Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Az orbáni demokrácia diszkrét bája

2013. április 10. - Harun al Rasid

...

...

A hatékony kormányzásért: a demokrácia csak hátráltatná az országot

Töredelmes vallomással felérő vezércikk a Magyar Nemzetben

„A magyarországi ellenzéki pártok olyan választási rendszert szeretnének bevezetni, amely folyamatos kormányválságokkal járna, és jelentősen hátráltatná a hatékony kormányzást. Jól látszik, hogy például a tisztán arányos választási rendszerrel rendelkező Szlovéniában képtelenek kezelni a gazdasági és politikai válságot, szemben Japánnal, ahol a többségi rendszerrel gyorsabban lehet átvészelni a kríziseket.” – ezt Kovács András „újságíró” írta a Fityesz-KB központi napilapja keddi cikkében.

Már az is érdekes, hogy az mno.hu fő-siteján szükségesnek tartotta rögzíteni, hogy szerintük Kovács András újságíró. Irkodmányait olvasva ez szerencsésebb kultúrákban jártas olvasóknak nem igazán jutna eszébe! =))

A derék sajtó-munkás kifejti, hogy a délnyugati szomszédunkat politikai krízis fojtogatja, melynek egyik legfőbb oka, hogy 2008 óta nem tud létrejönni egy stabil kormány, 2011-ben előre hozott választást is kellett tartani, amelynek a lehetősége most is ott lebeg az ország feje felett. Rögzíti, hogy sokan (értsd a szakemberek) a politikai válság fő felelősének a korrupt és bukott elitet nevezik meg. Amit – még szerinte sem - természetesen nem lehet elvitatni, de van szerinte van egy másik aspektus is, amelyről már jóval kevesebbet beszélnek (talán nem véletlenül).

Szlovéniában tisztán listás, arányos, 5 százalékos bejutási küszöbű választási rendszer van életben. Éppen emiatt roppant sok párt kerül be a parlamentbe, és állandóan koalíciós kormányzásra kényszerül a győztes alakulat. A koalíciós pártok óriási zsarolási potenciállal rendelkeznek, amely destabilizálja a kormányzást, és a kabinet így könnyen különféle érdekcsoportok rabjává válhat.

Ezzel szemben, - szerinte nagyon helyesen - a második Orbán-kormány kétharmados többsége birtokában hozzányúlt a korábbi szisztémához, és úgy alakította át, hogy bár a korábbi magyar választási rendszer is mindig biztosította a stabil kormányzás lehetőségét kizárja a hatalommegosztás szükségszerűségét, az egyéni kerületek szerepének a felértékelése, a győztes-kompenzáció bevezetése mind azt szolgálja, hogy a voksolás relatív nyertese lehetőséget kapjon a stabil kormányzásra.

Na igen! Ahogy a klasszikus vicc poénja mondja: Innen kérem jegyzőkönyvbe venni a dolgokat! Már csak azért is, hogy lássuk: a művelt nyugatnak mennyire igaza van, mikor fenntartásait hangoztatja Orbánék demokrácia-felfogásával kapcsolatban!

Nem is annyira új szuper(töketlen)-hatóság

MNB-PSZÁF összevonás ötlete újra töltve, no meg átalakítva

Az [origo] a jegybankból és banki körökből származó forrásokból származó értesülései szerint: Új pénzügyi szuperhatóság felállítására készül a kormány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásával. A már évekkel ezelőtt is szorgalmazott összevonás ötlete került ismét terítékre, és – az értesüléseik szerint - az integrált szervezetről szóló törvényjavaslat szövege már nagyjából el is készült. A munkát Nagy Márton, az MNB egyik ügyvezető igazgató irányítja, akit a leendő integrált szervezet egyik vezetőjeként is emlegetnek házon belül.

Mint tudjuk az ötlet nem új, sőt Simon megregulázása érdekében még törvény is született, ami azonban az európai (bank és bizottság) ellenálláson megbukott.

Az ötlet „felmelegítése” kapcsán meg kell jegyezni, hogy valójában nagyon másról van szó. Ahogy a lap helyesen felemlíti: „A korábbi elképzelések szerint a szuperhatóság úgy vette volna át a jegybank és a PSZÁF feladatait, hogy az MNB és a felügyelet addigi elnökei az összevont csúcsszerv alelnökei lettek volna (így próbálták volna meg Simort lefokozni). A két alelnök fölé ült volna az új szervezet elnöke, akit a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezne ki hat évre. Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése után most az a forgatókönyv esélyes, hogy az integrált szervezet csúcsán Matolcsy ülne.”

A májam nem hagyja, hogy ne jegyezzem meg, hogy az összevonásra ítélt két szervezet működésében nagy a hasonlóság. Szász visszatértekor hasonló vérfürdőt csinált a szakmaiságban, mint most Matolcsy mikor átvette a hatalmat. S az eredményben sem nagyon számíthatunk másra. A napokban lett szinte mindenki (sajnos a vakhitűeken ez a pofon sem segített) számára egyértelmű a pszáfosok inkompetenciája, egyértelmű abból a dilettantizmusból, amivel nyugdíjvagyon információ-átvételének kialakítása és levezénylése során biztosították azok használhatatlanságát!

Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr928359860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

163107 2013.04.10. 11:03:05

Szlovákiában is egyszerű többségi, egyfordulós választás van, és ez a kár az üzemoi lapot igazolhatná. Ti: ott is volt kormányválság. Na de ugyanakkor ott van az a tény, hogy a gazdaság állandó jelleggel fejlődik,oda mennek a külföldi beruházók, az emberek lényegesen jobban élnek, (Csak egy példa: amíg nálunk 2,5%-ot esett vissza a gazdaság, A harmadik negyedévben is nőtt a szlovák gazdaság, "A szlovák gazdaság 0,6 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest, amikor hasonló volt a bővülés üteme az előző negyedévhez viszonyítva"). Most mi a fontosabb: egy stabil kormány, amelyik tönkretesz mindent, vagy stabil gazdaság és fejlődés? És akkor még a befektetői bizalomról nem is beszéltem, sem az ország megítéléséről.

62853 2013.04.10. 16:54:54

Tulajdonképpen itt is beigazolódik a felcsúti kis zsebcézár ide illő vallomása. Azt mondá, mit mondá, kinyilatkozá, hogy őkelme nem a kádári diktatúra ellen küzdött, hanem egyes személyek ellen. Tehát ne csodálkozzunk, ha neki oly kedves egypárt rendszert a 300 forintos budiforradalmároknak köszönhetően most megvalósíthatja.
süti beállítások módosítása