Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Tudja a jobb kéz?

2012. április 16. - Harun al Rasid

mit csinál a bal?

mit csinál a bal?

Van itt kérem, az unortodoxia újabb zseniális húzásaként, a pénzforgalmi adó bevezetésének javaslata, amit az egybitesek, nincs kétségem felőle, meg fognak szavazni.

Ez egy, a Lajtán túl már létező adófajta - az un. Tobin-adó - ami ugyan a spekulációs pénzügyi tranzakciók visszaszorítása érdekében vet ki adót, és kizárólag banki stabilizációs alap létrehozására és támogatására lehet fordítani, de ezzel az aprósággal, ártunk és ormányunk, élén Kancsal Szem dakota pénzügyi sámánnal, nem nagyon látszik törődni.

Kormányunk most már nem gyorsnaszád, hanem egyenesen jégtörő, aki nekimenve az Unió befagyott rendszerének, majd jól példát mutat abból, hogy miként is kell csinálni, unortodox módon, mármint, a kőből is víznek kifacsarását. Jobb helyen ezt adóprésnek hívják.

Arról nem is beszélve, hogy ki tudja, mire fogják fordítani? Mert az államháztartás hiányának csökkentésére teljességgel elégtelen. De sebaj, majd eltűnik a nagy kalapban, nyom nélkül, mint a többi lenyúlt pénz.

Mert hát mit is terveznek drága unortodoxaink? MINDEN pénzmozgást meg kívánnak adóztatni. Azt is, aki kezdeményezi, azt is, aki befogadja. A pór nyelvére lefordítva: befizeted a villanyszámládat, adózik. Az ELMÜ is amikor befogadja. Ügyes, nem?

A banki tranzakciódon - mert vannak olyan megátalkodottak, aki nem sárga csekken, hanem kényelmesen, akár interneten keresztül intézik az átutalásaikat, a fene a jó dolgukat - is rajta lesz, a kibocsátó bankén is, meg a befogadóén is. A béredet, ha a munkáltató átutalja, fizet, ha te felveszed, fizetsz. Fizet a Nyugdíjfolyósító, a Biztosító, az Önkormányzat, plusz még két ember: boldog és boldogtalan, Arra azért kíváncsi vagyok, hogy egy bankon belüli tranzakciót hogy' sarcolnak majd meg, de biztos találnak megoldást, fineszesek ezek a fideszes unortodoxok!

Mi lesz ennek a következménye? Aki tudja, kiviszi a pénzét a határon túlra, majd onnan tranzakciózik, még az árfolyamveszteséget is vállalva! Éreznek valamit a fiúk, mert már elhangzott részükről könnyes szemmel elrebegett kérés, hogy de kérem, véreim, magyar állampolgárok, ne tessék kivinni a pénzüket, mert tessék elhinni, ezt meg se fogják érezni, annyit sem fognak megérezni ebből, mint egy szúnyogcsípést! Csakhogy, a szúnyogcsípés minden féle kórságot hordozhat, elvakarják, elfertőződik, és kész a baj!

Remélem, annyira azért nem unortodoxok, hogy a tranzakciós adót is sárga csekken kelljen befizetni - mert hát adó, önálló élete van, a baleseti adót is külön számolják ki! - mert az, ugyebár, pénzügyi tranzakció, az megint adózik, szóval, mikor áll meg a lavina? Habár, unortodox gazdasági vezetésünk eleddig sem a logikájáról és előrelátásáról volt híres, a közgazdasági hatások ismeretéről meg különösen nem, de én attól tartok, hogy ha van egy csókosnak sárga csekk gyártó nyomdája, nem kétséges az ügy kimenetele.

Azért elindult egy, a pénzforgalmat csökkentő - tehát a tranzakciós adóval szembe menő akció (ezért kérdeztem, hogy biztosan tudják, mit csinál a bal kéz?) - a SZÉP kártya és az Erzsébet utalvány. Kétségtelen, mindkettő szép.

