Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Cefrére, magyar!

2013. február 22. - Harun al Rasid

mert úgy szép a magyar, ha májkárosult!

mert úgy szép a magyar, ha májkárosult!

Az EB minden bizonnyal (újabb) kötelezettség szegési eljárást fog indítani Magyarország ellen, most éppen az adómentes pálinkafőzés okán.

Erre harcos kormányunk frappáns választ kíván adni, mondván:

"A pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része, így Magyarország csupán biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását." Tehát: coki a pálinkafőzőktől!

Persze, kérdés, hogy mikortól számítjuk a magyar kulturális örökség részének, és mitől is kultúra az örökség hozama: alkoholisták milliói, elhülyült felnőttek, debilnek született gyerekek, májbetegek és megvakultak ezrei. Mert hát, a pálinkafőzés kultúrája - akár nemzeti, akár zug - bizony, a legalapvetőbb ismereteket és technikai eszközöket is nélkülözi!

Tekintsünk el a köz cefréjére alapított nagyüzemi pálinkafőzőktől, és maradjunk a háztáji megoldásoknál, aminek az eredménye a metilalkohollal - szerencsés esetben - kevésbé szennyezett, a néphagyomány ezért önti el - a nélkül, hogy tudná, mi van benne - az. un. rézelejét, mivel ez jön le a lepárlás során először, de a mohóbbja ezt is felfogja, vagy a jó gyorsan, nagy tűzön, folyamatos vízhűtés nélkül - a lavór vízbe beállított hűtőkígyó nem az - átkergetett cefre szó szerint "égett" szeszt eredményező módszere, a lepárlás végén átjövő három értékű alkoholok és észterek el nem tisztázása (tuti teszt: igyál egy korty ilyen pálinkát, majd gyújts rá egy cigire: hánytatóan édes lesz a füstje!).

Hát, ha ez a nemzeti kulturális örökség része, melyet meg kell őrizni, akkor ne hagyjuk már ki a nyeregből hátrafelé nyilazást sem, meg a nyereg alatt történő húspuhítást sem! Milyen régóta űzi ezt a harcos magyar nép!

A török uralom óta kulturális örökségünk része a serfőzés is, még régebbről a bor készítése, igaz, egyik fogyasztása se jár olyan mértékű egészségkárosodással, mint a kulturális örökségünk részeként szép történelmi hagyományunk, a házi pálinka, de erre az apróságra oda se érdemes figyelni.

A magyar identitás nem elhanyagolható eleme okán azonban harcos kormányunk meg fogja védeni szép, árvalányhajas hagyományunkat, és majd jól megindokolja az EB előtt, hogy miért is nem hajlandó - na, nem korlátok közé fogni, hanem - megadóztatni a pálinkafőzést!

Mert a szittya hagyomány, az hagyomány, és mi csak azt követeljük, ami nekünk jár! Márpedig a szabad pálinkafőzés jogáról a boga úristennek se mondunk le!

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr178359788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14927 2013.02.22. 19:00:50

Ez az ingyenes pálinka főzés engedélyezése több sebből is vérzik. Az egyik az általad jelzett kétséges végeredmény már úgy tisztaságilag. A másik, hogy ellenőrizhetetlen, hogy valóban csak a z engedélyezett mennyiséget főzik-e le, s harmadsoraban pedig jelentős állami bevétel esik ki, mert ugye sok kicsi sokra megy. Ugyanakkor az ellenőrzött pálinkafőzdék egy része tönkre megy, ami az ott dolgozók megélhetését teszi tönkre, és megint munkanélküliek számát emeli.

291070 2013.02.22. 19:21:24

1. ghost 2013. 02. 22. 19:00 az a baj, hogy nincs koncessziós nemzeti pálinkafőzde hálózat! mert az mindjárt más lenne! nemzeti színű ihaj-csuhaj!

62853 2013.02.22. 19:39:28

Mellesleg a nagy adómentes pálinkafőzés a főzdékben is nagy üzlet. Azt azért nem árulom el, de a bennfentesek tudják, hogyan kell szakszerűen, de a számlálót kikerülve csöpögtetni a nemes és finom nedűt. ugyi a delikvens egyébként sem fizet adót, de a főzős igen. Így viszont már ő sem.

280433 2013.02.22. 19:58:13

1. ghost Drága Jószellem! Ha nem hozták volna ezt a törvényt, Orbán mit csinálna a sok Tokaj-hegyaljai cefréjével?
süti beállítások módosítása