem értem mi oka lenne Kopácsinak valótlant írni....

11677 2012.07.08. 12:05:44

4-re Zsatinak: A képzelő erődre bízom a választ.

57665 2012.07.08. 14:41:02

Már én is kérdeztem kinek az érdeke ennek a könyvnek mostani újra elővétele? Rasid a maga szokott lányos modorába utasította el a kérdést . Lehet ,hogy túlzottan hiszek abban ,hogy mindennek értelmes célja van akkor az jut az eszembe ,hogy most amikor ezerrel igyekszünk tisztára mosni a Horthy rendszert , az is egy módszer ha besározzuk a következőt. Ha csak tényközlés tájékoztatás a cél akkor ,egy még oly becsületes ember saját visszaemlékezése nem a legjobb módszer a visszaemlékezés mindig szubjektív. Ma már nyitottak az archivumok ,még az oroszok is ami az ötvenhatos eseményeket illeti sok történész foglalkozott az eseményekkel ,irásaik nem minden esetben igazolják az itt leírtakat.

280433 2012.07.08. 15:08:37

1. lord Milyen hasznot húzhatna? Komolyan gondolod? Akkor bizony nagy baj van a fejedben! Én sem véletlenül nyomtam + -t!

60145 2012.07.08. 15:53:49

1. lord : Micsoda gyerekes gőg lehazugozni valakit! Kedves Lord, aki nálam többszörös nekifutásra sem voltál képes megkülönböztetni a nolblog.hu-t a nol.hu-tól, bizonyára elegendő információval és ítélőképességgel rendelkezel Kopácsi Sándor és lánya közleményeit illetően. De a rágalmazást a képzelet szárnyán röptetni rájuk (5.) - ez már súlyos, részemről szokatlan jelzőt érdemelne. Olyat, amilyennel Te vagdalkozol, My Lord.

60145 2012.07.08. 15:57:04

6. Timur : Nem jó a napi politikához igazítani a forrásközléseket. A történettudománynak megvannak a módszerei arra, hogy Kopácsi vagy Lord visszaemlékezéseit megvizsgálja. Tudod, vannak olyanok, akik a saját részismeretük alapján érzik illetékesnek magukat, hogy elmondják az egész történés lényegét. Én ott voltam - ez a fő érv. Kopácsi nem ezzel érvel.

69910 2012.07.08. 17:25:08

Én, a magam részéről, nem kételkedem Kopácsi Judit jóhiszeműségében. Gyerekként élte meg családja tragédiáját. Az akkori eseményekből, csak azt látta, ami vele, családjával történik. S serdülő, majd felnőtt korban is csak azok között élt, akiknek hasonló volt a sorsuk, vagy éppen megúszták a felelősségre vonást, mert időben leléptek. Tapasztalatai és környezete, csak egyirányú ismereteket plántált bele. Édesapja, nem menekült nyugatra, hanem végig kitartott Nagy Imre mellett. És biztos vagyok abban is, hogy Judit édesapja, haláláig nem hitte el, hogy Nagy Imre kormányának nem lett, nem lehetett volna jövője a forradalmi erőviszonyok ismeretében. És kibontakozott volna a forradalmi terror. Nem lett volna ereje a kormánynak, hogy ezt megakadályozza. Nagy Imre és társainak kivégzése, Kádár nagy tévedése volt. És ahelyett, hogy mentegetni akarnám felelősségét, tudom, hogy körülmények kényszerítő hatása alatt tette az eljárást és a halálos ítélet végrehajtását. (az ítéletet Dobi Istvánnak kellett aláírni. alá is írta) És kádár tudta ezt, ez kísértette élete végéig. Hiszen Kádár sohasem volt sem jóban, sem rosszban Nagy Imrével. És maga Kádár valóban szenvedett Rákosi börtönében, de Nagy Imre mindig megúszta a mellőzéssel, kizárással, félreállítással, de Kádárral Rákosi nem dekázott. Kádárt nem védte a SZU - beli emigráció pajzsa. Nagy Imrét igen. Nagy Imrének azért kellett meghalnia, mert nem volt hajlandó visszavonni azokat a döntéseit, melyeket a forradalom ideje alatt hozott. A szovjet csapatok kivonását, a VSZ ből való kilépést, a többpártrendszer bevezetését és a pártoktól függetlenített kormányt. Ezt a szovjet hadsereg a hidegháború közeli zenitjén, nem engedhette meg magának. S ha Hruscsov ezt nem kényszeríti ki Kádárból, vagy nem győzi meg kádárt Nagy Imre likvidálásának szükségességéről, akkor Hruscsovnak is menni kellett volna, s a hadsereg vette volna át a hatalmat. Ez szólt Nagy Imre ellen. Ezért kellett meghalnia. Neki és persze vele, prominens társainak. De volt más dolog is abban a forradalomban. Az, hogy levezték. A fegyveres felkelést leverték. És ilyenkor következik a megtorlás. Volt egy Mindszenthy beszéd a Magyar Rádióban. Ahol többek közt elhangzott, "... a bűnösöket törvényes úton felelősségre vonjuk és megbüntetjük". Az persze más kérdés, hogy a katolikus egyház főpapja milyen jogon von felelősségre és milyen jogon büntethet? Ő úgy vélte, hogy ehhez joga van. És nyilván jogosnak tekintették azok is, akik börtönből szabadultak, meg volt egzisztenciát és vagyont vesztettek és fegyver volt a kezükben. Szerintem, ez olyan törvényes úton történő felelősségre vonás lett volna, mint amilyenben a legyőzöttek szoktak részesülni. Judit édesapja sem lehetett elfogulatlan. És nem lehettek elfogulatlanok azok sem, akik ezeket a feljegyzéseket írták. Ez a revansnak, bosszúnak a része, meg hát, egzisztencia kérdése is volt. És ezért a történések, emlékezések, s következtetések tálalása, mennél hatásosabb, mennél megrázóbb, mennél egyoldalúbb, annál értékesebb. Tehát én is rengeteg ellentmondást, és spekulatív következtetést vettem észre az eddigi írásokban. És természetesen, egyoldalúságot. Hogy a forradalmi terror, a lincselések, s a "begyűjtések" elkezdődtek, azt sokan nem vették még észre, Én észrevettem. Nem csak Marosánt gyültötték be. Tele volt a "Főutca" a már begyűjtöttekkel. (november 4, én délután engedték ki őket. Volt közöttük nem egy belső karhatalmista ávós tiszt egyenruhában. Mert amikor elvitték őket a lakásukról, egyenruhájukba kellett bújniuk) Szóval, mindezek nem szerepelnek semmilyen megemlékezésben. Aki a fenti bejegyzéseket olvassa, csak azt kapja, amit adnak neki. Befejezésül: Nekem vannak tapasztalataim és vannak nagyon megbízható értesüléseim, forrásaim is. És nem vagyok elfogult. Nem harcoltam velük, sem ellenük. Mégis kétszer voltam halálos veszélyben. Második esetben csak az Isten mentett meg. De nem sorolom pl. Kopácsi Sándort Pongrácz Gergelyhez. Ég és föld köztük a különbség. Ismerem mindkettejük múltját is. Az sem egyezik. Nem egytáborba valók. És sok, sok ilyen különbözőség van. nem értek egyet Judittal, de nem is ítélem meg. SZázados.

11677 2012.07.08. 17:28:47

Atlasznak: Tudod Atlasz, ha Magyarországon husznkét éves rendszerváltás után, ténylegesen az a gazdasági helyzet lenne, mint amit elképzeltünk, meg vizionáltak nekünk a rendszertváltó pártjaink vezetői - nevezetesen, hogy "húsz év alatt utol érjük az ausztiai életsznvonalat" -, akkor talán a kutya se törődne, hogy hogyan lett egy miskolci Mokán Komité tagból, egy elkeseredett ember. Csak sajnos az a helyzet, hogy az ausztriai életszinvonalat legfeljebb a hajléktalanaink számával, a munkanélküliek %-os arányával értük utól, meg azzal, hogy a ma dolgozó emberek munkabérének a reál értéke Magyarországon alacsonyabb, mint a Kádár rendszer utolsó éveiben. Egyébként meg talán egy hete is van már, hogy javasoltam a Kopácsi féle emlékirat levéltári, múzeológiai elhelyezését, mert úgy gondolom, hogy ott van a helye. Feltételezem, hogy a történészeink nagyon örülnének egy ilyen hiteles, a témát sokoldalúan megvilágító munkának. AZT NEM ÉRTEM, HOGY MIÉRT NEM AZON A TERÜLETEN AKTIVIZÁLÓDIK KOPÁCSI JUDITH? Miért pazarolja el itt, a nolblogon ezt az értékes anyagot?

11381 2012.07.08. 17:39:04

Százados, tévedésben vagy. Nagy Imre és kormánya a Nemzetörség segitségével képes lett volna fentartani a rendet. És Kádár nem kényszer alatt itéltette halálra Nagy Imrét. Sőt, a kinaiak és többen mások is figyelmeztették, hogy ne tegye. Kádárról kialkult egy teljesen téves eszem, amit persze nagyon is kultiáltak, hogy ö volt a szerény munkásember megtestesitője, akit igazságtalanul vetett Rákosi börtönben, ahol Farkasék megkinoztak. Egy szó sem igaz belőle.

11381 2012.07.08. 17:42:11

Lord, hogy te kinek mit javasolsz, az egy dolog. Hogy azokból mi mit fogadunk meg, az egy másik. Mint emlitettem, nem kell olvasni, ha neked kinos. Hogy ez neked miért olyan kinos, az persze megint csak egy más kérdés.