A SZÉP kártyát olyan, az átlagember minden napos igényeit kielégítő kiadások fedezésére lehet használni, mint szálloda, wellness, éttermi fogyasztás. El tudom képzelni, ahogy Kovács 112, a Suzuki gyár szalagmunkása otthon odaszól az asszonynak: fiam, csípd ki magad, ma étteremben vacsorázunk! Igaz, a gyereknek új cipő kellene, a redőny is leszakadt, meg a kisboltban szóltak, hogy fizetni kéne, mert hosszú a lista, de tudod mit? Egyszer élünk! De, ha gondolod, mehetünk jakuzzizni is, Suzuki úr, a hatamoto, amikor itt volt, nagyon dicsérte, milyen egészséges!

A fiam havonta 40.000 derék magyar forintot kap a SZÉP kártyájára. Igaz, fizetésemelés az idén nem lesz, de, ha véletlenül Zalakarosra akarnának menni pihenni, ráadásul wellnessre is támad kedvük, lesz miből. A gázszámlát meg csak kifizetik valahogy ezután! A cége osztrák tulajdonban van. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ő még, mint ágazatvezető, tud mit kezdeni ezzel, de a soron dolgozó betanított munkás nagyjából a hajára kenheti.

Azután ott van a másik gyöngyszem, az Erzsébet utalvány. Na, ezzel már lehet vásárolni napi szükségleti cikkeket, egyre több helyen elfogadják, bár a gyerek cipőjét ebből se lehet lecserélni. Havonta 5.000 huf a kvóta, de, ha a munkahelyen van étkezési lehetőség, akkor 12.000. Persze, ezt is csak a kiváltságosok kapják, tehát azok, akiknek van munkahelyük. Jogos. Persze, a tranzakciós adó azért kártyán és utalványon kívül megsarcolja őket is.

Csakhogy, ott vannak, igen csak nagy számban a gondozottak, a szociálisan támogatottak, a segélyen élők, a nyugdíjasok, a közmunkások, valamint a búr a búrkalappal, akik, több milliónyian, most már ezzel a ki tudja, hányadik adóval terhelten fekszenek a prés alatt.

Javaslom unortodox zsenijeinknek, vezessék be a jegyrendszert. Igaz, hogy nagy mértékben megcsappanna a tranzakciós adó bevétele, de legalább igazságosabb lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr808309766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11256 2012.04.16. 13:57:50

az a kártya meg utalvány, az a munkavállalók csúf becsapása. nem a kormány kezdte, hanem a munkaadók, akik csökkenteni akarták a bérterheket, de most, hogy már az állam alkalmazza, a dolog kezd vészessé válni. először is: sem a kártyán lévő, sem az utalványban kiadott pénz nem számít bérnek (tehát nem nyugdíjalap, de még csak táppénz-alap se), emellett nem, vagy csak nagyon korlátozottan használható fel, magyarán: NEM PÉNZ. (pedig most már adózni is kell utána.) ez csak fizetési ígérvény, semmi más. (ha a címzett nem tudja felhasználni, elveszik, az ő dolga. legalább azt se kell kifizetni.) másodszor: mindkét esetben az állam részéről halasztott költés valósul meg (nem kell azonnal kifizetnie az utalvány értékét, és a kártyaelszámolásokban is van egy kis kellemes időbeli csúszás. a készpénzzel ellentétben, amiből be lehetne fizetni a villanyszámlát vagy a közös költség hátralékát, üdülési utalványt kap az a dolgozó, akinek annyi pénze sincs, hogy elutazzon a kártyaelfogadó helyekre - na bravó!) közben százmilliárdos fizetési késedelmek vannak, és hiába lakoltatnak ki családokat elrettentésül, akinek nincs pénze, az a számláit se tudja "erzsébetekkel" rendezni. de az állam jól jár. most akkor örüljünk? megtérül ebből nekünk valami? vagy minden "talált pénz" megy stadionépítésekre meg szoboráthelyezésekre? nem lenne egyszerűbb, ha a borzalmas bérterheket csökkentené a kormány elviselhető szintre?

