Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Alakul Orbanisztán demokráciája!

2013. február 18. - Harun al Rasid

mint púpos gyerek a prés alatt.

mint púpos gyerek a prés alatt.

Csorbul a szabad véleménynyilvánítás joga a tegnap elfogadott, 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk) egy passzusával. Komoly alkotmányossági aggályokat vet legalábbis fel, hogy a közszereplők személyiségi jogvédelmének korlátozhatóságát, azaz bírálhatóságuk mértékét az Országgyűlés újabb feltételtől, a "méltányolható közérdek" fennállásától tette függővé.
A Ptk.-t ugyanis úgy fogadták el, hogy az eredeti javaslat helyett - "közéleti szereplő személyiségi jogának védelme a közügyek szabad vitatását biztosító alapjogokat szükségtelenül nem korlátozhatja" - az szerepel benne, hogy a "közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét méltányolható közérdekből, szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja.”

Értjük, ugye? Kuss van, emberek, a rovásírásos agyú Papcsákot, a „kijafaszazadajcstomi”-t, az álszent Semjént, a kétszínű Harrachot és a hasonszőrű többieket ez után nem lehet véleménnyel illetni, feltárt disznóságaikat a közösség elé tárni, média nyilvánosságot adni neki. Ne legyen senkinek kétsége a felől, hogy a szükséges és arányos mértéket hol és kik fogják megállapítani.  Azon is erősen csodálkoznék, ha ez érvényes lenne pl. a Magyar Nemzetre, vagy a Hír TV-re, de kétségtelen, hogy a törvény teljes szigorával fog lesújtani, mondjuk, Hende, vagy Vajna, esetleg Szász sötét ügyleteinek megszellőztetése esetén. Ennyit a véleménynyilvánítás szabadságáról.


"Kétségtelenül keveredtem már olyan helyzetbe, hogy szocialista képviselőtársaim megvádoltak azzal, hogy nem vezetem részrehajlásmentesen az ülést, de nem értem, miért önök a leghangosabbak" - harsogta tegnap a napirend előtti felszólalások idején Kövér László. A fideszes házelnök dühösen kérdezte az MSZP-s képviselőktől: "Ennyire nehéz megszokni az ellenzéki létet? Hát lesz idejük"

Érdekes az előbbiekkel összefüggésben a hipermozgékony – kétségtelenül mentálisan instabil - Kövér gyűlöletének pultpitusról történő szerte trombitálása. Az nem vonható kétségbe, hogy a házelnök képtelen kultúrember módjára viselkedni, és hatalmi őrületén már igencsak kevéssé tud uralkodni. Bár javára írandó, hogy míg az elmúlt év befejezésekor még azt üvöltötte hasonló tárgyban, hogy:” …ez volt az utolsó, hogy így nyilvánulhattak meg, mert januártól ennek vége!”, ezen impertinencia láttán visszafogta magát, és nem lövetett az MSzP-s képviselők közé. Pedig a hadserege megvan hozzá.

Bár az egész felvetés teljesen komolytalan, de akadt egy tétel a mentelmi bizottság előtt: Orbán ellen magánvádas feljelentés érkezett.  Ne csodálkozzon senki, hogy az alázatos csinovnyikok siettek aggodalmuknak hangot adni:

Tájékoztatásuk szerint a bizottsági tagok "értetlenségüknek adtak hangot", miként kerülhetett mentelmi ügyként tárgyalásra egy "lényegileg értelmezhetetlen feljelentés". A testület ezért az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökéhez írt levelet, amelyben kifogásolta a feljelentést, továbbá segítséget kért a hasonló ügyek elkerüléséhez.

Értjük, ugye? Ha eltekintünk attól, hogy a bizottsági tagok szellemi színvonala annyira alacsony, hogy képtelenek értelmezni egy feljelentést, az alázatos seggnyalás ténye jól érzékelhető: micsoda dolog, hogy a Magyarság Fénylő Csillaga, Népünk Boldogsága, A Kard Hordozója, A Zászló Lengetője ellen ilyen aljas merény történhet, hogy bármivel is megvádolják?

A hasonló ügyek elkerülése érdekében – nincs kétségem – az OBH ki fogja mondani a Vezér érinthetetlenségét (van kiindulási alap, hiszen anno, amikor 13-as kulccsal éppen törvényt sértett, senki nem vette a bátorságot, hogy tetten érje, pedig akkor a mentelmi jogának annyi!), és minden ilyen próbálkozást csírájában el fog fojtani.

Van egy sanda gyanúm, hogy hamarosan az alapizébe fogják foglalni a felségsértést, valamint annak büntetését, a fej- és jószágvesztést, a magyar demokrácia legnagyobb dicsőségére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr798359780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

280433 2013.02.18. 16:47:47

A következő törvény a "felségsértés, királysértés" lesz? Akkor az oknyomozó riportereknek is befellegzett? Vajon normálisak, vagy "csak" simán aljasak?

291070 2013.02.18. 17:07:26

1. GeGá 2013. 02. 18. 16:47 egyik sem, csak szervilisek, és gyávák. igyekeznek eleget tenni a vezér egyre inkább elhatalmasodó paranoiájának. az oknyomozó riporterek csak abban az esetben fognak nyilvánosságot kapni, ha valamelyik ellenzéki politikusról ásnak elő valamit. a jobbik persze kivétel. igaz, nem is ellenzék.

12910 2013.02.18. 17:32:45

a közpénzt kiköhögő adózóknak közük nem lehet megtudni, mennyi bért fizetnek maguknak a közszolgák. nem is. mi közük hozzá?

179584 2013.02.18. 17:44:53

Mi az, hogy alakul? Ennél tökéletesebb demokráciát Sztalin et. sem képzelhetett volna el!

14927 2013.02.18. 18:53:57

Papcsák miatt már nickkel kommentelőket hallgattak ki a rendőrök a XIV. ker-ben, erről hallottatok?!

291070 2013.02.18. 18:53:57

3. yankari 2013. 02. 18. 17:32 a vicc az, hogy a miniszterek, sőt, maga a miniszter elnök is, bizony, szolga. a latin minister szóból ered, amelynek eredeti jelentése ’szolga’, illetve ’segéd’. méghozzá a te szolgád, az én szolgám, a nemzet, a köz szolgái. ráadásul a mi adónkból tartják őket, és ezt kellene észben tartaniuk.

291070 2013.02.18. 18:55:00

ghost 2013. 02. 18. 18:53 méghozzá titkosszolgálati eszközökkel megszerzett személyes adatok alapján!

25758 2013.02.19. 12:30:58

Nagyon helyes. Persze a baloldal most rinyál, hiszen elveszik tőle a parttalan gyalázkodás jogát. Sajnállak benneteket.

291070 2013.02.19. 12:37:19

8. ImreS 2013. 02. 19. 12:30 picinyem, te még sajnálatra se vagy méltó! mégis, mesélj már, téged hol jegyeznek?
süti beállítások módosítása