Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Most akkor lesz Hóman-szobor

2015. december 16. - Harun al Rasid

vagy nem lesz?

vagy nem lesz?

Mert hát, mérvadó – habár, miért ne lenne vadó? – fideszes és kormányzati potentátok kijelentették, hogy hát dehogyis méltó megszoborintani Hómant, még a fehérvári polgi is megkockáztatott egy halovány javaslomgondoljákmeg-et, de mintha ez olyan nagyon nem tántorította volna el a szoborállítókat – jelesül Kováts Gábor kuratóriumi elnök  (Hóman Bálint Alapítvány) bejelentette, hogy nem mondanak le a Hóman-szobor felállításáról, csak éppen a dec. 29-i hivatalos felavatásáról később döntenek. Nem ismerős? Valami ilyesmi volt a Szabadság-téri, szoborilag történő történelemhamisítás esetében is. Persze, felavatás nélkül is ott áll – az ország szégyenére – az a szobor.

Most meg durcáskodnak az éceszgéberek. Csakhogy, van itt egy apró bibi. A Hóman-szobor felállításának ötlete nem a Hóman Bálint Alapítvány tagjainak agyából pattant ki, hanem L.Simon Lászlóéból, aki kulturális ügyekért felelős államtitkárként, méghozzá nem tegnap szülte meg. Ideája az volt, hogy ugye, ott van a Klebersberg-szobor, amint a ciszter gimnázium előtt lépcsőzik lefelé. Na, ekkor elkezdett agyamenni, és folytatni akarta a szoborintást, Kornissal és Hómannal. Mondom, a Fidesz-kormány kulturális államtitkáraként. Nem is lenne ezzel semmi baj, hiszen ez a triumvirátus egész jól dolgozott együtt anno a történelemben és kultúrában, csak mintha Hóman egy csöppet kilógott volna a sorból, de ez L. Simont nem zavarta.

Valamikor tavasszal ennek tárgyában a Hóman Bálint Alapítvány  - pályázaton kívül – megkapta a szoborállításhoz szükséges állami támogatást. A szocreálban ezt pántlikázott pénznek hívták, manapság közpénz egyedi felhasználásának. Igaz, hogy valamilyen okból Kováts elvtárs a tiltakozások hatására bejelentette, hogy a megkapott 17 millió forintos állami és városi támogatás visszafizetésére közadakozást hirdet – a rosseb, csak nem eltűnt az a pénz, pedig még csak alapoznak? – ám erre kicsi az esély, bármennyire is lokál az a patrióta. Azon felül, ha valami csoda folytán visszafizetik, mégis, miből fogják felállítani? Másik közadakozásból?

Most jön azonban a csavar. Orbán kijelentette, hogy sem Hóman, sem Horthy, sem más népgyilkos szobrának állításához nem járul hozzá. Teccik érteni? Attól függetlenül, hogy becsülendő a kiállása, a kutya se kérdezte, de ő nem járul hozzá.  Most akkor vagy Kovátsék nem értik az idők szavát – vagyis, hogy ma, Orbanisztánban a Nép Atyja engedélye nélkül nem történhet semmi – vagy nem igazán törődnek vele. Mondjuk, ez utóbbi az álmoskönyv szerint árt az egészségnek.

Persze, itt van egy másik csavar is: mitől is lett Orbán egyszerre ennyire karakán? Mert hát, mintha nem is olyan régen a vérjobbikos újnyilas Hegedüs Lóránt presbiter az ő Szabadság-téri templomában Horthy-szobrot avatott volt, mikoron is a Nép Atyja mélyen kussolt ellenérzését kifejezni! Mert hát, talán nem ártana visszamenőleg is megtagadni az ilyesmit? A visszamenőlegesség nem idegen a fideszes honatyáktól!

A lényeg: Orbán megmondta. Mivel Orbán a legfőbb megmondó, kíváncsi vagyok a jövő történésére.

Kap-e a pofájára L .Simon ezért az arcpirító baromságáért, vagy felállítják-e a szobrot, zum dafke, tehát  lehet széllel szemben pi..skótát dobálni?

No meg, arra is kíváncsi lennék, hogy ugyan, melyik Hómanról mintáznak szobrot? Az életfogytiglanra ítélt háborús bűnösről, aki azért nem nézett ki valami jól, vagy a kacagányosról? Mondjuk, a darutollat nem is olyan egyszerű megszoborintani...

Ha most mindehhez hozzá vesszük, hogy 2015.02.25-én néhai Hóman Bálint 1946-ban háborús bűntett miatt életfogytiglanra ítélt egykori kultuszminiszter, történész felmentését kérte az ügyész és a védő egyaránt a Fővárosi Törvényszéken tartott perújítási tárgyaláson, nem igazán értem Orbánt.

