Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Vidékboldogítás kecskével és konyhakerttel

2012. június 15. - Harun al Rasid

Tállai államtitkár figyelmébe ajánlom

Tállai államtitkár figyelmébe ajánlom

Piszkosul empatikus és nagyon szakértő országnagyjaink - a „47 ezer forintból meg lehet élni” mániákus ismételgetése mellett még két szittya bölcsességgel boldogították a vidék szegénynépét: tessen kecskét tartani, meg tessen megművelni a hátsó udvart, tessen csinálni konyhakertet és ne tessen siránkozni!

Okosaink figyelmébe ajánlom, ugyan, menjenek már ki a szolnoki, kecskeméti, debreceni, vagy püspökladányi állatvásárba, és kérdezzék már meg, hogyé’ is az a jószág? Egy gödölye 6,5-8 ezer huf, egy bak 15 ezernél kezdődik, egy jól tejelő húsznál. A mély szegénységben élő vidéki ember meg csak olyan, hogy ezt a kis semmi pénzt előhúzza a bugyellárisából, egymás kezébe csapnak, és már viszi is!

Tételezzük fel, hogy vitte. Ha gödölye, annak bizony oltás is kell, nem is egy, nem olcsón. Ha már felnőtt, az meg legelne, mert fűvel él. Méghozzá, nem holmi kiégett csutkával, hanem jó minőségű, hars fűvel! Az meg nincs. Mert olyan, hogy közös legelő, már rég nincs, mert a nemoligarchák már rég rátették a kezüket. A hátsó udvaron meg, ki tudja, miért, nem terem annyi.

Hát akkor műveljük meg a hátsó udvart, konyhakertileg. Magról szaporítani paprikát, paradicsomot, netán tököt, dinnyét? Lehet, persze hogy lehet. Két nedves itatós közé rakott, ablakba tett babszem is kicsírázik, naná. Csak éppen az így nevelt palánta kis csutfasz termést hoz. Marad, hogy megveszem a piacon. A nagyon okos, szakértő politikusunknak van-e halovány fingja arról, mennyibe is kerül egy előnevelt palánta, és abból mennyi kell, hogy egész szezonban jusson a termésből az asztalra? És akkor még imádkozhatsz, hogy jég ne verje, eső ne rohassza, nap ne égesse!

Ültetsz krumplit? Hát, azt meg permetezni kellene, mert hát krumplibogár, az van bőven, mivel az iparilag művelt krumpliföldekről kiszorul, hát a tiédet rágja. A permet meg drága. Különben is, a földet trágyázni kellene, de mivel nincs marhád, hát trágyád sincs. A műtrágya meg drága. De, ha lenne is marhád, mivel eteted? Mert, ugyebár, a legelőt a nemoligarcha már rég lenyúlta. No meg, ha már trágyáznál, előtte szántani kellene, méghozzá mélyen, mert a kerti kapagép – ami szintúgy több 10 ezer huf – csak a felszínt kapirgálja. De a hátsó udvarban még a kerti traktor – na, arról már ne is álmodjál – se tud megfordulni, de még lóval is – ami olcsóbb, mert a harmadik szomszédnak még talán van - legalább 5 méter sugarú ívben fordulhatsz csak rá a barázdára! A bérszántás amúgy is több 10 ezer forintba kóstál!

De tegyük fel, még sikerült legelőt is, meg veteményest is varázsolnod, csakhogy locsolni is kellene! Mehet csapról, de ugyebár, a vízdíj, meg a csatornadíj, horribilis összeg a szezon végére. Fúrathatsz kutat is – 300 ezernél kezdődik. De a rafinált önkormányzat még akkor is kivet rá valami díjat, amit ugyan nem vízdíjnak hív, hanem környezetterhelési (?!) díjnak, de fizetni kell! A szivattyú meg úgy fogyaszt, hogy majd’ letekeri a villanyórát a falról!

Azután ott van a baromfi. Csak Felcsúton bújnak ki úgy a tojásból, hogy szalmaszál van a seggükbe dugva, amin keresztül pelyhes állapotból konyhakésszé lehet felfújni őket. Szegényéknél, a hátsó udvar említett hiányosságai miatt, nem igen tudnak kapirgálni, tehát táppal, kukoricadarával kell nevelgetni őket. Tudja-e a nagyon okos szakértő politikusunk, mennyi is a táp, vagy a dara kilója?

