Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Érzékenykedünk, NAVigálunk, blöffölünk

2013. június 28. - Harun al Rasid

kormányzati szinten

kormányzati szinten

Na erről szól a klasszikus vicc. Jó hírét félti a legfőbb ügyész

„A Polt Péter legfőbb ügyésszel és a Legfőbb Ügyészséggel szembeni közbizalmat erodálja a bíróság minapi, nem jogerős ítélete szerint a Népszava állítása: ’az ügyészséget kormánypárti politikus, Polt Péter vezeti’.” – számol be az eseményekről a lap mai írásában.

Nekem a klasszikus vicc ugrott be, a „kérdés a Jereváni Rádióhoz” sorozatból:

Kérdés: „Nagy társaságban nyilvánosan kurvának neveztek, mit tegyek?” Válasz: „Ne menjen olyan társaságba, ahol ismerik!” =))

NAVszerű ellenőrzés. Árnyalt vizsgálatok

A mai reggel egyik MTI híre Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki ügyekért felelős szóvivője a Magyar Nemzetnek adott interjúja arról, hogy A nagyszabású ellenőrzések kezdődnek július 15-e után:

„A pénzügyőrök nyitás előtt minden trafikot felkeresnek, és ha hiányosságot találnak, felszólítják a tulajdonost a hibák orvoslására. Amennyiben ez nem történik meg, az érintett az engedély visszavonását követően akár el is veszítheti húsz évre szóló dohányárusítási jogát.”

„Ellenőrzik a korábban cigarettát árusító boltok, kocsmák, szórakozóhelyeket is Ha valamely vállalkozás a határidő után engedély nélkül árul cigarettát, komoly pénzbüntetésre számíthat, a szankció összege ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet.”

Tájékozatlan tájékoztatás. A blöffölés nem azonos az improvizációval

Mottó: A régi diák-blödli szerint: Hogy tájékozódnak a tengeren?Megnézik az árboc mohos oldalát!

Nem akarok nagy szavakkal dobálódzni, de attól még rögzítenem kell, hogy a média, mint olyan, a tömegtájékoztatást kell, hogy szolgálja. Ez még akkor is így van, ha nagyon sokszor a tömegmanipuláció eszköze.

A mai magyar média rögvalóságára talán a legjellemzőbb blődli az Ózonetwork eddig a nemrég elhunyt hegymászó, mostanság Kokó által elővezetett kisfilmecskéinek szlogenje: irányt mutatunk. Nincs is ezzel semmi gond, pontosabban nem lenne, ha a derék firkász társadalom nem csak a megfelelési kényszertől hajszolva (azaz propaganda célokkal), de bizonyos fajta önelégültséggel próbál magyarázatokat adni. Azt a látszatot keltve, hogy mindenre van egyszerű megoldás, de legalább is magyarázat. Közben – még a legjobbak is (különbség igazából a gyakoriságban van) – improvizálnak.

Tegnap este Olga asszony és vendégei két esetben is unortodox (az alapvető ismerteket, illetve az azokra való rákeresést nélkülöző) tájékoztatást adtak.

A „tranzakciós illeték” drasztikus megemelése kapcsán megint elővették azt az alapvető marhaságot, hogy a (mocskos tetű) bankok áthárítják. Valójában erről szó sem lehet, hiszen az az illeték, amit a törvényalkotó „megalkotott” az ügyfeleket sújtja - áthárításról akkor beszélhetnénk, ha a szerencsésebb országokban ismert, valódi tranzakciós (nem pontos, de szemléletes megfogalmazásban: bankok közötti ) költségek ügyfélre való szétterítéséről lenne szó -, így legfeljebb arról lehet szó, hogy a bank átvállalja-e. Talán még ennél is nagyobb baki, hogy nem figyeltek oda a miniszter egy igen fontos mondatára, amit az interpelláló képviselő kioktatásra szánt, de valójában egy árulkodó bevallása a mentalitásuknak. Azt válaszolta, hogy olyan banknál kell „bankolni”, akik ezeket a költségeket átvállalják. Nos, ez majdnem így igaz. Csakhogy nem azt jelenti, hogy ügyesen kell válogatni, hanem azt, hogy jómódúnak kell lenned (tudod Waze mindenki annyit ér…), mivel szinte minden banknál vannak ilyen opcióval rendelkező konstrukciók az „egykulcsosok”-nak!

