Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Meghalt egy tűzoltó.

2013. november 03. - Harun al Rasid

pedig nem kellett volna meghalnia...

pedig nem kellett volna meghalnia...

Meghalt egy tűzoltó.

Nem az első, és nem is az utolsó. Alábbiakban Róna György jegyzetét inzertáltam postomba.

Menthetetlen menteni induló. Mi történt a Rám-szakadékban?

„Lezuhant turista mentése közben életét vesztette egy esztergomi tűzoltó a Rám-szakadékban péntek este” – erről olvashatunk a hosszú hétvége egyik kiemelt hírében. Amihez legfeljebb annyi érdemit tett hozzá Stolczenberger Klára, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, hogy elmondta: „egy kirándulócsoport egyik tagja zuhant a szakadékba, a tűzoltók csak gyalog tudták megközelíteni a helyszínt, és a mentést végző tűzoltók egyike is a szakadékba csúszott. Az eszméletét vesztett és életjeleket nem mutató főtörzsőrmestert a helyszínen próbálták újraéleszteni, de belehalt sérüléseibe.”

Hogy történhetett mindez? Nem, nem az, hogy egy turista szerencsétlen járt. Azt kell mondjam, ez már-már szinte mindennapos esemény a Rám-szakadék látogató-könyvében. Mit nekem, vagy ki ha én nem, vagy csak egyszerű megfontolatlanság okán felelőtlenül vágunk neki ennek a gyönyörű, de lássuk be, nem túl egyszerű feladatnak. Az esetek zömében egy kis borzongással és/vagy utólagos fejcsóválással, hogy „mázli”, le szoktuk rendezni. Időnként egyesek nem ilyen szerencsések. De lássuk be, valószínű közröhej tárgyává válnánk, ha biztonsági mászó-felszerelésben jelennénk meg. Ennek ellenére, úgy vélem, egy mentőnek, de legalább is a főnökének, társainak erről is kellett volna gondoskodniuk. Ha már nem írják elő a szakmai protokollok!

Nem szokásom mások írását hosszabban kiegészíteni, rendszerint megelégszem egy pikírt megjegyzéssel. Ebben az esetben azonban többről van szó. Róna György „közröhej” aposztrofálásával nem értek egyet. Az egy turista esetében lenne az.

Lehet, hogy egy főtörzsőrmester – tudjuk, a tűzoltóságnál se nyeretlen kétévesek kapják ezt a rangot, mivel soron, tehát évek múltán érik el, állománytáblának megfelelően – elégséges tapasztalattal rendelkezik, - leginkább a szakmájához tartozó területen, vagyis a tűzoltásban, hó-árvízi- viharkár stb. helyzetben is őket vezénylik ki, de, ha egy kútba esettet kell kimenteni, azt sem szabad mászásban hajtja végre!

Jelen esetben bűnös gondatlanságról van szó, amit a vezénylő elöljárók követtek el. Két eset lehetséges: fogalmuk se volt arról, hogy milyen eljárási protokollt kell követniük ilyen esetben – mert hát, az eset, véleményem szerint, amúgy is a speciális, ha úgy tetszik, hegyi mentőkre (kik megfelelő felszereléssel és kiképzéssel rendelkeznek)  tartozott volna -  vagy, ha tudták, és kiadták a megfelelő utasítást, a vonulók egységparancsnoka követte el a hibát, mi szerint nem tartotta/tartatta be azt.

Arra nem is merek gondolni, hogy megfelelő biztosító felszerelés nélkül küldték ki a csapatot. Arról nem is beszélve, hogy a Rám-szakadék peremén jól látható figyelmeztető táblák jelzik, hogy megközelítése veszélyes! Egy tűzoltó főtörzs ne tudna olvasni? Esetleg nem törődne vele?

Ha nem írja elő szakmai protokoll a módszertant, komoly hiba. Ha előírja, de nem tartják be, még komolyabb hiba. Mindettől függetlenül, kíváncsi leszek, elöljárói felelősségre vonással zárják-e le az esetet, vagy rákenik az egészet a szerencsétlen – nem mellesleg, felelőtlen – főtörzsre? Mert hát, láttunk már ilyet.

