Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Nem így gondolták,

2013. szeptember 14. - Harun al Rasid

de igazuk van.

de igazuk van.

A tudományos megállapításokat is lehet másképp érteni.


Sok mindent el lehet mondani az emberiségről gondolkodó tudósok világáról, de hogy állóvíz lenne, na azt semmiképp. Ennek ellenére egy állóvízbe dobott szikla következményével járt David Attenborough a Radio Timesnak adott interjúban tett kijelentése, miszerint „vége a természetes emberi evolúciónak”. Ebbéli vélekedését az ismert tudós azzal magyarázza, hogy „az orvostudomány már a csecsemők 95-99 százalékát életben tudja tartani, így megkerültük a Darwin által megfogalmazott természetes kiválasztódás törvényét”.


Az azonnal bősz tiltakozó kollégák egyike igen csak érdekes megállapítása keltette fel leginkább a figyelmemet:  „Az emberi evolúcióval foglalkozó tudósok egy része szerint az emberi törzsfejlődésben új fejlemény, hogy a változások közvetítő közege már nemcsak a genetika, hanem a kultúra és a technika. A Richard Dawkins által megalkotott memetika tudománya szerint a kulturális jelenségek, más néven mémek megfeleltethetők a biológiai evolúcióban szerepet játszó géneknek, és szintén a természetes kiválasztódás törvényeit követve öröklődnek, változnak vagy tűnnek el.”.


A vakszerencse – bár ezt inkább szerencsétlenségként éltem meg – úgy hozta, hogy viszonylag nem nagy idő eltéréssel kénytelen voltam meghallgatni Orbán és Mesterházy értékelését a mai Magyarországról. Ennek tükrében nem látom, hogy ellentmondás lenne a fent említett két állítás között, mert mindkettő igaz.

Mindketten jól példázzák a természetes kiválasztódás kádári aberrációja (talán nem túlzás kifejezett kontra-szelekcióról beszélni) ortodox következményeit, ahogy az is igaz, hogy ha esetükben a kultúra öröklődéséről nem is, de hiányának öröklődésről annál is inkább beszélhetünk! =))

Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr778360088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

302398 2013.09.14. 08:27:32

Az én vakszerencsém úgy hozta, hogy a héten dupla-dózist kaptam Mesterházy-ból! Brrrr!

60145 2013.09.14. 08:36:34

Ugyan, ki olvas Csányi Vilmost, aki nem P. Howard névvel, s nem csak angolul publikál?

302398 2013.09.14. 11:59:16

zu 2: Hát csaki úgy lehet, hogy Sir David Attenborough Csányit olvasgatott! :-) Neked meg itt a szerzők által említett nagy vitát kiváltott cikk: http://www.radiotimes.com/news/2013-09-09/david-attenborough-i-dont-ever-want-to-stop-work
süti beállítások módosítása