Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Orbán eligazított.

2014. augusztus 27. - Harun al Rasid

Orbán Viktor eligazítást tartott a nagykövetek számára.

Orbán Viktor eligazítást tartott a nagykövetek számára.

Mit mondjak, igencsak egyértelmű a dolog: Magyarország miniszterelnöke megmondta az ő nagyköveteinek – félreértés ne essék, az összegyűltek nem Magyarország, hanem az ő nagykövetei – mi merre és hány méter. Ha jól sejtem, a haza bölcse ebben is egyedi. Valahogy nem olvastam arról, hogy más országok miniszterelnökei eligazítást tartottak volna országuk újonnan delegált nagyköveteinek. Persze, az is lehet, hogy valahogy az általa külföldre delegált nagykövetek szájába akarta rágni, hogy' képviseljenek egy olyan országot, hogy' adják el, miért van demokrácia ott, ahol nincs demokrácia.

Ahhoz képest, hogy illusztris társaság vette körül, laza volt, viccelődött, és megvilágított néhány, csak általa ismert tényt. Valami olyasvalamiről zagyvált, hogy az európai integráció tkp. nem más, mint a történelmi német császárság, a birodalom, ha úgy tetszik, Róma kialakulása, egy szerveződő birodalom, amit Brüsszel lopakodó központosítással segít.

Mert ugyan élvezzük, hogy kurucok vagyunk – gondolom, ezért keveredik a 2/3 minden létező fórumon konfliktusba, amiért soha nem ők, hanem mi, magyarok égünk, mint a rongy – de tkp. szabadságharc helyett erős érdekvédelemről van szó. A szuverinitás, önállóság, függetlenség meg ilyenek rút liberális értékek.

Viktor végül is muníciót adott a nagyköveteknek: az európai közösségen belül meglévő jogainkat kell megvédeniük. Hogy ki is akarná azokat csorbítani, arról nem szólt. Gondolom, a brüsszeli lopakodók. Közölte, hogy sablonok és egyéni – unortodox – megoldások állnak szemben egymással. Nem kérdés, hogy az egyéni megoldások kitől származnak. Hiába, na, a valóságot rendszerezni csak egyvalaki képes.

Egy korábbi helyzetet is beidézett, hogyan nem szabad egy nagykövetnek viselkedni.

„Miért gondolja, hogy neki, az Egyesült Államok állami képviselőjének az a dolga, hogy megmondja nekem, a magyar nép által megválasztott miniszterelnöknek, hogy mit írjak bele az alkotmányba?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Itt két alapvető tévedés van. A rosseb se választotta őt meg miniszterelnöknek, alkotmányunk meg nincs, arról nem is beszélve, miből is gondolja, hogy joga lenne beleírni? Persze, lehet, hogy nem is a szokásos hepciáskodása, hanem egy véletlen elszólás: ebben az országban neki mindenhez joga van

A magyar diplomáciai testület előtt mondott beszédében Orbán Viktor azt mondta, Magyarország tagsága az Európai Unióban és a NATO-ban „megkérdőjelezhetetlen”.

Jó lenne, ha ezt tudatosítaná a szélsőjobban is. Amúgy se tudna kilépni, mert akkor Magyarország simán bedőlne. Persze, Oroszország tagköztársaságaként biztosan más lenne a helyzet.

Viktor azt mondta, az eddiginél pragmatikusabban közelíti meg a  külpolitikát, mert inkább akarja felgyorsítani Magyarország gazdaságát, semmint azon értékek alapján kiválasztani a partnereket, amelyeket azok képviselnek.

„Nem szabad olyan külpolitikát követnünk, amely az értékeket helyezi megfontolásai középpontjába. Az ideológiai  alapú külpolitikát furfangos országok találták ki a buta országoknak” – mondta.

Hát persze. Ugyan nem igazán lehet érteni, mit is akart ezzel mondani, de sebaj, az a lényeg, megint definiált valamit.

„Történelmük miatt a balti államok és Lengyelország kizárólag biztonsági kérdésként tudják szemlélni (az Oroszországhoz fűződő kapcsolataikat)”, de Magyarország számára ez gazdasági kérdés – mondta Orbán.

A gazdasági kérdés persze nem érték kérdése. Hát akkor mi a bánat?

Azt is mondta a nagyköveteknek, hogy ne helyezkedjenek védekező álláspontra, ha Magyarországot kritika éri, hanem, ha kell, legyenek pápábbak a pápánál. Orbán a nagykövetek éves értekezletén azt tanácsolta, hogy: „Magyarország a pápánál is pápább – így kellene érvelnie a nagyköveteknek akkor, ha külföldről kritika éri az országot.”. Aha. Lehet, hogy a Nemzet Esze nem tudja, mit beszél?

Egy valami egyértelműen lejött a beszédből: ő és ő és ő, minden területen egy személyben a (majdnem)mindenható.

