Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

1956 didergő lángjai 1.

2012. január 27. - Harun al Rasid

A Gárdista.

A Gárdista.

"1956 még sokak emlékezetében él. Azokéban, akik megélték, azokéban, akik átélték, azokéban, akik túlélték, azokéban, akik beszéltek róla, azokéban, akiknek beszéltek róla.
Születtek az eseményekről ilyen-olyan visszaemlékezések, pártos és kevésbé pártos értekezések, hiteles és kevésbé hiteles beszámolók. Tanították és tanultuk.  Egy valami maradt ki: egy oknyomozói betekintés, ami a városi legendáriumok és hivatalos történetírások sokszor egymást kuszán átfedő dzsungelében leás egészen a szikár tényekig és – a kutatott alanyok akkori cselekedeteiből nem okvetlenül logikusan következő – későbbi sorsfordulókig.
Tizenöt részes sorozatunkban Szemenyei-Kiss Tamás ’56 és az utána következő idők résztvevőiről írt tényfeltáró, oknyomozó írásait közöljük: '56 DIDERGŐ LÁNGJAI címmel.
Ille István, a cikksorozat szerkesztője"

Szemenyei-Kiss Tamás

1956 DIDERGŐ LÁNGJAI – A GÁRDISTA

Egy amatőr festő, történelmi tájképpel

Porubszky István, vagy közismertebb nevén „Potyka bácsi” magyar szabadságharcos volt 12 napon át az 1956-os forradalom idején, a fél évszázaddal később élt hívei azt is hozzátették, hogy „a kispesti nemzeti ellenállás vezéralakja” (amely jelzőt leginkább az események után kivégzettek esetében használják a krónikások). – A forradalom bukása után, mint egyike a gyorslábú szabadságharcosoknak, Kanadába emigrált, ahol tájképek festéséből, eladásából tartotta fenn magát – egyéb munkavégzéséről a történelemíróknak nincs tudomása. Saját elbeszélése szerint a felkelés kitörésekor a Hungária Jacquard Szövőgyár művezető-helyettese volt. Október 23.-án megtagadta a munkát, és a kispesti Tanácsháza előtt gyülekező tüntetőkhöz csatlakozott, akik tüstént a helyi forradalmi bizottság tagjává választották.

Első fegyveres akciója alkalmával, társaival, köztük tisztiiskolásokkal, „elvágták a szovjet hírszerzés Soroksári   úti kommunikációs vonalát.” Fegyvereiket a kispesti rendőrségről szerezték, többször keveredtek harcba a Kispesten keresztül a városközpont felé vonuló szovjet erőkkel, köztük páncélosokkal. A november 4.-i szovjet inváziónak a gyengén felfegyverzett kispesti csoportok nem tudtak ellenállni. Porubszky a harcban először fej- majd combsérülést szerzett. Miután ellátták sebeit, november közepéig „másokkal együtt” tovább harcolt.            November 28-án hagyta el az országot. Sebfertőzéssel Linzben, majd Németországban kezelték – családja egy része (felesége, fia és az anyja) a Fertő-tavon keresztül szintén átszökött Ausztriába, majd vele tartott Kanadába. Lánya Magyarországon maradt…

A szabadságharcos-legenda

A bevezetőben írott sorok – az állítólagos szabadságharcos ténykedések – hangsúlyozottan az egykori szövőgyári munkás előadására alapozottak illetve arra a figyelmen kivűl nem hagyható tényre, hogy az elfogott, a kihallgatók szobáiban vagy a bíróságok előtt vallomást tett felkelők számtalan esetben a külföldre szökött (biztonságban lévő) társaikkal hozták összefüggésbe a halálos ítélettel fenyegetett harci cselekményeket.
Nem volt ez másként Porubszky István esetében sem. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon, Pető Béla rendőrszázados 1958. december 16.-i jelentése szerint „a kerület forradalmi ifjúsági szervezetét, az úgynevezett K-csoportot, vezette a Nemzetőrségen belül és csoportja a harcokban több szovjet katonát megölt”.  Szó sem volt tehát arról, hogy a napjainkra, 53 év múltán a Magyar Gárda tagjává lett 78 éves „Potyka bácsi”, ahogy az a szélsőjobboldali meghívókban szerepel, a „kispesti szabadságharcosok parancsnoka” lett volna – még a Magyarországon maradt társai is csak az egyik ifjúsági csoport vezetőjeként emlékeztek rá.