Hasonlóan tájékozódás mentes blöff volt az a lamentálás, amit vendégével együtt előadott a rég elhunytaknak és/vagy az aláíró ívek közelében sem jártaknak küldött köszönőlevelek kapcsán. Az egy dolog, hogy megpróbálták kitalálni, hogy mi okozza (még szakembernek sem igazán menne, vizsgálat nélkül) és eléggé bugyuta magyarázatokat kotlottak össze. Azonban az a jammerolás, hogy miképp lehetne ennek utánajárni, az effektív tárgyi ismeretek és tájékozódás hiányát mutatja. Létezik, gyakorlatban használt, széles körben alkalmazott és közismert az un. aláírás-hitelesítési eljárás, amit pl. az ajánlószelvényeknél, illetve a népi kezdeményezéseknél a törvény elrendel!

Az már ezekhez képest szinte apró tévedésnek látszik, hogy az index.hu azon információját - Orbán levelezési mániája postaköltségét - nemes egyszerűséggel költségnek titulálták. Ezzel egyfelől jelentősen alábecsülték az effektív költségeket és ezzel az okozott kárt, másfelől félrevezették a nézőket alapvető összefüggésekben: a levelek előállítása, címzése, a címek kezelése, a levelek kezelése ill. a válaszok kezelése etc. költségeit elhanyagolhatónak állítva be!

Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr828359996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

302398 2013.06.28. 09:38:30

T. szerzők, "a bankok az egykulcsosokat szeretik" megállapításotokhoz: A hétvégén hallottam egy "bankártól" hasonló felvetésre reagált: Egy banknak egy másfélszáz ezres nyugdíj bevételezése is pontosan annyiba kerül, mint egy 5-6milliós fizetésé, a különbség az ezért felszámolható költségek terén nagságrendi!

163107 2013.06.28. 10:37:50

Az index egy ócska tehénylepény lett, teljesen elvtelenül irka-firkálnak mindenfélét borzalmasan tehetségtelen dondászok. Siralmas. "A „tranzakciós illeték” drasztikus megemelése kapcsán megint elővették azt az alapvető marhaságot, hogy a (mocskos tetű) bankok áthárítják..." Nos itt két dolog menetel egymás mellett: azok a sarcok, amik a bankokra vonatkoznak (mint pl. a mostani 75 milliárd) és azok, amik kifejezetten a lakossági pénzmozgásokat sújtják. A csekkfeladás, pénzfelvétel, átutalás stb az eleve a lakosságot érinti. Mit is mondott a zsebdiktátor? " A kormányfő kijelentette, hogy még nincs döntés a tranzakciós adóról, de a tranzakciós illeték majdani mértéke nem lehetne több egy ezreléknél. "Emiatt senkinek ne fájjon a feje" - tette hozzá a kormányfő." Amit kifejezetten a bankokra rónak ki, na azokat hárítja át szépen a baj, ebben biztosak lehetünk.

283390 2013.06.28. 10:54:19

Micsináltam én...? Még tévém sincs...:-))) A legnagyobb aljasság az egészben, hogy nincs az a cég, aki alkalmazna ha nem jelölsz meg bankszámlát, amire utalja a "lóvét". Esélyed sincs arra, hogy ne fizesd a sarcot...

235117 2013.06.28. 12:32:39

Már találkoztam banki ajánlattal, ami a fogható kedvezményeket úgy kezdi, hogy minimum havi 270 ezer forintos forgalom esetén.... Akinek ez két, három, négy hónap alatt jön össze, nos nekik, nekünk coki. Varga pénzügyér kioktatott mindnyájunkat, hogy van vagy ötven bank, lehet válogatni. Mondjuk nekem egy hónapig kell spórolni a szinte semmiből, hogy egyáltalán bejussak a bankba, és onnan haza..... Az már nekem is eszembe jutott, hogy a révet meg tudnám spórolni, ha átúszom a Dunát. 50 évvel ezelőtt megtettem, de most már csak öngyilkossági szándékkal vállalnám.....