12392 2012.04.16. 15:00:28

1: "az a kártya meg utalvány, az a munkavállalók csúf becsapása." -írod, de ez sántít. Hogy a munkavállalót mennyire csapja be, pontosabban mennyire csapja be önmagát, az egy hosszabb elemzést igénylő téma. Az azonban, hogy az adóhivatlat és ezzel a közt keményen károsítják az egyértelmű és világos: nem fizetnek utána járulékokat és kedvezményesen adózik!!!

12635 2012.04.16. 15:31:54

Gyuri, de mindez szerintem senkit nem "vigasztal" vagy nyugtat meg... utalványt pl. Erzsébet utalványt meg akármilyen kártyát pl. eleve csak az kaphat, aki dolgozik, de tranzakciós adót pl. a munkanélküli, a segélyből élő, sőt az ellátatlan álláskereső is fizet, holott jövedelme nincs, de rezsije van, mert még él...

12392 2012.04.16. 15:37:29

3: igazad van! Nem is ezt pontosítottam Evianna elemzésében!

12019 2012.04.16. 15:47:01

Te Rasid, érdekes ez a Tobin-adóval! (Amúgy jelenleg nincs megszavazva az EU-ban tudomásom szerint, de réges-rég volt ilyen. Nem vált be, a bankok és egyéb pénzintézetek áttették a tőkéjüket Európából és a dolog veszteséges lett, mert még annyi pénzforgalom sem folyt, mint előtte.) De nem ezt akartam részlezezni, hanem a pontosan idevágó történelmi példát. Volt ám egy nagy adóztató előd, Bizonyos Nero (Claudius Caesar Augustus Germanicus)! Nero mester, mint Roma teljhatalmú ura és császára (megvolt a 2/3!!) azt gondolta, bármit megtehet. Egy jó darabig meg is tehetett bármit. Felgyújtotta Rómát, megölte a feleségét, Poppeát, feleségül vett egy férfi rabszolgát (előtte kiheréltette) és hasonló csínytevéseket. Végül be akarta vezettetni az ókori Tobin-adót. Ezt kissé durvább módon kezdte el végrehajtani, mint a mi unortodox hőseink. A birodalom leggazdagabb arisztokratáit felkereste néhány fegyveres a császár parancsával. A parancsban az állt, hogy a delikvens azonnal írjon végrendelet, amiben minden vagyonát a császárra hagyja. Hogy ne kelljen az "örökségre" sokáig várni, azonnal öngyilkosságot kellett elkövetniük. Mindennek fejében Néro megkímélte a család életét. Egy darabig jól ment a bolt, végül az arisztokraták/szenátorok összefogtak és fellázadtak. Nérot öngyilkosságra kényszerítették. I.u. 68-on állt a naptár. Azóta voltak, akik tanultak ebből. Mások nem...

14927 2012.04.16. 16:40:45

Az a baj, hogy nincs itt kéz, se fej az értelmesből. Kézből csak a bal (elnézést a balkezesektől), fejből meg a vízfej található meg. Gordon Hűűű, de nagy a hasonlóság, hacsak képletesen is, de a vége is ennyire stimmeljen,

34417 2012.04.16. 17:04:31

evianna, köszönöm a kiegészítést! a laikus ezt persze, nem látja. a jövedelemhez tartozik, bár nem pénz, de adózni kell utána? mekkora ötlet! persze, nem a munkaadó adózik, hanem az érintett! ügyes!

34417 2012.04.16. 17:09:48

3. Hollósy Gerti HCJD 2012. 04. 16. 15:31 hát ez az! ehhez jön még népünk boldogságának kijelentése, hogyaszongya: "az ország jövője azon múlik, hogy az emberek látják-e értelmét a munkájuknak és a több munkának. A társadalmi igazságosságot nem akkor kell számon kérni, amikor az emberek elvégzik a munkájukat és megkapják az azért járó jövedelmüket, hanem amikor elköltik azt.” értitek? még az elköltést is ők akarják szabályozni! ettől, persze, az emberek azonnal látni fogják munkájuk értelmét. aki nekem a második mondatot levezeti, hogy ezt a baromságot hogy' is kell értelmezni - nem azt, hogy ezt ők hogy gondolták - az jó nálam egy pofa sörre mogyoródi törzskocsmámban!

34417 2012.04.16. 17:13:08

5. Gordon 2012. 04. 16. 15:47 a mi arisztokratáink, pénzoligarcháink nincsenek ilyen veszélyben. eddig rendesen kaszáltak az unortodoxia jegyében. nem ők a fejőstehenek. de, ha már egy állatfajtánál tartunk: orbánéknak is tudnia kellene, hogy ahhoz, hogy lenyírhassák kedvenc birkáik gyapját, a birkát jól kell ám tartani, különben lóf@szt fognak növeszteni, nem gyapjat!

12019 2012.04.16. 18:00:33

Ghost, nekem elég egy szelídebb változat is, csak legyen már vége. Rasid, elképzelem a birkákat, amint gyapjú helyett sokezer kis lóf..sz nő szegényeken. :-) Itt amúgy az arisztokrácia helyébe természetesen a kihasználtakat kell helyezni. Viszont a megbuggyant vezér példája megáll.

12635 2012.04.16. 19:04:57

Rasid, hogy Te milyen naív vagy, hát nem érted, tök igazságos, hogy egy kiló kenyér, vagy egy liter benzin, vagy egy kiló hús pont ugyanannyiba kerül egy milliárdosnak, mint egy ellátatlan álláskeresőnek, ez a jelenkori társadalmi igazságosság az anyagiak terén... szerintem készítsd a sört, kellemesen hidegen szeretem és jó sok habbal...

gogu 2012.04.16. 19:23:27

Igen erős szag terjeng az árnyékszék környékén.

60145 2012.04.16. 19:26:54

Evianna, ismét: Kösz!

163107 2012.04.16. 19:35:44

gogunak igaza van: ez az egész fidesz, a vezetőivel, a 300 forintos budiforradalmárjaival, a hülye wc.fülke forradalmukkal árasztja a bűzt a fécesz szagot. Még befogott orral se lehet elviselni a brancsot, esetleg gázálarcban.

163107 2012.04.16. 19:38:47

Újabb sallerek jönnek a legújabb törököket megszégyenítő sarcok miatt. http://www.168ora.hu/buxa/penzugyi-tranzakcios-ado-imf-hitel-hianycel-eu-94496.html "Mintha eddig nem lett volna elég konfliktus, a legújabb adóelképzelések biztosan ismét kicsapják a biztosítékot. Úgy tűnik, Orbán és csapata a kivezetendő különadók helyettesítésére ugyancsak unortodox eszközt, a pénzügyi tranzakciós adót akarja bevezetni. Hasonlóról már évek óta folyik a vita az EU-ban, de a tervezett Tobin-adó és annak magyar változata között óriási a különbség: az kifejezetten a pénzpiaci ügyletekre vonatkozna és a lakosságot, valamint a cégek nagy részét nem érintené, nálunk viszont mindenfajta pénzmozgást megadóztatnának. Bár ezt az uniós szabályok közvetlenül nem feltétlenül tiltják, aligha korrekt lépés, hogy Orbánék ezt előzetes egyeztetés nélkül, az uniós tervek és szempontok figyelmen kívül hagyásával akarják meglépni." Kihúzzák a gyufát újra és újra: addig, amíg beint az unió, dohány pedig akkor lesz, ha piros hó esik a Nándorfehérvári teremben.