A kispesti nemzetőrök, Koroly T. György r. hadnagy és társai perében a Budapesti Katonai Bíróság a 4313/1957 számú, 1958. február 28-án benyújtott vádirat alapján összesen kilenc személyt (Koroly T. Györgyöt, Fehér Gyulát, Gyurika Lászlót, Kun Kálmánt, Manger Józsefet, Csiszár Lászlót, Czirány Sándort, Borsos Pál r. törzsőrmestert és Pintér Attilát) ítélt el. És bár a 1958. május 15-én kimondott verdikt két halálos ítéletet is tartalmazott, a Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bírósága Katonai Kollégiuma 15 év szabadságvesztésre változtatta Koroly T. György és Fehér Gyula halálos ítéleteit. – Ebből következően komoly, sok halottal járó harci cselekményekről tehát a kispesti felkelők ügyében szó sem lehetett, a két parancsnok és Kun Kálmán kivételével a Katonai Kollégium illetve a katonai ügyészség megelégedtek az 1-5 évig tartó börtönbüntetésekkel.

„Megszerveztük Kispesten a közellátást, fenntartottuk a rendet és védtük a szovjetek ellen kerületünket…” – nyilatkozta 2004-ben Porubszky István  Stefka István újságírónak, jótékonyan elhallgatva, hogy ebből neki maximum a közellátás megszervezésében volt némi része, ugyanis a környéken élő kisgyermekes anyák számára valóban sikerült néha, innen-onnan tejet szereznie és szétosztania.
„Azok a rendőrök, akik nem álltak közénk, önként átadták a fegyvereiket…” – diktálta tovább emlékeit a Magyar Nemzet zsurnalisztájának – elfeledkezve arról, hogy a külváros felkelőinek a vezetői, parancsnokai is a forradalom oldalára átállt rendőrök voltak.

A közelmúltban, 2007. novemberében, a radikális nacionalistának mondott Magyar Gárda tagjává, hangadójává lett Porubszky „Potyka” István, mint az ötvenhatos szabadságharcosok szóvivője, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt tett feljelentést Horn Gyula unokahúga, Havas Szófia szocialista országgyűlési képviselő ellen. – A baloldali politikus ugyanis úgy vélekedett, hogy „nem szokott forradalomról beszélni, mert 1956 októberében a börtönből kiszabadultak nem forradalmárok voltak, hanem nyilaskeresztesek és zsidóvadászok, akik házról házra jártak zsidók után kutatva”.   (Foto: Für Lajos „fajvédelmi miniszter” és a gárda-egyenruhában pompázó Porubszky István, 56-os szabadságharcos)

Az MSZP országgyűlési képviselője, ha valóban általánosított, akkor bizonyára tévedett: a kiszabadított politikai elítélteknek csak egy része volt híve a nemzetiszocialista eszméknek és a harci cselekmények napjaiban a felkelők túlnyomó többsége nem üldözte a zsidókat – de kétségtelen, hogy soraikban ott voltak az egykori csendőrtisztek, nyilas pártszolgálatosok, háborús bűnösök… és ezek a személyek nem tagadták meg valódi lényüket. Amennyiben Havas Szófia konkrét neveket említ – mint pl. Kecskési Tollas Tibor, Francia Kiss Mihály, Bosnyák Imre vagy Csehi Károly neveit – akkor bizonyára nem lehetne vitatni állításait. Sajnos, voltak nem kevesen olyan „szabadságharcosok” is, akik a legyőzött ellenségeiken élték ki szadista hajlamaikat, példaként említhetők a Köztársaság téren lezajlott vérengzés „hősei”…

A folytatás itt olvasható: a Gárdista


A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr138309640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2012.01.27. 13:15:04

na ja. Tamásnak még van bőven mondani valója, úgy 15 részen át!

69910 2012.01.27. 15:15:31

2 re Rasid, a többi tizenöt ilyen színvonalú, akkor vemhes kutya legyek, ha elolvasom azokat. Százados.

