Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Unortodoxia, gátlástalanul.

2013. július 24. - Harun al Rasid

...

...

A hibás – de legalább is kiemelten veszélyes – termék. Orbán és Róna csak a tárgyban tévednek

A két pojácában az alapvető (ahogy szegény anyám szokott fogalmazni) beteges feltűnési viszketegségén túl, csak a gátlástalanságuk a közös. Mostanság mégis közös gyékényen árulnak. Nem csak ugyanazt a idétlen marhaságot sulykolják, de a kiindulópontjuk is azonos. A tényektől és a történelemtől függetlenül „hibás termék”-eznek, pedig csak szellemi képességük kevés arra, hogy felfogják, mi is az a kamatos kamat, s főleg hogy miért is van az un. hosszú-távú hiteleknél is szerepük. Milyen érdekes, hogy ezt a betéteknél megértették! =))

Hogy a termék – ha nem is hibás – igen csak veszélyes lehet, főleg ha Járai (aki mellékesen az egész kitalálója) kamat-politikája még rá is tesz egy lapáttal – árfolyam-biztosítás nélkül, azt – főleg utólag – könnyű belátni. Ennél csak azok az idétlen próbálkozások veszélyesebbek, amit Orbánék propaganda céllal bevezettek.

Azonban még ezekről sem lehet azt mondani, hogy hibás termékek. Nem úgy, mint a banki-betétekről a kötvény-piacra való átterelés, ami még az unortodox számítások alapján is nem csak szimplán veszélyes, érdemi korrekció nélkül egyértelmű bukás. S még csak – nem mintha a devizások nem utasították volna el szinte kivétel nélkül – megfelelő biztosítási lehetőség sem áll rendelkezésre. Végstádiumú rákos betegre nincs olyan biztosító, aki érdemi életbiztosítást kötne! =))

Kiszámítható unortodoxia. Matolcsy hablaty az MNB nevében

A tegnapi ünnepi kamatdöntés kapcsán megszólalt a daliás 2/3isteni Jobb, a balfácán. Ezzel okadatolta, hogy azok, akik azt hitték jegybankelnökként legalább az elképesztő bornírtságai sulykolásában visszafogottabb lesz, nagyon tévedtek. Ahogy a Bölcs Vezér gátlástalansága, így az övé is töretlen. Sőt egyre pofátlanabb. Ahogy az a kifli-csücsök szenyátorínyánál már teljesen egyértelmű. Már arra is lusta, hogy valami látszat indokot adjon, kizárólag a vélt és valódi ellenfelek mocskolására koncentrál.

Házmestereket már nem siratják: újratöltik. Péterfalvy ismét okadatolta ócska pártkatona voltát

Tegnap este egy újabb pártcsinovnyik bizonyította, hogy alkalmassága legfontosabb momentuma, hogy Olga-asszony műsora címének még a látszata se merüljön fel vele kapcsolatban.

A műsorvezető azon igyekezett – az eredmény látszata teljes reménytelenségében -, hogy épeszű véleményt csikarjon ki belőle a durva személyi jogokat sértő  arcátlan köszönő-levél (Orbán százmilliós költséggel köszönő-leveleket küldött, igen jelentős számban egyértelműen hamis címekre) balhéval kapcsolatban. Szakmai alkalmatlanságát mi sem bizonyítja jobban,  hogy még a lehetséges okok számbavétele is meghaladta képességeit. Persze az is lehet, hogy ebben is az elkötelezett párt-katona bornírtsága testesült meg. Aminek igen csak ékes példája, hogy sem az egyetlen releváns okot - az aktivisták túlbuzgósága – számba venni, sem pedig a Fidesz felelősségét felemlíteni sem volt hajlandó.

(kínos volt nézni az omdusmanó dadogását, mellébeszélését és gyávaságát. hiába, van az a pénz, amitől az ő gerince is sorvadozik! a szerk. megjegyzése)

Eurostat téved. Varga unortodoxiája töretlenül fejlődik

Tegnap került nyilvánosságra, hogy ártunk és qurmányunk egyetlen „teljesítménye” is csak egy duma, hisz az államadóság töretlenül fejlődik. Az Eurostat és a KSH legújabb adatai szerint: „az európai statisztikai adatok alapján Magyarország ismét a legeladósodottabb tíz uniós ország közé került, a bruttó közadósság GDP-hez viszonyított aránya ugyanis 82,4 százalékon áll”.