11677 2012.07.08. 17:45:16

10-re Századosnak: Úgy vélem, nagyon jó dolga van Judithnak Kanadában. Csak a múltra emlékezik. Ha szüksége lenne valamilyen kenyérkeresői munkára, akkor már nem nosztalgiázna a családja múltján. Azt sem értem, ha valaki ennyire szívén viseli volt hazájának a sorsát, miért nem jön haza? Miért nem ösztönzi a családját, hogy térjenek vissza Magyarországra? Mi lehet az, ami arra készteti, hogy csk távolból keseregjen a múltunkon?

11677 2012.07.08. 17:51:06

13-ra Kopácsinak: Judithkám! Már nem olvasom ezeket az írásokat, csak a nagy betűket. Rosszak a szemeim, és a lehetőségem szerint vigyázok rájuk. Azt a fiatal nemzedéket sajnálom, akinek még jók a szemei, és olvassák az ilyen írásokat.

23353 2012.07.08. 17:54:23

+ Én nagyon élvezem ezeket az írásokat. Nem kell ahhoz doktorátus hogy tudjuk mennyire törvénytelen idők voltak az 56 utániak, mennyire reménytelen és patetikus volt egy vádoltat védeni és hány ártalan embert itéltek el ennek következményeként. Engem csupán az bosszant hogy az a pár szarházi ügyész, bíró, hóhér és pribék aki még él nem nyerte el ma sem méltó büntetését.

60145 2012.07.08. 18:03:52

11. lord : Amint Timurnak is írtam (9.), magam azt tartom érvényesnek. Nekem is volna mondanivalóm arról, hogy szerintem mi lett volna, ha. De nem tartom helyénvalónak erről itt írni akkor sem, ha nem vagyok elragadtatva mindattól, amit ma tapasztalok. Kiegészítés: egy olvasótáborban, Pongráczék fészkében Kiskunmajsán engem jobbról cenzúráztak úgy, ahogyan a Kádár-rendszerben soha. Sajnáltam azokat a jóravaló tizenéves gyerekeket, akik szemellenzőt kaptak a történelemhez, de bízom benne, hogy le fogják küzdeni. Mindent eléjük kell tárni, és segíteni őket a megismerésben!

11381 2012.07.08. 19:09:05

Én már egészen hozzászoktam, hogy minden oldalról ér támadás. Ez engem nem zavar, mert hiszem, hogy azok az irások, amik a kezemben vannak, a nagy közönség számára elérhetővé kell tenni. Mint bevezetőmben is emlitettem, ez egy olyan tanulmány, amiről a történészek majd kutathatnak kedvük szerint. Viszont azt nem értem, hogy Lord és Százados, no meg Timur is miért csak a tanulmány nyilvánosságra hozása miatt tüsténkednek, és miért nem foglakoznak pl. a részletekkel. Pl. "A bírói kar tagja, mint a tanács elnöke, és mellette két laikus "választott bíró”. Ez messziről pont úgy néz ki, mint az esküdtszék. Közelebbről a laikus bírók közül az egyik feltétlen párttag /ha nem mind a kettő/, akikre kötelező a pártfegyelem. A pártutasítást megkapja a pártbizottság valamelyik funkcionáriusától, pl. az adminisztrációs osztály vezetőjétől. Ezt, akár tetszik neki, akár nem, végre kell hajtani. Nem kell azért semmit sem a vak véletlenre bízni, a kiválasztás már eleve eldönti, hogy inkább túlteljesítő, mint vonakodó tanácstag kerüljön a halálos tanácsba. A pártatlanság és elfogultság elkerülése érdekében így helyezi be a karhatalom a mártír özvegyeket, pl. Sziklai Sándor feleségét, akinek férje, amikor a felkelők körülvették a házát, öngyilkos lett. Több, a harcokban elesettek hozzátartozói is tagjai voltak egy-egy különleges tanácsnak. Az objektív igazság keresése helyett a bosszúért lihegő özvegyek biztosították, hogy a bíróság a szicíliai vérbosszú eszköze legyen. A párt által delegált Dr. Tóth Matild hírhedt vezetője volt az egyik halálos tanácsnak. A tömeges halálos ítéletek meghozatala és főleg kihirdetése kifejezett perverz lelki gyönyört okozott ennek az elferdült pszichopata némbernek."

11381 2012.07.08. 19:12:07

és mint emlitettem, ezt a tanulmányt számtalan esetben alátámasztják a résztvevők vallomásai is. Lásd azokat az Soros Intézet által felállitott archivumában.

11677 2012.07.08. 20:22:40

Kopácsinak: Judithkám! Elfelejtettél a 14. hozzászólásomban feltett kérdésekre válaszolni. Hidd el - ha más nem is -, de az nagyon érdekelne, hogy azok a Kanadába szakadt hazánk fiai, lányai, akik annyira aggódnak értünk, itthon maradt magyarokért, miért nem jöttök haza? Miért nem itt építtitek a jövőtöket? Ha már Ti "öregek" nem is jöttök haza, legalább a családotok ifjú tagjait miért nem külditek haza, mely az utóbbi 22 évben teljesen megváltozott. Ma már nem kell tartani senkinek a Kádár rendszer igazságszolgáltatásától.

163107 2012.07.08. 20:22:42

Fogalmam sincs, miért nevezi tanulmánynak Kopácsi Judit az apja irományát. Többször megírtam, mi a tanulmány, milyen kritériumai vannak. Kopácsi Sándor csak mendemondákkal tudott szolgálni a Kádár rendszer megtorlási, ítélkezési gyakorlatáról, úgy hogy rendületlenül AVÓ-ról ír, ami már 1948 után megszünt, ezt neki sokkal jobban kellett tudni, mint nekem pl., aki az unokája lehetnék. Mondanivalója értéktelen, memoárnak nem memoár, mert már nem volt részese közvetlenül, tanulmánynak nem tanulmány, mert nincsenek hivatkozások, szándékában pedig alantas, célja: bosszút állni azokon, akik őt meghurcolták, bebörtönözték. Közvetlenül részese volt viszont a negyvenes évek vége, ötvenes évek eleje összes koncepciós perének, terrorjának, a kitelepítéseknek, a Rajk pernek. Erről kellett volna írni, igen. Magas rendőri rangban élte meg a koncepciós pereket - érdeke, akkor nem tűnt fel, hogy pl a székely Rajk nem kap a kivégzése előtt lelki vígaszt? Már rendőrfőkapitány volt, amikor nagyban mentek a kitelepítések: az ő rendőrei vigyázták az elhurcoltakat a vagonokban, ahogy 8 évvel korábban a csendőrök a szintén elhurcoltakat. Nagyanyám sírása a Hortobágyról nem jutott el hozzá, és a gyerekeké se, a többieké se, de becsukta a fülét Recsk jajkiáltásai elől is. Miért nem írt ezekről? EZEKET tudta, ismerte, parancsot adott a kivitelezésükhöz. Nem, amikor kiszabadult, pletykákat hallgatott meg ( a megtörtént események már dokumentálva vannak, régen), aztán, mint valóságot - mert el akart minden rosszat hinni, azon felül is, amik valóban megtörténtek - leírta. Talán ezzel könnytett a lelkiismeretén, mert nekem senki ne mondja, hogy az 50-es évek rendőrtisztje lelkiismeretét nem terhelte egy sereg borzalom. Aminek részese volt. Azzal nem csökken a felelőssége a kitelepítésekért, a rendőri brutalitásokért, a koncepciós perek és kivégzések hallgatólagos elfogadásáért, ha az amúgy is meglévő szörnyűségeket feltupírozza, hazugságot hazugságra halmoz - a másik korszakot illetően. Maradjunk annyiban, hogy ez csak úgy lenne fair, ha a Rákosi rezsim jogrendszerével, igazságszolgáltatásával kezdjük a sort - arról Kopácsi pére sokkal többet tudott, mint a későbbi időszakról.

11381 2012.07.08. 20:33:32

Osszian, te olvastad egyáltalán Apám könyvét? nem hiszem. Mert abban részletesen beszámol, hogy mit tett miután kinevezték főkapitánynak is. Azt meg igen szeretem, amikor laikusok irnák elő nekem, no meg apámnak is, hogy mikor mit és hogyan kellett volna irnia, beszámolnia. A kitelepitésekhez pl. az égvilágon semmi köze nem volt. Annál több, hogy parancs ellenére is adott visszatelepedési jogot néhány kitelepitettnek, akikről pontosan tudta, hogy deportálásuk már eleve hamis adatokra volt alapozva. Mint Budapest Főkapitányának neki csak a fővárosra terjedt ki a hatásköre. Az általad reklamált kitelepitésekért elsősorban az AVO volt felelős és ők voltak a végrehajtó szervek is.

11381 2012.07.08. 20:34:29

Lord, én nem felejtettem el válaszolni neked. Egyszerüen nem tartalak válaszolásra alkalmas félnek.

163107 2012.07.08. 20:38:51

." Annál több, hogy parancs ellenére is adott visszatelepedési jogot néhány kitelepitettnek, akikről pontosan tudta, hogy deportálásuk már eleve hamis adatokra volt alapozva. " Akkor valami köze mégis volt. Na és akkor, amikor látta, mi folyik ebben az országban, akkor vállalt el ilyen beosztást. 1952.ban. amikor csúcsra járatódott a terror. Látta, vagy nem látta??? Elvállalta? Addig végignézte? Ne mond nekem, hogy ministráns fiúként hurcolták el, hogy rendőrtiszt legyem. Minden az ÁVo csinált, persze. a rendőrfőkapitány pedig babazsúrokat szervezett. Na ne nézz hülyének. Dudás akart lenni - az is lett.