34417 2012.01.27. 15:44:17

3. szazados90 2012. 01. 27. 15:15 amennyire jól tudom, ez egy szabad ország és nem kötelező az elolvasása. persze, ha némi konkrétumot is felhoznál - pl. ellenbizonyíték, más, potyka mellett szóló érv, vélemény - nagyban segítene a hozzászólásod ésszerűségén. ezek tények. amúgy nem gondoltad ezt komolyan. egy hatos alom, nem hiszem, hogy jót tenne- vau, vau.

11677 2012.01.27. 16:17:39

Ha egy háború után 11 évvel olyan nyomor volt Magyarországon, hogy forradalmat kellett csinálni, akkor most a 22 éves Magyar Köztársaságban - ahol ezrek állnak sorba 1,5-2 órát karácsonykor egy tál ételért, meg az ország 1/3-a a létminimum szintjén, meg az alatt él, több mint 10 % munkanélküli van -, akkor itt ma már mindennek égnie kellene. Ha meg az a gond, hogy felszabadító/megszálló csapatok voltak Magyarországon, akkor gondoljunk a napokban megjelent hírre: az USA néhány ezer fő katonát kivon Németország nyugati részéből, mert Ázsiára helyezi át a katonai súlypontját. Magyarul: még ma is - VSZ megszűnése után két évtizeddel - van Európában amerikai felszabadító/megszálló katonai erő. Vajon miért? Kitől, miért félnek? Saját árnyékuktól?

69910 2012.01.27. 17:10:09

Kedves Harun, nem akartalak megbántani, sem megsérteni. De ezt a történetet úgy írtad meg, hogy abban benne volt: higgye, aki akarja. De ha már arra kérsz, hogy mondjak én valami ellentétet, hát akkor figyelj de hosszú lesz: Én '56 ban, meg még hat évig a Gépipari Minisztériumban dolgoztam. nem vettem részt a forradalomban és nem harcoltam ellene sem. csakúgy, mint tizenegy milliónyi magyarból 10 millió kilenczsázkilencvenhétezer. De van történetem: 1957 ben, bejelntenek nálam egy embert egy nagy angyalföldi gyárból. Velem akar beszélni, -- mondja a főosztály titkárnője. Jöjjön, -- így én. Jött, bemutatkozott. Nevét nem mondom. De a vállalat főenergetikusa volt. Odaadott egy papírt, amit az illetékes hadkiegészítő pk. adott ki, miszerint megvonják tartalékos tiszti rangját, az ellenforradalomban tanúsított magatartása miatt. Azt mondta, hogy ő nem vett részt semmiféle ellenforradalmi tevékenységben, s kéri a segítségemet, hogy hogy tisztázzam. -- Miért hozzám jött? -- Magát ajánlották. -- Ki? -- Egy közös ismerős, de kérte, hogy a nevét ne momondjam meg. -- Jól van, nem ígérek semmit, de megnézem. Kimentem a gyárba. A párttitkárhoz. (egy a frontra vitt, s elpusztult kommunista munkaszolgálatos testvére volt a párttitkár) Kérdeztem, mit tudtok az ügyről? A párttitkár elővette az iratait és olvasta: benne volt az egyetemi zászlóaljban és ott harcolt. Ez van itt leírva. -- Honnan tudjátok mindezt? -- Ő maga dicsekedett vele itt a gyárban a harcok alatt, amikor egyszer, kétszer bejött. Elfogott a méreg. Másnap behívattam. -- Mondja, maga hülyének néz engem? Idejön panaszkodni, s állítja, hogy nem vett részt a harcokban, s a gyárában maga dicsekedett vele? Milyen segítséget vár? -- Nézze, igaz, hogy én dicsekedtem el vele. De nem igaz, hogy így is volt. És járok a műegyetemre a második diplomámért. De nem vettem részt semmiben. Otthon dekkoltam. be voltam szarva. Tudja, engem a gyárban sokan utáltak. Féltem, hogy kirúg a Munkástanács, vagy még annál is rosszabb történik. Ezért találtam ki az egészet. bementem a gyárba és itt, ott eldicsekedtem, hogy harcolok az egyetemi zászlóaljban. De otthon dekkoltam. -- Hát így nehéz lesz barátom, de azért még utána nézek. -- Így én. Másnap összetalálkoztam a a minisztérium belügyi összekötőjével. Megkérdeztem, hogy tud e segíteni ebben az ügyben. Ígérte, hogy utána néz. Két nap múlva jött is. Azt mondta, hogy nekik megvan a zászlóalj névsora. Ez a név nem szerepel benne. Nyugodtan elhiheted amit mondott, nem volt benn a zászlóaljban. -- Így ő. Másnap elmentem a gyárba, elmondtam a párttitkárnak, hogy mit tudtam meg. S együtt elmentünk a Kiegre is, és visszavonta a párttitkár a Kiegnek küldött írását. A jóember tisztázódott.Visszakapta a rangját. (és nem rúgták ki állásából) De ezzel még nincs vége. Eltelt jó hat év. Én kikerültem a minisztériumból és egy angyalföldi gyár igazgatója lettem. Amely gyár egy nagy komplexumhoz egy vezérigazgatósághoz tartozott. Ott vagyok pár napja már, talán egy hete. S jön a vezérigazgatóságtól három ember. bemutatkoznak, s hogy miért jöttek. S az egyikük megszólal: nem ismersz meg? ..... vagyok. Figyeljetek ide emberek, -- szól társaihoz -- ez az ember mentett meg. A becsületemet, a karrieremet. -- Mutatott rám. s hozzám fordulva mondta: azért jöttem tulajdonképpen, mert hallottam idekerültél, s meg akartam köszönni. Mos itt vagyok főenergetikus ennél a nagyvállalatnál. Ez a történet, Harun barátom, s igaz a történetem. Nekem elhiheted, öreg ember vagyok. S az öreg emberek nem hazudnak, -- legalábbis legtöbbje -- mert elfelejtik és magukkal viszik, odaátra. Üdv: Százados.

