Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

A porrajmos és Balog miniszter

2015. május 07. - Harun al Rasid

avagy egy érdekes magyarázat

avagy egy érdekes magyarázat

Porrajmos – elnyeletés, felfalatás, elpusztítás. O baro porrajmos - a nagy felzabálás - mármint, a cigány életeké. Nem szép szó, a cigányok nem is annak szánták.

"1943-tól hurcoltak cigányokat kényszermunkára, Magyarország 1944. márciusi német megszállása után pedig legalább harminc gettót és munkatábort hoztak létre, és több tízezer romát dolgoztattak embertelen körülmények között. 1944 júniusában már nagy számban kerültek különböző német megsemmisítő táborokba, augusztusban cigány munkaszolgálatos századokat állítottak fel. 1944. november 2-án indult meg szervezetten országszerte a roma családok internálása németországi táborokba. (MTVA)"

Ezek után Balog Zoltán miniszter a hétvégén a holokauszt roma áldozatainak emléknapján szólalt meg a Kossuth rádióban. Tekintsünk el attól, hogy ezen emléknap Európa szerte augusztus 2-ára esik, de hát, alighanem, e tárgyban is mi Európán kívülinek tekinthetjük magunkat.
Azt találta mondani - természetesen merő humanizmussal átitatva - hogy Magyarországról nem történt roma deportálás. Nem hát, mivel a magyar cigányokat Ausztriából vitték el. Gondolom, oda meg vagy a húsvéti körmenettel, vagy valami táncos-zenés-dalolós, amolyan gipsy hangulatú vonulással kerültek ki.

A fene vinné el, hogy a megátalkodott túlélőknek van pofájuk másképpen emlékezni!

“Tizennégy évesen vittek el, előbb Pápára, onnan Komáromba. Csendőrök, kettő jött biciklivel. Kalap, tollas kalap, puska a vállukon, szuronnyal, úgy hajtottak minket. Marhavagonokba vittek Komáromba, a Csillagbörtönbe. Se szalma, semmi, csak a flaszteron feküdtünk a bunkerokba. Egymás hátán elfértünk. A zsidókat előttünk lévő nap vitték el, de még én ott vótam, három hétig, addig nem hoztak senkit.

(…) Három hét után kiválogatták a fiatalokat, meg a férfiakat, az anyámot meg a kis testvéreimet hazaengedték. Vettem én is magamhoz az egyiket, magamhoz fogtam, mintha az enyém lenne. De fiatalnak látszottam. “Engedje el azt a gyereket, osztán oda megy”. Ennyit mondtak. Odahajtottak a többiek közé. Bevagoníroztak engem is, meg a nővéremet, irány Dakhajó. Két-három nap tartott az út. Akkor állt meg a szerelvény, amikor riadót fújtak, jöttek a repülők, bombáztak. Lefújták a légót, elindították a szerelvényt. Enni nem kaptunk, de még vizet se. Bizony nem. Meg vót deresedve az ablaknak a vasa. Reggel korán felálltunk, a vasrácsot nyaltuk. Így vót egy kis nedvesség a szánkba. (…) Egy hónapig ott vótunk Dakhajóba, akkor bevagoníroztak megint, és elvittek egy másik táborba. Ott talán másfél hónapig vótunk. Befogtak minket dolgozni a zsidó nőkkel, a vasútra. Köveket összeszedni, gráblálni, meg a fűt fölkapálni. Délután négy-öt óra felé behajtottak minket, de a helyünkre nem mehettünk be. Kinn sorakoztunk a hidegbe a lágeren belül. Este tizenegyig vagy százszor is megszámoltak minket, úgy engedtek csak be a barakkokba.” - idézte fel az egyik túlélő, Kolompár Istvánné Lakatos Julianna. Biztosan rosszul emlékszik.

Mint ahogy rosszul emlékeznek a Porrajmos - Cigány holokauszt színes, magyar dokumentumfilm (készült:2000-ben)  szereplői is. Rendező: Varga Ágota, operatőr: Markert Károly, producer: Vitézy László, gyártásvezető: Kreutz Emil.

