Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Simay E. I.: Áztok, fáztok? Ráfáztok!

2016. február 07. - Harun al Rasid

A pedagógusok áznak és tüntetnek. A világ meg megy tovább, ha így megy tovább. Még akkor is, ha a Fidesz-hívők egy része pánikol és vagdalkozik. Mely utóbbira lehet példa, hogy Bencsik András szolgálatba helyezte a gyűlölködő énjét és nekiment Galló Istvánnénak. Világért sem szakmai alapon, hanem személyeskedve. Mert erre fussa. Még akkor is, ha mellé lőtt.

Mert elkezdte mesélni a híveknek, hogy a szakszervezeti főnéni apukája kommunista tömeggyilkos volt. Amit Gallóné nagyjából elektron-fordultával meg is cáfolt. Nem mintha a hithű orbanisták hagynák magukat a tényektől zavartatni. Eddig sem hagyták. Miért pont mostantól hagynák. Azonban éppen ezért igen mérsékelten fog zavarni bárkit is Bencsik kijelentésének valóságtartalma. Miközben akkor sem lenne releváns, ha igaz lenne. Azt ugyanis csak a populista szöveggel süketté beszélhető, érv-, és tény-rezisztens barmok hiszik, hogy bármit számítana a manapság zajló pedagógus-megmozdulásokban, vagy bármi másban az esetleges szervező felmenője. Legalább is abban az értelemben, ahogy ezt a hordószónokok elképzeltetik a tömegben hozsannázó tapsolóiknak. Illő napidíjért. Időnként a tapsolóknak is. Nem, kedves feleim. Galló Istvánné saját jogon alkalmatlan arra a feladatra, amit betölt. Jól mutatja ezt, hogy nem is olyan régen még csak a majdnem-sztrájkig jutott. Gondolati síkon. A gyakorlatban a belengetett január helyett februárban. S gyanítom: ha csak rajta múlik, hatszor elmegy még egyeztetni Baloggal, mielőtt bármit is csinál.

Csak hát a jelenlegi állapotok kialakulása nem rajta múlt. Egyfajta spontán kezdeményezésként lázadtak fel sorban az iskolai munkaközösségek a KLIK ellen. Jórész okkal. A szakszervezeti vezetők egyfajta követő üzemmódban voltak kénytelenek ehhez jó képet vágni. Holott a pedagógusok többsége a jelek szerint nem nagy veszélyt jelent rájuk. Nem igazán lehetett találkozni olyan közleményekkel, amelyek például Gallóné régóta esedékesnek tűnő elzavarását sürgetnék. Pedig az eddig minisztériumi pávatáncolásban is jeleskedő szakszervezeti főmuftik, mint kipróbált időhúzó-partnerek, mellőzése is hozzá járulhatott ahhoz, hogy beindult a pánikhajtotta gőzfűrész. Amelyben nem csak Bencsik András, hanem például a sorosozó PestiSrácok is. Jelezve, hogy nagyon szeretnék megosztani a tanárokat, és nagyon nem tetszik, hogy az utcára mennek. Amellett odafentről sem kaptak támogatást, mert nincsenek kopogós mínuszok. Noha lehet, a KDNP már felhők feletti kampányt folytatott az ügyben. A jelek szerint hiába. Lehet, hogy bizonyos értékrendet odafent másként gondolnak, mint ahogy a státuszkeresztények idelent megpróbálják átültetni a gyakorlatba.

De maradjunk a tüntetésnél. A pedagógusok tüntetnek és áznak. Eközben ugyanazok a kérdések látszanak nagyon megválaszolatlanul maradni, amelyek számos korábbi nagy kezdeményezés kapcsán. Mert azt érteni vélem, hogy az oktatási rendszer rossz. Azt is, hogy a KLIK a fából készült vaskarikával körbefogott értelmetlen vízfej. Ahhoz sem fér sok kétség, hogy nyugodtan be lehetne sóval hinteni, és beszántani. Annyira nem fér kétség, hogy szaladjunk előre: gondolatban szántsuk be, és az oktatási rendszert meg fel. Ha ennyire előreszaladva elkezdeném keresni az alternatívákat, akkor mit találnék? Tessék mondani kedves pedagógusok! Mit találnék? Több tucat alternatív ötletet, de kidolgozott program nélkül? Spontán tüntetési hullámot abban bízva, hogy majd csak feláll valaki egy sámlira és kinyilvánítja a tutit? Természetesen szigorúan csak az oktatáspolitika tekintetében, és világért sem magára vállalva egy népmozgalmi felelősséget. Ahogy a jelenlegi ellenzék zöme sem több annál, amely gyakorlatilag lezsírozva és program nélkül bukta a választásokat.

Ha senki nem áll a sámlira, és mindenki máshonnan várja a megváltást, akkor különben mit tetszenek várni? Rendben! Ha elég sokan kimennek az esőbe, akkor az erőtől majd meghátrál a kormány. Látszólag legalább. Szinte biztos vagyok benne, hogy már valaki fogalmazza azt a beszédet, amiben Orbán Viktor, a pedagógusokat is megértő jó édes apukája az országnak, bejelenti: A KLIK-et átszervezik, illetve megszüntetik. Egyben megvilágítja az együgyű országlakóknak, hogy ő nem is akarta a KLIK-et, hanem tulajdonképpen Gyurcsány tehet róla. esetleg Bajnai. Majd, engedve a pedagógusok óhajának bejelenti a saját alternatív megoldását. Ahogy a kamarát is felülről krampácsolták össze. S innentől kedves tanarak: pofa súlyba.

Mert minden morgási kísérletre az lesz a válasz: „Tüntettetek, és meghallgattatott a Ti óhajotok. Mars vissza az iskolába!”. S erre nem lesz érv. Csak morgás. Egyre halkabb, és egyre zártabb körben morduló. Nem lett volna akkor mégis inkább azzal kezdeni, hogy a sok ulibuli önérdekvédőt V-alakba állítani, és elhúzásra bíztatni? Aztán tényleg ütősen kimenni az utcára egy olyan programmal, ami nem csak annyit nyilvánít ki, hogy mi rossz, és mi nem tetszik? Elébe menni annak, hogy Pannónia Géniusza nyomja le a népek torkán ugyanazt, ami most van. Legfeljebb pár pántlikát és államtitkárt kicserélve. Egy másik helyről áthelyezett hű csinovnyikkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr308367088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása