Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Görbe tükör

2016. február 20. - Harun al Rasid

Van nekünk, ugyebár, a Don. Mármint, a szélmalomharcos don Quijote, a Kárpát-medence lovagja, aki, mint tudjuk, az Unió érdekében emeltetett kerítést, voltaképpen szolgálatot tett a földrésznek. Merthogy rendnek kell lennie, és itt főleg gazdasági migránsokról volt szó. Igaz, hogy ezekből se lehet kicsiny hazánkban nagyítóval sem kimutatni egyetlen egyet se, de a Don büszke rá, hogy megvédte a földrészt. A kvótáról, persze, hallani sem akar. Igaz, hogy – mint az Unió tagja – a terhekből is vállalnia kellene a részét, de ehhez nem fűlik a foga. Na ja, könnyebb a markát tartani a felzárkóztatási támogatásért. A marka pedig elég nagy, és rezzenéstelenül tartja.

Magyarország valóban schengeni kötelezettségének tett eleget a határzárral, viszont egyedülálló, hogy milyen alávalóan és gusztustalanul bánt az érkező emberekkel. Azoknak eszük ágában se volt maradni, miért is tették volna? Egy olyan országban, ahol embernek se tekintik őket, ahol gyűlölet veszi körül őket? De hát Orbánék mindent meg is tettek, hogy megszabaduljanak a területükön lévő menekültektől. E mögött jobboldali populista megfontolások voltak, mindenekelőtt az iszlámellenesség, amit Orbán hónapok óta egyre jobban gerjeszt. Egy olyan országban, amelyben a lakosságnak mindössze 0,06 %-a muzulmán. Azért az egyensúly kényes, mivel Vona éppenhogy iszlámbarát, mégis a Jobbik szavazataival verték át a parlamentben a migránsok elleni tűzparancsról szóló törvényt. Érdekes ország ez a Magyarország…

Itt van még a pubi is, aki a polgári életben Szijjártó névre hallgat. Főnökéhez hasonlóan ő is szívesen oktat ki másokat. Amíg mi mindent megtettünk (?) a migrációs válság megoldására – kerítés, buszok, vonatok – addig szerinte Görögország önmaga okozta jelenlegi nehéz helyzetét. "ha elfogadták volna a hónapok óta fenntartott javaslatunkat, akkor ma már egy közös európai erő védené Görögország déli határait és az EU nem lenne olyan védtelen, mint amilyen védtelen most. Tehát a görögöknek jobb lenne, ha a képmutatás helyett a tettek mezejére lépnének" - szögezte le Szijjártó Péter. Mit mondjak, nagy arca van a pubinak, mert, ha valaki képmutató, az Orbán. Erről tanúskodik oroszországi útja is, főleg az utána kiadott közlemények. Ráadásul valahogy nem nagyon lehetett hallani a pubi által hangoztatott konstruktív javaslatokról.

De maradjunk a képmutatásnál. Egy teljesen lényegtelen lap, a Daily Telegraph – biztosan Soros pénzeli - azt írja, hogy a jobboldali Orbán-kormány általában nem tart lépést Brüsszellel a bevándorlás és a nemzeti önrendelkezés ügyében, ezúttal pedig azt ellenzi, hogy az uniós polgárok az eddiginél kevesebb szociális juttatást kapjanak a szigetországban. Hogy honnan veszik ezt, fel nem foghatom… Ez akkora képmutatás, ami szinte csak azzal ér fel, amit a francia elnöknél látni. Egyetlen állam sem tett többet a magyaroknál az elmúlt évben, hogy kerítéssel zárja el a menekült cunami útját és távol tartsa a tömegeket. Budapest szemében az emberek szabad mozgása csak saját polgárai számára érvényes. Ebben a formában áll a brit kezdeményezéshez is: a többiek le vannak…

Kétségtelen, hogy a paranoia ragadós. Matolcsy terrorveszélyre hivatkozva felfegyverzi a nemzeti bankot. A MNB 112 maroklőfegyvert, valamint 200 ezer lőszert rendelt a biztonsági szolgálatának, merthogy bombáktól, migránsoktól és terrortól tart. Hiába, no, a kemény idők fura és szélsőséges válaszokat produkálnak. Az Unió egyik tagállamának központi bankja pedig olyasmire készül, mintha ostromnak kellene ellenállnia. Persze az amerikai FED is védi magát, ám Matolcsy lépése olyan szellemi állapotra utal, ami ritkán fordul elő a fejlett világ jegybankárainál.