De hála istennek, ott van az orbáni kegy, a pálinkafőzés joga, ami, ugyebár, szegényéknél leginkább gyümölcsből történik (állam bácsinál krumpliból, de ők megtehetik). Csakhogy, a gyümölcs – cseresznye, körte, alma – igen kényes jószág, permetezni kell, kétszer-háromszor is, ha azt akarod, hogy ne köpje be légy, darázs, de még akkor se biztos. Érik a cseresznye. A szomszéd kétszer is permetezett, a cseresznyelégy mégis megtette a magáét: nincs olyan szem, ami ne lenne kukacos. Leszedett vagy 20 kilót, mondván, cefrének jó lesz. A szőlődarálót kicsit szélesebbre állította, átküldte rajta a cuccot, a mag úgyis leül az aljára, majd leszedi róla a gyümölcs húsát, mehet az erjesztőbe. Csakhogy, más hús is volt benne: úgy 2cm-nyi kikachús úszott fel a zagy tetejére. Kiöntötte az egészet. Hiába a főzőüst 100 fok feletti sterilizáló hősége, elment a gusztusa a lefőzésétől.

Persze, a nemoligarcháknál ilyen gond nincs. A mészároslőrincek, műkörmösök, tetőfedők és cipőfelsőrész készítők, mint helybeli földművelők nem fognak ilyen aprósággal, mint állattenyésztés, vetés, aratás, foglalkozni. Egyrészt, mert nincs az az állatállomány, ami a szerződött területekre kihajtható lenne. Másrészt meg mijafrancnak, amikor az uniótól támogatást kapnak, hogy az istenért, meg ne műveljék! Így a támogatás egyharmadából ugaroltatják a földet, a maradék kétharmadból – na tessék, itt is a 2/3 – meg vidáman gazdagodnak, a nélkül, hogy kapanyelet kellene egyszer is fogniuk! Ami, persze, jobb is, mert az ilyenek kezében még a kapanyél is elsül.

Nos, ezek után javasolom nagyon okos szakértő politikusainknak, hogy számoljanak egy kicsit, és azután jó mélyen szégyelljék el magukat! De legalább ne pofázzanak tovább!

Ez az írás az Ellenszék Vélemény Magazin oldalán jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr318309880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

10306 2012.06.15. 08:25:42

ha jól akarsz élni, bérelj földet és henyélj

199664 2012.06.15. 08:26:30

Nekem 8X3 méteres kertem van!Pár paprika,paradicsom,meg 6 tő uborka fér el benne! Gazzal,lenyírt fűvel trágyázom,no meg a körte és diólevéllel. Nem permetezek,nem szerzek istálótrágyát,!A palánták még így is megviselik a pénztárcát, és ez a kevés is nagy odafigyelést,törődést igényel.Tavaly,tavalyelőtt a paradicsomot a peronoszpóra letarolta,úgy nézett ki ,mintha minden gyümölcsöt rákos daganat gyötörte volna!A jégeső mintha a focipályaszéle mellett megállt volna ,nem verte el a palántáimat!Szóval ezzel a parányi kerttel is van gond,de még mennyi,és az eredmény kétséges! Ezért a mezőgazdasági nyomorgónak kecsét ajánló böszméknek ,no meg Simicskának melegen ajánlom a a bánatos távolba révedést a kecske szarva között,hátulról,valahogy így: Simicska a földesúr minden reggel kecskét kúr Míg a lukat kereste,sej,de kereste Tökön rúgta a kecske! Tudom túl pofátlan dolgot írtam,és ha túlságosan iderondítottam volna,akkor törölj ,légyszi,de nem tudtam magamba tartani,látva ezt a sok barom erőlködést!!

267800 2012.06.15. 09:08:38

1. izomagyu Egyet értek, most ez megy! Mindig megteremtik a feltételeket ahhoz, h ők, vagy csókosaik meggazdagodjanak! Egyet viszont nem értek! Miért pont kecskét?? Miért nem birkát??

11715 2012.06.15. 09:33:44

amikor hegedűs zsuzsa osztogatta a kiskecskéket, kedvem lett volna írni neki egy levelet, hogy tájékozódjon már a programjai előtt. mire egy gödölyéből fejés kecske lesz, az egy év, addig csak eszik, ráadásul bakkal is találkoznia kell, ami nem könnyű, mert bakot kevesen tartanak. aztán az is kiderülhet, hogy meddő a kecske, nem is szólva a többi kockázatról. persze úgy megéri tartani, ahogyan simicska fogja: neki van befektetni való pénze, megveszi az állományt, a takarmányt, a gondozókat, van hol legeltetnie, még valami támogatást is biztosan kap hozzá. a szegény ember számára ez nem lehetőség.