11381 2012.07.08. 21:12:34

Osszián, anélkül itélkedsz, hogy akármit is tudnál a dolgokról. De ha akarod, felteszem neked azt a részt, amikor apám valóban parancs ellenére adott ki visszateleitési papirt. "Egy szép napon régi szociáldemokrata barátom látogatott meg, akinek az ötvenes években ahogy ő mondta megmentettem az életét. Azokban a sötét években történt... Barátomat, mint osztályidegent, kitelepítették Budapestről egy Isten háta mögötti faluba, Rásony-sárberencsre. Istállóban tengődött feleségével együtt. Egy napon felkeresett. - Segíts rajtam, Sándor! Valami névcsere folytán engem hurcoltak el. Beteg feleségemmel együtt az éhhalállal nézünk szembe. Először csak a felét hittem el annak, amit mondott. Utánanéztem, és akkor kiderült, hogy cseppnyi túlzás sem volt elbeszélésében. Felkerestem Pőcze miniszterhelyettest, bebizonyítottam neki, hogy Sárosit tévedésből telepítették ki. De fennakadtam a bürokráciának azon a hálóján, amelyet magam is segítettem megszőni. Senki, még egy miniszterhelyettes sem merte vállalni a felelősséget, hogy egy tévesnek bizonyult deportációs parancsot jóvátegyen. Még segítőkész miniszterem, Házi is azt javasolta : lépjek ki az ügyből. - Ne foglalkozzék ezzel! Ez a tanácsom, vagy ha jobban tetszik : a parancsom. Sárosi Laci hat testvérével oly szegényesen élt, hogy mi apámmal tisztes polgároknak számítottunk mellettük. Első lépésként annyit tudtam elérni, hogy a világ végéről feljöhetett Nógrádverőcére. Kapott tőlem egy engedélyt, amellyel munkát vállalhatott a fővárosban. Néhány hónap múlva a bürokratikus huzavonát megunva letelepedési engedélyt adtam részükre. Ekkor már a Nagy Imre-korszak enyhültebb szellői fújdogáltak. Így a hatáskörömet túllépő önkényes visszatelepítést egy szóbeli miniszterhelyettesi dorgálással megúsztam. A forradalom leverése után Laci is Nyugatra menekült. Montreálban telepedett le. Cipőkereskedő lett és kanadai állampolgár."

11677 2012.07.08. 21:12:48

23-ra Kopácsinak: Kösz. Kedves vagy! Pedig, nem is nekem felelnél, hanem az itthon maradtaknak.

11677 2012.07.08. 21:20:55

24-re Ossziánnak: Na, Osszián, most aztán melléfogtál! Azt persze még nem tudhatod, hogy milyen kényszer hatására vállalta el Judith Édesapja a budapesti rendőrfőkapitányi tisztet, de biztos vagyok benne, idővel még arra is fény derűl.

11381 2012.07.08. 21:29:47

Lord, én sem kedvtelésből jöttem Kanadába. De itt is megálltam a helyemet, annélkül, hogy felmenöimre kellett volna hivatkoznom, vagy támaszkodnom.

11381 2012.07.08. 21:33:12

Lord, akkor én is megkérdezhetném tőled, miért lettél karon és vállatad továbbra is a szolgálatot 56 után? Kétféle válaszod is lehet: 1. Hittél abban, amit csinálsz 2.Nem hittél, de jól megfizették. Apám esetében Ő hitt, amig csak lehetett, Aztán a többi értelmes kommunistával együtt kiábrándult, mert rájött, hogy a rebdszer csak látszat (vagy még az sem) és embertelen.

11381 2012.07.08. 21:34:12

Elirás részemről. a helyes szó: katona tiszt.

11677 2012.07.08. 22:20:25

27. kiegészítése: Most jön az emlékiratnak az a része, amit eddig még senki sem tudott: A Rákosi rendszerben - 19-hez hasonlóan - nem Lenin fiúk voltak, hanem Rákosi fiúk. Aki nem teljesítette Rákosi parancsát, azt egyszerűen felakasztották. Ezért volt tele az Andrássy út akasztott emberekkel. KopácsiSándor nem akarta, hogy felakasszák, ezért aztán elvállalta Rákositól a Budapesti Rendőr Főkapitányi beosztást.

11381 2012.07.08. 22:33:11

Lord, hogy te milyen egy vicces fiu vagy! És milyen erkölcstelenül hazug! És még tiszta szerencse, hogy nem olvasod el bejegyzéseimet Apámról. Képzeld, ha még olvasnál is!!!!

11381 2012.07.08. 22:40:03

Osszián, és még te mersz nekem erkölcsi kioktatást tartani az igazságról? Nálad kevés elfogultabb és gyülölködő alakot ismertem a NOL bloggon, pedig vannak itt is egy páran. Képzeld, apám hitt a kommunizmusban és hitt mint sokan mások is, hogy azok az (utólag kiderült) igazságtalanságok és törvénytelenségek csak a kommunizmus "gyerek betegségei." Amikor kezdtek a Nagy Imre kormány (az elsö) által felderülni a tények, akkor szivvel- lélekkel mellette tette le a voksot, és utolsó leheletéig kitartott mellette. Amit részedről undoritónak tartok, hogy te, álnév allatt egy olyan embert próbálsz (nem sok sikerrel) lejáratni, aki az életét is kockáztatta, és mert szembenézni saját vakságával is. Ö vállalta következményeket. Hogy te ki vagy, mi vagy, fogalmam sincs, de azt hogy egy jellemes ember nem fog álnév alatt hasonlókat firkálni, az is biztos.

11677 2012.07.08. 23:07:14

29-re Kopácsinak: Látod Judith, most mondhatnám azt, amit Te voltál szíves nekem írni: "Egyszerűen nem tartalak válaszolásra alkalmas félnek.", de nem teszem, mert ez csak kibúvás lenne a válasz elől. Nos: 1950-ben - 18 éves koromban - jelentkeztem önként tisztiiskolára. Hogy miért? Mert fiatal voltam, és olyanok voltak a körülményeim, hogy semmi más lehetőségem nem volt - bár próbálkoztam előtte más pályára állással is - a jövőm megalapítására. NEM VOLTAM MUNKÁSKÁDER. NEM ISKOLA NÉLKÜL KAPTAM A RENDFOKOZATOMAT. MÉG CSAK NEM IS NÉHÁNY HÓNAPOS TANFOLYAM UTÁN MINT AKKOR AZ A KÁDEREK SZÁMÁRA DIVAT VOLT. Két éves hadtáptisztiiskolát végeztem el Budapesten a Kiss János laktanyában. 52-ben - húsz évesen - avattak hadnagyként. Nem voltam katona tipus, de amit vállaltam, azt megpróbáltam minden esetben tisztességgel elvégezni. 56-ban Marcaliban voltam honvédtiszt. Közel volt a határ, mehettem volna nyugatra, de nem mentem. Egyrészt azért, mert két öreg, beteg szülőm volt itthon (Anyám 41 éves korában szűlt), másrészt, mert a katonai pályámat kívántam folytatni, harmadrészt, mert úgy gondoltam elég nyilast, meg fasisztát ölelt magához a nyugat 45-ben, nekem semmi keresni valóm nincsen közöttük. Miért vállaltam el 56 után a honvédtiszti pályát? Alapvetően, az előbbiek miatt. Meg azért, mert nem tetszett az a felfordulás, ami történt a forradalom alatt. Ami meg a fizetésemet - jövedelmi viszonyaimat - illeti: - idős szüleimet HAVI RENDSZERESSÉGGEL TÁMOGATTAM ANYAGILAG, amikor meg megnősültem, magamhoz vettem őket egy másfél szobás szolgálati lakásba. Káésőbb a szolgálati lakásom három szobás lett. - 42 éves koromban vettünk egy 475 négyszögöles "belterületi szántó"- nak minősített földet, amiből egyedűl, a két kezem munkájával, egy gyümölcsös kertet csináltam. Egy 20 négyzetméteres fa vityilót, meg a sóskúti kőből épített pincét csinálta csak más. - Néhány év múlva vettem egy használt Trabantot, amit aztán 30 éves korában, 80 ezer futott kilóméterrel adtam le egy bontóban. Más kocsim nem volt. Ezt a vagyont gyűjtöttem össze a jól megfizetett honvédtiszti illetményemből, meg a Nejem kirakatrendezői fizetéséből. (Két fiút neveltünk fel, és bocsátottunk tisztességesen neki az életnek...) Úgy gondolom, amit elértem azt megszolgáltam. Nem húztam hasznot semmiféle múltamból, mert nem volt múltam. És nem árultam el egyetlen volt munkatársamat sem. Igaz, nem is volt rá szükségem.

11381 2012.07.09. 00:38:20

Lord, messziről jött ember azt hazudik, amit akar. Miért lennél te szavahihetőbb, mint amit te feltételezel rólam és apámról? A különbség az, hogy Apám élete az enyémmel együtt egy nyitott könyv és nagyon könnyen leellenörizhető. Mig a tied? Na, arról talán szintén lenne érdemes szót ejteni. Bár normális körülmények között utálok személyeskedni, de ha övön alul ütnek, én nem szégyelek visszaütni.

11677 2012.07.09. 07:58:10

36-ra Kopácsinak: Az Édesapád, meg a Te életed nyitott könyve az, hpgy sértődöttségből tele hazudtátok a világot.

34417 2012.07.09. 08:20:06

37. lord 2012. 07. 09. 7:58 hehehe érdemes volt aggódnom állapotodért...te persze, a pártba se léptél be...amúgy indítékaid erősen ködösek: mit is akarsz elérni folyamatos kötözködéseddel? mert azért, lássuk be, a te szavahihetőséged és judithé közt szakadéknyi hézag tátong, és nem judith miatt. életemben egyszr voltam stróman, egy osztrák cég hazai ügyvezetője, csak az aláírásom kellett. akkor 100.000 huf ütötte a markomat havonta, schillingben, persze. nem zsidó volt a megbízóm. te, demenciás lordom, mit kapsz a strómanozásért, meg zsidózásért? a megvetésemen kívül, persze. de becsüld azt is. nem sok embernek jut osztályrésze belőle, kicsi kriptokomcsim:-) tudod, fukar kezekkel mérem, hiszen nagy úr vagyok.