34417 2012.01.27. 17:31:37

[szazados90](#1322813) sajnálom, elég hirtelen és indulatos volt a válaszom. a történet azonban nem az enyém, én csak a sorozat szerkesztője vagyok. szemenyei-kiss a szerző, és szerény véleményem szerint korántsem arról szól, hogy higgye, aki akarja. potyka bácsiról nem mesét költött. a konkrétumot pedig potykával kapcsolatban vártam. köszönet a történetért.

57665 2012.01.28. 12:31:21

Állítólag az egyik kínai vezető ( ha jól emlékszem Teng ) amikor valaki a francia forradalomról kérdezte azt mondta még nem tudjuk megítélni ,mert nem telt el elég idő. A kínaiak általában türelmesek és bölcsek. Mi mindig sietünk ítélni utána meg átértékelni. Konkrétan a Potyka bácsi félékhez ,egy nagy szerencséjük van fogynak az élő szemtanúk. Ma már azt mondanak amit akarnak. Ha él is még szemtanú aki esetleg a másik oldalon volt ,mert ne felejtsük el olyanok is voltak azok ma már nem mernek vagy inkább nem akarnak megszólalni.

11677 2012.01.28. 13:50:56

7-re Timurnak: Azért akad olyan is, aki másképpen értékeli 56-ot, mint a hivatalosság, legfeljebb nem figyel oda senki. ("Kutyaugatás nem hallik az égig") Egyszerűbb is, könnyebb, meg jobb is, hazugságokban élni. Szíves figyelmedbe ajánlom az ESETLEN GONDOLATOK - at, ott találsz 56-ról másképpen szóló értékelést is.

114634 2012.01.28. 17:24:42

9. rodosto (látogató) "Lám ezért szerelek olvasni benneteket. Néha kiugrik a szög a fekáliás vödörből." Ezt a szöget szoktad a fejeden találni!

256117 2012.01.28. 18:03:21

56-ban az a legmegnyugtatóbb, hogy nem tudott kiteljesedni a forradalom. Steffka Pistike hősi életéről találni valamit?

34417 2012.01.28. 21:26:21

@Kováts Hugó lehet. még van hátra 14 fejezet.

34417 2012.01.28. 21:27:19

[raptor](#1323227) bocs, de valahogy becsúszott ide ez az izé. de már féregtelenítettem:-)
süti beállítások módosítása