Hogy a migránsok ellen kellene védekezni egy központi banknak, az korábban soha, semmilyen formában nem merült fel. Mert pl. hány lőszer kellhet ahhoz, hogy feltartóztassák a terroristákat vagy a menekülteket, amíg meg nem érkeznek a jobban felfegyverzett, ráadásul kiképzett hatóságok? Az agyam eldobom! Persze az összefüggések megértéséhez tudni kell, hogy Orbán, akinek Matolcsy – mint tudjuk – a jobb keze, igen keménykezű politikát folytat a migránsokkal szemben. Csak halkan jegyzem meg, hogy jobb kézzel egy muzulmánnak integetni nem illő dolog, mert hát, a jobb kezet az ember nem csak arra használja…Azon kívül a MNB már tett szokatlan lépéseket, pl. amikor átszámítva 108 millió dollárt költött képzőművészeti alkotásokra (kinek a pénzéből is? mert neki nincs sajátja!), vagy amikor 700 millió dollárt tett félre, hogy újjal váltsa fel a – szerinte - idejét múlt neoliberális közgazdászképzést.

Az igazi tanulság Magyarország kapcsán az, amit remélhetőleg másutt nem tapasztal meg a világ, hogy ti. ha a hatalomféltés párosul a gazdasági csőddel – ha Brüsszel elzárja a pénzcsapot, Magyarországnak annyi - akkor ez olyan ötleteknek és taktikáknak nyit teret, amelyek ellentétesek az eddig érvényesnek hitt játékszabályokkal. Figyelemelterelésben, látszatintézkedésekben, pótcselekvésekben eddig se szűkölködtek Orbánék. Lehet, hogy a paranoia nem lesz általános, de nem lepődnék meg, ha kormányzati szinten mégis az lesz.

Bizonyos szintig a paranoia gyógyítható, kérdés, Orbánék nincsenek-e már túl ezen a szinten?

Az az ember - bárhol is éljen – aki a falak építésével foglalkozik, és nem azok lebontásával, nem lehet keresztény. Ferenc pápa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr338406740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.02.20. 17:23:24

Van kisebb címlet is, az 50 Ft-os elég lett volna.

Harun al Rasid · https://www.facebook.com/istvan.ille 2016.02.20. 19:52:56

"Orbán Viktor is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson."
a gerincét meg biztosan a ruhatárban hagyta.

Xilit 2016.02.20. 21:21:21

Sziasztok!

Rasid, Nyírfa vagyok.

Ezt a Matolcsy-hadsereget nem értem. Azaz, nem akarom érteni. Rákérdezett már valaki a Parlament soraiból, hogy az MNB-vezér kinek a megbízásából, milyen alapon fegyverkezik? Nyilvánvalóan nem a hivatkozásai érdekelnek, hanem a valódi cél leleplezése.
Sejtéseim vannak, de az még nem bizonyíték.

Harun al Rasid · https://www.facebook.com/istvan.ille 2016.02.21. 09:13:21

@Xilit: a 112 db. fegyverhez tartozik min. 200 fegyveres, ugyanis normális esetben a szolgálat tagjai egymásnak adják át váltáskor a fegyvert (de ki mondta, hogy Matolcsy normális?), nincs személyes használatú fegyver.
fegyveresnek meg csak orvosi és pszichikai vizsgálat után állhat valaki, fegyvervizsgával kell rendelkeznie, ráadásul a rendőrség is lekáderezi.
kérdés, honnan a fenéből kerítenek elő ennyi vizsgázott és alkalmasnak minősített fegyveres biztonsági őrt? az egész országban nincs tán ennyi.
de hát, én nem is az őrök száma, hanem a fegyverek száma miatt aggódom. nomeg, az esetleges felhasználásuk miatt.

zs.ati 2016.02.21. 10:05:39

@Harun al Rasid:
Talán ugyan úgy,ahogy az aranykoszorús gazdaképzést megoldották a földvásárláshoz...??

Xilit 2016.02.21. 10:57:28

Ez aztán a paradoxon:

" Varga Mihály szerint a NAV-nak ügyfélbaráttá kell válnia, a helyettes államtitkár szerint jönnek a felfegyverzett pénzügyőrök. "

Kik ellen is lesznek bevetve a fegyveresek? És még mire, azon kívül, hogy bárkit vegzálhatnak, elhurcolhatnak, akár meg is ölhetnek önvédelemre vagy súlyos társadalmi veszélyeztetettségre hivatkozva.

Putyin, KGB - csak az első gondolatok, amelyek a NAV ügyfél-, azaz állampolgárbarát intézkedései nyomán előbújnak.

A cikk, amelyből idéztem: elmarad, nem tudom linkelni. :) Egyébként az Origó egy friss összefoglalója.
süti beállítások módosítása