34417 2012.07.09. 08:21:11

35. kopacsi 2012. 07. 09. 0:38 judithom, ne strapáld magad. ahova te céloznál, ott már rég nincs semmi:-)

163107 2012.07.09. 09:51:53

Kopácsi. Na ne már, na ne már. Aztán mivel tudnád alátámasztani, hogy nálam itt nincs gyűlölködőbb ember? Egyetlen érvvel nem tudnád alátámasztani, nem azt, hogy gyűlölködő vagyok, de azt sem, hogy egyetlen gyűlölködő sorom lenne, lett volna itt a nolblogon. Éppen ellenkezőleg. Semmi gyűlölködés nincs bennem, csupán objektivitás. Racionális gondolkodású vagyok, sajnos egyből kiszúrom az ellentmondásokat. Vagy leírom, vagy nem. Mivel ez a sorozat hemzseg az ellenőrizetlen, dokumentálatlan pletykáktól, rémhírektől és hazugságoktól, hát egy kicsi részét szóvá tettem. Nem tudnád megmondani, hol gyűlölködtem és, és mi okból. Neked az a bajod, hogy igazam volt, és nem tudtál egyetlen állítást sem megcáfolni, amit felvetettem. És ez már komikus is: zsigeri gyűlöletből íródott ez a rágalomsorozat sértett emberek részéről. Annyira dől belőle a kriptogyűlet, ami ritkaság ezen az oldalon, és hosszasan, újra és újra leírva a képtelenségeket. Miért, te azt hiszed, hogy más nem látja? Legfeljebb nem akar parazsat gyűjteni a fejére, és nem írja meg. Ezt meg mire véljem? "Osszián, és még te mersz nekem erkölcsi kioktatást tartani az igazságról?" Nem oktattalak ki. Mit merek én? Cáfolni nem szabad egy bejegyzést? Akkor tiltsd le a hsz-ket. Mikor oktattalak ki TÉGED? Idéznéd? Nem is szóltam hozzád. Az íráshoz szóltam Tessék, gyere dokumentumokkal - elfogadom. Ha nem tudsz, hát sajnálom. Akkor pletykálj tovább.

69910 2012.07.09. 10:08:47

12 re Kopácsi, Kedves Judit, nem én vagyok tévedésben. Én itt éltem, te meg az emigránsok között. Olyan emigránsok közt, akik sokfélék voltak. Édesapád azok kevesek közé tartozott, akik részt vettek az illegális kommunista szervezetekben Miskolcon, -- nagybátyáddal együtt. Aki a Rákosi érában lett káder és 56 ban, -- nem előbb -- Nagy Imre mellé állt. S aki ezért majdnem életével fizetett. Az emigránsok kilencven százaléka nem akarta Nagy Imrét, amíg az kormányfőként regnált. És utáltak minden proli fajzatot, nem bíztak sem Nagy Imrében, sem édesapádban, ők revansot akartak elvesztett társadalmi helyzetükért. Én Jártam az utcákat, míg édesapád benn tárgyalt a parlamentben és nem volt fogalma arról, hogy mi történik, alakul az országban, s főleg Budapesten. Ami Kádárt illeti, abban te tévedsz. Nem én. Kádár az volt akinek látszott. Egyszerű ember, aki úgy nézett Rákosira, mint az Istenre, aki nem merte visszategezni, aki "hasraesett" a szovjetunióban élő emigránsok előtt. (Rákosi, Farkas, Gerő, Vas) S Rákosi átejtett a Rajk perben, meg mindenben. És átejtette Hruscsov is. Majd később a brezsnyevi rezsim. Mindez nem mentesíti a felelőssége alól. Kedves Judit, én megértelek, de nem tudom elfogadni az elfogultságodat. Sok mindenben nem vagy tájékozott és több dologban félrevezetett vagy. Mindamellett nem tartom magamat sem tévedhetetlennek, ezért csak a tényekre, amiben biztos vagyok, arra alapitok. Százados.

11677 2012.07.09. 11:49:32

37űre Rasidnak: hehehe! Látom, utószót írtál. Sajnálom, hogy nem fogtad fel, hogy a "strómanságodat" képletesen írtam. Egyébként meg az lehet a véleményed rólam, amit elképzelsz. Ha úgy gondolod, hogy kicsi kripto komcsi" vagyok, ám legyen. Azért arra emlékezzél, hogy Magyarországon a kommenisták által vezetett emberek építették újjá a szövetséges hatalmak által elpusztított városokat, út-, vasút hálózatot, építettek városokat, lakótelepeket, atomerőművet, a lakósoknak lakásokat, Az elmúlt 22 évünk rendszere pedig nemcsak a korábbi politikai rendszert verte szét kis hazánkban, hanem a korábbi évek iparát, mezőgazdaságát is. Helyette kaptunk bevásárló központokat - melyrek közül néhány előbb utóbb tönkre mehet -, külföldről importált gyárakat, melyek tulajdonosai akkor települnek át más országokba - itt hagyva a munkanélkül adolgozóikat - amikor csak lehetőségük van olcsobb munkaerőre. Mindehhez, még hozzá teheted az ország népességének jelenlegi szociális helyzetét.

34417 2012.07.09. 12:09:34

[lord](#1407142) hát persze, hogy képletesen. meg a zsidót is. meg, hogy meg vagyok én ezért fizetve. értem én. csakhogy, te is képletes vagy. a hozzászólásod utolsó négy bekezdését nem értem: mi köze annak a post témájához? mi köze az én strómanságomhoz?

34417 2012.07.09. 12:16:20

[Osszián](#1407101) a hsz-eket csak én tudom letiltani. ami pedig a dokumentumokat, archívumokat és egyebeket illeti - amit oly szívesen emlegettek, mint információ forrást - na, neee... szerintetek, mit lehetne abban találni? amit meghagytak. lásd mariska néni múltját - semmi bizonyíthatóság, csak az ő legendája. szerintetek miért nincs eleddig '56 tisztázva? miért nincs az ügynöklista tisztázva? rátok bízom a választ. de, hogy archivum, hogy kutatható levéltári dokumentumok, azt felejtsétek el. maradnak a (túl)élők szubjektív visszaemlékezései. az pedig, hogy zsigeri gyűlöletről beszélsz, nem méltó hozzád.

163107 2012.07.09. 12:29:32

Rasid, kriptogyűlöletről írtam, ami némileg más (rejtett, titkolt) Nem zsigeriről.Kopácsihoz ugyanakkor méltó, hogy rólam azt írja, nem ismer nálam gyűlölködőbb embert a nolblogon. Ő engem nem ismer. Te igen. Azért annyit szólhattál volna, hogy Kopácsi, ez ossziánra nézve egy picit barokkos túlzás... Kopácsi a legkisebb ellentmondást sem képes elviselni. Nem csak nálam, a 3 éves felújított postján sem, ahol én nem szóltam hozzá. Minden korról maradtak dokumentumok. A Rákosi korról is, amit Kopácsi Sándor egy évtizedig szolgált. De még mennyi. Maradt tehát 56 után is, nem is kevés - fel is lett gondosan dolgozva. Könyvtárnyi irodalma van. A Kopácsik által leírtak azért nem szerepelnek ezekben a feldolgozásokban, mert nem igazak. Mert pletykák.

163107 2012.07.09. 12:37:46

"azon a nyáron nem is ábrándoztam ábrándozott a Hortobágy helyettem szülőházam kiégett földfölött lebegett mindig délidőben nem volt játékom könnyeim se voltak kucorogtam az istálló mögötti buckán nem féltem már az istentől se féltem bakancsszögcsillagok mögött bár láttam hagymázosan mosolygott hétéves voltam lassan negyven éve őrzöm magamban istent és a délibábot és hallom ahogy valaki fütyöl az elnémult rigók helyett fütyöl az örsparancsnok miközben elpereg fölöttünk az úr ezerkilenszázötvenkettedik évének űrsivár nyara" Kopácsi postjához, ahol fel akar világosítani engem, kik voltak az internáltak: nem internáltak, kitelepítettek voltak a felmenőim. És nem valami piti tolvajlást követtek el, csupán értelmiségiek voltak, akik valakik szemét szúrni kezdték és jött a fekete autó. És a történelem fordítva is alakíthatta volna: Kopácsit viszi el a fekete autó, és a család a Rózsadomb helyett Ebesen találhatta volna magát. És az elit iskola helyett Kopácsi Judit kezdi el egy magtárban a tanulmányait, egy rossz deszkasámlin, amit én őrzök. "nincs számotokra testamentumom megtörténik majd minden nélkülem megtörténik mi meghatározott se jót se rosszat nem jövendölök egy ideig vendég leszek még múltatokban miközben mindörökre ott ülök az első iskolapadom gyanánt szolgáló deszkasámlimon"

163107 2012.07.09. 12:42:07

"1952. Az évszázad legszörnyűbb aszálya. A hatalom ideges, megőrült, a parasztok poros padlását söpri, termés nincs. Kibírhatatlan a hőség, nincs hová menekülni előle. Hol vannak még a légkondicionálók! És, ha lennének is, ki merne erre gondolni ,hisz nem hűsölni kell, hanem túlélni Rákosi Mátyás boldogtalan birodalmában. Elviselhetetlen hőség van ezen a napon. Százszor elmesélték, rögzült tehát: olyan, mintha látnám, olyan, mintha magam is ott lettem volna: nagyanyám valamit befőz - lekvárt, mit - amikor megáll a Bocskai utcában az a bizonyos fekete autó. Késő éjszaka van, az asszonyon egy viseltes pongyolaféle - ebben viszik el. A fekete autó éppen a házuk előtt áll meg. Hideg borzongás fut végig mindenkinek a hátán, a ház többi lakóinak is persze, mindenki a "másik" szerencsétlent sajnálja már előre, azt, akiket "ezek" megint elvisznek." A gyerekeket is. Akik 6-7 évesen élték át a szörnyű sokkot, amit életük végéig nem tudtak kiheverni." És még sem gyűlölködik egyikünk sem, fel sem igen hozzuk, pedig MEGTÖRTÉNT. És nem teszek fel mindenféle mendemondával megspékelve több tucat postot a sérelmekről, amik a családomat érték. Rám mondani, hogy gyűlölködő vagyok enyhén szólva is aljasság.

