Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Bayer Zsolt, a jövőbe látó

2014. március 10. - Harun al Rasid

akkor még nem szállt narancsköd az agyára...

akkor még nem szállt narancsköd az agyára...

Bayer Zsolt: A „jobboldal” gyökerei
in: Népszabadség, LII. évf. 42. sz. 1994. február 19.

„...A magyar társadalom a nyolcvanas évek elejére úgy érezte, a csúcsra jutott, Kelet-Európa leggazdagabb, legszabadabb társadalmává és gazdaságává lett. A magyar kisember azt élte át, hogy pénze, útlevele, autója, utazásai, háza a legirigyeltebb e tájon” - írja Lengyel László a Kritikában megjelent tanulmányában, s megítélésem szerint nem lehet ezzel az állítással vitatkozni. Ugyanakkor a nyolcvanas évek közepétől odalett a „magyar csoda”, és az akkor felnőttkorba lépő generációnak sem lakása, sem háza, sem hétvégi kis nadrágszíjparcellája, de még munkahelye sem volt többé biztosítva. És ugyanennek a generációnak éppen a viszonylagos kulturális szabadság, valamint az utazások lehetősége révén pontos és jól körvonalazható elképzelései voltak a világ működő, boldogabbik feléről, így vágyai között egy pillanatig sem szerepelt a rendszer reformja, kizárólag a teljes változás. Mivel semmilyen ellenszolgáltatást nem várhattunk többé, nem voltunk hajlandók megtanulni - ismét Lengyel László szavával élve - a Kádár-rendszer hazug nyelvezetét. A teljes változás akarásának ténye, a liberális parlamenti demokrácia bevezetésének igénye pedig egyértelműen „jobboldali” politikai beállítottságot jelentett - de tegyük hozzá gyorsan, hogy az ideológiájában ortodox kommunista pártelit, valamint az ideológiával egyáltalán nem bíbelődő pártapparátus és nómenklatúra, amelynek érdekeit súlyosan sértette már Gorbacsov nyitása is, jobboldalinak minősítette még a legenyhébb, legóvatosabb reformelképzelések képviselőit is, és ez a minősítés a „rossz”, a „bűnös” szinonimája volt. (Emlékezzünk csak vissza, hogy Grószék jobboldali elhajlóként emlegették az MSZMP reformszárnyát is, amely felismerte - saját jól felfogott érdekében is - a változások szükségességét.)
Volt tehát a rendszerváltás kezdetén egy időszak, amikor mindannyian - az MSZMP reformszámyától a radikális Fideszig - a politikai paletta jobb oldalán találtuk magunkat, legalábbis a változásokat nem akarók szemszögéből nézve.
De hogyan áll ez a jobboldaliság a szabad választások után csaknem négy esztendővel?
Kétségtelen tény, hogy Magyarországon egyetlen pillanatig sem volt forradalmi hangulat, egyetlen pillanatig sem élt az emberekben a bosszúállás, a leszámolás igénye. Azt is haszontalan lenne elfeledni - még inkább tagadni! -, hogy egy egész társadalom tartotta már-már megváltónak a népfelkelést bejelentő Pozsgay Imrét. De a vasfüggönyt szétvágó Horn is teljes lelki nyugalommal mérkőzhetett volna akkor bármilyen szabad választáson bármilyen jelölttel szemben. És a választásokon végül győztes Magyar Demokrata Fórum - bármennyire igyekszik is ezt ma letagadni - pontosan érzékelte az ország hangulatát, és kétségkívül a legnagyobb engedékenységet, kompromisszumképességet tanúsította az akkori hatalom iránt. (Szinte nevetséges ma már, ahogy ugyanez az MDF, amelynek prominens vezetői óvtak minket az október 23-i tüntetésektől, a hatalommal való bármilyen nyílt konfrontációtól, ma azt veti az SZDSZ vagy a Fidesz szemére, hogy most nem hajlandók részt venni a koalíció által szított antikommunista kampányban.)