12635 2012.04.16. 19:48:35

Ossi, a gyufát nem csak az uniónál húzzák ki, az is fontos lenne, hogy a mi gyufánk hogy áll, már semmi sem húzza ki a gyufát igazán a népnél, az istenadta népnél?

163107 2012.04.16. 20:22:47

Gert, nem, asse, hogy megszüntettek 4000 vonatjáratot - emlékezzünk egy két szárnyvonal miatt mekkora orditozást csaptak - naponta 3 öregasszony utazott rajtuk - itt meg most az egyetemisták egymás fején állnak, mert eddig is zsufolt volt, most mi lesz.

34417 2012.04.16. 20:33:06

[gogu](#1367026) igazad van. ne is menj a közelébe, sz@rj a markodba, és, ahogy szoktad, kend szét a tiszta szobád falán. állítólag jót tesz a vakolatnak:-)

34417 2012.04.16. 20:40:53

[Osszián](#1367060) az más volt. azt a gaz libsibolsi gyurcsányék szüntették meg. ők egyetlen szárnyvonalat se szüntetnek meg, csak éppen nem közlekedik rajta annyi vonat. tessék hajnalban kelni, késő esete feküdni, micsoda dolog az, hogy reklamálni tetszik a szolgáltatást? ha nincs helyjegy, tessék későbbi vonattal menni, amin majd lesz! különben is, csöndes három órát ácsorogni hónaljszagban, semmiség! edzett a magyar, többet is kibírtak fiaink a don-kanyarban, mégsem panaszkodott senki! mi az, hogy akkor nem ér be a munkahelyére, az iskolába, az egyetemre? lári-fári! hát mindent a kormánynak kell megoldani? különben is, ők nem zárnak el senkit a vonatközlekedés igénybe vételétől! basszus, ilyen ócska dumával is csak ezek tudnak előjönni!

34417 2012.04.16. 20:42:13

@Hollósy Gerti HCJD hát, ha igen, nem biztos, hogy annyival megússza, mint néró...

163107 2012.04.16. 21:00:13

Most mondja egy főcsóka (mávos) hogy 3000 embert kell lapátra tenni.

12635 2012.04.16. 22:59:34

Ossi, eddig ezt nem mondták, azt mondták, hogy elbocsájtani nem kell senkit...

12635 2012.04.16. 23:01:25

Rasid, mi lesz a sörömmel...

34417 2012.04.17. 08:01:08

24. Hollósy Gerti HCJD 2012. 04. 16. 23:01 van egy olyan sanda gyanúm, hogy mire azt én ki tudom fizetni, már rég számon lesz kérve a társadalmi igazságosság!

163107 2012.04.17. 09:41:11

Kedves királycsináló miniszterelnökünk felforgatja a kabinetet. "Varga Mi. em pénzügyminiszter lesz, hanem úgy tudjuk, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokért felelős Fellegi Tamás helyét veszi majd át április végétől, és ő tartja majd a jövőben a kapcsolatot a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel. Varga Mihály helyét a Miniszterelnökségen információink szerint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője veszi majd át, a hivatalnál azonban további két államtitkár is munkába áll: Szijjártó Péter, a kormányfő eddig államtitkári rangban, de miniszterelnöki biztosként dolgozó szóvivője kilép majd a miniszterelnöki szócső szerepéből, és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz." (Hehehehehe) Marad Matolcsy, jön a Tóni Számos korábbi találgatással ellentétben biztosan a helyén marad ugyanakkor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Lázár János frakcióvezető helyét Rogán Antal V. kerületi polgármester veszi majd át" Mint a sakkban. Ugyanazokat az "embereket" csereberéli. Minél rosszabb, annál jobb!

12635 2012.04.17. 09:43:22

Rasid, legyen igazad, kérje csak számon valaki, valakik!!!! Bár eddig halvány és hatástalan volt mindenféle számonkérés. Belföldi és külföldi egyaránt.

34417 2012.04.17. 14:49:00

[Osszián](#1367345) egyszer csak berosál!
süti beállítások módosítása