34417 2012.06.15. 10:40:12

2. pietnik 2012. 06. 15. 8:26 na, erről írtam. de egy olyan rendszerben, ahol az, aki csak az erkélyládájában látott földet, százhektárokat bérelhet a semmire, mindez csak falra hányt borsó. a'propos borsó: a hüvelyeseket mennyi esély van a hátsó udvarban termelni?

34417 2012.06.15. 10:43:54

4. pettra 2012. 06. 15. 9:33 egy kecske nem kecske.

34417 2012.06.15. 10:45:57

3. brékó 2012. 06. 15. 9:08 a kecskének teje van. a birkának gyapja. ha azt lenyírod, legeltetni kell, de vastagon, hogy újat növesszen. orbánék meg csak nyírják a birkáikat.

163107 2012.06.15. 12:04:56

Rasid, anyag ment.

11692 2012.06.15. 13:18:36

Rasidom, egy kecske is kecske, és nagy gond, mert jobban kell bánnod vele, mint a családtaggal...nem éhezhet (nem is hagyja, mert ordít), ahhoz, hogy tejeljen, fialnia kell, (ahogy fentebb írták, de fiú kecskét nem tarthatsz, mert egy részt büdös rettentőn, másrészt eszik, hasznot nem hajtván)...akárhol nem legeltetheted, rettentő károkat tud okozni másnak, beszabadulva mások kertjébe dúvadként letarol mindent...ha nem figyelsz, felfúvódik. Fialásnál a kis kecskékre is vigyázni kell...Ha eljön az áldott kecsketej-fejés ideje, iszonyú erő, szakértelem, érzék és a kecske együttműködése is kell ahhoz, hogy tejed legyen.... ha kecskéd van, programod nem lehet, a kecskét reggel-este fejni kell....A kecskének nyáron kell élelmet gyűjteni, szárítani. Ha nem tudsz, a piacon kell venni, roppan drágán és haza is kell valahogy hozni.... a kecskét körmölni kell, ápolni az élősdik ellen... Négy évig volt kecském...tudom, mivel jár. A kertről már nem is írok, pedig lenne mit....:)

180524 2012.06.15. 14:24:24

Ez qrva jó, Rasid! Bocs a q-s szóért, de ide ez kell. Beugrott róla Végh: "Ilyen helyre ilyen kell, különb helyre különb kell." Na látod, a mekkfelelő emberek vannak a mekkfelelő helyen, agráriailag...:-))

179584 2012.06.15. 15:38:33

Kecském ugyan sosem volt, de mini-konyhakertem igen. A tyúkokkal is dolgoztunk eleget, telente egy vagyonba került a szinten-tartásuk. Levittük az állományt a pincébe, és többek között túrós, tojásos nokedlival etettük a kis drágákat. Hazánk "nagyjainak" javaslom, 47500 Ft jövedelemmel költözzenek vidékre és virágoztassák fel a maguk és ismeröseik portáját!!!

115434 2012.06.15. 16:10:52

Rasid: Nagy szükség van olyan elemzésekre, mint a Tiéd! A városiak ugyanis gyakran úgy képzelik, hogy könnyű a vidéken élőknek, mivel semmiképpen nem hallhatnak éhen, mert a háztájiban minden megterem, ha szűkösen is. Persze ez egyáltalán nincs így, és ez a Te írásodból is kiderül. De ez egyáltalán nem zavarja az Orbán klientúrát, amely Kecskézéssel, konyhakertezéssel, gombázással megoldottnak látja milliók nyomorát.

12635 2012.06.15. 16:24:59

én is elmondhatom milyenek a cserépbe vetett magjaimból kel palántabébik, kiültetve, majd ősszel visszaültetve cserépbe, talán karácsonyra még termést is hoznának.

34417 2012.06.15. 19:55:35

9. evalajos 2012. 06. 15. 13:18 azon felül el is lehet nézni a két szarva közt, az is egy program...

