Gondolatok, ellenszélben. Aki profi hajós, az ellenszélben is képes előre haladni.

Ellenszélben

Ellenszélben

Napi szösszenet 2012.09.05.

2012. szeptember 05. - Harun al Rasid

Orbán, a cseles debattőr

Orbán, a cseles debattőr

Orbán nem is akart cselezni

Ettől még összeakadtak lábai, de sajnos ettől – remélhetőleg pofára esett -, de mi törjük össze magunkat

A címben megfogalmazott állítást a mai Magyar Hírlapból vettem. Igaz erősen kétlem, hogy a mai Maqyar Hírlap valóban jó hivatkozási alap, hisz a mai Álláspont- ban a szerző emígyen zárja írását:

„Borítékolható, hogy hosszú, forró őszünk lesz: még itt sincs az EU–IMF-páros, máris ’hatástalanítani’ kell az ország pénzügyi aknáit. S ezt bizony most nehéz ráfogni a 2002–2010-es ’elmúltnyolcévre’, a balliberális összeesküvőkre vagy éppen a hitelminősítőkre.”

„Nem volt semmilyen háttéralku, az azerbajdzsáni Állami Olajalap nem vesz magyar állampapírokat cserébe Ramil Safarov kiadatásáért.” – kezdődik a „Nem akarjuk ’kicselezni az IMF-et’ - Nem vesz Magyar állampapírt a Sofaz” című vezércikkszerű írás.

Érvként lobogtatva azt a közleményt, hogy „Egyelőre egyébként nem is nagyon lett volna mit venni, az Államadósság-kezelő Központ Zrt. ugyanis közölte, hogy a magyar állam az IMF–EU-tárgyalások sikeres lezárása előtt nem tervezi külföldi devizában denominált állampapírok nyilvános kibocsátását.”

Nos azon túlmenően, hogy ez úgy ahogy van nettó hazugság, hisz a saját, az NGM és a kibocsátásban közreműködő törökök korábbi információit tagadja, de hülyeség is.

Holt lelkek, avagy vak vezet világtalant

Aki még nem lennél elkeseredve, most már minden bizonyítékot megkapta rá, hogy meg ellegyen.

Ha nem lett volna elég világos, hogy az unortodoxia a tudatlanság, a pofátlan arrogancia az idétlen hablaty szinonimája azt a napokban – ha másból nem - az elbaltázott baltás-gyilkos esetből és a hozzá kapcsolódó idétlen kommunikációból mindenki számára egyértelművé vált.

Azonban minden elemi logikával rendelkező számára az is egyértelmű, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa, s dolog egyértelműsége okán annak „azt csinálunk, amit akarunk” kezelése is egyértelmű.

Kis megvilágítással hasonlóan egyértelművé válhatott tegnap este az M1 Az Este műsorában az „orbáni feliratkozás” illetve mai nevén (a dolog már itt is büdös, hisz eleinte a két fogalom közötti disztinkció meghatározó volt) előzetes regisztráció témakörének unortodixiája is, az ott elhangzottak alapján. Sőt azt kell mondjam ékes példa volt a média gátlástalanságára is (nem riadtak vissza kormányzati hatástanulmányokról beszélni, miközben a hogyanról még átgondolt elképzelés sincs), valamint az ellenzék tudatlanságára is (el felejtette megállapítani, hogy amit a kormánypárti képviselő mond nem felel meg a tényeknek).

Nos a kormánypárti képviselő kijelentette – ebben nincs semmi meglepő -, hogy ők bizony, ha ezt előterjesztik megszavazzák. Persze hogy mit, arról ő sem tudott semmit, és ez a derék média-munkásokat valamint a jelen lévő ellenzéki képviselőt sem izgatta.

A döntő érv – már nem első alkalommal – a választói névjegyzék – szerintük meglévő hiányosságai lenne. Nos már itt nyugodtan megállapíthatjuk, az előzetes regisztráció nem váltja ki a névjegyzéket, csupán az összeállításának metódusát változtatja meg irgalmatlanul sok erőforrás elpocsékolásával és a jogosult állampolgárok teljesen felesleges vegzálásával.

No de vissza a névjegyzék összeállítás állítólagos hiányosságaira. A tegnap esti beszélgetésekben hangsúlyozottan szóba hozta a kormánypárti képviselő és a többiek rá is hagyták, hogy a névjegyzék holt lelkeket is tartalmaz. Nevezetesen, hogy már nem ott lakó – elköltözött vagy elhunyt – nevek is szerepelnek a jegyzékben. Nos ezt a blőd állítást a derék ellenzéki nem ütötte le azonnal, csak próbálta jelentőségét csökkenteni, hogy ezek a hibák az igazolvány-ellenőrzés miatt kibuknak.

Az igazi gond ott van, hogy a tegnap esti beszélgetés résztvevői nincsenek tisztában - és voltak olyan gátlástalanok, hogy utána sem jártak – annak, hogy mit tartalmaz a névjegyzék. Egész pontosan annak, hogy milyen az aktualitása az adatoknak.

Nem tudják, hogy a névjegyzék a lakcímnyilvántartás teljes rendszeréből készült. Azaz minden olyan adatváltozás, amit az állampolgárok bejelentettek – és amit így hitelt-érdemlően igazolni tud – az át van benne vezetve.

