Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Orbán, a jusztse-ember

2012. december 13. - Harun al Rasid

a Vezér durcás

a Vezér durcás

Először volt ugye pár napja, hogy a diákhitel kamata az nulla lesz. Valahogy nem nyalták be az egyetemisták - akiknek, mint tudjuk, semmi közük hozzá, hiszen ez majd a következő felvetteket érinti, a jelenlegi, középiskolában végzőket, legalább is Giroszkóp elvtárs nagy rácsodálkozásából ez jött át.

Vették maguknak a bátorságot - nahát, micsoda impertinencia, pedig Népünk Boldogsága az ilyesmit nagyon rosszul tűri - és felemelték szavukat, no, nem a diákhitel, hanem az egész kamu ellen.

Amúgy is, a Nemzet Rózsaszála kijelentette, hogy ha a diákhitel kamat nélküli lesz, akkor ő lemond. Nem lett volna nagy veszteség, mi több, pótolhatatlan űrt se hagyott volna maga után, de ettől úgy összesz@rta magát a Nemzetmentő, hogy durcás lett.

Ha nem kell nektek nullás kamatú diákhitel, akkor nem kaptok hitelt sem! Sőt! Ha mégis - végtelen empátiámnak és szociális érzékenységemnek köszönhetően, kaptok rá piaci kamatot - aminek mértékét, persze, akkor változtatom meg, amikor akarom, de, ha jó fiúk lesztek, kaphattok halasztott törlesztést, meg egyéb nyalánkságot, csak szopjátok már be, mert nem tudok nyugodtan aludni ettől lármától, amit itt csaptok!

Még azt is meggondolom, ha még sokáig lázadoztok, hogy legyen-e egyáltalán egyetlen darab államilag támogatott hely az egyetemen! Vagy, ha igen, majd én megmondom, kié lehet az a kettő! Mert tudom, amit tudok!

Különben is, vegyétek tudomásul, hogy én önfinanszírozó felsőoktatást akarok, és, ha én akarok valamit, az úgy is lesz! Punktum! Mondhatta volna azt is, hogy dixi! de dakota szókincse ezt a kifejezést nem tartalmazza.

Van itt egy apró bökkenő. Hozzáértők - mondom, HOZZÁÉRTŐK, és nem Hoffmann anyó csinovnyikjai - kiszámolták, hogy ha a felsőoktatás önfinanszírozó lenne, mennyi nem tandíjat is kellene fizetni a hallgatóknak. Annyi pénz még Demján, vagy Simicska fiának zsebében sincs. Mert, ha valami önfinanszírozó, az ugyebár, azt jelenti, hogy a befolyó pénzekből fizetik az állagmegóvást, a korszerűsítéseket - gondoljuk el, egy mérnöki fakultázs azért mégsem oktathat a búr háború idejéből származó technikákon és eszközökkel - a dékán, a rektor, az egyéb egyetemi dolgozók, de még a menzai edénymosogató fizetését, a tisztítószereket, az áramot, a fűtést, egyszóval, a működési költségeket!

Javítson ki valaki, ha nem ezt jelenti az önfinanszírozás!

Egyre sűrűbben gondolkodom el azon, ugyan, a Kárpát-medence Géniusza tisztában van-e egyáltalán azzal, amit mond?

Mert azt sejtem, hogy egykori saját magával, aki a 2008as népszavazás idején a tandíjjal kapcsolatban kijelentette: ha őket ilyesmi terhelte volna anno, most nem lenne diplomájuk, nem szívesen találkozna.

Az egyik tuti, hogy leköpné a másikat...Hogy miért? Hát, ezért:


„A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről. A tanulás a mi időnkben sem volt ingyenes – én emlékszem -: albérlet, kollégium, különórák, nyelvórák, tankönyvek… Az egyetem mellett a mi időnkben is mindig dolgozni kellett: végig is dolgoztuk. Valahogy fenn és el kellett tartani magunkat, a szülői támogatás mellett is. Éjszakánként nyomda, istálló, teherpályaudvar… Ha azonban tandíj lett volna, kedves Barátaim, az már egy elkerülhetetlen és kivédhetetlen csapást jelentett volna a számunkra. Gondoljanak bele abba, mit érezhet ma egy diplomás házaspár, vagy mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj.”

