Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Polgári bizalom és torkos energiaszolgáltatók

2013. április 28. - Harun al Rasid

mindkettő a fantázia birodalmába tartozik

mindkettő a fantázia birodalmába tartozik

Iszony ez a (nem is annyira) új viszony. Balog páter és az ő indoklása

Már-már Matolcsy szintű szórakoztatóipari teljesítményről tette tanúságot Balog Zoltán a Lakiteleki Népfőiskolán, a fiatal politológusok részére rendezett országos találkozón Politikai kultúra Magyarországon címmel tartott előadásában.

A teljesség idénye nélkül néhány elképesztő baromság „az önkormányzatokra, a felsőoktatásra, a köznevelésre és az egészségügyre is”:

A korábbi rendszerek átalakítására azért volt szükség, hogy polgárbarát, gazdaságos és fenntartható rendszerek jöjjenek létre”,

Finanszírozhatatlan volt a korábbi rendszer, de alapvetően azért kellett az átalakításokat végrehajtani, hogy új viszony alakuljon ki a polgár és a kormányzat között, a polgár és az állam között”,

a három évvel ezelőtti kormányváltás után a konfliktus abból keletkezett, hogy a rendszerek, amelyeket működtetni kellett, azok se fenntarthatók, se polgárbarátok, se gazdaságosak nem voltak, sőt a színvonaluk is megkérdőjelezhető volt”.

S a hab a tortán Balog Zoltán andalító önelégült hablatyolása végén reményét fejezte ki, hogy „a változások után bizalmi viszony alakul ki a központi kormányzat és a polgárok közösségei között”.

Azt hiszem nem kell különösebb államigazgatási ismeret ahhoz, hogy megállapítsuk ez az új – ha nem is annyira, mert a legtöbb eleme (főleg a mentalitása) árulkodóan ismerős – viszony az európai kultúra mentalitásának tükrében sokkal inkább iszony, mintsem polgári gondolkodás. A mindenható, gondoskodó állam erőszakos, felkészületlen pártkatonákkal megvalósítva! =))

(A bizalmi viszony kialakítása érdekében mindent meg is tesznek. Pl. a debreceni egyetem rektori posztjára az általa jelölt Szilvási elvtikét ugyan az egyetemi grémium 92:14 arányban leszavazta, a rektori poszt betöltésére alkalmatlannak találta, Balog páter azonban a bizalom jegyében ezt magasról leszarta, és jusztis pártkatonáját terjeszti fel a köztársasági elnök elé. A szerk. megjegyzése.)

Egy kis Torkos-kodás. Matilda mondja, illetve írja, mi meg szívunk, mint az a bizonyos borz!

A fityesz-KB központi napilapja szombati „Nyúlcipő” szellemesnek vélt címmel ellátott vezércikkét Torkos Matild jegyzi. A nép-nemzeti fenomén arról értekezik, hogy „Állítólag menekülésre fognák a dolgot az energiaszolgáltatók a rájuk rótt különadó, illetve az őket is érintő tranzakciós adó mellett a központilag elrendelt tízszázalékos rezsicsökkentés miatt.”.

Már az a rész sem semmi, hogy „A kapitalizmusban a pénzügyi, avagy az úgynevezett szakmai befektető a haszonra hajt, a piacgazdaságban az energiaszolgáltatókat sem tekinthetjük jótékonysági intézménynek, 0 százalékos haszonért dolgozó nonprofit szervezetnek ,vagy akár az átmeneti veszteséget elviselő, szociális célú közös vállalatnak. Lett volna erre lehetőségünk, még mielőtt a baloldalinak mondott Horn-kormány a kilencvenes évek derekán úgy nem döntött, hogy eladja az energiaszolgáltató vállalataink többségi tulajdonjogát nyugat-európai állami tulajdonú áramszolgáltatóknak, illetve az öt gázszolgáltató céget többnyire nyugat-európai önkormányzati tulajdonú gázszolgáltató vállalatoknak.”.

Az azonban már igen csak érdekes kijelentés, hogy „…könnyű belátni, hogy a magyar állam és a magyar energiafogyasztók nagyon rosszul jártak. Az állam lényegében igen magas kamatra kapott pénzt az adóssága csökkentéséhez, ráadásul idegen tulajdonba került a nemzetbiztonsági szempontból is fontos energiaszolgáltató ágazat.” , még akkor is, ha előzőleg azt hazudja, hogy „a privatizációs bevételre az államadósságunk csökkentése érdekében volt igen nagy szükségünk.”.

A közgazdasági zseni szerző (Orbán-Matolcsyzmusból nagydoktorit is írhatna) „A száraz tények makacsul jelzik az igazságot:” felkiáltással kifejti, hogy – szerinte -: a szolgáltatok számára „bőségesen megtérült a beruházás”.

Hogy mennyire szárazak, vagy sem, azt nem tudom, de a „beruházás” címén az elavult, lelakott, hiányos szolgáltatási rendszerért kifizetett összegeket hasonlítja a vélt bevételekhez, ami még az unortodoxia megszokott hazugságait is keményen veri. Azzal sem zavartatja magát, hogy közben a befektetett eszközökre vonatkozó garantált nyereséget is kifogásolja. Ja, hogy milliárdokat érő knowhow–t, technológiát és fejlesztést is invesztáltak, azt, mint elhanyagolhatót nem vette figyelembe. Ahogy a törvényileg kötelező amortizációt és a józan ész követelte felújítási tartalékolást is extra-profitként könyvelte el.

Meg kell jegyezzem, hogy a lelkesült – aki nem az, azt rövid úton törlik -  hozzászólók „sorolják” az altruista nyugati szolgáltatók példáit, akik nem nyereségérdekelt állami cégek. Akad néhány vonatkozó cég, melyet jól ismerek, így elmondhatom, hogy igaz, külön hasznot nem is képeznek, de a költségeket korrektül (incl. befektetett tőke hozadéka) elismerik!!!

Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr318359894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

302398 2013.04.28. 10:19:21

Mindjárt jönnek a Nolblog marxistái (értsd a Marxról elnevezett egyetem selejtjei) és megvédik Torkos populista demagógiáját!

283390 2013.04.28. 12:41:40

Ácsi 1,: Mert a "profit" az egyáltalán nem demagóg ugye? Aztán egy személyes kérdés: Mondd csak Ácsi, te melyik egyetemnek voltál az "elitje"?...:-)))

283390 2013.04.28. 12:47:47

Egy valamit minden ilyen "megmondózseni" kifelejt... Fizetőképes kereslet hiányában, semmiféle gazdasági rendszer nem működik, de valahogy ezt az egyet elfelejtette mindegyik "elit" megoldani... Ácsi a te demagógiád annyira szemet szúró, hogy már egyenesen otromba...

302398 2013.04.28. 15:14:31

Zu 2: no comment! Zu 3: Mifelénk (írhattam volna magunkfajtáknál): azaz A financial benefit that is realized when the amount of revenue gained from a business activity exceeds the expenses, costs and taxes needed to sustain the activity. S tegyük hozzá: Any profit that is gained goes to the business's owners, who may or may not decide to spend it on the business.

302398 2013.04.28. 19:07:38

zu 4: Úgy tűnik a szövegszerkesztő lenyelte a képletet, megpróbálom kézzel bírni: Profit = Revenue(total) – Expenses(total) Most olvastam, Orbáőn IMÁRA szólította fel a népeket, szeretnék szólni, hogy a közgazdasági alapdolgokon ez sem segít!
süti beállítások módosítása