Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Ki mint él, úgy idéz

2013. február 22. - Harun al Rasid

Orbán az alkalmazkodásról

Orbán az alkalmazkodásról

Mottó:

Az ésszerűen élő ember

alkalmazkodik a világhoz.

Az ésszerűtlenül élő ragaszkodik ahhoz,

hogy a világot próbálja magához igazítani.”

(George Bernard Shaw)


Mint azt a hvg.hu kiszúrta, a daliás 2/3isten megint egyszer megcsillogtatta közmondásos műveletlenségét. Hibás és hamis adatoktól, bugyuta szlogenektől és gátlástalan hazugságoktól hemzsegő évértékelőjében alaposan mellényúlt egy idézettel. "A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig." – ez a gondolat Orbán Viktor szerint Márai Sándortól származik, pedig valójában Ottlik Géza: Iskola a határon c. regényében szerepel.


Nos ez a „mellényúlás” már magában is ciki (persze nem csak neki, hanem az illetékes környezetének is), nem csak a ismertek hiányára, de felelőtlen lustaságra is utal.


Sőt azt kell mondjam igen jelentős butaságra is. Ha belegondolsz az idézetbe és szoktál Márait olvasni (nem csak kellékként cipeled magaddal egy könyvét!!!) egy minimális IQ-színt felett minimum gyanús kell lett volna, hogy ez nem lehet Márai gondolata.


Ugyanis Márai A Füveskönyvben az alkalmazkodásról így vélekedett:

“Munkánkban, napi életrendünkben, a módban, ahogyan a világ jelenségeire jellemünk, értelmünk, ízlésünk felel, mindebben van egyfajta belső törvény, melyet önkényesen megkerülni büntetlenül nem tudunk. Ne akarj másképpen dolgozni, mint ahogy ezt jellemed, képességeid és a munka természete előírja. Ne akarj másképpen boldog lenni, pihenni, vállalkozni, mint ahogy ezt jellemed és idegeid parancsolják. Alkalmazkodj a törvényhez, mely kérlelhetetlenül megszabja helyed, munkád és az élettel szemben való magatartásod. Mindent sorjában kell végbevinni és elfogadni: az örömet, a bánatot, a hivatást, a feladatot, a bukást és a halált is. Alkalmazkodj magadhoz, életed érthetetlen és kemény törvényéhez, mely pontosan előírja cselekedeteid sorrendjét, értelmét és érzéseid hőfokát is. Ne akarj ügyesebb, értelmesebb, boldogabb, tehetségesebb, boldogtalanabb vagy reménytelenebb lenni, mint amilyen vagy. A törvény lángbetűkkel ég életed épületének homlokzatán. Olvasd ezt a törvényt, mindennap, minden pillanatban.”


Ha már az A Füveskönyv, akkor Őfeneségéhez jobban passzolt volna a vélekedés a hiúságról:

„Legtöbbet és legkegyetlenebbül a hiúságtól szenvedtél? Mindig be akartad bizonyítani magad? Értelmed, szellemed vagy más, gyanúsabb és nevetségesebb képességeid, társas biztonságod, fellépésed vagy az emberi dolgok ismeretében való jártasságod? Forgolódtál a világi piacon, s oly nevetséges voltál, mint a clown a cirkusz fűrészporos porondján, mikor utánozza az állatszelídítők és erőművészek veszélyes mutatványait. S miért nem gondoltál soha arra, hogy a tetszés, melyet így arathatsz, egy unatkozó, kaján és gyermekes tömeg alkalmi tetszése csak?”.


Róna György jegyzete

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr98359790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

62853 2013.02.22. 19:47:27

Ismételten beigazolódott, hogy a felcsúti kis zsebcézár környezetében csak tőle gyengébbek lehetnek. Mindezekből nem nehéz levonni a következtetés, ugyan milyen az ő szellemi színvonala.

163107 2013.02.22. 21:44:37

Milyen a szellemi színvonala? Na milyen. amilyen egy műveletlen kondásé. Egyébként érdekes ez az idézet. Nem Ottliknak valami aranyköpése, hanem valamelyik szereplője szájába adta. Hogy került egy ostoba, hencegő, hazug beszédbe? Valahonnan kiszúrta a beszédíró az idézetet, és, mivel 20 éve mindenki Márait szereti idézni, jobb és baloldalon, hát azt találta a legokosabbnak, ha Máraira fogja, az olyan , mint a disznózsír mindenre jó, meg minden alkalomra. Ha még 5 évig marad a kondás és a bunkó sleppje, akik az országban maradnak, a fákra másznak majd, mint a majmok, és csak makognak.

263397 2013.02.22. 22:06:31

2. Te maradsz?

62853 2013.02.22. 22:10:19

Szinte semmit sem tudott pontosan idézni. Ez vonatkozik az adatokra is. Például a nagy államadósságot is sikeresen az elődökre kente, holott épp most látott napvilágot a rekord méretű államadósság. Már három éve tart az ámokfutásuk, közben a manyupot is ellopták, mégis rekord méretű az adósság. A költségvetési hiányról is méretesen hazudott, persze ebben nem volt egyedül. Varga Csontvázkereső Misi is hazudott és mindezt szívbaj nélkül. Azt állítják, hogy az uniós szakemberkék tévedtek és tévednek a hiány megítélésében, holott tavaly és tavalyelőtt is 3% alatti volt a hiány. Veretes hazugság. 2010-ben több, mint 4% volt, míg 2011-ben 3,45. Hol van itt 3% alatt a szám?