Talán a helyett, hogy rendfenntartó feladatra és lövészteljesítményekre képezik át őket, több figyelmet kellene fordítani a kiegészítő képességekkel való felruházásukra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr1008360126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

70185 2013.11.03. 14:32:55

Az írás elgondolkodtató.Én azért hozzáfűznék annyit hogy a legnagyobb hiba az volt,hogy (amennyiben valós az információ) a bajba került kiránduló tiltott helyen közlekedett.Ha ő betartja a játékszabályokat,a tűzoltó még ma is élne.

302398 2013.11.03. 15:02:01

zu 1: Én egyetértek a szerzőkkel, dilettáns mentés volt! A kiránduló az kiránduló!

70185 2013.11.03. 15:15:19

A kiránduló az kiránduló! Az. A tiltott hely meg tiltott hely.Valószínűleg nem véletlenül.

12456 2013.11.03. 15:22:32

Akkor, ha egy barlangban történik baleset, akkor a helyszínt és a megoldási lehetőségeket ismerő barlangászokat küldenek menteni. A Rám szakadék ősszel, amikor a föld is nedves és az átázott lehullott falevelek miatt különösen csúszásveszélyes, miért nem szakmai tapasztalattal bíró alpinistákat küldtek ki a mentéshez? Egy tűzoltó, legyen a tűzoltásban bármilyen nagy szakmai tapasztalata, de a leereszkedésben,ill. annak biztosításában milyen tapasztalattal bírhat? Esetleg azon múlhatott, hogy ők elvileg "ingyen" dolgoznak, az alpinistákat pedig meg kellett volna fizetni ?

302398 2013.11.03. 15:27:38

zu 3: az igazi tíltott helyen a mentő volt!

70185 2013.11.03. 15:49:08

Akkor nem ugyan azt olvastuk.Amiről én olvastam abban az volt hogy a kiránduló tiltott helyen közlekedett,és megcsúszott majd leesett. A tűzoltó meg nem válogathat,ott kell mentenie ahol a baj van.

302398 2013.11.03. 17:13:44

zu 6: Na látod most vagy a lényegnél, ezért kellett volna megfelelő felszerelésben lennie!

11715 2013.11.04. 12:35:15

na persze, úgy is lehetne hozzáállni, hogy a hülye kiránduló tiltott helyen mászkált, leesett, úgy kell neki, dögöljön meg, vagy másszon ki, ahogy tud, meg általában, aki a saját hibájából kerül bajba, az nem is érdemi meg, hogy segítsenek rajta? a tűzoltónak az a dolga, hogy segítsen, nem mérlegelhet, hogy nincs nála megfelelő felszerelés, meg különben sincs erre kiképezve, ő azt látja, hogy valaki bajba került, és nem hagyhatja a sorsára. nem kéne a szerencsétlen tűzoltó érdemeit csökkenteni, általában a tűzoltók naponta kockáztatják az életüket, és a megbecsülésük sajnos nincs ezzel arányban.

291070 2013.11.04. 14:02:57

8. pettra 2013. 11. 04. 12:35 sajnálom, perttra, de ezt nagyon rosszul látod. senki sem akarja a szegény srác érdemeit kisebbíteni, mindössze csak arra kívántam rávilágítani az írásommal, hogy a felelősség a vezénylésnél és a vonuló egységparancsnoknál ugyancsak előáll! amennyiben a végrehajtó tűzoltó úgy véli, hogy nincs meg a megfelelő felszerelése ehhez a művelethez, igenis, kérheti felszereléssel történő ellátását, vagy a parancs felülvizsgálatát, mivel nem képzett hegyimentő! ha megnézted a helyszíni fotókat, azt láttad, hogy speciális mentőcsapat, speciális felszerelésben hozta ki - órák kínlódása után - a sérültet. a szerencsétlenül járt főtörzsnél meg még egy ruhaszárító kötél se volt! senki nem látott még arrafelé hegymászókról készült filmet, amikor is kötélbiztosításra fűzve haladnak még a lankán is? pedig a tűzoltóállomásokon elég sokat tévéznek a váltások! a tűzoltóknál is az első az emberi élet védelme. de a sajátjáé se lehet másodlagos. ő már nem fog több bajba jutott embert megmenteni, a diszpécser, az egységparancsnok és a saját felelőtlensége okán!