Az NGM persze azonnal reagált: „Az államadósság valójában csökkent, csak a kölcsönök növekedtek”! =))

(hát, igen. a negativ növekedés is növekedés, különösen, ha az origó felől nézzük. az Eurostat meg hülye, a KSH meg hazudik. ilyen egyszerű ez. a szerk.megjegyzése).

Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr228360032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11256 2013.07.24. 10:02:46

na, azért a devizahitel banki szempontból valóban hibás termék, mert nincs ésszerű exitje, legalábbis nem a szokásos banki működés értelmében. (a bank, mint minden követelésétől, megszabadulhat tőle, de az ország megroggyan.) éppen ezért nem hiszem, hogy Orbán és Róna ugyanazt mondja, és ha Orbán abban az értelemben minősítené hibás terméknek, mint Róna, akkor egészen másokat kellett volna és kellene most lépnie. (részéről ez csak populizmus, Róna álláspontjában ellenben a megoldás is benne van: a banknak kell elkapni a grabancát, az általa elkövetett hiba mértékében (nem pedig megakadályozni, hogy korrigáljon) - nem a bankrendszernek, ahogyan a kormány csinálja.)

302398 2013.07.24. 11:23:07

zu 1: A Róna álláspontja na meg a megoldás? Olyan messze van tőle mint kakó Mekkától! Ha csak fele olyan nagy ász lenne, mint most hírdeti, akkor Még csírájában segíthetet volna elmeszelni Jaárai, pontosabban Auth kitalációját. Mi biztosítósok már akkor pampogtunk, hogy árfolyam-biztosítás nélkül életveszélyes!

251002 2013.07.24. 11:27:32

személyeskedés miatt törölve. HaR Orbán Viktorral kapcsolatban nem is vonnám kétségbe ezeket a minősítéseket, de hogy jön ide Róna? Teljesen téves dolog a két személyt egy kalap alá venni. Eviannával értek egyet, aki ugyanerre mutat rá.

302398 2013.07.24. 11:31:23

Ami mpedig a szerzők eredeti felvetését illeti: Igen még a devizásoknál is nagyobb a kockázata a betétek helyett kötvényvásárlásnak. A bedölésnek a kockázata lényegesen nagyobb, mint a CHF rakétázásáénak volt! Ennél nagyobb kockázata (ez már nem is kockázat, hanem biztos ráfázás) már csak a járulékolások elsummantásának van!

302398 2013.07.24. 11:59:05

zU 3: Azért abba is gondolj bele, hogy az idült vulgármarxizmussal súlyosbított értelmi hiányosságaid nem igazán tesznek alkalmassá, hogy a pénzügyi világ bonyolult kérdéseit felfogd!

251002 2013.07.24. 12:29:28

RE: 5. A "vulgármarxizmus" nem érv, nem egyéb puszta minősítésnél. Én is válaszolhatnám, hogy amit a blog szerzője művel, az puszta demagógia, ami nyilvánvalóan a szakmai hozzáértés hiányából fakad. Azt megítélni sem tudod, hogy a "vulgármarxizmusom" mögött mennyi szakmai tudás van. A vitaindító cikkben érdekes jelenség rajzolódik ki. A "demokratikus ellenzéknek" lassacskán teljesen mindegy, hogy szakmailag mi az igazság az adott kérdésben. Az válik egyre fontosabbá, hogy mit mond a jobb- és a szélsőjobb. Mi meg zsigerből mondjuk az ellenkezőjét - függetlenül a szakmai igazságtól. Ebből alakul ki a demagóg dogmatizmus. És még engem vádolsz "vulgármarxizmussal"... A lényeg, hogy mindenkit, akinek más a véleménye, egyszerűen lehülyézünk!

302398 2013.07.24. 12:34:27

zu 6: Érv? Kell jobb érv a tudatlanságodra, mint az idétlen postod?

251002 2013.07.24. 12:44:10

RE: 7. "Idétlen"? Ez érv? De ezen én nem vitatkozom, mert ez csak kötekedés. Ha van értelmes véleményed, azt írjad!