Ez az írás a canadahun oldalán jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr808360398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

349780 2015.12.16. 21:44:21

Már megint ez a vihar a teáscsészében.......miért ne lenne Hóman szobor?

195390 2015.12.16. 22:05:03

Ez esetben TGM álláspontját osztom. Csak hadd legyen minél több ilyen mementója ennek a rezsimnek. Mutatja az utókornak a fideszes uralkodás lényegét, le se tagadhatják majd. http://hvg.hu/velemeny/20151211_TGM_Legyen_csak_Homanszobor "Ne legyünk ünneprontók. És ne adjunk lehetőséget a rezsimnek ahhoz, hogy hamis képet mutasson saját magáról. Tegye csak világossá, hol áll és miben hisz. Hadd lássák gyermekeink és unokáink, milyen volt Magyarország 2015-ben. Ne engedjünk teret a majdani történelemhamisításnak. Ma erre az országra a Hóman-szobor a jellemző. Állítsák csak föl, avassák csak föl, lakomázzanak utána derűsen. Jó étvágyat."

349780 2015.12.16. 22:30:14

2. Ernesto elvtárs, TGM téved, Bethlennek és Telekinek már van szobra. Hómannak még nincs.

349780 2015.12.16. 22:32:36

Gömbösnek volt ugyan szobra, de egy sajnálatos baleset során fölrobbant......és a vele együtt a Fajvédő Pártot megalakító Baycsy-Zsilinszky Endréről a korábbi Vilmos császár utat nevezték el.......botrány!

349780 2015.12.16. 22:35:37

Ja...volt tiltakozás a Teleki, a Bethlen, a Tóth Ilonka, a Wass Albert és a Turul szobrok állítása ellen, volt apelláta az ország német megszállásának áldozatai emlékére emelt szobor ellen is.......

22371 2015.12.17. 14:43:01

Remélem nem lesz. Az viszont meglepett, hogy ekkora ... az L.Simon László. És tegyük hozzá a teljesség kedvéért, érdemes körülnézni, hogy a szomszédos országokban kiknek van szobra, akik anno a nácikat szolgálták.

291070 2015.12.17. 22:16:18

@Hivatlan (látogató) ha kifejtenéd, miért is legyen neki?

291070 2015.12.17. 22:18:12

[chegevara](#3808968) nálad a pont. csakhogy, mintha ez itthon még csak meg se emelné a pulzusszámot, a Lajtán túl meg csöppet másképpen ítélik meg, méghozzá nem unokáink szemszögéből.

291070 2015.12.17. 22:19:19

@Hivatlan (látogató) ez biza, nagyon gyenge volt, ráadásul minden történelmi ismeretet nélkülöző, egyoldalú okoskodás.

291070 2015.12.17. 22:20:19

@Hivatlan (látogató) küzdjél még, picinyem :) de javaslom, időnként tusoljál le, mert elég fiúöltöző szagod kezd lenni :)

291070 2015.12.17. 22:23:14

@Hivatlan (látogató) valamit nagyon benéztél, tudatlankám. se Teleki, se Bethlen nem alapozta meg a zsidók eliminálását. azone felül mintha Orbán elvtársadnak se tetszene, hogy tömeggyilkos asszisztensnek állítsanak szobrot. remélem, nem vagy annyira hülye, hogy ellentmondj neki? vagy mégis?

349780 2015.12.18. 21:35:32

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége - más zsidó szervezetekkel együtt - tiltakozik Teleki Pál egykori miniszterelnök szobrának felállítása ellen. Fellegi Ádám zongoraművész is tiltakozó levelet juttatott el a főpolgármesterhez. Demszky szerint Telekiéhez hasonló hiteles önrevízióra alig akad példa a magyar történelemben. "Teleki életművének kultuszát a Magyar Köztársaság alkotmányos elvei arculcsapásának tekintjük" - írta a Mazsihisz Tamás Gáspár: A zsidó polgárság hőse a kifogástalanul antiszemita Apponyi Albert és Bethlen István volt. a "tömeggyilkos asszisztens" meglehetősen igaztalan és felületes minősítés....szerintem ezt maga nézte be......

291070 2015.12.20. 11:29:12

@Hivatlan (látogató) bocs, picinyem, de ezt vezéred, a Nemzeti Megmondó, Orbán jelentette így ki. feleselés helyett nem ártana tanulmányoznod megszólalásait, mert különben beégsz :D
süti beállítások módosítása