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr558360262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15349 2014.08.27. 20:47:59

+ Hát igen... http://gepnarancs.hu/2014/08/vazze-orwell-gondoltad-volna/

328458 2014.08.27. 21:23:33

Te IS beleestél abba a hibába - akik demokratikus keretekben gondolkodnak -, hogy ennek a pojácának öndicsérő, a valóságtól igen messze álló aranyköpéseit ( ilyenek egy rom ( -ssz ) kocsmában dögivel akadnak ) normális kritika tárgyává teszed. Szerintem - bár sokat ő választott ki, tehát olyanok IS ! - egy igazi követ csak azon gondolkozhatott, ki ez a nyikhaj aki ennyi hülyeséget beszél ? ! Sajnos sokan - a magukat baloldalinak hazudozó média munkások kivált - el vannak ájulva a nép könyörtelen becsapásától, melyet ez elkövet, és rendre okosnak nyalják ! Ettől regnál még a mai napig !

62853 2014.08.28. 10:46:53

"Persze, Oroszország tagköztársaságaként biztosan más lenne a helyzet." Hát effendi, Allah növessze hosszúra szakálladat, megint beletrafáltál. A ˝ketless fijugg˝ nem véletlenül istenítik a félfasiszta Horthy rendszert. 38-ban a németek csatlósaként szereztünk egy kis területet, most az oroszok takgöztársaságaként esetleg Kárpátalját visszaszerezheti a felcsúti kis pocakos zsebcézár. Mondom, esetleg, ugyanis a baltás gyilkosért beígért nagy gazdasági haszon is csak ígéret maradt.

338276 2014.08.28. 12:04:19

Jó írás lenne ha azt is vázoltad volna hogy kiknek a sorozatos hülyeségei,törvénysértései,lopásai és erkölcsteleségei miatt került hatalomra ez az ember akit még nevén nevezni sem lehet mert forog tőle az ember gyomra!

pipere pista buktaléte 2014.08.28. 12:40:53

auf wiedersehen moszkovita gazember :D:D:D:D::D

69910 2014.08.28. 17:02:12

4 re, Saller 3d, Mondd, Három dé, te tudod, hogy kiről, miről beszélsz? Akkor áruld el nekünk is..

69910 2014.08.28. 17:22:05

Keleti bölcs, A nagyköveteket a külügyminiszter szokta eligazítani. Ez az ő tiszte, nem a miniszterelnöké. De ha ő ragadta magához ezt a jogkört is, az két dolgot bizonyít. Egy: Jó bolsevik szokás szerint, nélküle semmi sem történhet ebben az országban, mindent ő talál ki, mindent ő dönt el és mindenhol ő szerepel. (még azt is, hogy hány tojást tojjon egy tyúk, vagy a sarokban a pók) Kettő: Az is jó bolsevik szokás, hogy szavai, mondatai klasszikussá válása érdekében, amit ő, az első ember mond, az bele kerül a politikai irodalomba és a történelembe. ( Ha Síjjártó Pubi mondta volna el ezeket a marhaságokat, akkor azt a kutya sem ugatná meg. És végül, Orbán helyében én is ezt, ezeket mondtam volna el a nagyköveteknek. -- Akik az én kiválasztottaim, hogy értsék a szómat.

338297 2014.08.28. 20:51:38

5. pipere pista buktaléte (látogató) Tudod pici verecke, ha már próbálsz villogni - legalább helyesen tedd! Bár ez tőled lehetetlen kérés, mint tudjuk! :-)

11256 2014.08.30. 21:50:22

tetszik a bejegyzés, de pár apróságban nem értünk egyet, illetve kiegészítésem lenne: 1. tudtommal nem az újonnan kinevezett nagyköveteket igazítja el, hanem az összes külképviselet vezetőjét, személyesen, 2010 óta (ami hungarikum) 2. a diplomata nem az országot, hanem csak és kizárólag annak a kormányát képviseli - ha ez nem tetszik neki, akkor le kell mondania, vagy még jobban teszi, ha nem is megy erre a pályára 3. Kárpátalja elszakítása vagy magyar gyámság alá helyezése nem fog menni, mert 1,25 millió lakosa van, amiből a legnagyvonalúbb becsléssel is maximum 150 ezer a magyar. OV beígérheti, hogy autonómia esetén minden kárpátaljai megkapja a magyar állampolgárságot is (megtette!), de akkor a trafikbiznisznek és még néhány más ágazatnak végképp befellegzene. (az meg külön gyönyörűség, hogy - saját alaptörvényével és az érvényben lévő nemzetközi szerződésekkel ellentétben nem akar bevándorlókat, miközben Semjén eddig a kettős állampolgársággal közel félmillióval növelte az uniós polgárok számát, és további 400 ezret fixen beígért Erdélyből és a Vajdaságból) én sajnos, azt hiszem, hogy amennyiben elszabadulnak a dolgok és valamiféle felosztásra sor kerül, akkor inkább egy ruszin állam jön majd létre (dolgoznak rajta néhányan, keményen), akik új államalakulatként vagy speciális területként első feladatuknak azt fogják tartani, hogy a nemzetiségeket megrendszabályozzák. (úgy szokott lenni. kell az öndefiniáláshoz.)
süti beállítások módosítása