11256 2013.07.24. 13:34:35

ácsi: az ügyfelek nem köthettek árfolyambiztosítást, de a bankok köthettek volna, és annak árát beépíthették volna a hiteldíjba (abba a bizonyos, a kamattal azonos mértékű összegbe, amely egyesegyedül az adminisztrációt hivatott biztosítani - a számla fenntartása, az esedékes összegek leemelése a folyószámláról, meg ilyenek, amit szintén devizaalapon számoltak el, holott ezek a költségeik forintban keletkeznek). lehet, hogy akkor az 5-5,5%-os kamathoz nagyobb díj párosult volna, de egyre csökkenő tőkeösszegre, különösen akkor, ha lineáris törlesztést alkalmaztak volna. ez a biztosítók számára is kezelhető lehetett volna. de nem, a bankok mohók voltak, és mindent akartak. meg is tehették. Rónának pedig igenis, igaza van abban, hogy még a központi megoldást is az egyes bankok specifikumai szerint kellett volna megtalálni, mert nem mindegy, hogy deviza volt-e a forrás, vagy forint, ahogyan az sem mindegy, hogy lineáris volt-e a törlesztés (volt ilyen is), vagy az első időszakban alapvetően csak a kamatokat behajtó annuitásos módszer. nem hinném egyébként, hogy bárkinek lett volna módja arra, hogy akár a jegybanki monetáris politikát, akár a devizahiteles konstrukciót, mint olyat, megtorpedózza. az tény, hogy sokan ciccegtek miatta, de - szokás szerint - senki nem lépett fel érdemben ezzel szemben. (Simor volt az első, de ő is elakadt.) de gondoljunk bele: hány olyan dolog van, amiről tudjuk, hogy rosszul van, de senki nem is akar fellépni ellene? attól tartok, a magyarokból a legnagyobb mértékben a szolidaritás hiányzik.

302398 2013.07.24. 13:37:14

zu 8:Ja hogy a te iderondításaidat vitának szánod? Érdekesen sajátságos! A postodat meg nem ártana legalább az elemi tankönyvekkel öszevetned. Ja az unortodoxia a demagógoknál az ilyet nem engedi.

302398 2013.07.24. 13:40:33

zu 9: Tévedsz, csak mi három különbözőt is ajánlottunk nekik, alig pár tucat kötésre került sor! A beépítést Authék fúrták meg, mert nem lett volna elég vonzó!

11256 2013.07.24. 13:41:28

még egy: ha az euróra való áttérés a tervek szerint a futamidő folyamán bekövetkezik, akkor olyan nagyon nagy baj nem lehetett volna az egészből. most azonban Orbán már azzal henceg (WSJ-interjú), hogy lám, milyen ügyes volt, mert berakta az alaptörvénybe, hogy az ország pénzneme a forint, tehát az euró bevezetése csak akkor lehetséges, ha nemcsak a maastrichti feltételeket teljesítjük, de kétharmados parlamentünk is van. ő ennek örül. holott ők voltak azok, akik szerint VELÜK már 2005-ben lett volna euró - akkor most hazudtak, vagy nem hazudtak? vagy még egyszerűbben: akarják az eurót, vagy nem akarják? nagyon úgy néz ki, hogy nem akarják. pedig az nemcsak a devizahitelesek miatt fontos.

11256 2013.07.24. 13:43:48

11-re: tudom, hogy Authék fúrták meg. óriási felelőtlenség volt.

302398 2013.07.24. 13:45:58

ezt találtam a napi.hu-n: RonaGyuri, 2013. július 24., szerda 11:48 Jó-jó, de Varga úr személyesen (s persze a közvetlen brancsa) mennyi pénzt vett fel ezen a címen? Mint ismert a parlamentben ő tanácsolta, hogy menjünk mi IS olyan bankhoz, mely magára vállja! Ezek szerint neki nem is járna! =))

302398 2013.07.24. 13:59:41

zu 9: a linearítás a Róna agyréme, igaza van a mi szerzőinknek (az egyik szintén egy Róna) bajban van a szakmai hátterével. Kálmán Olgánál mondott is valami marhaságot, hogy őt nem érdekli a finanszírozási odal! Hogy nekünk (biztosítóknak) eygszerűbb lenne a lineáris modell? Ne már, lehetetlen lenne!

291070 2013.07.24. 16:03:16

[aLEx](#1637286) fogd vissza magad, és vegyél vissza az orcádból. hogy ki mit tart érvnek, nem a te kompetenciád eldönteni. ami pedig a szakmai tudásodat illeti, már megbocsáss, valóban vulgármarxista alapú :-) az idétlen valóban nem érv. minősítés.