(Orbán Viktor évértékelő beszéde; 2008. február 13. Syma Csarnok)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr88359700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

193225 2012.12.13. 12:10:54

Kozarek állami alkalmazott szerenádja Orbán Jusztse legénynek: http://www.youtube.com/watch?v=2rpARtASQPE

62853 2012.12.13. 12:11:07

Nem kell itt semmin sem csodálkozni. A felcsúti kis zsebcézárnak ugyan űgy, mint helyettesének Tömjén Zsótinak látomása volt. Miután a birkák hada olyan helyzetbe hozta, hogy megvalósíthatja a látomását, hát usgye. Nekifog és nincs az életnek olyan területe, ahol ne változtatna. Mármint azokon, ahol klátomása volt. A többin meg szép csendben valahogy el kell tengődnünk.

163107 2012.12.13. 12:12:21

Hogy volna tisztában. Ha önfinanszírozó, akkor annyi hitelt kell az összes diáknak felvenni, amivel az államnak ma kerül a felsőoktatás - szépen szétosztva. Milliókat. Ma egy orvos képzése 12 millióba kerül - szerintem többe, de mondjuk minden medikus felvesz 12 milla hitelt, aztán havonta a fizetése (magyar fizetés) 4%-val törleszti. Ez aztán 160 év alatt vissza is lesz fizetve. Ez az elmebeteg megint belevett valamit a fejébe, és anélkül, hogy bárminek is utánanézetett volna, veri a nyálát. Nem lesz az egészből semmi, mire beindulna, buknak, mint Rottembiller, csak nagyobbat.

163107 2012.12.13. 12:17:37

nem amivel, hanem amennyibe. Vilmányi Márton: ˝Az önfinanszírozás nem megoldható˝ Szeged - Nemcsak a gazdaságtudományi képzés, a magyar felsőoktatás jövője miatt is aggódik Vilmányi Márton, a szegedi GTK dékánja. Hozzászólok! Hozzászólok! Horváth Attila - 2012.11.22. 06:14 Cikk megosztása Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom Vilmányi Márton a szegedi gazdaságtudományi kar dékánja szerint, várható volt, hogy a kormány teljesen megszünteti az állami ösztöndíjas közgazdászképzést, ez a tavaszi, nyári nyilatkozatokból egyértelműen következett. – Már idén is irracionálisnak tartottam, hogy az országban gazdaságtudományi képzési területen senki, a közgazdasági képzési területen pedig mindössze 250-en tanulhatnak állami ösztöndíjasként – mondta a dékán. Szerinte az ilyen szélsőséges intézkedéseknek hosszú távon negatív hatásai vannak a munkaerőpiacra is, 5-10 éven belül hiány jelentkezik majd. Ezt a műszaki és természettudományi végzettséget hasznosító szakmák esetében tapasztalható munkaerőhiány szemlélteti, amely 10-15 évvel ezelőtti döntések eredménye. Szerinte a társadalomtudományi, jogi, bölcsészettudományi, gazdasági felsőoktatás területén történő radikális beavatkozás a jelenleginél sokkal súlyosabb anomáliákat eredményezhet 10-15 éves távlatban. Ez a Vitányi a szegedi egyetem közgazdász dékánja: "Gazdasági szakemberként Vilmányi Márton az önfinanszírozó felsőoktatásról azt mondta, hogy a kormányzat által jelenleg is vallott célok tartása mellett egyszerűen nem megoldható. Nem véletlenül számol a kormányzat is – a jelenlegi finanszírozási környezetben meglehetősen jó konstrukciót jelentő – diákhitelen keresztüli támogatással. A teljesen önfinanszírozó felsőoktatás piaci alapon lehetséges, de ebben az esetben kizárólag a fizetőképes piaci kereslet vezérli, amely természeténél fogva rövid távú, és kevéssé képes kezelni hosszú távú, 20-30 éves nemzetgazdasági célokat. – Még a piaci finanszírozást dominánsan alkalmazó, a hazainál nagyságrendekkel magasabb jövedelmekkel rendelkező társadalmakban is GDP-arányosan jelentős forrást fordít az állam az oktatásra, a felsőoktatásra is. A kormány elképzelései érthetők, ezzel szemben a kapkodó döntések éppen hogy a problémákat súlyosbítják. " Elmebej, mondom, teljes elmebaj, és a maffiatagok, a kormány és a frakció hazaárulói megint bólogatnak.