Mert pontosan ez történik. A mérsékletet, a nyugodt erőt hirdető Fórum hatalomra kerülése óta egyre érthetetlenebb, egyre ostobább kommunistázást folytat, amely önmagában is, de az induláshoz, a hajdani jelszavakhoz képest mindenképpen visszatetsző. És ma a koalíció - jelesen pedig az MDF - a jobboldali konzervativizmus letéteményeseként határozza meg önmagát, miközben az ellenzéket - jelesen az SZDSZ-t - kriptokommunista, jobb esetben baloldali liberális erőként aposztrofálja.
A koalíció önmeghatározása természetesen minden alapot nélkülöz. Több okból is. Először, mert az általuk vallott népi-nemzeti hagyományokhoz való kötődés erősen kétségessé teszi a jobboldali konzervativizmus legcsekélyebb jelenlétét is. A húszas-harmincas években gyökerező népi mozgalom mind ideológiájában, mind gazdaságpolitikájában (ha volt neki ilyen egyáltalán) mélyen baloldali indíttatású eszmerendszer, amely a Horthy-éra félfeudális államával szemben fogalmazta meg magát. Legjobb képviselői soha el nem évülő érdemeket szereztek a magyar parasztság kétségbeejtő helyzetének feltárásával, és ezért gyakorta álltak Horthy bíróságai előtt. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy soha sem tudták átlépni saját korlátaikat. A húszas évek világgazdasági válságára lényegében háromféle válasz született: a kommunizmus, a fasizmus és a New Deal, a három közül pedig kizárólag a harmadik bizonyult véglegesen életképesnek. Ehhez képest a népi mozgalom a maga harmadikutas elképzeléseivel, romantikus antikapitalizmusával, valamint nagyon is gyakorlati antiindividualizmusával és népi-kollektív társadalomeszményével egyértelmű zsákutcát képviselt. Az sem véletlen, hogy képviselői közül egyesek vagy a kommunizmusba (Veres Péter), vagy a nyilas mozgalomba (Sinka István) „menekültek”. Tény azonban, hogy első számú ellenségüknek a Horthy-rendszert tekintették. Abban a pillanatban pedig, amikor a magát ezen hagyományok letéteményesének kinevező koalíció nagy pompával eltemette Horthyt, egyszerűen szemen köpte az egész népi mozgalmat, szemen köpte saját magát. De hát aligha csodálkozhatunk ezen, hiszen ez a hatalom 1956-ot is azzá akarta tenni, ami sohasem volt, hiszen a reformkommunista Nagy Imre, a nemzet mártírja is zavaró tényező az ő számukra. Ennyit az ideológiáról. Az is nyilvánvaló ezen túlmenően, hogy egy valóban konzervatív gazdaságpolitika soha nem keveredett volna bele a kárpótlás útvesztőibe, soha nem szervezett volna gigantikus állami holdingokat, egyszerűen azért nem, mert ezek ellentmondanak racionalitásának. Egy jobboldali konzervatív gazdaságpolitika nem odázta volna el a nagy elosztórendszerek reformját, ugyanezen okokból. Egy jobboldali konzervatív gazdaságpolitika az gazdaságpolitika, nem pedig annak hiánya, amelyet aztán ostoba kultúrkampfok fügefalevelével kell takargatni.
Mert kultúrkampf az van. A koalíciónak egyetlen dolgot sikerült „megmentenie” a népi mozgalomból, mégpedig annak az egész társadalmat mérgező népi-urbánus vitáját. Ezen a ponton érdemes ismét megállnunk egy pillanatra. Nagy a csábítás ugyanis, hogy a népi-urbánus ellentétet úgy fogjuk fel, mint a húszas-harmincas évek mesterségesen feltámasztott démonát. Ezzel szemben megkockáztatom, hogy ez a szembenállás végighúzódott az egész Kádár-érán.
A népi-nemzeti gyökerű értelmiség azon része, amely a második világháború után azonosult a Rákosi-rendszerrel, majd a forradalom vérbe fojtását követő távolságtartása után elfogadta a Kádár-kurzust is, a hatvanas és hetvenes évek folyamán egyfajta ortodox, balos álláspontról támadta mindazon reformkísérleteket, amelyek a gulyáskommunizmussal próbáltak megvalósítani valamiféle felemás polgári átalakulást. A hatvanas évek elejének „frizsiderszocializmus”, „kicsi vagy kocsi” vitái fémjelzik ezt az utat, majd leginkább az új gazdasági mechanizmus bevezetését megelőző és követő polémiák. Ekkor írja Veres Péter , hogy „főleg az idősebb, de valóban hívő szocialisták között fel-felmerülnek olyan aggodalmak, hogy vajon ebben az új mechanizmusban nem tenyésztődik-e ki valamiféle újfajta élősdiség, valami parazitizmus, amellyel aztán újrakezdhetjük a harcot a szocializmus tartalmáért, a valódi kollektivizmusért”. Ő az, aki aggódik az „individualizmus”, a „kaparj, kurta" mentalitás feltámadása miatt. Felrója a kapitalista gazdálkodás visszatérésének lehetőségét, s mindezekkel szemben a társadalom kulturális és erkölcsi „átnevelését” szorgalmazza, amelyet a rádiónak, televíziónak és az egész magyar művésztársadalomnak kell vállalnia. Megfogalmazódik a fogyasztói társadalom bűnössége és erkölcstelensége, a reklám pusztító hatása a kollektív tudatra, sőt a Gondviselő társadalom című tanulmányában azt is megfogalmazza, hogy „...a nagyobbodó gyermekeket - a fiúkat, gondolom 12-14 éves kortól kezdve, a lányokat valamivel későbben, hogy a pubertás kezdetén még az anyjuk gondjai alatt legyenek - közös nevelőintézetbe, kollégiumokba kellene adni”. Indoklás: „Fiúknál jó az, ha a pipogya infantilizmus vagy a röhejes huliganizmus helyére a katonás és munkás férfiasság lép...”. Fekete Gyula, a nemzethalál rémének apostola ugyancsak valamiféle polgári értékrend, a szerzés, a birtoklás elhatalmasodásának számlájára írja az alacsony születésszámot, amellyel szemben megint csak a kollektív és antiindividuális értékrendet állítja.
És - ismétlem - mindez a felemás, de mindenképpen polgári átalakulást hirdető urbánus MSZMP-szárnnyal szemben fogalmazódik meg. (Maga Veres Péter teszi fel a kérdést a Töprengések a fogyasztói társadalomról című esszéjében: „Antiurbánus, narodnyik abajgások és fontoskodások volnának ezek?” És bár tagadja, maga a kérdésfelvetés jelzi, hogy nagyon is jól látja, jól ismeri a vita természetét.)
Az 1968-as gazdasági reform aztán elbukik, a hetvenes évek végére és nyolcvanas évek elejére azonban igenis megtörténik Magyarországon egyfajta polgári átalakulás, amely záloga nemcsak a szocialista táborban mindvégig meglévő páratlan magyar jólétnek, hanem a rendszerváltást követő - mára már eltűnőben lévő - hatalmas előnyünknek is. Ennek a polgári átalakulásnak motorja az MSZMP-ben maradó fiatal menedzserréteg éppúgy, mint a pártállamtól már a hetvenes évek kezdetétől fokozatosan eltávolodó reformer közgazdászok csapata. S a rendszerváltást közvetlenül megelőző pártosodáskor az SZDSZ-szimpatizánsok között találjuk nemcsak a demokratikus ellenzéket, hanem ennek a rétegnek számos képviselőjét is. Ugyanakkor az MDF gyökerei pontosan az előzőekben felvázolt részben ortodox baloldali, antiindividualista, a polgári fejlődést elvető körökbe nyúlnak. Ők azok, akik a nyolcvanas évekre már mindenekelőtt a magyarság, ezen belül is elsősorban a határokon túli magyarság sorskérdéseire koncentrálnak, ők azok, akiknek gondolkodásában visszaköszön a „haza vagy haladás” több száz éves magyar dilemmája. És sajnos úgy koncentrálnak erre a kérdésre, hogy a Kádár-kori magyar társadalom lehetőségei, a tulajdonhoz jutás viszonylagos szabadsága, melynek ára kétségkívül az emberfeletti munka volt, illetve a viszonylagos kulturális szabadság, amely lehetővé tette a „nyugati kultúrmocsok” beáramlását az országba, - vagyis a polgárosodással járó civilizációs betegségek kell, hogy a bírálatok legfőbb tárgyát képezzék, nem pedig maga a kollektivizált társadalom. Mindezt végiggondolva pedig ismételten egyértelművé válik, hogy a koalíció önmeghatározása vagy tudatlanságból és illúziókból táplálkozó önbecsapás, vagy egyszerű identitászavar. A baloldali gyökerű, a népi-nemzeti hagyományokat - mint láttuk - csak szavakban felvállaló koalíció mint a társára nyelvet öltő óvodás kisgyerek kommunistázza le az ellenzéket, azt az ellenzéket, amelynek liberális blokkja kétségkívül jobboldali gazdaságpolitikát hirdetett meg, az ország már-már katasztrofális gazdasági helyzetét orvosolandó.
Mindezeken túl kétségtelen tény, hogy a nacionalizmus, a nemzeti lét akár manipulációs szándékú, akár jóhiszemű piedesztálra emelése hatalmas erő lehet az összes volt szocialista országban. A haladást képviselő liberális és/vagy szociálliberális erők nem kerülhetik meg ezt a kérdést. Ugyanakkor a magyarországi mélyen baloldali gyökerű, antiliberális áljobboldalnak el kellene gondolkodnia, hogy vajon a Ceausescu-féle nacionálbolsevik diktatúra, amely kétségkívül „megóvta” a román népet az „idegen hatásoktól”, ébren tartotta és végletesen felfokozta a román nemzeti érzést, tényleg követendő példa-e. Megéri-e a nyomor ezt az „egészséges nemzettudatot”? Érdemes lenne a népi-urbánus vitában elmerülő, nyíltan vagy burkoltan zsidózó, a holocaustot tagadó, a nemzetet erkölcstelennek kikiáltó, az ellenzéket hazaárulónak bélyegző, a magyarságellenes tevékenységet vizsgáló bizottság felállításáról elmélkedő, a neonácikat védelmébe vevő, a cigányságot másodrendű állampolgároknak bélyegző, egy dohos illatú zuglapocskában Eörsi Istvánt kipellengérező (mintha Csoóri nem írt volna himnuszokat Rákosihoz!), antidemokratikus áljobboldalnak eltöprengenie, hogy mi lesz, ha minden környező országban a nacionalizmus marad az egyetlen felhajtó erő? Mi lesz akkor a kisebbségi magyarsággal? Vagy megfordítva a kérdést: ha valami csoda folytán holnaptól svájci életszínvonal lenne Romániában, akkor vajon ezt választaná-e az erdélyi magyarság, vagy inkább a nyomort, a harcot, a számkivetettséget is vállalva küzdene tovább kollektív jogaiért? De csavarjunk még egyet a dolgon: ha svájci életszínvonal lenne Romániában, lehetséges volna-e egymásnak ugrasztani a két népet, és eszébe jutna-e ez egyáltalán a hatalomnak?