34417 2012.07.09. 12:53:16

44. Osszián (szerkesztő) 2012. 07. 09. 12:29 aha. könyvtárnyi irodalma van. azért azon érdemes elgondolkodni, hogy kik és mikor írták azokat. kopácsinak joga és oka van a gyűlölködésre. neked is a véleményalkotásra. most ne kezdjük azt, hogy "de legalább neked legyen eszed"...

34417 2012.07.09. 13:01:46

46. Osszián (szerkesztő) 2012. 07. 09. 12:42 a postokat ÉN teszem fel, az ÉN döntésem, judith csak rendelkezésemre bocsátotta. ő így látja '56 után. ti másképpen. akkor most nem lehet helye a nap alatt egy másképpen megélt, másképpen látott történelemnek? lord is ott vesztette el a fonalat, hogy figyelmen kívül hagyta, mikor is tudott judith végül is szülei után menni? 1965-ben. addig pedig - mert lássuk be, bőven akadtak élményei - testközelből szemlélte az igazságszolgáltatás malomkerekeinek őrlését. ha elhagyod a legendai elemeket, akkor is bőven van valóságtartalma a sorozatnak. de már csak három rész van hátra.

163107 2012.07.09. 13:39:23

46. Osszián (szerkesztő) 2012. 07. 09. 12:42 a postokat ÉN teszem fel, az ÉN döntésem, judith csak rendelkezésemre bocsátotta." " + amiket a saját neve alatt tesz fel. Egyébként valóban van joga Kopácsi Judithnak gyűlölködni, oka is - ahogy a családomnak is lenne oka bőven. Mégsem tesszük. És a TE oldaladon én vagyok a gyűlölködő! Kösz egyébként, hogy elismerted: Kopácsi gyűlölködik.

11381 2012.07.09. 17:49:05

Osszian, nevezd aminek akarod, nekem teljesen mindegy. Te mondod saját sérelmeidet, a kitelepitséssel kapcsolatban, amihez persze pont annyi jogod van, mint nekem elmesélni a saját tapasztalataimat. Emiatt te nem gyülölködsz apámmal szemben, akiről teljesen hazug állitásaid vannak, de én igen, mert másképp látok dolgokat.Én is irhatnám rólad és családodról, hogy biztos megérdemeltétek a kitelepitést, mert ki tudja milyen háttérrel rendelkeztetek, de nem irom, mert tudom, hogy az esetek 80%-ban igazságtalan volt a dolog.

11381 2012.07.09. 17:53:49

Százados, nekem fogalmam sincs, hogy miért emlegeted annyit az emigrációt. Apám 1975-ben tudott csak Kanadába jönni, az én két éves nemzetközi harcomnak köszönhetően. Azok az "emigránsok" akik engem és késöbb Apámat is körülvették, nem voltak fasiszták, majd mind 56-os volt. Sorolok neveket is, jó: Mérai Tibor, Egri György, Faludy György, Király Béla, számtalan volt recski fogoly, azonkivűl történész, mint pl. Gosztonyi Péter is. Na, ha ezek között te találsz egyetlen olyat akik 56-ban a kapitalizmust, sőt a fasizmust sirták volna vissza, akkor szólj idejében, hogy vegyem be a dili bogyót.

11381 2012.07.09. 18:02:24

Osszián, igen érdekes, hogy te egyáltalán nem akarod megismerni Apám életutját, de szivesen vagdalkozol a sötétben, és ezek után még engem mersz kritizálni, amikor ellenpéldaképpen felteszek tényeket. Mégegyszer elismétlem, Apámnak nem volt soha köze a kitelepitésekhez, sőt, ahol tudott, segitett a dolgokon. Képességeihez mérten megtett mindent annak érdekében, hogy az igazságtalanságokat valahogy kiegyensullyozza. És erre számtalan példát tudok felsorolni, még akkor is, ha neked ez nem tetszik. Sőt, tovább megyek, Apám volt az, aki a rendörségből igazi, a népért dolgozó egységet faragott, teljesen kiszakitva a politikai rendörség, azaz ÁVO keze alól. Az Ő idejében nem lehetett a letartoztatottat bántalmazni, és azokat a rendöröket, akik ezt a szabályt megszegték, felelőségre lettek vonva.

11381 2012.07.09. 20:05:06

Azért már valaki világositson fel, mi a fészkes fene a kripto gyülölet? Amit állitólag osszián szerint én gyakorlok.

163107 2012.07.09. 20:32:39

Nekem nincsenek apádról hazug állításaim. Nem is csináltam jó darabig érzelmi kérdést a témából, a legvégére írtam annyit, hogy a mi családunknak is lenne oka gyűlölködni, de nem tesszük. Ezzel szemben te azt állítottad itt, hogy én vagyok a nolblog leggyűlölködőbb alakja. Ez komikus - ilyat még ideológiai ellenfeleim se állítottak rólam. Ki is kérhetném magamnak, de tisztelem a korodat. Most nincs időm belinkelni, mennyi mindent elolvastam apádról. Itt a neten persze. Elhiszem, hogy kedves, jómodorú ember volt, rokonszenves, stb. Azt is, hogy segített azokon, akiket "tévedésből" telepítettek ki. A kitelepítéseknek a maradék 20%-sem volt igazságos. Arisztokratákat, polgárokat, színészeket, színésznőket érintett, vagy Sólyom László családját. A mi esetünk hasonló. Mondj egyet, akit igazságosan hurcoltak el otthonról, zárták marhavagonba, és telepítettek ki egy magtárba, a világ végére. Innen nincs miről tárgyalni - ilyet aztán már Kádárék nem csináltak, a családok akik visszajöttek, nyugodtan élhettek. Kripto - azt jelenti, rejtett, titkos. Na persze te nem nagyon rejtegeted.

163107 2012.07.09. 21:15:20

."Én is irhatnám rólad és családodról, hogy biztos megérdemeltétek a kitelepitést, mert ki tudja milyen háttérrel rendelkeztetek,..." Sokan tudják. Nagyapám és apád még éppen kollégák is lehettek volna 1949-ig. Aljas egy mondat volt, Kopácsi. Egy 6 és fél éves gyerek megérdemelte azt a sorsot 1952-ben? Lehet, hogy az apád, ha képtelenségeket is írt le a visszaemlékezéseiben rendes ember volt, de rólad ezt, ilyen szemlélettel, nem tudnám elmondani. Itt a vers mégegyszer: "azon a nyáron nem is ábrándoztam ábrándozott a Hortobágy helyettem szülőházam kiégett földfölött lebegett mindig délidőben nem volt játékom könnyeim se voltak kucorogtam az istálló mögötti buckán nem féltem már az istentől se féltem bakancsszögcsillagok mögött bár láttam hagymázosan mosolygott hétéves voltam lassan negyven éve őrzöm magamban istent és a délibábot és hallom ahogy valaki fütyöl az elnémult rigók helyett fütyöl az örsparancsnok miközben elpereg fölöttünk az úr ezerkilenszázötvenkettedik évének űrsivár nyara"

11381 2012.07.09. 23:15:59

Feltételes módban irtam, és hozzátettem, hogy nem lenne igazságos, tehát nem teszem. Viszont hazudozással te vádoltál engem és apámat is. És nem, nem hiszem, hogy egyetlen gyerek is felelőséggel kéne, hogy vállaljon szülei cselekedeteiért, és nagyon aljas dolognak tartom, ha gyermek szenved érte. És csak hogy tudd, ha normálisan közledtél volna felém, még tlán barátok is lehettünk volna, mert nekem van empátia képességem. Rólad ezt nem vettem észre. Ott kerestél ellenséget, ahol nincs, lelked rajta, te vagy a vesztes.

11381 2012.07.09. 23:24:20

És csak annyit jegyeznék még meg, hogy körül vagyok véve olyan közeli barátokkal, akik az 50-es években szintén ki voltak telepitve. Egyetlen egytől sem kapatm még egy zokszót sem Apám miatt. Mindegyikük nagyon is jól tudja, hogy abban a rendszerben csak három féle ember volt, egy aki börtönben, vagy kitelepitve, egy másik aki már ezt letöltötte és a harmadik, akinek még nem húzták ki erre a sorsjegyét. Én elhiszem, hogy Kádár idejében neked és még sok másnak jobb dolga volt. Csak még ennek a "jobb sornak" nem vagytok hajlandók tudomásul venni az erkölcsi kárát. Ami hazugságon, megalkuváson, szem és pofa befogáson alapult. Nem vagytok különbek azoknál sem, akik még nem voltak hajlandók és képesek szembenézni a Horthy idöszakkal sem. Egyik nem mentesiti a másikat. A hazugság hazugság marad, akármellöl is nézzük. Kádárról sok mindent mondtak és el is hitték. Olvasd el Reiner jános véleményét a Kádár kultusz mesterséges kialakitásáról. "Élettörténete tele volt lyukakkal." cimmel megtalálható.

