mert úgy szép a magyar, ha májkárosult!
mert úgy szép a magyar, ha májkárosult!
Az EB minden bizonnyal (újabb) kötelezettség szegési eljárást fog indítani Magyarország ellen, most éppen az adómentes pálinkafőzés okán.
Erre harcos kormányunk frappáns választ kíván adni, mondván:
"A pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része, így Magyarország csupán biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását." Tehát: coki a pálinkafőzőktől!
Persze, kérdés, hogy mikortól számítjuk a magyar kulturális örökség részének, és mitől is kultúra az örökség hozama: alkoholisták milliói, elhülyült felnőttek, debilnek született gyerekek, májbetegek és megvakultak ezrei. Mert hát, a pálinkafőzés kultúrája - akár nemzeti, akár zug - bizony, a legalapvetőbb ismereteket és technikai eszközöket is nélkülözi!
Tekintsünk el a köz cefréjére alapított nagyüzemi pálinkafőzőktől, és maradjunk a háztáji megoldásoknál, aminek az eredménye a metilalkohollal - szerencsés esetben - kevésbé szennyezett, a néphagyomány ezért önti el - a nélkül, hogy tudná, mi van benne - az. un. rézelejét, mivel ez jön le a lepárlás során először, de a mohóbbja ezt is felfogja, vagy a jó gyorsan, nagy tűzön, folyamatos vízhűtés nélkül - a lavór vízbe beállított hűtőkígyó nem az - átkergetett cefre szó szerint "égett" szeszt eredményező módszere, a lepárlás végén átjövő három értékű alkoholok és észterek el nem tisztázása (tuti teszt: igyál egy korty ilyen pálinkát, majd gyújts rá egy cigire: hánytatóan édes lesz a füstje!).
Hát, ha ez a nemzeti kulturális örökség része, melyet meg kell őrizni, akkor ne hagyjuk már ki a nyeregből hátrafelé nyilazást sem, meg a nyereg alatt történő húspuhítást sem! Milyen régóta űzi ezt a harcos magyar nép!
A török uralom óta kulturális örökségünk része a serfőzés is, még régebbről a bor készítése, igaz, egyik fogyasztása se jár olyan mértékű egészségkárosodással, mint a kulturális örökségünk részeként szép történelmi hagyományunk, a házi pálinka, de erre az apróságra oda se érdemes figyelni.
A magyar identitás nem elhanyagolható eleme okán azonban harcos kormányunk meg fogja védeni szép, árvalányhajas hagyományunkat, és majd jól megindokolja az EB előtt, hogy miért is nem hajlandó - na, nem korlátok közé fogni, hanem - megadóztatni a pálinkafőzést!
Mert a szittya hagyomány, az hagyomány, és mi csak azt követeljük, ami nekünk jár! Márpedig a szabad pálinkafőzés jogáról a boga úristennek se mondunk le!