Mindezek az állítások természetesen csak a szélsőséges politikai erőkre vonatkoznak, ahogy a kérdéseket is csak nekik kell feltenni. De sajnos tény, hogy ezen szélsőségek jó része túl sokáig a koalíción belül, vagyis a hatalom sáncain belül képviselte önmagát, a tőlük való elhatárolódás túl sokáig váratott magára, és itt-ott bizony felemásra sikerült. Ráadásul a koalíció, hatalomra jutásának pillanatától kezdve, maga is igyekezett tágítani azokat a kereteket, amelyeket az alkotmányosság és a jog szabtak számára. Az igazságtétel, a televízió és a rádió elfoglalása - ehhez még egy 1974- es, alkotmányellenes jogszabályt is felhasználtak az „antikommunisták”! -, az állampolgárokat meghurcoló koncepciós feljelentések, a parlament ellenőrző szerepét megkerülő és kijátszó kormányzati módszerek jelzik ezt az utat. Ugyanakkor a hatalom sáncaiból végre kiszoruló, önmagukat szintén jobboldalinak kikiáltó politikai erők mára egyértelműen bebizonyították, hogy számukra semmit sem jelent a demokratikus jogállam, bebizonyították, hogy nekik a diktatúrával csak akkor van bajuk, ha az nem az övék.
Ebben az országban a magát jobboldalinak nevező kormányzat, vállvete a saját soraiból kikerülő belső ellenzékével olyan hangulatot teremtett, amelyben immár talaja van mindenféle nosztalgiáknak. Megteremtettek egy ostoba, a társadalom megszólítására megint csak tökéletesen alkalmatlan nyelvet, amelyet rajtuk kívül senki nem hajlandó beszélni. Mindent elöntő és - éppen saját indíttatásuk, gyökereik miatt - visszatetsző antikommunista hecckampányuk közepette gondolkodás nélkül soraikba fogadták az elmúlt rendszer erkölcsileg leginkább lejáratódott figuráit, ha azok hajlandók voltak lefeküdni ennek a kurzusnak is. Tették mindezt azok, akiket sok évtizedes kommunista diktatúra után egy nagyszerű, felnőtt nemzet, amely véghezvitte vértelen forradalmát, szinte korlátlan erkölcsi tőkével ruházott fel a választások során.
Ennyi lenne hát a jobboldal? Nincs más hátra, mint várni május 8-át, amikor a reformkommunistákból kinőtt baloldali párt(ok) és más politikai erők egyszerűen besétálnak a hatalomba?
Nagy szerencsétlenség lenne, ha így történne. És most még csak nem is az ideológiai fenntartásokról, vagy a kommunista visszarendeződéstől való félelemről van szó. De egy hiteles, európai és valódi jobboldal nélkül elképzelhetetlen az egészséges parlamentáris demokrácia, elképzelhetetlen a parlamenti váltógazdaság. A hiteles, európai jobboldal pedig ma a liberális koalícióban keresendő. Ha a - ma még meglévő - SZDSZ-Fidesz-szövetségnek nem sikerül ezt tudatosítani a választásokig, akkor a társadalomban meglévő és számottevő jobboldali érzelmű, konzervatív értékrendet valló réteg a csak önmeghatározása szerint jobboldali, illetve valóban szélsőjobboldali erőkre fogja adni voksát. Mert úgy érzi, nincs más választása, mert manipulálható - ki nem az? -, akkor pedig ki tudja meddig fungálhat ez a gyökértelen, teljes ideológiai zűrzavarban tipródó, a nyugat-európai jobboldali, konzervatív politikai erőktől fényévnyi távolságra lévő, sőt, az egész nyugati civilizációt gyakorta átkos, kozmopolita mocsokként aposztrofáló áljobboldali massza."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr798360234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