163107 2013.02.22. 22:12:59

Igen, apafi, maradok, mert tudom, hogy jövőre elzavarjuk ezt a tahó, bunkó, műveletlen maffiát. Ma egész délután csörgött a telefonom. Minden korábbi fideszes ismerősöm azt mondta: ez volt az utolsó csepp a pohárban: soha többet fidesz és Orbán. Elmebeteg, tahó, hencegő hazudozó, aki mára teljesen szétzúzott mindent. És olyanokat állít: "Orbán Viktor a Millenárison (ahogy a parlamentben is) „mindannyiunk sikerének” nevezte, ha az ország jól teljesít, jobban, mint sok európai uniós ország." Jól teljesít, és sikeres ország. Épp úgy, ahogy Ottlik szövege a Máraié.

163107 2013.02.22. 22:21:45

"Magyarország jobban teljesít" - hirdette a beszéd jelmondatát az Orbán mögé kifüggesztett szlogen, és a mondatot a miniszterelnök többször is elmondta. Magyarország jobban teljesít, eredményesebbek vagyunk, mint a legtöbb európai nemzet - állította, és példának az államadósság csökkentését és a nyugdíjak értékének megőrzését emelte ki. Soha ennyi uniós forrást nem harcolt ki az ország, mint most, és 60 százalék közvetlenül a gazdaságba irányul a következő hét évben - ígérte" Egy árva szó nem igaz, Lusta, az ember esze megáll, hogy lehet ilyen folyékonyan és szakadatlanul hazudni. http://www.origo.hu/gazdasag/20130218-mnb-megugrott-az-allamadossag-az-ev-vegere.html

291070 2013.02.23. 08:19:53

3. apafia 2013. 02. 22. 22:06 marad, és én is. de csak azért, hogy lássunk téged a kifutón. mivel az állatok etetése otthonról hozott élelemmel szigorúan tilos, majd veszünk egyet az állatkertben e célra rendszeresített, fajta szerint összeállított csemegés zacskóból. csak abban vagyok bizonytalan, milyet vegyünk: a majmoknak valót, vagy a varacskos disznónak valót, vagy a dögkeselyűnek valót? na, mind1. majd a tábla eligazít.

291070 2013.02.23. 08:22:29

6. Osszián (szerkesztő) 2013. 02. 22. 22:21 szerintem ez mindent ver! „Az újraiparosítással a magyar ipart összeépítjük a némettel, tízezer exportáló, versenyképes magyar középvállalatot fogunk fölépíteni, 15-20 regionális magyar multi ad majd erőt a magyar gazdaság globális terjeszkedéséhez, és közben a nemzeti össztermék 50 százaléka alá csökkentjük az államadósságot.” kétségtelen, hogy ez az ember nem normális! kár volt bezárni az OPNI-t, egy vip-szoba most ott várna rá! az utolsó vállalkozását megértem, arra ugyanis az alaptörvény kötelezi. jelen pillanatban a csodacsatárunk, biza, törvénysértő!

280433 2013.02.23. 08:44:20

7. keleti bölcs (szerkesztő) Ennek mindegy!

62853 2013.02.23. 09:46:42

A fidexes hívő egy különleges fejlődési zsákutca. Gondolkodásra képtelen egyed. Vegyük ezt a sikeres gazdaságot. A gazdaság oly sikeres, hogy az államadósság a lopott pénzek eltűnése után dinamikusan növekszik. Na erre mondta az egyik hithű, hogy mindez csak a forint árfolyam-ingadozása miatt van. Tessék mondani, egy stabil, sikeres gazdaságban, amely jól, mit jól, kiválóan teljesít, hogyan ingadozhat így az árfolyam? Egy hét alatt 10 forintot is képes le, vagy fel ugrani. A sikertelen lengyel gazdaságot épp most minősítik fel.

12635 2013.02.23. 10:43:40

fideszes hívők - gondolkodásra képtelenség - demagógia, ilyen egyszerű az agymosás... riportot láttam Selmeczi szóvivő asszonnyal, megkérdezte a riporter, - soha nem gondolkozott azon, amit a szájába adnak, amit el kell mondania, mindig egyet értett?, - azt válaszolta soha, neki az egyértelmű, hogy az úgy jó, - hát erről van szó, az összes többi is ilyen, a hétköznapi embertől a vezetőségig mindenki, aki fideszhívő...

179584 2013.02.23. 15:06:21

11. gordius Ma néztem az évértékelövel kapcsolatos riportokat , sajnos. A megkérdezttek, mind bundás, jólöltözött, nyugdíjas emberek, - csak dicsérni tudtak mindent az utóbbi 3 évböl. Te jártál az eszemben végig, mit nem tudsz Te, amit a sok belvárosi naccsága igen??? Jéééézusom!!!

62853 2013.02.23. 20:08:06

12. Marijja Délben összeszaladtam az egyik ismerősömmel. Az egyik náluk dolgozó hölgy nagy maffia-hívő. Ellenben a többség már nem egészen így nézi a dolgokat. Ugyanis tavaly csökkent a fizetésük és az idén sem akar nőni. ˝Akkor is most jobb, mint korábban.˝ Na erre mit lehet mondani, Ilyenekből van egy rahedli ebben az országban.

291070 2013.02.23. 20:46:34

[lusta](#1539640) hát, durcás a lelkem, amolyan jusztismagyar.
süti beállítások módosítása