70185 2013.11.04. 18:21:18

"na persze, úgy is lehetne hozzáállni, hogy a hülye kiránduló tiltott helyen mászkált, leesett, úgy kell neki,dögöljön meg, vagy másszon ki, ahogy tud, meg általában, aki a saját hibájából kerül bajba, az nem is érdemi meg, hogy segítsenek rajta?" Beszéltem egy mentőssel aki újraélesztésre tanított minket a kollégákkal.Van nekik is egy szabály,miszerint a saját életüket nem tehetik kockára mentés közben.Ez a mentős olyan balesetnél is volt amikor végignézték egy ember halálát,aki bennégett a kocsijába. Nem segíthettek.természetesen ez a tűzoltókra is vonatkozik.Úgyhogy a tűzoltó valóban nem mérlegelhet,csak nem úgy ahogy Te gondolod.A kiránduló meg tartsa be a szabályokat,és akkor nem lesz probléma.

302398 2013.11.05. 08:50:23

A legfrissebb, hogy az illetékes elvtársak szerint minden a legnagyobb rendben volt, senki sem követett el még csak egy apró hibácskát sem!

291070 2013.11.05. 10:27:27

[ácsi](#1716605) noch dazu, megkapták a kellő kiképzést, sőt, volt kötelük is - legalábbis az illetékes elvtárs nyilatkozata szerint -, és éppen fix kötési pontot kerestek a leereszkedést segítő kötelek rögzítéséhez, amikor a szerencsétlen főtörzs - szakkifejezéssel élve - kicsúszott...akkor azért olyan nagyon nem volt minden rendben, mivel a fix kötési pontot - ami azért nem igazán lehetett a fennsík közepén - biztosítás nélkül közelítették meg!

11951 2013.11.05. 13:12:16

Több mint húsz évet voltam tűzoltó,olyan helyen ahol magas hegyek még a közelben sem voltak,mégis tanultunk alpin technikát .....hivatásos alpinisták oktattak bennünket,le kellett ereszkednünk a tíz emeletes épületről,azonkívül különböző mentési módszereket kellett elsajátítani,pedig én gépkocsivezető voltam....minden csoportba voltak olyanok,akik magasabb szinten művelték a dolgot,nekik komoly vizsgát kellett tenni..... Ezek után bennem is maradtak kérdések az esettel kapcsolatban,de mint volt kolléga nem mernék véleményt mondani,csak annyit,nagyon sajnálom,ez borzasztó,és nagy teher azoknak a csoport társaknak akik még sokáig ezzel a teherrel fognak szolgálni...

291070 2013.11.05. 15:19:10

13. zsati 2013. 11. 05. 13:12 kösz. még a végén én lettem volna a rosszindulatú, mert megemlítettem a saját felelősséget is... 20 évvel ezelőtt, gondolom, nem voltak (tán most sincsenek) 10. emeletig kitolható létrák, alaptétel volt az alpinista képzés. ettől függetlenül nyilván nem profikat képeztek, hanem az alapvető fogásokat: beülő hurok képzés, ereszkedési technika, rögzítési technikák. '65-ben a seregben is volt ilyen, komoly egy napnyi.

11951 2013.11.05. 15:41:30

Nekünk már 1988-ban volt magasból mentő technikánk,igaz IFA létrának hívták,de 30 méterig lehetett vele dolgozni,ettől függetlenül a tűzesetek hozhatnak olyan helyzetet,amikor mászni,vagy éppen ereszkedni kell,erre fel kell készülni.....
süti beállítások módosítása