14927 2012.06.15. 19:59:24

Rasid A birkának is van teje, de ugyanaz a gond, mit a kecskével, köll egy bak, meg némi sex és még akkor se biztos a végeredmény, mert hiába a jerke, meg a kos, ha nincs szakértelem, na meg kiegészítésként egy kis adag lóvé, és mindez igaz a konyhakerti termelésre is.

280433 2012.06.15. 20:27:00

Rasid! Küldtem mail-t! :-)

11715 2012.06.15. 20:39:55

pedig valaki komolyan vette a gombászási buzdítást, el is ment és a spéci kutyái kitúrtak neki némi szarvasgombát, na de nem örülhetett neki, mert elkapták, ugyanis másnak az erdejében nem szabad még gombászni se.

280433 2012.06.15. 20:40:44

15. ghost Drága Jószellem! Az inszeminátor szerepét természetesen Simicska vállalja! :-))

14927 2012.06.15. 21:13:50

GeGá Simicska ahhoz is ért? Ne mááááááááááá :))

280433 2012.06.15. 21:40:04

19. ghost Mihez nem ért az a drága jó ember? :-))

14927 2012.06.15. 21:54:37

GeGá pl a feketemosogatáshoz

280433 2012.06.15. 22:41:05

21. ghost Drága Jószellem! El tudod képzelni, h ahhoz nem ért? Ha meg tényleg nem, akkor meg tudja fizetni a hozzáértőt! Nekünk meg marad a fekete ....

179584 2012.06.16. 07:34:38

Szeretném, ha a Gálvölgyi-féle illetékes elvtársakat már fenékbe rúgnák!!! Imádni-való, hogy ezek mindig mindent sokkkkkkal, de sokkal jobban tudnak, mint egy szürke polgár. csak látnánk már egyetlen józan intézkedést is! Igaz, a pálinkafözés legális lett, attól ilyen kásás az agyuk???

BARBADAD 2012.06.16. 13:19:32

2. pietnik 2012. 06. 15. 8:26 > Gazzal,lenyírt fűvel trágyázom,no meg a körte és diólevéllel. Kedves pietnik, a diólevélben lévő csersav tönkreteszi a(lúgos) talajt. Valószínűleg jobblenne az eredmény a diólevél nélkül (persze macerás szétválogatni a lehullott lombot). Ez csak egy adalék ahhoz, hogy a mezőgazdasághoz (is) érteni kell, nem elég a kert maga. Én sem sokkal többet értek hozzá.

199664 2012.06.16. 15:57:23

Barba! Ebben nagyon tévedsz!Egy darabig én sem használtam,pontosan azon ok miatt,amit leírtál,aztán Bálint gazdának egyik előadásában(ha jól emlékszem,ő volt) elmondták,hogy semmi pánik,kiváló tápanyag,ráadásul fertőtlenít!Oké,a következő évben már elástam,ennek kb.6 éve,és azóta is!Szép paprikám,paradicsomom terem rajta,ha az utóbbit nem tarolja le a peronoszpóra! Arra viszont vigyázni kell,hogy a véletlenül odakerülő dió szárba szökkenésekor a csemetét azonnal likvidáld,mert ha megerősödik,akkor csákányozhatsz,mert meglepően jól,mondhatni konok erővel kapaszkodik a földbe!! Az idén viszont ciki volt,mert annyira nem volt csapadék sem télen,sem tavasszal,hogy a halomba rakott levelek s z á r a z a k maradtak,nagy nagy kínnal tudtam beásni az el nem "trágyásodott" részeket!Szerencsére öntözni tudok,nem vagyok kötve a vezetékes vízhez!(még nem kell környezetterhelésért fizetnem, az az a kútért!)

199664 2012.06.16. 16:02:34

5-re! Kalifám! Azok a hüvelyesek,amelyek engem érdekelnek,nem a hátsó udvarban teremnek,meg különben is "azoktól" el vagyok tiltva!! Aztán ,ha már itt tartunk,tudod melyik az egyetlen alkohol tartalmú zöldség?! ?? ?? (A falra hányt borsó!)

34417 2012.06.16. 16:48:16

[pietnik](#1397289) hehehe egyszer én is tettem egy halvány célzást a hüvelyesekre, ne tudd meg, mit kaptam érte!

BARBADAD 2012.06.16. 23:07:42

25. pietnik 2012. 06. 16. 15:57 Ebben az esetben (is) jó termést kívánok!
süti beállítások módosítása