163107 2014.03.10. 13:23:13

A fidesz akkor is politikai szélkakasok és politikai kalandorok gyűjtőhelye volt. A magyar ember tehát szereti a kalandorokat, és azokat, akik minimum 4 évente váltják a meggyőződéseiket és elveiket. Érdemes lenne melléhelyezni Orbán akkori beszédeit (épp libsi volt), majd a következő stáció - 98 - 2002 180 fokos fordulatait, aztán hogy hogy lettek ezek kib. nagy keresztények, hogy lett turul az ősük és így tovább. Egy azonban biztos: ennyire köpönyegforgató, elvtelen banda 500 éve nem volt a magyar politika élén - azt megelőzően meg pláne nem. Esetleg Balassa Menyhárt, aki 9-szer váltott királyt (hol Szapolyaihoz, hol Ferdinándhoz csapódván).

336586 2014.03.10. 13:56:12

"áljobboldali massza" Nagyon jó. Úgy látom, fáj neked is az álbal. Pdersze az igazságot nem bontod ki teljesen.

163107 2014.03.10. 14:14:05

Na most derült ki, miakő, hogy hülye vagy. És az is, hogy tényleg csak úgy odabököd a mániáidat, olvasás nélkül. A cikket 1994-ben írta Bayer Zsolt, aki akkor épp liberális volt. Épp 20 éve, és az akkori MDF-et simfeli benne - és egyáltalán nem baloldalellenes, nem Horn ellenes - Népszabi újságíró - a pártja az SZDSZ-szel van szövetségben. A horthyzó, nosztalgiázó, avitt, dohos nézeteket valló akkori koalíciót ekézi. Na meg Csoórit, aki dicsőítő verseket írt Rákosinak. Na és aztán ezek elfoglalták a jobboldalt - és ugyanazt csinálják, mint az MDF akkor, csak maffiaszerűen, lopva, rabolva. És Bayer már nem libsi, nem baloldali, hanem kereszténynemzeti-populista, pártpropagandista. De akkor szerinte a magyar jobboldal ez volt: "... gyökértelen, teljes ideológiai zűrzavarban tipródó, a nyugat-európai jobboldali, konzervatív politikai erőktől fényévnyi távolságra lévő, sőt, az egész nyugati civilizációt gyakorta átkos, kozmopolita mocsokként aposztrofáló áljobboldali massza." (Bayer Zsolt 1994) Most még inkább az, te meg a nolblog funkcionális analfabéta közhülyéje vagy.

283390 2014.03.10. 16:08:39

Bizony, az újságírónak speciális helyzete van, mert neki le kell írnia a mondanivalóját, és azt később csak magyarázgatni tudja, letagadni nem...:-))) Bayer jelleme, illetve annak hiánya viszont nem okozott , okoz, nála meghasonlást... Ez így van a politikai pártok esetében is...

163107 2014.03.10. 18:13:58

Kokó, ma pont olyan a fidesz, ahogyan Bayer az MDF-et látta, és elmarasztalta akkor - a különbség: azok ilyen elánnal nem loptak, raboltak, kaszáltak - bár a privatizációnál, kárpótlásnál, szőkített olajnál - a fene tudja.

gordius 2014.03.10. 19:22:15

Osszi, leszámítva mindenféle nyerészkedést (olajszőkítés stb.) az MDF és mai Fidesz nem hasonlítható össze...a Fidesz bármiben (aljasságra és lehetetlen intézkedésekre gondolok) minden eddigi pártot túlszárnyal... B.Zs. pedig senkivel nem hasonlítható össze, még egykori önmagával se, olyan mélyre süllyedt...(orgoványi erdő stb.)

283390 2014.03.10. 19:41:08

Tudod Gordi, az a bajom ezzel az egész "közéletünkkel", hogy kisebb és nagyobb csirkefogók közül kel választanunk... Minden ciklusban lejjebb került a nívó nullpontja, és újra meg újra lejjebb kell adni az igényeinkből... Ebből kellene már egyszer kiszállni... És nem Ukrán szisztémával ha lehetne...

gordius 2014.03.10. 20:17:34

(nem tudom mi van, egyikünk se tud belépni) Kokó, igazad van és abban is, hogy ukrán szisztémával semmiképp...2006. bármi volt is az indíték és bárkik voltak a szereplők és felbujtók, intő példa és szörnyű volt...

Brumm Brumi 2014.03.11. 12:15:30

"Bayer Zsolt, a jövőbe látó 1994. február 19." Lószart volt jövőbe látó,mama... Bayer ugyanúgy nem volt jövőbe látó mint ahogy az ország többsége sem. Vagy mutass rá, két hónappal a választások előtt, hol jósolta meg Bayer hogy az 1,7 millió vokssal abszolút többséget szerző MSZP, Hornnal a választások után összeáll az 1 millió voksot szerző , addig legvadabb antikommunista retorikát tanúsító SZDSZ-el, kétharmados többségez alkotva.

163107 2014.03.11. 21:50:31

9. Brumm Brumi (látogató) 2014. 03. 11. 12:15 Hát olyan rövid távon nem is látott a jövőbe. 2010-re előre viszont látott, bár nem írta le, hogy amit az MDF kormányban kárhoztatott, azt fogja művelni a fidesz kormány - hatványozottan: "...gyökértelen, teljes ideológiai zűrzavarban tipródó, a nyugat-európai jobboldali, konzervatív politikai erőktől fényévnyi távolságra lévő, sőt, az egész nyugati civilizációt gyakorta átkos, kozmopolita mocsokként aposztrofáló áljobboldali massza." Ez van ma! maffiauralom, farizeus képmutatással fűszerezve, Horthy dicsőítéssel, hogy a többit ne is említsem.
süti beállítások módosítása