Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Felsőbb osztályba léphet.

2014. augusztus 29. - Harun al Rasid

Ha jól emlékszem, ilyen szöveg állt a tanév lezártával a bizonyítványomban.

Ha jól emlékszem, ilyen szöveg állt a tanév lezártával a bizonyítványomban.

Na ja, ez akkor volt.  Most meg mi van? Egyentananyag, egyentankönyvekből, lehetőleg egyenfejekbe  - legalábbis az önálló gondolkodás igénye nélkül. Ehhez járul a tankötelezettség leszállítása 16 éves korra.

Központosított tankönyvkiadás, összesen két kiadótól, katasztrofális tartalommal. Hallottam olyan tanárról, aki belelapozván az egy tárgy oktatási anyagába, megfogadta, hogy ezt ő ugyan nem fogja a tanítványaival még kinyittatni se, nem hogy tanuljanak belőle! Akad pl. egy ötödikes kísérleti (?!) történelem tankönyv, ami egyszerűen emészthetetlen mennyiségű információt tartalmaz: egy 11 éves gyereknek mi a fenéért kellene beemelnie az őskortól az Árpád-ház kihalásáig húzódó történelmi kort?

Ilyen mennyiségű – kötelezően számon kért – ismeretanyag tömény undort fog kiváltani a nebulóból, vagy ha azt nem is, de finoman fogalmazva is a nullára fogja csökkenteni a tanulás iránti vágyát.

Ráadásul ennek a tankönyvnek egyik fejezetcíme így hangzik: hiszek az úrban! Hogy’ tetszik mondani? Hogy ez egyházi iskolában még helyén való is lenne, de államiban baromság? Igen, jól tetszik mondani! De, ha már: ott van a két választható tantárgy, a hitoktatás és az erkölcstan. Na, a hittan könyvében inkább helye lenne, de nem egy történelemkönyvben! E két alternatív, ámbár kötelező tantárggyal amúgy hogyan is állunk? Meg lehet bukni belőlük? Uram bocs’ tán még osztályismétlésileg is? Különösen a hitet illetően, mert hát ugyan a szülő választja ezt a tantárgyat – naná, majd a gyerek – feltételezhetően azért, hogy a semjéni elvárás szerint igaz keresztényt neveljenek belőle, de azért korántsem biztos, áhítatos lesz az a gyerek. Egyáltalán, lehet belőle feleltetni? Na, Pistike, mit is tanultunk a múlt órán a Magdelből származó Mária és Jézus viszonyáról?

 

Azután ott van az a ragyogó miniszteriális döntés, hogy csökkenteni kell a szakmunkásképzésben és a szakközépiskolákban a humán tantárgyak amúgy se sok óraszámát. Talán el is lehetne hagyni azokat egészen, teljesen szükségtelen a műveltség, a franc se ér azzal semmit az összeszerelő soron.

K.h.g is mire ment vele?

 

- hölderlin ist ihnen unbekannt? - kérdezte dr. K. H. G., miközben a lódögnek a gödröt ásta.

- ki volt az? - kérdezte a német őr.

- aki a hyperion-t írta - magyarázta dr. K. H. G. Nagyon szeretett

Magyarázni. - a német romantika legnagyobb alakja. És például heine?

- kik ezek? - kérdezte az őr.

- költők - mondta dr. K. H. G. - schiller nevét sem ismeri?

- de ismerem - mondta a német őr.

- és rilkét?

- őt is - mondta a német őr, és paprikavörös lett, és lelőtte dr. K. H. G-t.

 

De hát az alulművelt, funkcionális analfabéta (akikhez csatlakoznak a 16 évesen iskolapadból kikerülők is), amúgy se fog egyetemre menni – ahol természetesen a NER szellemében amúgy is működik a kontraszelekció – cserébe jól manipulálható, önálló gondolkodásra képtelen tömeget fognak képezni, kiváló alanyául az orbáni törekvéseknek. Potenciális, központosított állami birkaképzés…

 

Ehhez jön még az állami  Educatio kft. által bevezettetett e-napló szoftver tanévnyitásra időzített összeomlása. Ebben az elektronikus dokumentumban tartanák nyilván a tanórákat, jegyznék a hiányzásokat, a diákok jegyeit, sőt az intőket, és ez alapján történne a tanárok munkaidő-nyilvántartása is. De hát, minek is az ilyen luxus, amikor ott a jó öreg kockás füzet…