251002 2013.07.24. 16:11:44

RE: 16. Ahogy neked "jogod" van "minősíteni" Róna Pétert, úgy nekem is jogom van ezzel kapcsolatban a véleményre. Ha nem tetszik, töröld a kommentemet!

291070 2013.07.24. 17:22:53

17. aLEx 2013. 07. 24. 16:11 mellé:-) én nem minősítettem rónát, ugyanis én a szerkesztő vagyok (a dőlt betűs részek az én hozzáfűzéseim), a cikket róna gyuri jegyezte. neki azonban nincs hozzáférése a bloghoz. amúgy minek töröljem? jó lesz az ilyesmi az utókornak, elrettentő példaként :-) HaR

251002 2013.07.24. 17:49:27

RE: 18. "én a szerkesztő vagyok ..., a cikket róna gyuri jegyezte." Akkor bocsánat! Helyesbítenem kell! A röviden kifejtett véleményem nem téged, hanem Róna Gyurit illeti!

302398 2013.07.24. 19:23:54

zu 19: Jogod persze mindenhez van, de nem ártana időnként elgondolkodni, mert gyakran igen csak kínos amit ideírsz!

291070 2013.07.24. 19:26:14

20. ácsi 2013. 07. 24. 19:23 neki ugyan nem :-)

251002 2013.07.24. 20:04:45

RE: 20. Lehet, hogy neked kínos, de most az egyszer a szerkesztőnek van igaza. Én csak bátorkodtam a szerző figyelmét felhívni, hogy az olvasónak nem biztos, hogy szimpatikus, ahogy egy olyan komoly embert, mint Róna Péter minősít. Persze jogában áll, ha a táborelvű slepp a "célközönség" - mint "ácsi". Mert nekik tetszik...

302398 2013.07.24. 21:20:33

zu 22: Látod eszméletlen butaságod legjobb bizonyítéka, hogy "táborlevűségről" beszélsz (lehet nálad ez a fontos a szakamisággal szemben), pedig itt egyzerűen arról van szó, hogy magam részéről biztosítási szakember vagyok, a szerzők közül a névrokon meg banki szférában működött (bár egy régi kollégám szerint valószínű biztosítós is volt), így szakmailag nem tartja sem ő sem én elfogadhatónak Róna reklámdumáit (többször kifejtette az ellenérzését a kamatos-kamattal szemben, ami elemi szintű tudatlanság, ahogy az is hogy nem érdekli a finanszírozás). Te meg még ennél nagyobb ökörségeket is összehordtál. Ez egy (sőt több) nagyon komoly szakma aminek meg van a saját rendszere. S ez nagyon konzervatív világ!

251002 2013.07.24. 22:14:13

RE: 23. ácsi 2013. 07. 24. 21:20 Emlékeztetnélek rá, hogy a blogbejegyzés durva minősítésekkel kezdődött: - pojáca - beteges feltűnési viszketegség - gátlástalanság Nyilván ezek "szakmai" véleményét képezik a szerzőnek. Aztán folytatódott azzal, hogy te is durván személyeskedő módon minősítettél eneg: - "vulgármarxizmussal súlyosbított értelmi hiányosságaid..." Ez is a nyilván egy "biztosítós szakember" "szakmai" véleménye. De a legutóbbi kommentedben is "eszméletlen butaságot" emlegetsz. Tudod mit? Rád hagyom... Legyen ez a te "szakmai" véleményed! Emberi gyarlóságok terén...

302398 2013.07.25. 08:31:39

zu 24: Róna vonatkozó megnyilvánulásai (a tieid is, csak te csak minket boldogítasz) szakmailag értékelhetetlenek. Tudatlanságról és tájékozatlanságról tesznek tanúságot: Banki működésről beszélni úgy, hogy nem érted a kamatos kamatot és nem érdekelnek a finanszírozási oldal lehetőségei csak egy bugyuta magamutogatás! Ráadásul mindezt igen nagy arccal kioktató módón önti a köz nyakába, egy csöppet sem törődve azzal, hogy intenzív néphülyítést végez!

302398 2013.07.25. 18:54:49

Sőt a bankok között is volt - a biztosításnál olcsóbb, de kisebb körű - árfolyam biztosíték: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ki_a_hibas_meglepo_teny_a_devizahitelesekkel_kapcsolatban.560264.html
süti beállítások módosítása