11381 2012.07.09. 23:31:48

Századosnak az Ávosok és Marosán begyüjtéséről egy adat: Márton Erzsébet: Marosán György letartóztatása Egyik nap a laktanyából, a Sztálin Akadémiáról megkértek, hogyha már úgyis a Széna téren vagyok, akkor, ha van rá idő és lehetőség, vigyük be a Marosán Györgyöt, szóval tartóztassuk le, hogy ne tudjon ellenünk dolgozni. A Széna téren szóltam a fiúknak, hogy milyen utasítást kaptam a laktanyától. A fiúk a Széna téren örültek a helyzetnek, meg az utasításnak. Azt mondták: "Jó, Erzsi, akkor menjetek, kaptok egy teherautót, és a srácokkal együtt kimentek." Hogy hatásosabb legyen a helyzet, kaptam egy dobtáras géppisztolyt, hogy ne szabad kézzel lityegjek-lötyögjek, meg hogy még határozottabban látszódjék, hogy én is közéjük tartozom. A fegyver használatát abszolút nem ismertem. Hiába forogtam katonák között, odáig soha nem jutottunk el, hogy énnekem megmutatták volna a kezelését, vagy hogy hogyan kell vele lőni, és ezt a katonai iskolában is csak később tanultuk volna. Úgyhogy ilyesmire nem voltam kiképezve. Szóval nyolcan-tízen, akik éppen ott voltunk akkor, fölszálltunk egy teherautóra és kimentünk Marosán György lakására a Pasaréti útra. Csöngettünk, kijött a felesége, és beengedett. Bementünk, és akkor én azt mondtam, hogy le van tartóztatva. A fiúk közben átkutatták a házat, ÁVH-s ruhákat meg adó-vevő készülékeket kerestek. Olyan értesítést is kaptunk, hogy ÁVH-sok vigyáznak rá, de nem találtunk senkit. A pince viszont tele volt ÁVH-s pufajkával, tehát nem volt egészen vaklárma. Marosán úgy meglepődött, hogy még csak nem is tiltakozott. Az az igazság, hogy egy kicsit csodálkoztam is, hogyan lehet az, hogy ez a meglett ember egy taknyos lánnyal szemben nem kérte ki magának az egészet. Őszintén megmondva, így, felnőtt ésszel visszagondolva, de mint fiatal lány is úgy képzeltem el, hogy egy ilyen személyiség, akinek ilyen magas beosztása van, az majd tiltakozni fog. Hallottam akkor már egy-két beszédét, erős orgánummal, nagyon határozottan beszélt mindig. Most meg nem hadakozott, nem tiltakozott, nem csinált az égvilágon semmit sem. Beszállítottuk a Maros utcai volt ÁVH-laktanyába, mert menet közben a Széna téri csoport az ÁVH-laktanyát is elfoglalta. A továbbiakban a Széna téri csoportnak ez volt a székhelye. Személyesen kísértem le a fogdába, jelentettem, hogy behoztuk, lekísértem és átadtam a fogdásnak. Kész, részemről ezzel be is lett fejezve. Másnap megtudtam, hogy kihallgatták, és utána elengedték. Marosán bárhol is volt, mindig megtalálta a helyét a vezetők között. Egyszerűen köpönyegforgató volt. Mindig úgy fordult, ahogy a szél fújt, akár a nyárfalevél. Nekem a honvédségnél úgy mondták, hogy a munkásembereknek abszolút soha nem akart jót, mindig csak a saját karrierje érdekelte. Az mindig blabla volt, amit ő beszélt a szakszervezetről, meg hogy milyen jó dolgokat szeretnének. Ezekből semmi sem valósult meg. Én azért vállaltam el a letartóztatását, mert megkértek rá, és hittem, hogy erre szükség van. Megtiszteltetésnek éreztem, hogy megkértek, és úgy gondoltam, ha megkérnek, akkor meg is csinálom. Ha valamilyen erőszakos, durva cselekedetre kértek volna, akkor biztos, hogy nem vállaltam volna el. Akármennyire is fiús alkat voltam, nem verekedtem, nem kötekedtem, nem szerettem az erőszakot, eleve nem is olyan az alaptermészetem. Én megkérdeztem, hogy miért kell őt letartóztatni, ha a kommunizmus ideje alatt ült és meghurcolták. Akkor azt mondták, hogy nem úgy viselkedett, ahogy a nép megkívánta volna, és ahogy a népnek jó lett volna. Tehát nem a munkásnép mellett volt. Félni nem féltem, mert azt mondták, hogy nem fog történni az égvilágon semmi se velem. A fiúk ott vannak, megvédenek, ha netán mégis közbejönne valami. (Az 1956-os Intézet Oral History Archívuma, 319. számú interjú, készült 1991-ben.) (Megjelent: Pesti utca - 1956. Szerk.:Bindorffer Györgyi, Gyenes Pál. Budapest, 1994.) Márton Erzsébet (1937), kalauz, munkás. A forradalom alatt Budapesten a Széna téri felkelőcsoport tagjaként néhány társával letartóztatta Marosán Györgyöt, majd megmentette tizenkét, a felkelők által letartóztatott ÁVH-s sorkatona életét. 1958-ban első fokon halálra, másodfokon tizenöt év börtönbüntetésre ítélték. 1963-as szabadulása után munkás, adminisztrátor, 1985-től rokkantnyugdíjas.

11381 2012.07.09. 23:42:28

http://beszelo.c3.hu/cikkek/kadar-janos-kormenete

11381 2012.07.10. 00:01:43

http://www.origo.hu/tudomany/20120525-kadar-janos-1956-sortuzek-brusznyaiper-nagy-imre-peldatlan-megtorlasbol-szuletett.html Sortüzek Az úgynevezett Katonai Tanács december 4-ei ülését szintén Kahler idézi, itt tisztázták, hogy a katonák "hajlandók-e tüzelni a tömegekre". Ezután került sor a Nyugati pályaudvarnál december 6-án és Salgótarjánban (december 8-án) azokra az emberiségellenes bűntettekre, tömeggyilkosságokra, amelyekről a Fővárosi Bíróság utólag, a rendszerváltás után ítélkezett. Miskolcon december nyolcadikán, Egerben december 11-én történt hasonló mészárlás. Összesen több száz ember vesztette életét ezekben a kiprovokált akciókban. A karhatalmisták önkényeskedése nemcsak tömeggyilkosságokba torkollott: sorozatos volt a verés, a kihallgatások közben a kemény vallatás, de egyedi gyilkosságok is történtek Kahler szerint. Közben folytak szovjet eljárások is, ezekről azonban kevés adat maradt fenn.

11381 2012.07.10. 00:08:15

http://www.origo.hu/tudomany/20120525-nagy-imre-rajk-laszlo-rakosi-matyas-farkas-mihaly-gero-erno.html Primitív bosszú Kádár utóbb megfordította a dolgokat: a magyar társadalomnak akarta megmagyarázni Moszkva álláspontját, és ha kellett, akkor a legkeményebb eszközökkel. Ezt szolgálta a megtorlás is, ha netán valaki nem akarta volna ezt megérteni. Ugyanakkor Rainer felhívta a kádári megtorlás egy sokkal "primitívebb és brutálisabb" okára is a figyelmet. Szerinte az 1956 utáni kivégzésnek, sőt "Nagy Imre megölésének" - ezt Kádár utolsó beszédéből idézte Rainer - az oka végtelenül ősi volt. A szemet szemért, fogat fogért elvéről van szó tulajdonképpen. Ezt Kádár azzal magyarázta utolsó zavaros (1989-es) szónoklatában, hogy 1956-ban volt olyan, akit a cipője színe miatt kivégeztek az utcán. Rainer szerint éppen ez, a bosszú, a primitív bosszú volt Kádár egyik motívuma, amikor Nagy Imrét végül kivégeztette, méghozzá olyan körülmények között, amikor Hruscsov és a szovjet vezetés ezt már nem is kívánta volna meg tőle. Ekkor jött el 1958. június 16., amikor Kádár Nagy Imrét bitófára küldte, és majd egy börtön udvarába, később jeltelen sírba temettette.

163107 2012.07.10. 00:42:46

"Ott kerestél ellenséget, ahol nincs, lelked rajta, te vagy a vesztes." Nem akarok durva lenni, de azt hiszem, neked agyadra ment egy és más.

11677 2012.07.10. 08:36:46

37-re Rasidnak: Rasidkám! Voltál szíves "kis kriptókommunistának "nevezni. Mivel nem tudtam, mi az, hogy "kriptó", megnéztem az Idegen Szavak Szótárát, és kiderűlt, hogy valami REJTŐZKÖDŐ. Nos, egy olYan ürge, akinek a nolblogon a profilja "NEM PUBLIKUS", vajon nem REJTŐZKÖDŐ? Egyébként meg - ha nem vetted volna eddig észre - teljes mértékben követem egy nolblog mottóját. Nevezetesen: "Tedd nevetségessé, és a kőszikla elporlad." Na, mit szólsz hozzá?

34417 2012.07.10. 10:08:56

[lord](#1407505) olvass több harualrasidot. miután mindazt a mocskot lenyeltem, aminek te a tizedétől is rosszul lettél volna, nem publikussá tettem a profilomat. lehet, hogy ez neked nem tetszik, de nem te vagy harunalrasid. semmi szükségem az alpári, személyeskedő mocskolódásra, volt benne részem eleget. nem véletlenül született meg a rágalmazási per, amit simán megnyertem. de tudod, ott van mindenki előtt a lehetőség, hogy privátban elkérje az elérhetőségem, csak egy komment erejéig szólnia kell. úgyhogy, rendesen árnyékra vetődtél. azt meg külön sajnálom, hogy a te műveltségeddel nem ismerted a "kripto" előtag jelentését. az pedig, hogy te bárkit is - legkevésbé engem - nevetségessé tettél volna, barokkos túlzás. nyeretlen kétéves vagy, lordom.