 

De, hogy ne álljunk itt meg, ugyanez a dicső társaság a leghalványabb hozzáértés nélkül pályáztatott meg 12.000  (!) számítógépet, olyan paraméterek meghatározásával, mint magszám, órajel, aminek eredményeként az oktatási célú gépek helyett, amiken az internet és az office alkalmazások futásánál többre nincs szükség, sikerült nagy számítási igényű szimulációs programok futtatására is alkalmas, amúgy üzleti felhasználók számára összerakott konfigurációt beszerezni. Nem mellesleg ügyesen kiárazták az Intel technológiára épülő termékeket, melyek köréből a feladatnak megfelelő laptopokat már 100 ezer forint körüli áron meg lehet kapni – pláne ekkora mennyiségnél még komoly árengedményt is el lehet érni – szemben a beszerzett HP és Lenovo termékek 127-128ezer forintos árával.

 

Az már csak hab a tortán, hogy ugyan a tankönyvek kiszállítása zökkenőmentes – vagy legalábbis annak mondják – de pl. Felsődobszára, Iványi Gáborék iskolájába – amit a helyi kiskirály polgármester  úgy gondolt, hogy az államnak ajándékozza – maga a sziráki rendőrkapitányság alezredesi rangú vezetője által felügyelten és biztosítottan szállították ki az egy raklapnyi tankönyvet, mi több, a helyszínen még egy civil ruhás nyomozó is téblábolt. Ugyan, mitől félhettek? Hogy valaki elorozza a tankönyveket? Vagy beleír?

 

Szóval, a NAT felsőbb osztályba léphet. Biztosan?

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr358360264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

179584 2014.08.29. 17:17:29

1952 és 64 között, majd még esti technikumban is okosodtam. Volt követelmény, szigor is, de beláttuk ezek jogosságát. Most örülök itt, Svédországban, hogy gyermektelenek maradtunk. A kölök fenékbe rúghatja a tanárt, a tanárnak nics semmi hatalom a kezében, még azt sem mondhatja: Ejnye, ejnye!

179584 2014.08.29. 17:36:14

Hová tünt a második példány? Tegnap Solidevel viccelödtem, hogy a szerki is hallhatta azt a mondást,,hogy: "Ismétlés a tudás anyja" A postra meg +++-özön!

291070 2014.08.29. 17:49:30

[Marijja](#3440511) véletlenül duplán engedtem ki...

179584 2014.08.29. 18:35:03

3. keleti bölcs Kiengedni duplán, ki hallott már ilyesmit?

70185 2014.08.29. 20:25:50

A rendszerváltás óta züllesztik az oktatást,mindenki hozzátette a magáét.Egyes összeesküvés elméletek szerint a hazánkra kiosztott szerep nem a gondolkodó szerepe,ehhez igazítják. De amiről írsz,az mindent visz. Ezekhez nincs mit hozzátenni,csak a pluszokat. +++++

291070 2014.09.02. 18:36:53

[hapsi](#3440644) na, kérem: 150 iskolában kísérleti tankönyvből tanulnak a gyerekek, amiben ilyen baromságok állnak: kilencedikes szakiskolásoknak, 305. oldal. a károlyi mihály vezette kormány képtelen volt megszervezni az országhatárok fegyveres védelmét. ugyanezen korcsoport közismereti tankönyvében végig cigányoznak, még véletlenül sem említve meg a “roma” megnevezést, sőt, egy beteg elme még a következőt is beleszőtte a 205. oldalon: nem szeretek cigány lenni, mert olyan, mint egy gyógyíthatatlan betegség. a 274. oldalon jó nagyot hazudik jézus és a zsidó főpapság viszonyáról, sőt, a kereszténység megszületéséről is.a témakört illetően látszik, hogy a szerzőnek fogalma sincs se az ó, se az újszövetségről, de még csak az evangéliumokat se olvasta el. a 306. oldalon a holokauszttal kapcsolatban megemlíti a zsidókat, de hogy kik voltak ők, honnan kerültek ide, mit tettek a haza felépítéséhez, arról egy mukk nincs, cserébe akad bőven horthyt népszerűsítő plakát. teljesen egyértelmű a politikai-ideológiai sugallat. kérdésem: ebből fogják tanítani a jövő generációját? ugyan, mire?
süti beállítások módosítása