95527 2012.12.13. 12:21:08

Egyszerűen nincsen hozzászokva, hogy ellentmondjanak neki, kíváncsian várom a fejleményeket, miként fogja reagálni, hogy "beleköptek a levesébe"?

263397 2012.12.13. 12:28:07

Szerintem képezzünk több hazugságszakembert (politológus, marketinges) közpénzen. Nincs is annál jobb befektetés. Még a végén nemlesz, aki megetesse a néppel az álságokat. Elképzelem, hogy Bajnai kormányra kerül, és senkit se talál tanácsadónak, aki kitalálja, mitöl baloldali az uzsorások ügynöke, mitöl demokrácia a köztulajdon nélküli tulajdonosi hatalom. Vagy nem lesz tanácsadója, aki libalegeltetési tanácsot adjon. Pedig már a vicc szerint is van tanács ingyen is. Hiszen mi a csudát lehet kezdeni müszaki végzettségü emberekkel? Azoknak értelmes feladatot kellene adni, arra pedig az egész elitnek csúfolt aljanépség sem képes.

62853 2012.12.13. 12:40:21

6. apafia Bravó! Nagyon jó, éleslátásra vall. Lehet beballagni a Szentkirályi utcai pénztárhoz.

62853 2012.12.13. 12:40:56

6. apafia A a kleti bölcs törli, akkor még a prémcsi is jár.

278239 2012.12.13. 13:09:14

[lusta](#1501448) törli a nyavalya. itt tartom mementónak, megmutatni, miként is tesz tönkre valakit a rögeszme.

278239 2012.12.13. 13:11:49

[apafia](#1501442) persze, jogászra, bölcsészre, közgazdászra nincs szükség, azok ugyanis gondolkodnak, az általad felhozottak közül a politológus megmagyarázza neked, hogy mitől vagy éjsötét - mert az vagy - a másik eladja neked a sz@rt is, amire komoly igény van a részedről.

278239 2012.12.13. 13:12:37

[lusta](#1501447) neki az messze van. ausztriában még nincs kifizető pénztára a fidesznek, de már dolgoznak rajta:-)

278239 2012.12.13. 14:04:39

4. Osszián (szerkesztő) 2012. 12. 13. 12:17 a vezér hosszú távú gondolkodása kizárólag arra szorítkozik, hogy ha eltakarítják - amit azért már ő is, meg mamelukjai is sejtenek - olyan romhalmazt hagyjon maga után, hogy abba belerokkanjon az ország, amiről tudjuk, meg sem érdemli őt!

62853 2012.12.13. 14:31:23

Ide valóban egy médiatörvény kell. Felháborító, hogy egyes firkászok és médiák már ki is számolták a mennyi is az az annyit. Egy orvostanhallgatónak, egy mérnöknek, egy pedagógusnak bizony a 4 milliától kezdve akár 15 millát is megkap a diploma mellé. Adósságban természetesen. Meg a nagy semmit. A friss diplomás állás után néz és családot is alapítana és lakás is kellene, de vegyünk ugye egy orvos házaspárt, akik friss diplomásként 15 milliót máris összegründoltak. És még nincs semmijük se. A pedagógus házaspár jobb helyzetben van, mert csak 8 milla terheli a számlájukat. Na de a pedagógus fizetésből mikor fogják ők ezt visszafizetni? melyik bank ad nekik hitelt bármire is, ha már a kezdetén így el vannak adósodva?

278239 2012.12.13. 18:10:40

13. lusta 2012. 12. 13. 14:31 hát, majd részlettörlesztenek, unokáig - már, ha lesz neki - bezárólag! tényleg, akkor van állambácsinak szívás, ha se nem szülnek gyereket - minek, hogy örököljék az adósságot?-, se itthon nem maradnak! mókás lesz letiltani a külhoni jövedelmüket:-)))

163107 2012.12.13. 18:13:30

VAN MEGOLDÁS! Illetve lesz! "Kedves diákok! A megváltozott felsőoktatási keretszámok miatt, holnapra szervezett országos diák demonstráció ügyében az iskolavezetés a következő döntést hozta. A bizonytalan helyzetben az Isteni bölcsességbe vetett hit és bizalom adhat segítséget, ezért a holnapi első órában a 11-12. évfolyam diákjai szentmisén vesznek részt az 1. órát tartó tanáraikkal és itt ajánlhatják sorsukat, jövőjüket Isten irgalmába. Tegyék ezt annak biztos tudatában, hogy ezzel a lehető legtöbbet tehetik ebben a helyzetben. " http://www.crnlg.hu/index.php?pg=news_1_61