291070 2013.06.28. 13:15:05

2. Osszián (szerkesztő) 2013. 06. 28. 10:37 ezt mikor mondta? vagy ez is csak a hazugságainak egyike?

163107 2013.06.28. 13:38:25

Tavaly áprilisban: http://www.origo.hu/gazdasag/20120413-orban-a-penzugyi-tranzakcios-ado-nem-lehet-tobb-egy-ezreleknel.html "Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy év közben nem szabad az adókat módosítani, csak súlyos kényszer esetén, és szerinte ilyen most nincs. Arra viszont van lehetőség - folytatta a kormányfő -, hogy a 2013-ra szóló költségvetésben megjelenjen az a gondolat, hogy minél kevesebb legyen a munkát terhelő adó, és azokat inkább "áttereljék" a fogyasztás, a forgalom irányába. 2013-ban nagy valószínűséggel ez megjelenik majd" - közölte." Azóta vagy 10 évközi módosítás volt: ilyen a jelenlegi is. Egy adalék a "sose hazudtam az embereknek " témához.

163107 2013.06.28. 13:39:29

Ja, és akkor most súlyos kényszer van... Van egy olyan kényszeres betegség, hogy kleptománia...-)

302398 2013.06.28. 14:30:24

Most olvastam a HVG-ben: Az RTL Klub Híradójában korábban elhangzott, hogy mivel az aláírásgyűjtés csak egy népszerűsítő kampány volt, nem hivatalos népi kezdeményezés, ezért semmilyen adatot nem kellett ellenőrizni. "Ellenőrzés ebben az esetben nincs" – mondta akkor Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője. Amit én erről gondolok, annak kimondást PolPotyka személyesen üldözi!

302398 2013.06.28. 15:30:22

Egy kollégám szerint, ez még árulkodóbb: „A Fidesz szerint a lehetséges adathamisítás – azaz a halottak nevének beírása az íveken – az aláírásgyűjtést még nem teszi hiteltelenné. ’Csak nagyon kis számban találhatók ilyen rosszindulatú emberek’ – mondta Rogán Antal.” Ugyanis felmerül a qui prodest? Azaz kinek áll az érdekében, hogy fiktív tételekkel bővítse a listát. Olyan ’rosszindulatúak’ valóban nem lehetnek túl sokan, akik buta viccként nem létező aláírókat csinálnak, de olyanok, akik lelkesedésből többlet aláírásokat hoznak már ez nem mondható el! Engem meggyőzött!

163107 2013.06.28. 16:18:49

8. ácsi 2013. 06. 28. 14:30 De sok Gipsz Jakab aláírhatta...:-)

163107 2013.06.28. 16:32:56

Nézzétek meg, zsebredugott kézzel válaszol Brüsszelben az újságíróknak: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb_kerdesben_hatralt_meg_orban_brusszellel_szemben.558046.html Jó, hogy nem köpköd közben.

291070 2013.06.28. 18:31:03

11. Osszián (szerkesztő) 2013. 06. 28. 16:32 sétált ő már barroso mellett is zsebre dugott kézzel...mit csináljunk, ha ilyen bunkó?

291070 2013.06.28. 18:34:55

9. ácsi 2013. 06. 28. 15:30 most akkor hogy' is kellene ezt értelmezni? mikor is lesz egy aláírásgyűjtés hiteltelen? csak nem akkor, ha odaírják a parcella számát is? úgy mondják, egyetlen szem rothadt narancs is képes pocsékká tenni egy egész kosár egészséges narancsot!

163107 2013.06.28. 20:39:06

Ba hiszen, az a sok szép egészséges narancs... egyet mondj. Direkt így válogatta össze a dácsájában - normális vagy? Nem szeretsz hazudni? Mehetsz - nix meló.

283390 2013.06.28. 23:44:30

Effendi, lehet hogy nem bunkó, hanem "játszik" zsebben... Vagyis azért bunkó mert függő....:-)))

62853 2013.06.29. 22:51:45

15. Kokó Ez nem játék. Ez paranoja. Ellenőrzi állandóan, meg van-e még.
süti beállítások módosítása