"A cigány holokauszt eseményei az elhallgatott történelem lapjaira tartoztak. A cigány áldozatok sorsa egészen a legutóbbi időkig nem került az érdeklődés középpontjába, az áldozatokra senki sem volt kíváncsi. Néhány újságcikktől és rövidebb tanulmánytól eltekintve máig Karsai László történész 1992-ben megjelent kötete az egyetlen rendelkezésünkre álló monográfia ebben a témában. E film először tesz kísérletet arra, hogy átfogó képet adjon a magyarországi cigányok deportálásáról a dokumentumfilm eszközeivel. A túlélők, a filmbéli visszaemlékezők megtalálásához a Magyar Vöröskereszt nyújtott segítséget. A svájci kormány 1998-as segítőakciója nyomán ugyanis ők voltak a közvetítők. Így a film forgatását megelőzően közel száz túlélővel ismerkedtem meg, közülük választottam ki filmem szereplőit. Varga Ágota"

De - gondolom - ez a megtört ember is rosszul emlékszik:

Nem is lehet másképpen. Ha Balog - lelkészileg is felkészült - miniszter azt mondja, hogy nem volt deportálás Magyarországról, akkor nem volt.

Én meg csak csodálkozom, és értetlenkedek: ma, Magyarországon, ezzel a jellemmel valaki miniszter lehet?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr858360336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 2015.05.07. 16:39:35

Ez a post (minden korábbi vitánk ellenére) dicséretet érdemel: (+).

179584 2015.05.07. 16:46:09

Küttem egy meget!

291070 2015.05.07. 17:14:03

aLEx: valamit nagyon félreért. Én magával még csak nem is vitatkozom, egyszerűen nem tekintem vitapartnernek. Van miért, és ez a szellemi nagyságomtól független :) Magától még a dicséret is szájszagú. Ennél már csak az lenne a cikibb, ha az a mentális környezetszennyezés birkaember is megdicsérne.

291070 2015.05.07. 17:15:30

Marijja: kár, hogy nincs olyan büntetendő cselekmény, hogy csoportosan elkövetett gyávaság. Igaz, akkor a fél országot meg lehetne vádolni. Az ország vezetőivel az élen félnek szembe nézni a múltunkkal.

251002 2015.05.07. 20:48:59

RE: 3. keleti bölcs (szerkesztő) 2015. 05. 07. 17:14 Előre borítékolni mertem volna, hogy már nem maradt benned az emberségnek szikrája sem. Hogy te kit tekintesz vitapartnernek, az számomra egyáltalán nem mérvadó - a "szellemi nagyságod" ellenére sem. Mert nálad csak negatív értelemben lehet "szellemi nagyságról" beszélni. "Magától még a dicséret is szájszagú." Hogy neked micsoda orrod van? Hány ezer kilométerről írod ezt? Szerintem te a saját szájszagodat érzed... Különben mióta tisztelsz meg a magázással? Hiszen eddig a cipőfűződig sem értem fel - szerinted.

291070 2015.05.07. 21:33:43

aLEx: tudja, fiacskám, a magázódás elegánsabb. Ami a cipőfűzőmig felérést illeti, változott a státusa: átmeneti gondom van a hajolással, így székre teszem a lábam, amikor befűzöm a cipőm. Milyen érzés a magaslati levegőt szívni? Az pedig, hogy mi maradt bennem és mi nem, nem hinném, hogy a maga képességei szerint megítélhető. Különben is, magával kapcsolatban miért is kellene törődnöm az emberséggel? Az se sokat számít, hogy magának mi a mérvadó. Mert hát, miért ne lenne bármi vadó? Nem a maga értékrendje szerint működnek a dolgok :P Amúgy a negatív szellemi nagyság is nagyság, ahogy a sinusgörbe is növekedni tud a negatív tartományban :D Persze, rákérdezhet nemzetünk egyik nagyságára is, mi szerint a negatív növekedés is növekedés. Csak halkan kérdezem: telik magának borítékra? Istenem, aLEx, hogy mennyire élvezem, amikor bohócot csinálok magából :)

60145 2015.05.08. 13:39:51

Talán csak ezzel a jellemmel, enyhítsünk: hozzáállással lehet ma valaki miniszter.

291070 2015.05.08. 19:36:47

Atlasz: ami szomorú, van, aki mosdatja!
süti beállítások módosítása