163107 2012.12.13. 18:14:31

Azt a képmutató, kurva nénikéjüket a betyár életbe'

278239 2012.12.13. 18:34:08

Osszián (szerkesztő) 2012. 12. 13. 18:13 hát, a hit csodákra képes, főleg, az isteni bölcsességbe vetett, feltéve, hogy milliónyi dolga mellett az öreg fordít némi figyelmet az ilyen apróságra. sorsuk meg - a jó kurva álszent anyjukat - nem a jóistentől függ!!!

267802 2012.12.13. 18:35:38

Kalifa! Lesz ő még "csakazértis"!

14927 2012.12.13. 18:47:38

Kíváncsi vagyok a hétvégén mit döntenek a keretszámokról, mert van egy sanda gyanúm, hogy lesz majd ne mulass, amúgy Fidesz módra, adunk is meg nem is, az egyik döntéssel adnak, míg a másikkal elvesznek.

267802 2012.12.13. 19:29:43

Ez nagyon jó! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=518785168139886&set=a.313290345356037.83152.313204845364587&type=1&theater

278239 2012.12.13. 20:28:21

nekem nem is a szája, a zavaros tekintete tűnt fel!

278239 2012.12.13. 20:29:19

18. grincs 2012. 12. 13. 18:35 már most is az. mert megteheti.

62853 2012.12.13. 20:36:10

Ezeknek az emberszabásúaknak fel sem tűnik az egyszerű emberek életének nehézségei. Már korábban írtam, mekkora az eladósodás mértéke egy kezdő diplomásoknál. Azt meg senki nem gondolta, mert soha nem is tapasztalt, hiszen 47 ezerből meg lehet élni, hogyan kap bárminemű hitelt, az áruhitellel bezárólag, az a kezdő pedagógus, aki 4 milla adóssággal rendelkezik. beballag a bankba és kér például gépkocsi vásárlásához hitelt. Na mit mond majd a bank?

278239 2012.12.13. 20:53:21

23. lusta 2012. 12. 13. 20:36 a nemzet napszámosának gépkocsi? mijaf@sznak? járjon gyalog 10-15 km-t sárban, fagyban, vagy várjon a járatra, ami naponta 3x jön, és nem okvetlenül tanóra kezdésre? vegyen 300ezerért egy suzukit, van a bankok telepein több ezer leadott, egy év alatt ki tudja termelni! más: a jelen egyetemistákat tényleg nem érinti, de micsoda impertinencia, ők tovább gondolkodnak! egyáltalán, mecsoda sértés orbánéknak, mer itt egyáltalán bárki gondolkodni?!

62853 2012.12.13. 23:08:28

A jelen egyetemista is azért itt Magyarországon él. Azt minden nap megtapasztalja, hogy az adott szó, mit adott szó, még az aláírással szentesített megállaposdás is ennél a maffiánál annyit ér, mint az a papír, amire írták Ami ettől jobban az agyukba vésődött, hogy pár perc kérdése és máris visszamenőleges fizetheti a tandíjat. MI ez nekik? A szombaton megjelent és így jogerőre emelkedett törvényhez már vasárnap be is nyújtottak módosítást. A ,Mindenesetre én fogadásokat nem kötnék a felcsúti kis zsebcézár és négy betűjének fényezőinek kijelentéseire.

278239 2012.12.14. 08:24:32

lusta 2012. 12. 13. 23:08 egyvalami felett elsiklottak a nagyeszű fidesznyikek. egy tábla a tömegben, a következő felirattal: 2014-ben én is szavazni fogok! számoljunk csak egy kicsit! hány elégedetlen egyetemistának, főiskolásnak mennyi szavazásra jogosult rokona, barátja van? hoppá!

278239 2012.12.14. 08:25:45

25. lusta 2012. 12. 13. 23:08 mi is az a négy betű? segg?

62853 2012.12.14. 11:18:49

Talált, elsülyedt.

267802 2012.12.14. 12:21:48

27. Bagdadi Kalifa HCJD (szerkesztő) Lehet akár bármelyik "végtermék" is! :-)
süti beállítások módosítása