A közelmúltig a kopogtató cédulákkal (választási értesítő) együtt készülő elsődleges névjegyzéket a jegyzők felügyelete alá tartozó ügyintézők folyamatosan aktualizálták. A legutóbbi választásokon pedig már vasárnapi szavazást megelőző péntek 16H szerinti állapotból a lakcím-állományból készül, így még az esetleges manuális hibákat is kizárták.

Remélem nem kell sokat magyaráznom ennek adatbiztonsága és egy hónapokkal a szavazás előtti feliratkozás adatbiztonsága közötti különbséget.

A debattőr, avagy egy városi legendáról

Semmi sem valósult meg abból, amit egyesek remélni véltek

Tudatlanság, tájékozatlanság vagy tudatos hazugság volt-e az oka, azt ma már nehéz eldönteni. Az azonban tény, hogy azoknak, akik – függetlenül attól, hogy manapság képmutató módon értetlenkednek ezen -, széltében hosszában hangoztatott várakozásaikban csalatkozniuk kellett.

Hogy miről van szó? Orbán különleges kvalitásairól szóló városi legendákról. Hic & nunc nem foglalkozom a történelemi múlttal (KISZ-káderség, MSZMP-KB által gründolt suttyó-képző, regnáló rendőrminiszter védernyője alatti hangoskodás, etc.) és a minden alapot nélkülöző (még a 2010-es választásokat követően is elterjedt volt az ebben való bizakodás) kvalitás-találás legtöbb elemével sem. Csupán egyetlen – sajnos még ma is terjesztett (a Népszava főszerkije, Németh Péter még tegnap is hivatkozott rá) – tév-állításról kívánok szólni. Nevezetesen, hogy „Orbán Viktor remek debattőr” lenne. Inclusive azon is, hogy valaha is lett volna!!! =))

Most a remek jelzővel nem foglalkoznék – és nem csak azért, mert igen csak szubjektív -,csak magával a debattőr fogalmával.

Debattőr –nek azt nevezik, aki tud csillogni – felkészültségével, tájékozottságával, műveltségével és korrekt logikájával – akkor, ha nagy nyilvánosság előtt kell megvédeni érvelését szópárbajban a vitabeli ellenfelekkel szemben. Ehhez – fenti tudás-motívumok mellett - elengedhetetlen a gyors reakcióképesség, a szituatív reagálás képessége és az, hogy közben meg tudja őrizni a magabiztosságát, hogy mindig újabb és váratlanabb fordulatokra is tudjon reagálni.

Ezzel szemben a mi daliás 2/3istenünk – ha el is tekintünk az egyre elhatalmasodóbb (de mindig is megvolt) mentális gyengeségétől – legjellemzőbb tulajdonságai - s nem csak a vitákban (már ha egyáltalán hajlandó belemenni) -: pofátlanság, arrogancia, gátlástalanság és újabban unortodox tudatlan, tájékozatlan akarnokság.

Persze azoknak, akiknek az „Osz’t jónapot”, vagy a „no és van-e neki kétharmada” színtű idétlen dumák érvszámba mennek, azoknak ezt sem fogom tudni elmagyarázni.

Róna György

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenszelben.blog.hu/api/trackback/id/tr188310018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

57665 2012.09.05. 14:33:30

Mindig csak a sajátjai előtt csillogott ,most már lassan ott se !

RonaGyuri, mint vendég 2012.09.05. 15:41:34

Megköszönve Kalifa efendinek, hogy terjeszti a gondolataimat, egy kiegészítés a fentiekhez: A pofátlanságnak nincsenek határai, avagy aROGÁNs Tomcsi megmondja a frankót. DoktorV.ker odanyilatkozott a leginkább sikamlós témákban tette helyre a mocskos lázongó bagázst. Egyfelől kifejtette, hogy az egész elbaltázott baltázás ügyről azok tehetnek, akik egy folyósóra tették a két katona-tisztet. Sőt, tovább megyek: a rohadt komcsik és a NATO tehet róla, akik egy tanfolyamra hívták őket! =)) De kiosztotta az ellenzéket is, mert nem akadályozták meg, hogy a hatalom szavazati jogot adjon a kettős állampolgároknak. Így ők tehetnek arról, hogy most a hazai szavazókat ők kénytelenek vegzálni. Sőt, itt is tovább megyek: a sok hülye választó tehet mindenről, miért adott nekik 2/63-ot!!! =))

34417 2012.09.05. 16:11:36

ez esetben rogán is csatlakozott azoknak a fideszes biológiai csodáknak sorához, akik bizonyítják, hogy agy nélkül is lehet élni, mi több, képviselőnek lenni!

235117 2012.09.05. 19:15:46

Az a helyzet, hogy Kuncze Gábor óta nincs valamire való debattőr a parlamentben, megjegyzem előtte se volt. Gyurcsány remek vitapartner, nagyon jó szónok, de még nem igazán debattőr, belőle akár lehet még. Orbán sose volt, sose lesz már csak azért sem, mert mint többször tapasztalhattuk, ahogy leteszi a megírt szöveget, rögtön bajba kerül. Z írásra egyetértésemül +
süti beállítások módosítása