Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Tűz is volt, babám!

avagy a rendszerbe be nem táplált gáz sorsa

2016. július 28. - Harun al Rasid

Mármint Dunakeszi határában. A dunakesziek – kivéve Szijjártót - arra ébredtek, hogy kurva nagy lánggal és üvöltő zajjal ég valami. Az ijedősebbek azonnal elindultak tartós élelmiszereket vásárolni, mert hát, ki tudhatja?

Node, a Katasztrófavédelem – basszus, ez is milyen, Orbanisztánban már a katasztrófát is védeni kell? De mégis, ki ellen? Igaz, elég sok mindent megvédtek már (nyugdíjak, nyugdíjkassza, reálbér, brókerek, déli országhatár), de ez azért mintha túlzás lenne!  Ha már katasztrófa, legyen Kövér – illetékes érvtársa megnyugtatta a népet, hogy aggodalomra semmi ok, a Gázművek végzett ellenőrzött és irányított égetést, minek során a rendszerbe be nem táplált (?!) gázt távolították el ilyen úton.

Most tekintsünk el attól, hogy a Gázműveknek kutya kötelessége lett volna a pórokat előzetesen tájékoztatni az akcióról, de hát, a Gázművek csak egy állami szolgáltató, és, mint ilyen, magasról leszarja a szolgáltatást igénybe vevőket, inkább ragadjunk bele a gáz fogalmába.

A gáz, mint olyan,  gáznemű állapotú energiahordozó. Mármint, a földgáz. Mert hát, van olyan gáz is, mint a metángáz – leánykori nevén sújtólég – világítógáz – néhány kandeláber, merő nosztalgiából  még mindig ezzel működik – van a bélgáz – ezt inkább hagyjuk – van a mocsárgáz – népies nevén lúdvérc – és van a propán-bután gáz – amit a földgázból választanak le, háztartási célra.

Node, mi foglalkozzunk most csak a földgázzal, amit ugyebár, a természet ajándékozott nekünk, és állandó bajunk van vele. Hol  Ukrajna miatt – elzárja, nem zárja el? -  hol az algyői gáztározók miatt – mennyire is van feltöltve? – hol valami kurva megkerülő vezeték miatt, amit Orbánék vagy pártolnak, vagy nem.

Lényeg, hogy most ebből a földgázból elégetődött a felesleg. Nem tudni, mitől lett felesleg, se azt, hogy ha már felesleggé vált, mijafaszért kellett a levegőbe elfüstölni? Mert hát, a gáztározók – még a helyiek is – már csak olyanok, hogy időtlen időkig tárolják a gázt, egészen addig, amíg nem vételeznek belőle.

Ha én jól sejtem, a csap végén van egy fogyasztó. Mnid1, hogy ipari, vagy lakossági. Ennél fogva a gáz nem olyan, mint a villamos energia, amit, ha túltermelődik, sürgősen valahová át kell irányítani, mivel tárolni nem igazán lehet. A gáz, az olyan, hogy ha hőenergiává átalakítva elfogyasztják, jó, ha marad felesleg – hol is? tán a csőben? – úgy is jó. Majd legközelebb betáplálják a rendszerbe.

Node elégetni? Ez, biza, elég gázos!

 

gazfaklya.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr928919004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása