Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Sztálin? Orbán?

2013. április 12. - Harun al Rasid

avagy a tanítvány jelene

avagy a tanítvány jelene

Vannak bizonyos  hasonlóságok. Sztálin egyszemélyi döntnök volt, polihisztor, bár csak egyszerű grúz ragyás arcú cipészfi volt. Orbán egyszemélyi döntnök, polihisztor, egy vidéki  disznónevelő fia. Mindkettő a saját erejéből lett azzá, amivé, igaz, hogy előtte egy kicsit sepregetett az csúcsra vezető úton.

Sztálin indított koncepciós pereket. Emlékszünk? Zsdanovot, Scserbakovot – szerinte -  professzorok, akadémikusok mérgezték meg, vállat a vállhoz vetve. Akkor ezt úgy hívták: az orvosok pere. Orbánnál indult egy Sukoró-per. A többire még nincsenek eléggé felkészülve.  Eléggé figyelemre méltó, hogy a fideszes vádaknak nem csak házmesterek, félig részeg és félig írástudatlan lumpenek, villamosvezetők és cipőfelsőrész készítők ültek fel, hanem értelmiségiek és egyetemi hallgatók is.

Azután itt van a zsidó szál. Sztálin megtisztíttatta a tudományt, a művészeti ágakat a zsidó mételytől.  Orbán csinovnyikjai  - Balog páter, Fekete György, Pálinkás,  Kerényi – ugyanezt teszik, ráadásul Balog páter még örvendezik is, Kerényi meg kijelenti, hogy mindenkinek kuss. A hazai kultúréletet a VOSzK – Vnutrisztranü Obscsesztvo  Kulturnoj Szvjazi sz Zagranyicej azaz a belföldi kultúrkapcsolatokat irányító szervezet uralja.

Sztálin Kelet-Szibériába száműzte az ily módon szelektált zsidókat, ugyanúgy, mint a kalmüköket, a krími tatárokat, a volga-menti németeket, bolgárokat, görögöket és egyéb, nemzetbiztonsági kockázatot képező elemeket. Orbánnak nincsenek kalmükjei, volgai németjei, de vannak zsidói, cigányai és liberálisai. A népharag elől meg ott van számukra  a védőőrizet lehetősége.  Mert hát, a fideszi demokrácia megérti ugyan a népharagot, de nem engedheti meg a parttalan erőszakot és az önbíráskodást.

Sztálinra, és a pártra mindenki egyöntetűen, tétovázás nélkül szavazott, hiszen könnyebb volt kételkedés nélkül szavaznia, mert hitt a párt nagy céljaiban. Orbán esetében ez egy kicsit másképpen néz ki, hiszen a történelem fejlődése már megtanította kételkedni a mélyen hívőket is.  Csakhogy,  mivel sikeresen sulykolták belé, hogy az állam maga Orbán, és az állam elvárásai egyenlőek Orbán elvárásaival – ezt régen úgy hívták, hogy a szocializmusban szükséges az állam diktatúrája – hát belátta: csak nem kételkedni, csak körültekintően szavazni, és akkor nem történhet baj, megmarad a vasárnapi rántott hús az ebédre, meg a söröcske utána.  Hiába, a bőr féltése, a karrier féltése táplálja az eszmei meggyőződést!  Annyira megtanulnak önmaguk előtt is alakoskodni, hogy saját maguk sem veszik észre kétkedésüket, és nem veszik lelkükre a több éves aljasságot, amiben nekik is részük van.

Sztálin esetében a párt katonái hittek egy felsőbb erőben, vak engedelmességgel szolgáltak annak, hiszen annak az erőnek Marx, Engels, Lenin és Sztálin adtak megtestesülést. Ők pedig, a nagy Sztálin katonái, a vezérüknek engedelmeskedtek. Orbán esetében ez egy kicsit necces. Nem állnak mögötte ilyen ideológiai hatalmasságot, meg hát az ő hatalma nem ilyesmiben gyökeredzik. Ő a vakhitet uralja: vedd tudomásul, se anyád, se apád, se nővéred, se fivéred, egyedül a párt létezik számodra! És, ha jól szolgálsz, megkapod méltó jutalmadat!  Vagy egyszer még kérünk tőled valamit, Pelikán elvtárs!

Sztálin kreálta magának belső ellenséget, mivel rájuk szüksége volt a maga elhivatottságának igazolásához. Orbán államilag valósította meg az ellenségképzést. Valódi áldás számára, hogy folytonosan megsértődhet valamiért, valaki mindig rálép a lábára, folyton le kell számolnia valakivel, lett légyen az belső, vagy külső – vélt – ellenség, mert báncsák a magyart!

Sztálin idejében olyanokat helyeztek vád alá, akik ugyan ártatlanok voltak, de megtehették volna, hogy elkövetik a bűnt, aminek elkövetését feltételezték róluk!  Az 52-es paragrafus alapján, ami kikezdhetetlen. Orbán idejében még nem működik így a vádhatóság, de a háttérpropaganda már működik! Minden fórumon sulykolják, harsogják, ismétlik, a csapból is ez folyik: a baloldaliak nemzetárulók, offshore lovagok, kilopják a szemeteket, rárontanak a nemzetre, amúgy meg buzik, istentelenek és gyermekekkel fajtalankodók! A pór meg beszopja. Ha végzünk ezekkel a rohadt libsibolsikomcsikkal, ha örökre kiirtjuk őket, hogy írmagjuk is vesszen, a haza azonnal fényre derül, és beköszönt a jólét!

Csakhogy, aki ellenfél helyett ellenségre mozdul, és annak megsemmisítésére – nem legyőzésére – törekszik, az nem más, mint hóhér. A hóhér se veszi emberszámba áldozatát, de ezzel önmaga is megszűnik ember lenni: önmagában pusztítja el az embert.  Saját maga hóhérja lesz, a tönkretett pedig örökre ember marad.

Sztálin olyan államiságot teremtett meg, mely számára a törvény csupán az önkény eszköze volt, az önkény viszont törvény. Orbán hasonlóan cselekedett, csak ő alaptörvénynek hívatja, valamint módosításai kétségtelenül az önkény – na jó, az autoriter vezetés- eszközei. Viszont Orbán – mivel nincs mögötte egy sztálini birodalom – hazardírozik a hitszegő, képmutató és kegyetlen, bosszúvágyó Ázsiával, és pávatáncol a művelt, demokratikus, de kalmárkodó és megvásárolható Európával.

Sztálin létrehozott egy államot, ahol a szabadság afféle Potemkin-faluként működött, amolyan díszlet volt Sztálin komédiájában. Orbán létrehozott egy parlamentet, ami a gombnyomogató alázatos egybitesek kulisszája. A társadalom, a társadalmi élet, a szakszervezetek, a választások csak szánalmas utánzatai a valódinak. Látszat grémiumok hoznak döntéseket helyi, járási, frakció és pártszinten, még ez utóbbi központi bizottsága is csak egy bábszínház.

Sztálinnak – jelleméből adódóan – szüksége volt ilyen a bábszínházra. Ő húzogatta a madzagokat, ő döntött – személyesen – mindenben. A döntési lehetőségeitől megfosztott államapparátus természetesen igényelte Sztálin ebbéli tevékenységét. Persze, ez fizikailag megvalósíthatatlan volt, ezért állt fel a második vonal, ami átvette a döntések terhét Sztálintól. Csakhogy – és ez nem csoda – ők is Sztálin szellemében döntöttek.  Megkérdőjelezi-e valaki, hogy Orbán esetében ez másképpen működne? Mert bizony, Orbány csinovnyikjai is – mert azért, remélem, annyira nem triviális Orbán mindenek felett uralkodó szakértelme és döntési képessége – Orbán szellemiségének jegyében döntenek. Mert hiszen egyértelmű, hogy Orbán szellemisége, és az állam szellemisége egy és ugyanaz!

Sztálin gigantikus építkezésekben élte ki vágyait, hogy – a piramis már nem lévén divatban – nyomot hagyjon maga után az utókornak. Orbán stadionokat épít. Az is valami.

Sztálin jelleme az általa létrehozott biztonsági szervek működésében mutatkozott meg igazán. Sztálin félt, sőt, rettegett. Orbánnak van a TEK, a palotaőrség, a fegyveres harcra átképzett tűzoltóság. Orbán is fél.

Amikor Sztálin meghalt, egy egész ország ébredt fel lidérces álmából, milliók zarándokoltak el ravatalához. A rossz nyelvek szerint azért, hogy saját szemükkel bizonyosodjanak meg a megváltoztathatatlanról: a Gazda halott! Halála beálltakor szívritmus zavarai voltak és fehérje volt a vizeletében.  Valahogy pont úgy, mint az általa vezérelt állam szervezetében is.

Orbán vizeletének tartalmáról még nincsenek információk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr758359864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11677 2013.04.12. 17:44:37

Sztálin vezetésével a Vörös Hadsereg megállította a fasizmus terjedését Ázsiában, és a világban.

283005 2013.04.12. 17:49:28

Akkor mégse Horthy?

267802 2013.04.12. 17:50:16

Azért most maradéktalanul nem értek egyet! Mert ugye, hol van Rákosi, Kádár, Mussolini, ne adj'Isten Hitler? Ezekből mind van "beütés" benne, mindegyiktől "örökölt" valamit! Nagyon kihegyezted Joszif Visszarionovics Sztálinra! :-)) Ja! A vizelete meg tartalmazhat tudatmódosítókat nyomokban, kedélyjavítókat nem kis mértékben! :-)

295370 2013.04.12. 17:57:08

Láthatóan Sztálinra lenne szükség itt, valóban.

291070 2013.04.12. 18:21:18

4. szubkontra 2013. 04. 12. 17:57 missing, ne strapáld magad. te lennél az első a listán.

291070 2013.04.12. 18:22:43

1. lord 2013. 04. 12. 17:44 kétségtelen. ebben az esetben - már csak az általam felsorolt párhuzamok okán - lennél olyan kedves egy orbánit elősorolni?

291070 2013.04.12. 18:23:24

2. kimitakevolt 2013. 04. 12. 17:49 melyik szót nem értetted?

291070 2013.04.12. 18:24:01

3. grincs 2013. 04. 12. 17:50 mindenre én sem figyelhetek!

283005 2013.04.12. 18:35:33

Én mindegyiket értem papa Ez az Orbánstalin ez valami ördögi figura lehet nem? Mert miközben Stalin aközben valami csodálatos módon: "Paul Lendvai Horthyhoz hasonlította Orbánt" http://fn.hir24.hu/vilag/2013/04/10/paul-lendvai-horthyhoz-hasonlitotta-orbant/

267802 2013.04.12. 18:39:13

5. keleti bölcs (szerkesztő) :-)))

283005 2013.04.12. 18:41:33

Ám ha nem Horthy akkor meg éppen : "Kádárhoz hasonlítják Orbánt A legnagyobb példányszámú osztrák bulvárlap szerint Orbán Viktor már túltesz Kádár Jánoson is." http://www.hir24.hu/kulfold/2012/12/15/kadarhoz-hasonlitjak-orbant/ Na azt azért beláthatja Papa hogy ehhez kell ám tudás :))) Egyszerre lenni nacionalistaklerikálisreakciós ( mint a Horthy mert az az volt nem? ) és internacionalistakádárklon

11677 2013.04.12. 18:51:24

6-ra Keleti bölcsnek: Tudod, én nem vagyok olyan bölcs, hogy valami hasonlatosat tudnék mondani.

291070 2013.04.12. 19:01:40

11. kimitakevolt 2013. 04. 12. 18:41 nem , kisfiam, te egyetlen szót sem értettél az írásomból. mellesleg én sztálinnal vetettem össze orbánt, lendvai és a KZ állásfoglalása legyen az ő dolguk. én ÉN vagyok, és engedtessék már meg nekem, hogy önállóan fogalmazzam meg a véleményem!

291070 2013.04.12. 19:02:06

12. lord 2013. 04. 12. 18:51 kár.

163107 2013.04.12. 20:08:05

Teljes féreértelmezés. a 20. század diktátorai nagyformátumú gazemberek voltak. Százmilliókat mozgattak meg emberben, milliós pusztításaik, és gigantikus építményeik voltak - emellett rangjuk volt, a gonosznak is lehet rangja, főleg, ha elhiteti, hogy népjóakaró. Szintén óriási formátumban. Sztálin, ez a grúz nem rosszképű postarabló (Koba), hatalmas erőket tudott megmozgatni a Fekete tengertől Kamcsatkáig, a mérhetetlenül hatalmas eurázsiai orosz és nem orosz földeken. Ez a gigantikus tirrannus végül is meg tudott nyerni egy világháborút. Kérlek szépen benneteket, a mezei pockot ne hasonlítsátok a foltos hiénához. http://manonthemoon.nolblog.hu/archives/2013/04/12/Akik_kalitkundefinedba_zundefinedrjundefinedk_a_Vilundefinedgot/ Ott díszlik Sztálin - de ebbe a sorba Orbán Vityka sose kerül be.

295370 2013.04.12. 20:33:34

5. mégis te vagy besz@rva.

291070 2013.04.12. 20:35:50

15. Osszián (szerkesztő) 2013. 04. 12. 20:08 nem történelmi egyenértéket kívántam érzékeltetni. mindössze módszertani hasonlóságot kívántam megvilágítani. a tanítvány ritkán übereli mesterét.

291070 2013.04.12. 20:36:31

16. szubkontra 2013. 04. 12. 20:33 neked arra se lesz időd.

62853 2013.04.13. 09:29:29

Csak reménykednem lehet, ez a bölcsek egyik jellemzője, a keleti bölcs belátja apró tévedését és javít, majd töröl engem. Vsesojuznoe Obscestvo Kulturnoj Svjazi s Zagranicej (VOKS) és a külföldi kultúrkapcsolatokért. Sajnos a többi nagyon stimmel. Ellenben a birka magyarnak ez a jó. Ez látható gey-két ügyeletes hozzászólónál is.

69910 2013.04.13. 12:41:04

Orbán annyira párhuzamos Sztálinnal, mint a kecskelábú asztal a kecskével. Viktor egy közönséges tucatdiktátor típus. Mint Pinochet, meg Csombe. Esetleg Kadhafi. Továbbá, Sztálinnak volt egy felvállalt ideológiája, Orbánnak egyáltalán nincs semmiféle ideológiája. Sztálinnak leégett volna a ragya a képéről, ha pávatáncolt volna, vagy naponta változtatná az ellenségeit. Sztálin következetes volt és nem volt kettősbeszédű. Egy dologban látom tévedésedet Sztálint illetően. Sztálin nem volt antiszemita és nem volt zsidóellenes sem. Sztálin a cionizmust nem tudta elviselni. És semmiféle izmust a kommunizmuson kívül. Még a képzőművészetben is tiltott és üldözött mindenféle izmust -- a szocialista realizmuson kívül. hadd mondjam még el, hogy én 1964-ben találkoztam egy Kreml orvossal, aki a híres sztálini orvosperben volt öt évig zárkában, anélkül, hogy tudatták volna vele, miért van ott. Dr Polacseknek hívták. Közel járt a nyolcvanhoz. Zsidó ember volt. Nem sokat beszélt a börtönévekről. Csak annyit, -- azon kívül, amit itt leírtam -- hogy nem tudták, hogy Sztálin meghalt. Csak annyit vettek észre, hogy enyhült a börtönszigor, s egy jó pár hónap múlva, minden indok és magyarázat nélkül kiengedték őket. És megengedték, hogy haza költözzön Magyarországra.

62853 2013.04.13. 14:35:44

A Pinochet valóban közelebbi a felcsúti kis zsebcézárhoz, mint Koba. Most zengezdezték be, hogy szerteszét a magyar diaszpórághoz küldenek felvilágosítókat. Pinochet csinálta ugyanezt.

291070 2013.04.13. 16:16:06

19. lusta 2013. 04. 13. 9:29 eredetileg én is ezt idéztem volna bele, de az eredeti összszovjet helyett az általam ismert "belföldi" jelentésű szót integráltam bele. hiába, no, már kopott az orosz nyelvtudásom:(

291070 2013.04.13. 16:17:24

20. szazados90 2013. 04. 13. 12:41 köszönet a kiegészítésért!

62853 2013.04.13. 18:28:37

22. keleti bölcs (szerkesztő) Az effendi , Allah növessze hosszúra szakállát, minden bölcsessége ellenére nem újítja fel az orosz nyelvtudást. Ez nagy baj, mert a keleti nyitás csak most fog bekövetkezni. Akkorára nyitunk mindent, hogy no. Ezen felül más miatt is kell az az orosz nyelv. ˝Sztálin félt, sőt, rettegett. Orbánnak van a TEK, a palotaőrség, a fegyveres harcra átképzett tűzoltóság. Orbán is fél. ˝ Egy komolyabb nyelvtudással hamar kiderülne, hogy nagy különbség azért ebben nincs. A felcsúti kis zsebcézár is retteg!

11381 2013.04.13. 18:40:54

Százados, nem értek veled egyet abban, hogy Sztálin csupán anti cionisra és nem antiszemita volt. Azokat a zsidókat, akiket lecsukatott, legyenek orvosok, müvészek, vagy egyébb értelmiségiek, garantáltan nem találhatott túl sok cionistát.Szerintem neki teljesen mindegy volt, csak zsidó legyen az illető. (Saját családjával szemben sem volt kiméletesebb.)

291070 2013.04.13. 19:22:39

25. kopacsi 2013. 04. 13. 18:40 noch dazu, mintha a cionizmus, m int fogalom, sztálin idejében még nem élt volna...

291070 2013.04.13. 19:24:23

24. lusta 2013. 04. 13. 18:28 meglehet. csakhogy ő magyarul teszi.
süti beállítások módosítása