Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Magyarország jobban teljesít!

2013. április 15. - Harun al Rasid

plakáton, persze...

plakáton, persze...

Haladok befelé a Fóti úton a reggeli csúcsban, és Budapest határától kezdődően már rám is reccsennek az állam vizuális harsonái, óriás plakáton hirdetve, hogyaszongya: Magyarország jobban teljesít! Most tekintsünk el attól, hogy a rosseb se kérdezte, és egyenlőre ne foglalkozzunk az államilag oda hazudott bizonyítékokkal, hanem foglalkozzunk az alapkérdéssel: minél jobban? A Vasedénynél? Mert az valahogy kimaradt a lényegből. Ők azt sulykolják: jobban teljesít. Te meg, ha elhiszed, megérdemled a sorsodat. Persze, lehet emúttnyócévezni, mert állítólag annál jobban teljesít, habár a Fiúk semmi ilyesmit nem vettek tervbe, ráadásul - nagyon helyesen - be sem ígértek.

Csak hát, az ilyen bizonykodás mindig egy külső szemlélő felé szól. Mindig másnak kíván a dicsekvő bizonyítani, ami érthető, mert magamagának minek? Azon felül Magyarország, mint olyan, nem hiszem, hogy képes lenne jobban, vagy rosszabbul teljesíteni - amit ugyancsak külső szemlélők lennének képesek visszaigazolni - mivel Magyarország, a fogalom, az földrajzi egység, az állampolgárainak gyűjtő tégelye, a közigazgatási határai közé szorult elméleti és gyakorlati valami, ilyesmire képtelen. Azonban kormánya, az általa kialakított, megvalósított, vagy meg nem valósított gazdaságpolitika lehet fokmérő, csak éppen nem en bloc Magyarországnak, hanem annak vezető erejének, bármilyen színű lett légyen is az!

Most akkor ragadjunk bele egy kicsit a nettó hazugsághalmazba, ami ott virít a plakátokon:

+3.500 rendőr! Na és? Ettől Magyarország jobban teljesít?

Minimálbér emelés! Eredmény: a bruttót emelték meg, nem a nettó alapot, ezért az állami járulékbevételek növekednek, a munkáltató meg izzadja ki valahogy, hogy netto is emelkedjen a minimálbér! Hát, kiizzadja: 2-4-6 órásnak jelenti be a melósát, és a többit feketén fizeti ki! Vagy leépít. 97. 000 ezer lett a minimálbér? Egy szakképzett kórházi nővér fizetése btto 127.000 huf! Mennyi is az nettóban? És ő közalkalmazott! Ettől Magyarország jobban teljesít?

Nyugdíjemelés! Jó, hogy szólnak. Én eddig még egy fillér emelést nem kaptam azon kívül, ami kormányrendeletileg kötelezően előírt. Esetleg mások már kaptak másmilyen emelést? Amúgy az infláció magasabb, mint a mindenkori emelés. Akkor most Magyarország jobban teljesít?

51.000 forinttal több EU-s támogatás jut minden magyar állampolgárra! Tessék már mondani, miben is, és hol is tárgyiasul ez? Ott landol az állampolgár zsebében? Ne tessék keresgélni, nem landol ott. Majd "odafönt" elosztják. Ettől Magyarország jobban teljesít?

Most jön az év legnagyobb hazugsága: rezsicsökkentés! Már van bennük annyi félsz, hogy annak százalékos arányát ki sem merik írni, mert a népharag lependerítené a bőrt a pofájukról, de azért belehazudnak a világba! Hol lehet nemzeti összjóléti rezsicsökkentésről beszélni, amikor az érintettek 80%-ának se vezetékes gáza, se távfűtése nincs, a havi 300 forint megtakarítás a csökkentett rezsijű villanyszámláján meg egy kg kenyérre sem elég? Nem mellesleg a konkréten lenyúlható rárakódó költségekben egyetlen fillér csökkentés nincs, csak az energiahordozó alapértékére vonatkozik, ráadásul még kompenzálják is - államilag - a szolgáltatónak! Ettől Magyarország jobban teljesít?

Rövid utamon csak ennyit láttam. Az állami - bocsánat, 2/3-os - propagandának biztosan vannak egyéb gyöngyszemei is, de valahogy nem vagyok meggyőződve arról, hogy általuk Magyarország jobban teljesít.

Bradbury egyik novellája jut eszembe, amiben az autóutak mentén rendszeres távközökben minden plakát, dekoráció és egyéb cafrang nélküli vázak jelentek meg, mint valami óriási, félig kész reklámhordozók. A jónép meg egyszer csak érdekesen kezdett viselkedni: olyan dolgokra költötték a pénzüket, mire nem is volt szükségük.

Kétségtelen, bizonyos frekvencia tartományban a rádióhullámok képesek az agy stimulálására. Nem csodálkoznék, ha fideszes agymosás fejlettebb technikát vetne be. Elvégre azt a plusz 51.000 forintot csak fel kell használni valamire!

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr818359872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

179584 2013.04.15. 15:16:07

Emlékszem egy hajdani fideszes választási plakátra: ROSSZABBUL ÉLÜNK, MINT 4 ÉVE!!! Ma is érvényes a szöveg, olcsó kampány lesz!!!!!!!!

283390 2013.04.15. 15:36:07

Egy biztos, én igenis jól teljesítettem, azóta már két munkahelyem is volt...:-)))

14927 2013.04.15. 15:48:20

"51.000 forinttal több EU-s támogatás jut minden magyar állampolgárra!" IGEN, VALÓBAN! Ennyivel több jut, mert az árfolyam változott, de ha az előző EU ciklust vennék figyelembe és annak az árfolyamát, akkor rögtön kiderülne, hogy az plusz 51 EFt, mennyi mínusz is valójában. Ergó ez is bruttó hazugság "rezsicsökkentés" Erre meg azért van szükség, mert az inflációt ezzel lehet látványosan csökkenteni, szóval ez a parasztvakítás kategóriája, mert arról meg senki sem beszél, hogy az élelmiszer árak csak az első negyed évben 4,2 %-kal emelkedtek, és még fognak is, mert a villany gáz árak a nagy fogyasztóknál nem csökkent, hanem emelkedett, ne beszéljünk a tavaszi időjárásról és a várható egyéb éghajlati körülményekről amik befolyásolják a zöldség gyümölcs termelést, tehát amit "megspórol" a pór nép a rezsijén, annak a többszörösét fizeti vissza csak azért, hogy legyen mit ennie neki meg a családjának

291070 2013.04.15. 16:08:23

Róna Gyuri megjegyzése: Plakáton,TV-ben újságban és még ki tudja hol: melyik az az ország, ahol 10%-al csökkentették a rezsi költségeket? Majd jön a válasz, hogy nálunk! Ez netto hazugság! Nem a rezsit csökkentették 10%-al (már ahol!!!) hanem a vezetékes gázt, a távfűtést (ha jó a szerződése a háznak, de akkor is csak a lakásét!!!) és a villany-számlát! Nekem (bár mindegyiket megkaptam) ez úgy a harmadát teszi ki a szűken vett rezsinek!!! az én hozzáfűzésem: barokkos túlzás erre a három tételre leszűkíteni a rezsit, mint olyat, mert abba sokkal több tartozik - már, ha komolyan vesszük a rezsi fogalmát, ami egy háztartás kiadásainak összességét jelenti!

267802 2013.04.15. 16:32:15

Én csak azt kérdezném, h mijjafrancért jársz Te a Fóti úton, h ilyeneket olvass? Minek még minket is idegesíteni ezzel? Marijjával egyet értve, - rosszabbul élünk, mint 4 éve! És nem kicsit!

294529 2013.04.15. 17:16:59

Nünüke Flórica , Fóti út 12, a lépcsőházban balra a második ajtó.

291070 2013.04.15. 17:18:40

5. grincs 2013. 04. 15. 16:32 munkaköri kötelességem volt, mivel doremi-t vittem be a munkahelyére. autópálya matricára nincs pénzem, ezért az osonón autóztam. haza felé megtapasztaltam, milyen volt a 2010-es budiforradalmárok érzete, amikor végre kiszabadultak a fülkéből, ugyanis a szükségtől megszólítván, betértem egy benzinkút rest room-jába. valami otthonról hozott szeméremből ráfordítottam belülről a zárat. nem kellett volna: úgy maradt! telefon az autóban, az ablak magasan a mennyezet alatt, mint minden rendes rendőrségi fogdában, a forradalom akkor most nélkülem fog befejeződni??? mielőtt még elveimmel meghasonlottam volna, az a fránya zár mégiscsak engedett, és én kiszabadultam! be szép is győztesként kilépni egy forradalmi fülkéből!

70185 2013.04.15. 19:48:44

Komoly problémának tartom hogy az embereket plakátokkal kell ráébreszteni,hogy mennyivel jobb nekik.Ezek szerint nem veszik észre.

291070 2013.04.15. 20:22:44

8. hapsi 2013. 04. 15. 19:48 a gond az, hogy az emberek leszegett fejjel léteznek, még egy plakátra se emelik fel a fejüket.
süti beállítások módosítása