11677 2012.07.10. 15:19:11

64-re: Rasidkám! Sajnálom, hogy magadra vetted a nevetségessé tételt, mert - ha egy kicsit gondolkodol rájössz - az alapvető vitám nem Veled volt... Elnézést, és üdv.

34417 2012.07.10. 19:21:48

65. lord 2012. 07. 10. 15:19 bár az idézet az ellenszék rasidos mottója volt, tényleg, miért is vettem volna magamra? hiába, nagy a meleg... részemről nincs harag, és semmi szükség a bocsánatkérésre. elmondtad a véleményed, én meg nem jól reagáltam rá.

251002 2012.07.11. 09:55:43

Végigkövettem a blogban kialakult vitát. Sajnálom, hogy a párbeszédben eluralkodott az érzelmi alapú érvelés és a személyeskedés. Mind a két fél véleményében van igazság, de rossz irányba csúszott a párbeszéd. A szerzők oldalán alapvető igazság a koncepciós perek bemutatásának szándéka, azonban jogos a másik fél észrevétele is, hogy a cikksorozat közlésének szándéka vitatható. Legkevesebb egy tárgyilagosságra törekvő rövid bevezető, amely rámutat a cikksorozat közlésének jelenkori aktualitásaira, hiányzik a post elejéről. Ennek hiányában az olvasóban joggal ébred az az érzés, hogy a cikksorozat közlése mögött csak a történelmi múlt szapulásának, a "kommunistázásnak" a szándéka húzódik meg. Különösen sajnálatosnak találom, hogy az 1956 eseményeinek feltárásában oly elkötelezett szerzők nem látogatták meg a blogfelületen párhuzamosan futó és szintén '56 tárgyával foglalkozó blogomat (http://szembenezes-a-multtal.nolblog.hu/archives/2012/07/10/Otvenhat_evvel_56_utan/) és nem tiszteltek meg a véleményükkel. Különösen ennek alapján merem kétségbe vonni a cikksorozat közlése mögött húzódó pozitív szándékot.

34417 2012.07.11. 10:09:45

[aLEx](#1407849) volt bevezető. egyszer, terjedelmesen. ha nem olvastad el, hát nem olvastad el. hogy te mit nevezel szapulásnak, kommunistázásnak, az a te dolgod. van, aki meg a saját bőrén tapasztaltakra emlékezik vissza olvastán. az pedig, hogy a szerző(k) szemére veted, miért is nem látogatták meg nyilván teljesen feltáró és értékelő blogodat, sztem két okra vezethető vissza: olvasták eddigi megnyilvánulásaidat, post és komment szinten egyránt, és valahogy nem tetszett neki(k). a másik, hogy a szerző, sajnálatos módon, idő előtti elhalálozása okán, nem tudta olvasni soraidat. kopácsi judith nem szerző, csak közlő. én pedig a közlésnek helyet adó. ettől kezdve, hogy fölös hiúságodnak engedve - nem tiszteltek meg, cöcöcö - mit vonsz kétségbe, az a magánügyed. annak megítélése, hogy az olvasóban mi ébred meg, és mi nem, lássuk be, a legkevésbé a te kompetenciád. max. véleményed lehet, de engedd meg, had ne tekintsem mérvadónak.

163107 2012.07.11. 10:56:08

Alex! A kezdetektől hemzsegett az irat (Kopácsi tanulmánynak nevezi) ellenőrizetlen, dokumentálatlan, pletykaszerű, mendemondákon alapuló közlésektől. ezeket vontam kétségbe, legelőször, kivívva ezzel a szerző lányának szikrázó dühét. Innen a hangnem - nem én kezdtem, általában a témához szólok hozzá - de a végére Kopácsi annyira bedühödött, hogy nem átallott megfenyegetni. ""Ott kerestél ellenséget, ahol nincs, lelked rajta, te vagy a vesztes." Mit veszítek szerinte, nem írta meg. Innen fütyülök erre a méltatlan és ostoba sorozatra - azzal a kiegészítéssel, hogy Rasid ugyanaz marad nekem ezután is, mint eddig: internetes jó cimbora. Egyébként tetszett az írásod, Alex, de a téma picit sok már. Nem akartam bele menni - tegnap nem is igen voltam net-közelben. Majd októberben újratárgyaljuk.

34417 2012.07.11. 11:00:44

69. Osszián (szerkesztő) 2012. 07. 11. 10:56 valamit nagyon félreértesz, cimbora. ha ennek a sorozatnak a közlését személyem megítélésével hozod kapcsolatba, rossz úton jársz, de a te dolgod. mint ahogy a te dolgod az is, hogy figyelmen kívül hagyod alex személyeskedő, fölényes, nagyképű és pimasz megjegyzéseit , mikkel korábban engem illetett. persze, ez is elvonatkoztatható, természetesen. nem mellesleg alex sem itthonról osztja az észt, így persze, könnyű neki.

251002 2012.07.11. 11:20:23

RE: 68. harunalrasid (szerkesztő) 2012. 07. 11. 10:09 Kösz, hogy megtiszteltél válaszoddal! Nagyjából erre számítottam... De megmondom őszintén, hogy nem is a Te reakciódra vagyok kíváncsi, hanem Juditéra. Hogy Te nem látogattad meg a blogomat, az engem nem érdekel, mert ami tőled kitelik, azt egyébként sem gondolom, hogy odaillene. Téged korábbi párbeszédeink alapján - röstelkedve vallom be, mert nem helyes dolog, de - már elkönyveltelek egy megosztó és meglehetősen öntelt személyiségnek, akinek írói képességei nagyon jók ugyan, de képességeid mint közgondolkodó és főképpen az önkritikád ezzel nincs szinkronban. (Fölösleges, hogy visszavágj, mert magamat én nem tartom írónak. Örülök, ha egy szakmai mondatot értelmesen és közérthetően le tudok írni. A tartalmat illetően pedig személyeskedő és becsmérlő megjegyzéseken kívül eddig sem futotta a részedről többre.) "volt bevezető. egyszer..." Nem az az érdekes, hogy volt, hanem az, hogy az olvasó MA mit olvas ki a postjaidból. Még egy utalást sem tettél oda, hogy hol keresse az olvasó a "bevezetőt", ami pedig fontos lenne a téma megítéléséhez. "...hogy te mit nevezel szapulásnak, kommunistázásnak, az a te dolgod. van, aki meg a saját bőrén tapasztaltakra emlékezik vissza olvastán." Úgy gondolom, hogy a postjaiddal olyan emberek gondolkodását is befolyásolod (befolyásolni szándékozol), akik nem rendelkeznek személyes tapasztalatokkal arról a korról. Egy sor ember kész ténynek fogadja el azt, amit itt leközölsz. Azaz itt nem az számít, hogy hány ember igazságérzetét fejezed ki, hanem a szándékod számít, hogy hány ember igazságérzetét akarod befolyásolni. Őszintén szólva a szándékodat - a kommunistázást - nem érzem tisztességesnek. Azért nem, mert kommunisták nemcsak gazemberek voltak/vannak, hanem tisztességes emberek is. Mint ahogy hitem szerint tisztességes kommunista és tisztességes ember volt Kopácsi Sándor is. A "kommunistázás" legalább olyan elítélendő dolog, mint a "cigányozás" vagy a "zsidózás". Azaz jómagam Kopácsi Sándor nevében is tiltakoznék a közlés MÓDJA ellen, de természetesen Kopácsi Juditnak erre több joga van. Ő ismerte az édesapját, nekem csak feltételezéseim vannak róla. Ő tudja, hogy édesapjában a tisztaszívű kommunistát tiszteli vagy a kommunistagyűlölőt. "...annak megítélése, hogy az olvasóban mi ébred ... és mi nem, ... a legkevésbé a te kompetenciád..." Mint olvasó, az én kompetenciám IS. Sokkal inkább az enyém, mint a tiéd, aki a szerző rovatban tünteted fel a nickedet. Nemcsak véleményre van jogom, hanem úgy érzem, hogy veled szemben kritikusként is fölléphetek. Jelen esetben nem az írót kritizálom benned, hanem a közgondolkodót, akinek a képességeit - mint korábban jeleztem - nem tartom olyan nagyra. Azt természetesen megszoktam tőled, hogy a véleményemet nem tartod mérvadónak. A Te bajod, a szíved joga.

163107 2012.07.11. 11:33:02

Vagyis már nem vagyunk cimborák?..-) Nem, semmit se értek félre. elmúlik a sorozat, mint a pattanás, más jön a helyébe. Alex mondókája mindig nagyképű kissé, nem erre reagáltam, hanem a postjára, amit elolvastam, de nem szóltam hozzá - mellesleg voltak kiváló hsz-ek. Rasid, ne izélj már. Én bizony rengetegszer kiálltam melletted, amikor pimaszkodott veled valaki - nos, én csak annyi vártam volna el, hogy amikor engem Kopácsi a nolblog leggyűlölködőbb alakjának kiáltott ki, szólhattál volna fél szót, biztosan többet olvastál tőlem, mint a dühödt hölgy. Ha nem is miattam, csupán a szikár igazság miatt. Ugyanakkor megértelek. Velem eztán is jól kijössz, ezt tudod, a másik részről meg ki tudja, mit gyűjtenél a fejedre. Még egyszer annyit: október táján magam teszek fel 56-ról vitaalapot tartalmazó postot, vagy postokat. Addig visszabújok korábbi korokba, a harmincas évek írói világába, sőt még messzebbre , a biblikus időkbe.

251002 2012.07.11. 11:56:20

RE: 72. Osszián (szerkesztő) 2012. 07. 11. 11:33 "Alex mondókája mindig nagyképű kissé, nem erre reagáltam, hanem a postjára, amit elolvastam, de nem szóltam hozzá - mellesleg voltak kiváló hsz-ek." Osszián! A postom értékelése nem az én dolgom, az a tiétek. Jómagam csak a szemléletre szeretném felhívni a figyelmet, amit a fejlécben a jelmondat tükröz: "Szembenézés a múlttal, hogy értsük a jelent - a nemzeti megbékélés jegyében." És ez hitem szerint a blogbejegyzésem tartalmában is mélyen tükröződik. Ezzel szemben milyen mára érvényes jelentéstartalommal bír a harunalrasid itt közölt blogja? Hogy szolgálja a jelenkor jobb megértését? Hogy szolgálja a nemzeti megbékélést? Meglátásom szerint a gyűlöletkeltést és az árokásást szolgálja.

34417 2012.07.11. 14:17:12

73. aLEx 2012. 07. 11. 11:56 nagyon leragadtál. ez a blog ugyan harunalrasidé, de a post tartalma kopácsié. nehéz ezt felfogni? az óriásplakát tulajdonosa se kérdezi a választási plakát bérlőjének pártállását. ami pedig az árokásást és a gyűlöletkeltést illeti: basszus, te tényleg nem olvastál még harunalrasidot. mert, e tárgyban a dicsőséges 2/3 több utcahosszal rám vert. nemzeti megbékélés? na, ne röhögtess. hát persze, én vagyok a nemzeti megbékélés ellensége. én ugyan megértelek, dublinban jó erős sört lehet kapni...

11381 2012.07.11. 14:39:31

Dr. Kopácsi Sándor 1956 November 4.-e óta nem volt kommunista. Egyszerüen csak egy tiszta szivű Magyar Ember volt és az is kivánt lenni. Oka? Lásd mint fent.

251002 2012.07.11. 14:56:00

RE: 74. harunalrasid (szerkesztő) 2012. 07. 11. 14:17 "ez a blog ugyan harunalrasidé, de a post tartalma kopácsié. nehéz ezt felfogni?" Értem én, akkor Te mosod kezeidet, igaz? Jó kis ürügy a felelősség elhárítására. Mintha valaki mondta volna, hogy Te egy stróman vagy. Egy kiadó nem felel a kiadott könyv tartalmáért? "az óriásplakát tulajdonosa se kérdezi a választási plakát bérlőjének pártállását." ??? Bérleti díjat kapsz a részletek feltöltéséért? Már elnézést, hogy ilyeneket kérdezek! Tulajdonképpen a válaszra nem is vagyok kíváncsi. Csak az érvelésed olyan kétes, hogy magától kikívánkozik. Juditnak már ideje sincs, hogy feltöltse a folytatásokat? Erre külön embert kell alkalmazni? HARUNALRASID A BÉRELHETŐ VÁLASZTÁSI PLAKÁTFELÜLET. "ami pedig az árokásást és a gyűlöletkeltést illeti: basszus, te tényleg nem olvastál még harunalrasidot. mert, e tárgyban a dicsőséges 2/3 több utcahosszal rám vert." A dicsőséges 2/3-tól is megkérdezem ugyanezt, ne aggódj. De most tőled kérdeztem, mert egy "demokratikus ellenzéki" lövészárokban vagyunk. És engedd meg, hogy azt mondjam, A MÁSIK BŰNE NEM FELMENTÉS A SAJÁT BŰNÜNK ALÓL!

251002 2012.07.11. 15:28:13

RE: 75. kopacsi 2012. 07. 11. 14:39 "Dr. Kopácsi Sándor 1956 November 4.-e óta nem volt kommunista. Egyszerűen csak egy tiszta szívű Magyar Ember volt és az is kívánt lenni." Elnézést, ezt nem tudhattam. De most már értem... Értem már Kopácsi Sándor utolsó szó jogán tett vallomását is, amelyben bűnösnek vallotta magát és arra hivatkozott, hogy rossz befolyás alá került. Kegyeletből és az Ön iránt való tapintatból nem hoztam eddig szóba, de most már értem, hogy Kopácsi Sándor nem volt forradalmár, mert a forradalmárok nem tagadják meg hitüket, ha mégis a "gonosz" győz. A kommunista eszme pedig nem azonos Kádár János vagy Hruscsov személyével, sem november 4. dátumával. Így már értem Kopácsi Sándor önéletrajzát is: magyarázza a bizonyítványát. Most már megértem azt is, hogy Önnek nem '56 forradalmának a tisztázása a célja, hanem csupán a Kopácsi név tisztára mosása. Ezek után persze nem kell megmagyaráznia, hogy miért nem látogatja meg a blogomat. Végezetül fel szeretném hívni a figyelmét arra, hogy az "emberek" nem lesznek attól nagyobbak, hogy nagybetűvel írjuk és a "magyar emberek" sem lesznek tisztább szívűek ugyanettől. Nagybetűvel írni a "magyar" jelzőt pusztán csak magyarkodás.

34417 2012.07.11. 15:36:48

76. aLEx 2012. 07. 11. 14:56 reménytelen vagy. ezekre a demagóg felvetésekre nem tudok választ adni. kiadó? könyv tartalma? hát bizony, azt úgy hívják: felelős kiadó. miért is mosnám kezeimet? milyen felelősség is az enyém? amit te megállapítasz: na, ne komolytalankodj. a stróman kifejezésért lord, biza, elnézést is kért. tudod, ő tovább lát, mint te. vagy csak az orrod túl rövid. ha nincs érzéked a hasonlatok iránt, hát ne kezdj bele az elemzésükbe. bérleti díj? hű, de messze visz téged az a nagy eszed! N töltöm fel a folytatásokat, mivel juditnak ehhez a bloghoz semmi köze. látszik, hogy fingod sincs az egészről. a te blogodba egy vendégszerző önállóan töltöget fel? a bérelhető plakátfelület c. hozsannád már tényleg a határtalanul pimasz kategóriába sorol, de lényegtelen. hogy te mit tartasz a saját bűnödről, a te dolgod. viszont nem vagy abban a helyzetben, hogy az én bűnömet megítéld. ha pedig te velem azonos "ellenzéki lövészárokban" vagy, akkor köszönöm szépen, de én dezertálok. nem mellesleg, én nem lövészárok harcot folytatok. ez a te rögeszméd. tudod, nem minden árok lövészárok. de te csak sarazd be abban magad. bocs, hogy nem szánok oktatásodra több időt, de halaszthatatlan éjjeli őrködésem támadt. úgy demokratikus ellenzékien:-)

34417 2012.07.11. 15:39:44

alex, mi a kurva anyádért kötözködsz mindenkivel? mit akarsz elérni? nincs az a magasság, amire te fel tudod túrni magad, hogy le ne szarják a nagyképű fejedet! szarok rá, hogy ez nem ellenérv, mert van egy határ, amikor az ilyen pökhendi kis outseider faszokat nem lehet másképpen kezelni!

251002 2012.07.11. 16:03:45

RE: 78. harunalrasid (szerkesztő) 2012. 07. 11. 15:36 Ebben a kommentben nincs egyetlen egy érv sem, ami választ igényelne.

251002 2012.07.11. 16:05:49

RE: 79. harunalrasid (szerkesztő) 2012. 07. 11. 15:39 Ez sem igényel választ. Ráadásul erre a szintre én nem is vagyok hajlandó leereszkedni.

11381 2012.07.11. 18:19:33

Hogy Apám és a többi Nagy Imrés elitélt mit mondott az utolsó szó jogán egy eleve koncepciós perben, ahol a vádlottakat hónapokig tarották magáncellákban, ahol éjjel-nappal égett a villany, ami tele volt poloskákkal, és ahol napkozben még az ágyra sem lehetett leülni, éjszaka, meg a kezeket a takaró felett kellett tartani, napi zaklatások fenyegetések és erre még rájön a tárgyalás elötti napi "gyógyszerezés" ismeretlen folyadék formájában, itélje meg az, aki azt pont úgy végigélte. Nálam vannak a kihallgatásokról szoló jegyzőkönyvek. Még a kérdések feltevése is hazug volt, nem hogy az "elvárt" válaszok.

11381 2012.07.11. 18:24:38

Nagyanyám mondta egy elkeseredett pillantában Nagyapámnak, amikor akasztással fenyegették apámat: "Na, Józsi, ez a munkásparadicsomot jól kiharcoltuk magunknak. A Horthy korszakban, amikor téged(azaz Nagyapámat), mint szoc,dem vezetőtt minden év Május 1.-ével "begyüjtötték" egy pár hétre, már másnap vihettem neked élelmet és tiszta ruhát, és persze személyesen adhattam át. Most, ebbe a kurva nagy szocializmusban, pedig már hónapok óta azt sem tudom, mi van a fimmal, él-e, vagy megölték. Hát, Öregem, ezért kár volt az életünket kockáztatni."

11381 2012.07.11. 18:44:52

Az Osszián által kifogásolt dokumentumok nagy részét csatoltam, csak ki kell nyitni és olvasgatni. De, még azokban is az van irva, hogy nem teljes a névsor, pláne nem az 1956 November és 1957 Februárja közötti idöszakban, amikor is a börtönöket orosz fegyveresek öriztek, ÁVO-s tisztek és pufajkások segitségével. Az ez idö alatt elkövetett "leszámolásokról" valahogy nem készült jegyzőkönyv.

11381 2012.07.11. 23:11:58

"16. little 2012. 07. 08. 17:54 + Én nagyon élvezem ezeket az írásokat. Nem kell ahhoz doktorátus hogy tudjuk mennyire törvénytelen idők voltak az 56 utániak, mennyire reménytelen és patetikus volt egy vádoltat védeni és hány ártalan embert itéltek el ennek következményeként." Csak figyelmeztetőűl, Apámnak jogászi doktorátusa volt. Tehát valamicskét értett a témához.
süti beállítások módosítása